Bugetul Ministerului Educației ar trebui suplimentat cu 150 milioane lei la rectificarea bugetară, „să poată să preia creșele din septembrie”, susține ministrul Educației

601 de vizualizări
creșe noi
Foto: Captură MDLAP
Pentru a putea prelua creşele în sistemul educaţional din luna septembrie, aşa cum prevede în prezent Legea Educaţiei Naţionale, este nevoie de buget aferent alocat la rectificare, costurile estimate pentru ultimele patru luni ale acestui an fiind de 150 de milioane de lei, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, scrie Agerpres.

„Legea Educaţiei Naţionale prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie începând cu luna septembrie a acestui an. În creşele din Româna, în momentul de faţă, avem 22.000 de copii, avem 4% din copiii de această vârstă care au la dispoziţie servicii în creşe. (…) Vom vedea dacă suntem pregătiţi, dacă se prorogă sau dacă nu se prorogă preluarea creşelor în sistemul de educaţie de la autorităţile locale. Atunci când se preiau aceste creşe, spre exemplu, la un cost standard definit de 15.000 de lei un copil în creşă, faţă de 7.400 de lei, spre exemplu, un copil în grădiniţă, ar fi vorba de un buget considerabil.

E drept, doar pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie. Pentru ca Ministerul Educaţiei să poată să preia creşele din septembrie, va trebui să aibă şi bugetul aferent la rectificare, în plus. Dacă vom creşte de la 22.000 de elevi la 30.000, înseamnă 30.000 ori 15.000, 450 de milioane, având în vedere că sunt doar 4 luni din 12, sunt doar 150 de milioane, anul acesta. Dar anul viitor vor fi 600 de milioane”, a explicat ministrul, într-o emisiune la postul B1 TV.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că Ministerul Educaţiei este dator să asigure resursa umană din creşe, astfel că a cerut clase noi de educatori puericultori.

„Ministerul Educaţiei este dator, într-adevăr, cu asigurarea resursei umane. Începând încă de anul acesta, am solicitat imperativ să fie formaţi educatori puericultori. Existau clase care funcţionau, una da, una nu, sau clase care funcţionau pe jumătate. Nu, am spus, începând de anul acesta, în fiecare şcoală de profil se va forma o clasă de educatori puericultori. Statul finanţează, statul are dreptul să îşi definească nevoia şi să solicite acest lucru”, a declarat ministrul.

Cîmpeanu a ţinut să aprecieze, în acelaşi timp, „determinarea şi eficienţa” Ministerului Dezvoltării în proiectul privind construcţia a 110 creşe noi, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, am început prin a dori construcţia a 140 de creşe noi, din bugetul pe care îl va gestiona Ministerul Educaţiei, pentru că este sub tutela ‘România Educată’, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării, care va realiza construcţia acestor creşe, va realiza şi proiectele – şi apreciez foarte mult determinarea şi eficienţa Ministerului Dezvoltării, pentru că avem aceste proiecte de creşe. Nu vor fi 140, după ultimele negocieri, vor fi doar 110. Vor fi doar 110 pentru că sunt condiţii impuse pentru a avea componenta de verde, pentru a fi prietenoase cu mediul toate, lucruri care cresc costul unitar. Crescând costul unitar, sigur că micşorezi numărul creşelor”, a mai spus ministrul Educaţiei. 

Foto: MDLPA


1 comment
  1. Bună ziua!Știți că la acest moment in România, în unele creșe sunt angajați kinetoterapeuți?Acești kinetoterapeuți nu au spațiu și nici materiale necesare lucrului cu copiii.Bucătarie și spălătorie există și la acest moment. Copiii de acum și din viitor vor avea nevoie kinetoterapeuți, psihologi,asistenți medicali și lista poate continua. Vă mulțumesc și aștept răspunsul dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Folosirea telefoanelor mobile va fi în continuare interzisă elevilor în timpul orelor de curs, dar acum acestea pot fi “preluate” de profesor, potrivit legii Educației care intră în vigoare din 2 septembrie / Elevii pot folosi telefoanele în spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii

Folosirea telefoanelor mobile este în continuare interzisă în timpul orelor de curs, dar acum acestea și alte echipamente de comunicații electronice pot fi “preluate” de profesor și returnate părintelui sau…
Vezi articolul

Ministra Educației susține că nu știe că olimpicii naționali au putut intra la facultate fără admitere dacă au luat locul II, III sau mențiune, până să schimbe regulile prin delegare: Această prevedere este în legea educației. Nu este nicio variație majoră față de ceea ce am văzut până acum

Ministra Educației, Ligia Deca, susține că nu știe că olimpicii naționali au putut intra la facultate până acum fără admitere, dacă au avut locul II, III sau mențiune la olimpiadele…
Vezi articolul

„Nu este posibil ca formarea pentru cariera didactică din universități să se facă atât de prost, după zeci de ani în care s-au văzut rezultatele înregistrate prin angajările din preuniversitar, având la vârful conducerii politicieni-miniștri universitari”, susține Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației

Într-o replică venită după pozițiile publice ale mai multor reprezentanți ai mediului universitar pedagogic la intenția de desființare a specializării de învățător din liceele pedagogice, fostul secretar de stat din…
Vezi articolul