Bulgaria interzice propaganda orientării sexuale netradiţionale în şcoli. Amendament la Legea Educației adoptat de Parlament

570 de vizualizări
Foto: © Coatchristophe | Dreamstime.com
Parlamentul bulgar a adoptat miercuri cu o largă majoritate un amendament la Legea Educaţiei, care interzice propaganda LGBT în şcoli, amendament dezaprobat de ONG-uri şi de unele mass-media, care-l consideră apropiat de acte normative de acelaşi fel adoptate de Rusia sau Ungaria şi criticate în UE, consemnează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Iniţiatorii revizuirii legislative au subliniat necesitatea unei astfel de legiferări rapide din cauza unei „normalizări inacceptabile a orientării sexuale netradiţionale” printr-o „propagandă” aflată în prezent în desfăşurare.

În urma adoptării amendamentului, Legea Educaţiei va interzice în şcolile bulgare „propaganda, promovarea sau incitarea în orice formă, directă sau indirectă, a ideilor şi punctelor de vedere relaţionate cu orientarea sexuală netradiţională şi/sau cu determinarea unei identităţi de gen distinctă de cea biologică”.

Amendamentul, propus de partidul naţionalist pro-rus Vazrajdane (Renaşterea), a fost votat în primă lectură de 154 de deputaţi, în timp ce 8 au votat împotrivă şi alţi 9 s-au abţinut, dintr-un parlament ce numără în total 240 de deputaţi.

După acest vot iniţial, Partidul Socialist Bulgar, formaţiune conservatoare social, care se opune ideologiei de gen şi a blocat în anul 2018 ratificarea de către Bulgaria a Convenţiei de la Istanbul, a cerut un al doilea vot pentru adoptarea definitivă a dispoziţiei legale, conform sursei citate.

Deşi Bulgaria va avea în toamnă a şaptea rundă de alegeri legislative în ultimii trei ani după ce nici în urma anticipatelor din iunie niciun partid nu a reuşit să formeze o coaliţie majoritară în parlament, această dispoziţie a fost votată de o largă majoritate, din cei 200 de deputaţi prezenţi la a doua lectură 135 votând în favoarea ei, alţi 57 au votat împotrivă şi 8 s-au abţinut.

Printre cei care au votat pentru se numără deputaţii naţionalişti, socialişti şi conservatori, în timp ce împotrivă au votat deputaţii liberali pro-europeni şi unii din partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov şi din formaţiunea minorităţii turce.

În timpul dezbaterilor, susţinătorii amendamentului au subliniat că acesta reflectă valorile creştin-ortodoxe şi spiritul Constituţiei bulgare, care precizează că o căsătorie poate fi numai între un bărbat şi o femeie, mai scrie Agerpres.

În schimb, ONG-uri şi unele mass-media locale consideră că noua dispoziţie legislativă se aseamănă cu legislaţia în vigoare în Rusia, unde sunt interzise activităţile pro-LGBT, ori cu cea din Ungaria, unde a fost adoptată o lege de protecţie a minorilor care interzice în şcoli materialele despre homosexualitate şi în urma căreia Ungaria a primit sancţiuni din partea Bruxellesului.

Vicepreşedintele comitetului Helsinki bulgar de apărare a drepturilor omului, Radoslav Stoianov, susţine că noua legislaţie va împiedica transmiterea de „informaţii ştiinţifice” elevilor despre minorităţile sexuale, în timp ce ONG-ul LevFem – care a organizat şi o manifestaţie contra noii dispoziţii legislative – invocă la rândul său că aceasta va face imposibilă „orice luptă contra hărţuirii şcolare a tinerilor gay, bisexuali, transgenderi sau lesbiene”.

Foto: © Coatchristophe | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
O campanie de conștientizare privind drepturile copiilor LGBT din Republica Moldova, atacată politic. Ministerul Educației de la Chișinău precizează că nu este inițiatorul proiectului
Florida adoptă o lege ce interzice predarea în şcolile primare a temelor privind identitatea de gen şi orientarea sexuală
Legea anti-LGBT se va aplica pe o rază de 200 de metri în jurul școlilor, anunță Guvernul maghiar

4 comments
  1. Bravo lor! Acest tip de educație tine de valorile promovate în familie!Școala să îi învețe să scrie, să citească, să înțeleagă un text dat și mai departe rămâne să decidă familia și copilul nu să îi sugereze/impună școală. Ne întoarcem în secolul trecut cu tot felul de corvezi puse în spatele școlii. Mii de ani de civilizație umană sunt schimbate prin directive de la ,,Înalta Poartă,,?

  2. Vecinii inca mai vor sa fie ,,traditionali”? Citeam ,,pe net” ca pe la noi tocmai s-a lansat la sfarsit de an scolar intr-o scoala gimnaziala din Mures un ,,proiect PILOT”, numit ,,REBREANU COLOUR RUN – END OF SCHOOL FUN”.
    Uimindu-te pozele ,,copiilor nostrii’ afisate cu ,,mandrie” (pride ?) pe facebook-ul scolii de la ,,noul eveniment scolar” n-ai cum sa nu te intrebi de unde-i ,,ideea”, apoi gasesti explicatii pe wikipedia.org/wiki/Holi . Daca inca nu te-ai prins mai ,,cauti pe net” si te lamuresti citind pe wikipedia.org/wiki/Hinduism_and_LGBT_topics . Pentru a pricepe care-i șpil-ul e musai sa citesti si pe shpride.com/2014/09/30/color-pride/?lang=en unde se explica cum deja de prin 2014 prin alte parti ,,evenimentele specifice” s-au unit ( adica ,,Color Pride in Color Run” ) intr-o freerie de ,,culori magice” .
    Char daca anul trecut s-a dat startul la nivel national in lupta impotriva consumului de una alta prin scoli, uite ca introduc tot in scoli activitati ,,izbitor de asemanatoare” cu festivalul Holi … la care se consuma intr-o veselie halocinogene usoare – bhang thandai (bautura din planta de canabis). Un amic facea haz de tragedie spunand ,,ca-ntr-un an de combatere au reusit sa transforme prafurile intrate-n scoli de ceva vreme in unele colorate pentru care e musai sa se bucure tot elevul … de la mic la mare”. Nebanuite sunt caile … psihologiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Testele de antrenament pentru elevii care vor da Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023 nu vor mai fi publicate, spune șeful instituției care face subiectele de examen: „Pot fi folosite cele din anii anteriori”

În anul școlar 2022-2023, nu o să mai fie publicate teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, cei care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul…
Vezi articolul

VIDEO Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul la Palatul Cotroceni / Klaus Iohannis: Sunt încredințat că proiectul România educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul luni seara, la Palatul Cotroceni. La încheierea ceremoniei, președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj de circa două minute în care…
Vezi articolul