Analiza Ministerului Sănătății: Trei sectoare din București intră sub scenariul galben, adică prin revenirea prin rotație a elevilor în clase

Foto: © Xalanx | Dreamstime.com

Sectoarele 1, 2 și 6 intră în noul an școlar cu scenariul galben (deci cu școală în sistem mixt, față în față și online prin rotația elevilor), iar restul cu scenariul verde, potivit hărții publicate de Ministerul Sănătății, după centralizarea datelor de la direcțiile de sănătate publică din toată țara. Dacă până acum s-a comunicat că Bucureștiul va intra cu totul într-un singur scenariu, diferența ratei de infectări din diverse zone ale orașului a determinat împărțirea scenariilor pe sectoare. Astfel, Sectorul 1 are cea mai mare medie de infectări la 1.000 de locuitori din toată Capitala.

„Rata medie de infectare din București este de 1,12 la 1.000 de locuitori, am centralizat propunerile de la cele aproximativ 500 de unități de învățământ din Capitală”, a declarat pentru Edupedu.ro șeful Direcției de Sănătate Publică, colonelul medic Ionel Paul Oprea.

Potrivit documentelor publicate de Ministerul Sănătății cu privire la media raportată de localități, în Sectorul 1 media este de 1,34/1.000 de locuitori, în Sectorul 2 este de 1,17/1.000 de locuitori, iar în Sectorul 6 este de 1,03/1.000 de locuitori.

Scenariul galben (2) – Înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul verde (1) – Înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Mai departe, cererile propuse de școli vor fi analizate la nivelul Comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU), care va emite, până la data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori).

În fundamentarea hotărârii se va utiliza următorul raţionament:

  1. Dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de infrastructura şi resursele existente la nivelul unităţii de învăţământ.
  2. Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unităţile de învăţământ din localitate.
  3. La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.
  4. În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul ghid, clasa sau întreaga şcoală putând fi închisă pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online. Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Foto: © Xalanx | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version