Bugetul Ministerului Educației crește cu 8% la rectificare, cei mai mulți bani sunt alocați pentru salarii și burse: aproape 4 miliarde de lei / 10% tăiere la fondurile pentru investiții – proiect

3.259 de vizualizări
Foto: © Vinnstock | Dreamstime.com
Ministerul Educației ar urma să beneficieze de un buget în creștere cu 8% după rectificare, conform proiectului de Ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetului de stat pe 2024, pus în consultare publică de Ministerul Finanțelor. Creșteri se înregistrează atât la capitolul salarii, cât și la Alte cheltuieli, unde sunt contorizate bursele. Pe de altă parte, proiectul propune o reducere a bugetelor pentru investiții.

Astfel, bugetul actual prevede, pentru Învățământ, credite bugetare de 57,3 miliarde de lei. Valoarea ar urma să crească, potrivit proiectului de rectificare, cu circa 4,6 miliarde lei, până la 62 miliarde lei.

  • Raportat la valoarea estimată de guvern, în acest moment, pentru Produsul Intern Brut – 2024, de 1768,8 miliarde lei, noul buget al Ministerului Educației ar urma să reprezinte 3,5% din PIB, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cât este în prezent.

Nota de fundamentare a proiectului menționează, în cazul Ministerului Educației:

  • Ministerul Educației: +4.595,8 milioane lei, per sold în principal pentru asigurarea cheltuielilor de personal (2.700 milioane lei), a burselor (1.185,7 milioane lei) și a finanțării învățământului superior (632 milioane lei)”

La capitolul cheltuieli de personal, este prevăzută o creștere cu 2,7 miliarde de lei (+8,3% față de valoarea actuală de 32,5 miliarde lei).

Iar la capitolul „Alte cheltuieli”, bugetul inițial, de 5,1 miliarde lei, este majorat cu 23% (+1,1 miliarde lei).

În același timp, proiectul de OUG pentru rectificarea bugetară prevede o scădere cu 10 milioane de lei a cheltuielilor de capital, stabilite în prezent la 101 milioane lei.

Propuneri rectificare învățământ – 2024:

(mii lei)Buget 2024Propunere rectificare 2024Creștere/scădere
Învățământ (mii lei)57.387.3674.620.733+8,05%
Personal (mii lei)32.500.0002.710.000+8,34%
Alte cheltuieli (mii lei)5.187.0401.193.099+23%
Cheltuieli de capital (mii lei)101.100-10.139-10,03%
Citește și:
ULTIMA ORĂ Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2024 va fi de 3,3% din PIB – proiect / Alocarea pentru întreg capitolul Învățământ e departe de cei 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat prevăzuți de legile Deca-Iohannis – proiect

Foto: © Vinnstock | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevi de la Olimpiada de Limba engleză, clasați pe primele locuri în județul Galați după ce la contestații au obținut cu aproape 20 de puncte mai mult față de notele inițiale. Subiectul de redactare și formarea profesorilor, problematice – surse

Doi elevi de clasa a VII-a care au participat faza județeană a Olimpiadei de Limbă engleză, pe 16 martie 2024 la Galați, au obținut fiecare aproape 20 de puncte în…
Vezi articolul
Rezultatele de la Evaluarea Națională

Psihologul Suzana Pavlov: Copiii de clasa a VIII-a stau 5-6 ore la școală și fac cel puțin 2 ore de meditație și alte 2 ore de teme. Părinții vor note note mari, copiii nu tot timpul pot să dea un randament extraordinar. Din nou, nu învățăm de plăcere, nu găsim o stimulare a curiozității în școală și ne ducem tot pe zona de emoție negativă

„Părinții vor note note mari, copiii nu tot timpul pot să dea un randament extraordinar și pot să mai aibă și scăpări”, a declarat psihologul Suzana Pavlov pentru TVR Craiova.…
Vezi articolul

UPDATE Document greşit pus în dezbatere de minister, corectat după 5 zile: Modificarea ajutoarelor pentru calculatoare acordate elevilor, confundată cu noile reguli pentru Agenția de Programe Comunitare

UPDATE După semnalarea problemei de către Edupedu.ro, Ministerul Educației a publicat în mod corect documentele puse în dezbatere publică. Un proiect de hotărâre de guvern pus greşit în dezbatere publică…
Vezi articolul

Greșelile Inspectoratului Constanța și ale Școlii Gimnaziale nr. 24 Ion Jalea care au permis ca fosta inspectoare Iulia Cabrancea să revină la catedră, după ce a fost condamnată pentru corupție, în două dosare în care a recunoscut că a luat spagă

Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea din Constanța a încheiat contractul de muncă al Iuliei Cabrancea, profesoară de învățământ primar, deși nu avea bază legală pentru că școala nu era…
Vezi articolul