Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse în anul școlar 2023-2024, consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.
Acest lucru înseamnă că procentul de 30 prevăzut în prima variantă a ordinului, dezbătut public și contestat de diferite organizații din educație, se păstrează, iar acestuia se adaugă și ceilalți elevi, în funcție de situația din fiecare clasă, care au avut media generală anuală în anul școlar 2022-2023 peste 9,50. Pragul de 9,50 a fost criteriu de acordare a burselor anul trecut și practic a fost reluat în ordin ca soluție a Ministerului Educației la criticile din spațiul public care găseau înlocuirea lui cu pragul de 30% o măsură echitabilă sau mai puțin echitabilă.
- Amintim că ordinul cu noile criterii de burse în anul școlar 2023-2024, care a fost în consultare publică din 25 august până luni, 4 septembrie, trebuie să fie adoptat până vineri, 8 septembrie. Documentul obținut de Edupedu.ro mai poate suferi modificări până atunci. Cursurile anului școlar încep luni, 11 septembrie.
Iată ce prevede noul proiect de ordin obținut de Edupedu.ro:
„(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:
a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.
- Noul proiect mai prevede și ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.
Edupedu.ro a scris de astăzi, miercuri, 6 septembrie, despre faptul că Ministerul Educației ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50 pe lângă cei 30% dintre elevii unei clase. Explicația a fost acordată de secretarul de stat Florian Lixandru care a declarat că “aplicând acest procent de 30% riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătit, știind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului”.
Amintim că deja de marți, 5 septembrie, se prevedea această modificare, după ce secretarul de stat a cerut școlilor din țară să transmită Ministerului Educației numărul de elevi cu media mai mare sau egală cu 9.50. Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene. Acest lucru înseamnă că în anul școlar 2023-2024, cel puțin acești 286.000 de elevi și circa 400.000 de elevi (30% din toți elevii de gimnaziu și liceu din România în care se pot regăsi sau nu elevii cu medii de 9.50 – 10) vor lua bursă de merit de câte 450 de lei pe lună.
Într-o analiză recentă a Edupedu.ro despre modul în care meritul se transformă în mită electorală dacă bursele se acordă după medii primilor 30% elevi din fiecare clasă, am arătat că bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul Național „Sfântul Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“ din București, cu medii între 6,72 și 5,10. Analiza a fost citată de Avocatul Poporului care a cerut clarificări de la Ministerul Educației pe noul proiect de burse, argumentând că „noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.
Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.