BREAKING Toți elevii de clasele primare, tăiați de Ministerul Educației de la olimpiadele școlare județene prin mesaje transmise inspectorilor, după ce în ultimii ani au putut participa – surse / Cei mai mulți elevi au susținut deja etapele pe școală și locale

20.718 vizualizări
Foto: © Rafael Ben Ari | Dreamstime.com
Elevii de clasele primare care au participat până acum la olimpiadele școlare au fost tăiați de pe listele de participanți pentru faza județeană, de directori și profesori, la indicațiile oficialilor din Ministerul Educației și inspectorate, potrivit surselor Edupedu.ro. Asta chiar dacă unii dintre ei deja au susținut mai multe etape pe școală și locale, cum este în cazul informaticii.

Potrivit unor mesaje recente către profesori obținute de Edupedu.ro, Ministerul Educației ar fi transmis inspectoratelor școlare să adune de la profesori listele cu elevi calificați la etapele pe școală și locale ale olimpiadelor școlare pentru care urmează, în cea mai mare parte, potrivit calendarului acestora, etapele pe județ, concentrate în zilele de sâmbătă și duminică începând din 9 martie inclusiv.

În plus, elevii de clasele I-IV nu mai pot participa la etapele județene ale olimpiadelor. Aceștia au dreptul ca orice alți elevi să participe în competițiile școlare – olimpiade și concursuri școlare -, chiar dacă nu le sunt în mod special dedicate și au fost cazuri de participare a lor în diverse județe în istoria recentă, de exemplu din partea centrelor de excelență.

Cazul Olimpiadei de Informatică (ONI)

Un caz este cel al olimpiadei de informatică pentru care mai mulți elevi de clasele III-IV care au trecut recent de etapele pe școală și locale nu mai pot participa la etapa județeană, aflând recent că au fost excluși de pe listele comunicate de inspectorii de specialitate în cadrul inspectoratelor școlare prin machetele centralizatoare, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

„Conform informării transmise din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, elevii de clasa a IV-a nu mai pot participa la Olimpiada Județeană de Informatică”, a fost mesajul primit de un părinte cu câteva zile în urmă de la secretariatul școlii la care învață copilul său.

Conform explicațiilor mai multor profesori sub protecția anonimatului, ar fi circa zeci de elevi de clasele primare care au încercat în anii trecuți experiența olimpiadelor și unii au ajuns și până la etapele naționale. „Chiar dacă multă lume nu a auzit de ei, ei sunt probabil până într-o sută la nivel național, inteligenți cu mult peste medie și, de regulă, în competiție primesc subiecte de clasa a V-a. Se pregătesc la centre de excelență sau pur și simplu sunt foarte pasionați și le plac provocările”, explică un profesor care antrenează astfel de copii, pentru Edupedu.ro.

O comparație a regulamentelor de desfășurare, de exemplu pentru olimpiada de fizică (ONF), ne arată că în cel pentru anul școlar trecut, la articolul 7 se menționa: „Dacă un elev decide să participe la o clasă superioară, această opțiune se va face la etapa locală/ judeţeană și rămâne valabilă pentru toate etapele ulterioare. Nu se admite participarea la o clasă inferioară”. Mențiunea nu mai apare în regulamentul pentru ONF 2024.

O asemenea mențiune a apărut și pentru Olimpiada de informatică (ONI) ultima dată în regulamentul pentru ONI 2022: “Participarea elevilor la Olimpiada Națională de Informatică este opțională și individuală. Elevii pot participa la Olimpiada Națională de Informatică doar la clasa la care sunt înscriși în anul școlar curent, exceptând clasa a V-a, la care pot participa și elevi din clasele primare”. Mențiunea nu mai apare în regulamentele pentru ONI 2023 și ONI 2024.

De remarcat că regulamentul pentru ONI din acest an a fost publicat în jurul datei de 1 martie și prin acesta Ministerul Educației anunță că reglementează doar ce se desfășoară începând de la etapa pe județ, derogându-se de responsabilitatea pentru fazele la care elevii de clasele primare excluși au participat până acum și la care se opresc. Situația a fost similară în cazul olimpiadei de securitate cibernetică (OSC), organizată în premieră – o formulare asemănătoare există în regulament, în condițiile în care competiția a ratat primele două etape din cauza regulamentului publicat târziu.

Interdicția, nejustificată printr-un act normativ, vine după ce elevilor de clasele I-IV Ministerul Educației le-a impus printr-o adresă că nu pot ajunge la etapele naționale ale concursurilor extrașcolare. Cu alte cuvinte, pot ajunge doar la etapele pe județ ale acestor concursuri. Pentru aceste peste 200 de concursuri, profesorii au avut termen la începutul lunii februarie să modifice regulamentele de organizare pe care le-au făcut în cea mai mare parte din septembrie 2023.

  • Măsura vine, nota Edupedu.ro în urmă cu o lună, în contextul în care pentru aceste concursuri, în anii trecuți cunoscute drept parte din CAEN – Calendarul Activităților Educative Naționale, acum numite Proiecte de Educație Extrașcolară Naționale și Internaționale (CPEENI), se acordă burse de merit pentru locurile I pe țară pentru elevi, conform metodologiei de acordare a burselor din septembrie 2023.

Revenind la mesajele transmise referitor la elevii de clasele primare și olimpiadele școlare, punerea acestor elevi în imposibilitatea de a mai participa vine în contextul în care fazele mai multor olimpiade școlare au fost modificate de două ori prin erate de către Ministerul Educației până acum, calendarul acestor etape a fost publicat deja după ce mai multe faze pe școală și locale au fost ținute și nu a mai permis organizarea lor în cazul altora (vezi cazul Olimpiadei de Securitate Cibernetică), mai multe concursuri au fost tăiate de pe listele din acest an și elevilor de clasele I-IV li s-a impus să nu ajungă la etapele naționale ale concursurilor școlare.

Aceste măsuri au fost luate în anul în care bursele pentru locurile obținute se plătesc mai mult decât în anii trecuți, existând suspiciuni că toate acestea sunt metode folosite de Ministerul Educației sau Inspectoratele Școlare Județene (ISJ) pentru a face economie bugetară.

Metodologia-cadru pentru competițiile școlare le permite să participe

„Articolul 6

(1) Participarea la competițiile școlare este deschisă tuturor elevilor, respectând principiul egalității de șanse și non discriminării, de la toate formele de învățământ din învățământul de stat, particular și confesional.

(2) Competițiile școlare nu se subsumează învățământului obligatoriu/nu fac parte din învățământul obligatoriu, participarea elevilor la acestea fiind opțională.

Articolul 7

În vederea pregătirii elevilor pentru competițiile școlare, cadrele didactice pot elabora și utiliza programe de studiu complementare, teme de concurs, de cercetare și bibliografii specifice”, conform metodologiei în vigoare.

În urmă cu o lună, pe 1 februarie, Ministerul Educației era sancționat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru că un elev de a VII-a nu a fost lăsat să participe la olimpiada de Latină de clasa a X-a. CNCD a recomandat Ministerului să modifice regulamentul de participare la olimpiade și să permită “participarea elevilor din clasele inferioare la olimpiadele organizate pentru elevii din clasele mai mari” – detalii aici.

Foto: © Rafael Ben Ari | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Acces limitat la olimpiadele școlare în Arad. Inspectoratul școlar a impus număr de elevi care să se califice la etapa pe județ și o listă de școli care să primească locuri în plus – cazul olimpiadei de română
Etapele pe școală și locale ale Olimpiadei de securitate cibernetică 2024, competiție desfășurată anul acesta pentru prima dată, oficial ratate de întârzierea cu care Ministerul Educației a aprobat regulamentul. Documentul a fost publicat
ULTIMA ORĂ Ministerul Educației încearcă să împiedice elevii de clasele primare să participe la peste 200 de etape pe țară ale concursurilor extrașcolare 2024. Profesorii organizatori au avut termen să modifice regulamentele – adresă trimisă școlilor
Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost tăiate din calendarele Ministerului Educației, în acest an. Cine a făcut parte din comisia de tăiat concursuri – listă

6 comments
  1. E cu bataie lunga. Nu e vorba doar despre burse, vor fi puncte la gradatie care nu se pot lua de profesorii pentru înv primar.

  2. Olimpiada este in joc extracurricular cu acces deschis, evident, cu reguli clare. De ce trebuiesc tăiate aripile unor copii pasionați care vor să participe la aceste jocuri? Pentru o economie de câteva sute sau mii de euro? Mai bine sa socotească ME și Gov. câte zeci de milioane se pierd pe proiecte fără niciun efect sau pe bani dați subliminal unor forme sau ONG uri care se prefac că ajută educația…

  3. Cine a organizat olimpiade la clasele I-IV? Profesorii ,învățătorii și elevii nu au auzit de ele .(30 de ani nu au fost olimpiade).
    Poate e vorba de joaca pe internet când cineva (părinte, profesor) îi spune unui copil ce să scrie? Cine poate organiza olimpiadă locală sau județeană la clasele I-IV, fără să respecte o lege?Poate trebuie să știți că subiectele la olimpiadă respectă o
    programă extinsă cu vreo doi ani….Interesant.

  4. Eu nu mai înțeleg multe din toate știrile prezentate. Ba vrem copiii încurajați, ba le tăiem avântul. Sistemul își bate joc de viitoarele generații și apoi ne întrebăm de ce îi vedem pe la televizor zicând că nu au nevoie de școală ȘAMD. Profii nu-s interesați, copiii nu-s nici ei, și uite rezultatele. Dacă nici nu vrei să îi lași să participe, când pe ei îi duce mintea, basta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rapoartele elevilor care participă la testarea standardizată „nu conțin datele copiilor”, dă asigurari Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta mai spune că testele „nu reprezintă nici pentru elevi și nici pentru profesori vreo unitate de măsură”, dar ar putea duce la eliminarea unor conținuturi din programă, dacă unii itemi nu vor fi rezolvați, de exemplu

Datele copiilor nu vor fi introduse în platforma privată pe care Ministerul Educației a anunțat că va organiza o testare standardizată pentru elevii din clasele I-XI, fără cei de clasa…
Vezi articolul

Ministrul Educației a vorbit despre clarificarea statutului juridic al unor „diplome europene” de licență, master sau doctorat și al alianțelor de universități europene, la o reuniune a miniștrilor educației din statele membre ale Uniunii Europene

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a participat la reuniunea miniștrilor responsabili cu învățământul superior, cercetarea și inovarea din statele membre ale Uniunii Europene, care a avut loc la Paris, potrivit unui…
Vezi articolul

Școala gimnazială nr. 11 din Buzău, prima școală verde din țară, finalizată încă din 2020 din fonduri europene și locale, vizitată azi de președintele Iohannis / Școala colectează deșeuri pe 8 fracții, apa pluvială pentru rețeaua publică și produce energie solară mai mult decât consumă

În contextul în care pe 5 iunie a fost Ziua Învățătorului și Ziua Mediului, șeful statului a vizitat prima școală circulară sau verde 100 % din România, la doi ani…
Vezi articolul

Peste 1,2 milioane de copii de grădiniță și clasele primare, excluși de la tichetele de 400 de lei pentru after school, prevăzute de Legea Educației, potrivit unui proiect de OUG / Valoarea unui voucher pentru “școala după școală”, tăiată la jumătate. Programul devine unul pilot, pentru 49 de mii de elevi vulnerabili

Copiii de grădiniță nu mai pot cere tichete de after school, ci doar elevii din clasele primare, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul