Miniștrii europeni responsabili cu cercetarea au decis, în Consiliu, ultimele detalii ale viitorului program-cadru european pentru cercetare și inovare. Ei au redus bugetele alocate diverselor programe incluse, pentru a se conforma deciziilor luate la summit-ul UE din vară, ceea ce înseamnă că este pe punctul să înceapă ultimele tratative – cele cu Parlamentul European. Cercetătorii europeni speră de la acest for să reducă din tăierile impuse. Miercuri, parlamentarii europeni – printre care și românii Dan Nica și Cristian Bușoi – au oferit primele reacții: “Cerem un buget la fel de ambițios” pentru cercetare.
La summitul pe tema viitorului buget multianual european, cei 94,4 miliarde de euro propuși inițial pentru programul Orizont Europa au fost reduși la 80,9 miliarde de euro. Acum, miniștrii responsabili cu cercetarea au convenit, în Consiliu, să reducă bugetele, urmând să existe o suplimentare de câteva miliarde din noul fond pentru refacere post-pandemie, ce va fi derulat în 2021-2024. Unul dintre programe, Marie Curie, este suplimentat cu 200 de milioane de euro.
Anja Karliczec, ministrul cercetării al Germaniei – țară care a presat pentru reduceri, este citată de Science Business afirmând că toate țările și-ar fi dorit un buget mai mare, dar miniștrii au fost nevoiți să lucreze în limitele impuse de acordul politic din iulie, pe tema bugetului multianual european.
Tot Science Business scrie, separat, că președintele Consiliului European pentru Cercetare, Jean-Pierre Bourguignon, speră ca Parlamentul European va rezista presiunilor și tăierilor ce riscă să afecteze programul-cadru. Bourguignon, matematician francez, este citat spunând că e de înțeles că Germania vrea să rezolve situația în timpul mandatului său la președinția Consiliului UE, dar că această grabă poate afecta negativ programul Orizont Europa.
Miercuri, un comunicat al Parlamentului European “deploră” lipsa de ambiție a miniștrilor de profil și citează, în acest sens, primele reacții ale mai multor europarlamentari, inclusiv românii Dan Nica și Cristian Bușoi.
- Dan Nica, raportor PE pentru Orizont Europa: “Comunitatea științifică și cetățenii noștri merită angajamentul deplin al instituțiilor europene pentru a livra un program solid și bine finanțat pentru cercetare și inovare”.
- Cristian Bușoi, președintele comitetului PE pentru Industrie, Cercetare și Energie: “Pandemia Covid-19 a demonstrat clar că cercetarea și inovarea sunt un motor al revirimentului nostru. Ne bazăm pe cercetare și inovare pentru a deveni rezistenți la crize viitoare și pentru a aborda provocări precum rezistența la microbi sau cancerul, dar și să ne adaptăm, să combatem schimbările climatice și să ne pregătim pentru un viitor mai verde și mai bun, pentru următoarele generații. Dar pentru a atinge toate aceste ambiții, cerem un buget la fel de ambițios.”
Foto: Pexels.com