Profesorul de economie Liviu George Maha a câștigat cele mai multe voturi în cel de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, scrutin desfășurat luni, 18 martie 2024, potrivit datelor oficiale anunțate luni seară. Acestea fuseseră prezentate, inițial, de Ziarul de Iași. Liviu Maha l-a învins, astfel, pe rectorul în exercițiu Tudorel Toader, aflat de 8 ani la conducerea instituției, în cea mai disputată confruntare din valul de alegeri început în universitățile românești la sfârșitul anului trecut. Chiar luni dimineață, înainte să debuteze cel de-al doilea tur, tensiunile au atins apogeul, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, șefa biroului electoral și-a anunțat demisia și a fost înlocuită în ultima clipă.
- UPDATE Universitatea Al. I. Cuza a anunțat oficial rezultatele: Liviu-George Maha – 487 de voturi; Tudorel Toader – 233 de voturi; 19 voturi nule, 2 voturi albe. Total voturi exprimate: 741.
UPDATE 2 Tudorel Toader a publicat, luni seară, pe Facebook un mesaj intitulat „La final de mandat de rector al UAIC”, în care spune că „a fost o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări”. El enumeră o serie de realizări pe care și le asumă, mulțumește celor care l-au susținut, dar încheie invocând o „Monstruoasă coaliție” (numele dat unei alianțe formate pentru îndepărtarea lui All.I. Cuza de la domnie – n.red.): „În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”!” El precizează că va continua „activităţile de profesor şi de avocat!”
Continuarea articolului inițial:
Liviu George Maha și Tudorel Toader sunt candidații care au reușit să se califice în al doilea tur al alegerilor după ce, într-un prim tur, s-au înscris nu mai puțin de șase candidați. Trei dintre cei care au ieșit din cursă în urmă cu o săptămână și-au anunțat, între timp, sprijinull pentru Maha, care, de altfel, a obținut cele mai multe voturi și în primul tur. La rândul său, Tudorel Toader a distribuit, duminică seară, pe Facebook un articol din Evenimentul Zilei în care era prezentată favorabil candidatura sa, era menționat sprijinul de care el beneficia din partea mai multor decani, iar susținerea acordată lui Maha de mai mulți foști candidați era calificată drept „vânzare publică a voturilor”.
În ziua turului 2, Biroul Electoral s-a reunit în ședință la ora 7, după ce, în prealabil, președintele forului, Olga Andreea Urda, își dăduse demisia. Potrivit CV-ului ei, Olga Andreea Urda a fost, între altele, consilier al Ministrului Justiției în 2018-2019, când funcția era ocupată de Tudorel Toader. Ea a fost înlocuită la conducerea BEC de conferențiara Irina Bilan. În această ședință, organizată pe ultima sută de metri, membrii BEC „au luat act de suplinirea postului vacant de membru al BEC-UAIC prin intermediul membrului supleant, Lector univ. Dr. Lucian Mihael Bălănuță, care are pregătire juridică, studii de licență și master”, potrivit procesului verbal al ședinței. Astfel, membrii BEC au constatat că forul „funcționează în completă legalitate și formulă completă”.
- Situația a fost prezentată pe larg de Ziarul de Iași, care a citat o sursă potrivit căreia: „Credem că a fost dejucată o tentativă de amânare a votului, doar că nu îmi dau seama cui ar fi putut să folosească o astfel de manevră. În orice caz, nu a fost întâmplătoare demisia singurului membru cu studii juridice, duminică seara, la ora 20.00, când luni de la prima oră a dimineții urma să înceapă procesul electoral.”
Potrivit publicației ieșene, Olga Andreea Urda, cea care a demisionat, era singura persoană cu pregătire juridică din cadrul BEC, în condițiile în care regulile universității spuneau că în BEC trebuie să existe un membru care „are în mod obligatoriu pregătire juridică”. Ulterior, membrii BEC au constatat că prima persoană de pe lista supleanților, lect. Dr. Lucian Bălănuță, absolvent de Litere, terminase și Dreptul și avea și un master în studii europene, care includeau studii de drept – de aici și mențiunea din Procesul verbal al ședinței de luni, referitoare la studiile lui Lucian Bălănuță”.
Liviu George Maha, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (program managerial, CV), este specializat în comerț și afaceri internaționale. Este cadru universitar în cadrul UAIC din 1999, urmând toți pașii carierei universitate în această instituție, de la cadru didactic asociat și preparator universitar până la profesor, din 2017 abilitat în domeniul Economie și afaceri internaționale. Este doctor în economie, și a urmat studii postdoctorale în domeniu, finalizate în 2012.
Tudorel Toader, profesor – Facultatea de Drept(program managerial, CV), este rector UAIC din 2016. El are, deci, două mandate la activ – inclusiv unul marcat de o suspendare, cât a fost ministru al Justiției în epoca Dragnea (2017-2019) – și a putut candida pentru al treilea, deși Legea învățământului universitar permite doar două mandate, deoarece nu sunt luate în calcul mandatele anterioare intrării în vigoare a acestei legi.
1 comment
Foarte bine ca scapam de un asemenea mafiot! Amintiti-va ce mizerii a facut in calitate de ministru al justitiei… Din pacate, nu au avut loc prea multe schimbari la rectori, asa ca acel consiliu al rectorilor este inca dominat politic de incompetenti numiti politic!