Bugetul Educației, în general, nu al ministerului, ar crește cu peste 13 miliarde de lei, dacă Guvernul va aloca cei 4% din PIB pe care ministrul Cîmpeanu a spus că îi va cere pentru 2022

312 vizualizări
Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com
Bugetul Educației ar trebui să crească cu peste 13 miliarde de lei în 2022, dacă va primi cei 4% din PIB pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că îi va cere de la Guvern.

Potrivit calculelor Edupedu.ro, pornind de la prognoza pe anul viitor făcută de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care estimează un Produs Intern Brut în valoare de 1.317,3 mld lei, 4% din PIB ar însemna un buget alocat de 52,69 miliarde lei pentru Educație, față de cele 39,65 miliarde lei alocate în bugetul pe 2021, conform cifrelor publicate de Ministerul Educației. Asta ar fi o creștere semnificativă, cu 13,037 miliarde lei în sumă nominală și cu 32,88% față de bugetul alocat anul acesta.

De menționat că ministrul nu a vorbit deloc despre bugetul ministerului pe care-l conduce, ci despre „domeniul Educație”, în general. În condițiile în care pentru bugetul ministerului, anul trecut a negociat și acceptat cel mai mic buget pentru instituție din ultimii 30 de ani, raportat la PIB, de doar 2,55%, adică 28,5 miliarde de lei.

În Programul de Guvernare PSD-PNL-UDMR scrie că „Guvernul va susţine creşteri graduale, până în anul 2024, pentru finanţarea educaţiei, de până la 18% din bugetul naţional (6% din PIB)”.

Am asumat declarația de la Paris care își propune între 4 și 6% din PIB între 15% – 18% din bugetul fiecărui stat. În mod evident, voi pleda pentru o alocare bugetară de cel puțin 4% încă din anul 2022, 4% din PIB. De asemenea, după rectificarea bugetară avem 40,6 mld lei alocări pentru Educație în 2021, adică peste 8 mld euro, suntem la 3,64% din PIB. Am avut doar anii 2008, 2009, 2010 în care am avut un procent din PIB mai mare alocat decât în 2021. Am fost anul trecut la 3,6% din PIB și îmi propun să avem minim 4% din bugetul pe anul viitor pentru Educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu la audierea de la comisiile de specialitate din parlament, unde a primit aviz favorabil pentru al treilea mandat de ministru al Educației.

Creșterea ar putea fi explicată și prin multitudinea de programe, vouchere și proiecte introduse la inițiativa PSD în etapa de negocieri.

Anul trecut, bugetul Ministerului Educației a înregistrat o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei, față de 2020 și o scădere procentuală de 0,45 de puncte prin raportarea sumei la PIB, potrivit edu.ro.

Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai mulți elevi din Cluj au creat o aplicație prin care se pot închiria instant biciclete din orice parte a orașului, pentru evitarea poluării și un trafic mai fluid – VIDEO / Au fost premiați de primărie și de proiectul de tehnologie pentru tineri Academia DpIT

O aplicație de telefon prin care bicicletele pot fi închiriate imediat din orice parte a orașului, pentru a avea ajunge rapid la destinație când traficul rutier este intens, a fost…
Vezi articolul

Teodora Dumitru, ambasadoare a campaniei „Împreună pentru drepturi” a Comisiei Europene: Sunt un caz fericit, în ciuda diagnosticului, am ajuns studentă la Medicină. Dar de ce trebuie să mă consider norocoasă când vine vorba despre un drept fundamental?

Teodora Dumitru, o tânără din România care a trăit toată viața cu paralizie cerebrală, a fost numită ambasadoare a campaniei „Împreună pentru drepturi” a Comisiei Europene, alături de alte persoane…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor contestă veridicitatea propunerilor venite din partea cultelor religioase, legate de eliminarea discriminării pe bază de orientare sexuală din proiectul legii și a definiției diversității: Nu sunt experți în educație / Este îngrijorător faptul că în România încă există dezbateri pe acest subiect

Consiliul Național al Elevilor (CNE) reacționează la propunerile cultelor religioase privind eliminarea “diversității” și sintagmei “orientare sexuală” din proiectele legilor educației dar și la propunerea prin care Religia ar putea…
Vezi articolul