Titularizarea a fost suspendată, pe durata stării de alertă, cu doar câteva ore înainte începerii înscrierilor

58.174 de vizualizări
Inspecția specială
Foto: Pexels.com
Concursul național de Titularizare 2020 a fost suspendat, potrivit unui Ordin de Ministru semnat azi de Monica Anisie, obținut de Edupedu.ro. Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de secretarul de stat Luminița Barcari.

Potrivit Ordinului, toate activitățile programate în calendarul de mobilitate începând din data de 18 iunie, adică de mâine, se suspendă. Ordinul apare cu doar câteva ore înainte ca profesorii să își poată depune dosarele de înscriere. Acest document nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Edupedu.ro a scris în exclusivitate, încă de săptămâna trecută, că organizarea acestui concurs este incompatibilă cu Legea 55/2020 care stabilește condițiile stării de alertă.

Ordinul nr 4549 din 17.06.2020 prevede:

”Pe durata stării de alertă instituită pe întreg teritoriul țării se suspendă organizarea și desfășurarea activităților prevăzute la punctul I, subpunctele 12-25 din anexa nr 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020 2021, aprobată prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 5259/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Reluarea activităților, prevăzute la alineatul (1), se va realiza conform unui calendar aprobat prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării, după încetarea stării de alertă instituită pe întreg teritoriul țării”

Ordinul nr 4549 din 17.06.2020

Starea de alertă a fost prelungită pentru 30 de zile, începând de azi, prin Hotărâre de Guvern.

Descărcați de aici ordinul de ministru care suspendă Titularizarea 2020 

Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Proba scrisă a examenului pentru titularizare în învățământ urma să aibă loc în data de 15 iulie 2020, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare.

Calendarul concursului de Titularizare la princtul 12 că prevedea că din 18 iunie încep înscrierile. Conform noului ordin, toate aceste etape se suspendă.

Descarcă de aici actualul Calendar: Anexa 2 ordin nr. 4302_21.05.2020 modificare ordin nr. 5.259 mobilitate 2020_2021

Edupedu.ro a scris încă de pe 9 iunie despre concursul național pentru ocuparea posturilor în sistemul de învățământ, numit titularizare, și despre faptul că organizarea acestuia contravine prevederilor legii stării de alertă. În acea zi președintele Iohannis a anunțat prelungirea acestei stări de alertă din cauza că nu înregistrăm scăderi ale cazurilor de infectare cu COVID-19. Edupedu.ro a analizat prevederile legale:

Legea 55/2020 care reglementează starea de alertă pe teritoriul României prevede la articolul 27, alineatul 3 următoarele:

„Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante”.

nu permite desfășurarea concursurilor de angajare în școli. Concursul național de titularizare este concursul de angajare în sistemul de învățământ, adică în instituțiile publice de învățământ. Oficial acesta se numește „concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar”.

Deja primele etape ale acestui concurs au început pe 29 mai, când lista posturilor a fost actualizată, apoi pe 5 iunie, când pe site-ul minsiterului a fost publicată lista cadrelor didactice titulare care au depus cereri de pretransfer.

Potrivit Metodologiei în vigoare pentru Titularizare, aceasta reglementează:

  • condiţiile de ocupare a posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate înînvăţământul preuniversitar;
  • organizarea şi desfășurarea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar;
  • angajarea personalului didactic de predare în învăţământul preuniversitar, precum şi eliberarea din funcţie a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar.

Calendarul complet al concursului de Titularizare 2020 poate fi văzut aici. 

Conform legii 55/2020, etapele care au loc în acest moment legate de concursul național de angajare în învățământ ar putea fi contrare legii.

Concret, din 18 iunie începea ocuparea prin concurs național a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar, potrivit calendarului oficial, iar toate aceste etape sunt acum suspendate:

a) verificarea și afișarea, la sediul inspectoratului școlar și pe pagina web a inspectoratului școlar, a listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs;

Termen: 18 iunie 2020

b) înregistrarea dosarelor de înscriere a candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate la inspectoratele școlare; verificarea și avizarea dosarelor de înscriere a candidaților de către comisia județeană/a municipiului București de organizare și desfășurare a concursului;

Perioada: 18-29 iunie 2020

Notă: În perioada 18-29 iunie 2020 pot depune dosare de înscriere și cadrele didactice titulare a căror reducere de activitate se constată până la data de 28 iunie 2020.

c) afișarea pe site-ul inspectoratelor școlare a datelor de înscriere înregistrate în sistemul informatic a candidaților înscriși la concursul național;

Termen: 1 iulie 2020

d) depunerea, la inspectoratele școlare, a adeverințelor de absolvire de către absolvenții promoției 2020/absolvenții 2020 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic și corectarea datelor de înscriere înregistrate în sistemul informatic la solicitarea candidaților;

e) corectarea datelor de înscriere în sistemul informatic, la solicitarea candidaților, dacă este cazul;

f) organizarea și desfășurarea probelor orale eliminatorii la nivelul inspectoratului școlar;

Perioada: 1-9 iulie 2020

2. Candidații care observă erori în datele afișate informează, în scris, prin poștă electronică, inspectoratul școlar în vederea corectării acestora până cel târziu la data de 9 iulie 2020.

3. În mod excepțional, absolvenții promoției 2020 (ai studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverința de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică și să valideze fișa de înscriere în ziua susținerii probei scrise. Absolvenții promoției 2020 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului național numai după prezentarea adeverinței de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

g) afișarea, pe site-ul și la avizierele inspectoratelor școlare, a listei candidaților înscriși, a cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscris(e) la concursul național care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate și a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice, precum și a rezultatelor la probele orale;

Termen: 10 iulie 2020

Examenul scris pentru Titularizare, o etapă a concursului de angajare în instituțiile publice de învățământ, este programat pentru data de 15 iulie, iar starea de alertă ar putea fi prelungită cu 30 de zile, pe baza legii existente, exact până în jurul datei de 15 iulie.

În consecință, dacă Legea 55/2020 nu va fi modificată, concursul național de angajare în sistemul de învățământ nu va putea avea loc decât după ridicarea stării de alertă.

Foto: Pexels.com


28 comments
  1. fara titularizare, o mare prostie in invatamantul nostru patronat de politic (isj politic, directori politici), totul facut strict pt avantaje politice, nimic bun . Va dau SOLUTIA dragi politicieni ignoranti: PLATITI PROFESORII, dati 2000 de euro pe luna unui profesor si totul va fi bine, cat timp ne tratati ca pe anexe si mariti discrepanta dintre noi si doctori, nu veti rezolva nimic. PLATITI PROFESORII si veti avea REZULTATE, lasati prostiile cu titularizarea, o mare gaselnita prin care tineti invatamantul in urma cu zeci de ani. E SIMPLU, DATI BENEFICII, DATI SALARII, PLATITI PROFESORII, dati putere PROFESORULUI, nu elevului … Ati inteles doamna Anisia ? Ce-i atat de greu ? Luati din pensii, luati din salariile doctorilor, luati din salariile voastre nesimtite si dati si la profesori.

  2. Problema cu examenul de titularizare este că un cadru didactic care a obţinut nota 7,00 poate fi titularizată în învăţământ pe perioadă nedeterminată, iar un altul, care a obţinut nota10, dar nu găseşte un post vacant titularizabil, poate ocupa un post de suplinitor, nota maximă obţinută dându-i dreptul să profeseze un an, sau câţiva ani (3 de obicei) dacă are norocul să ocupe post prin continuitate. Adică o notă mai mică valorează mai mult decât una mai mare sau chiar decât nota maximă. Totuşi, este vorba de un concurs naţional, cu acelaşi subiect pe toată ţara susţinut în condiţii similare (săli supravegheate audio-video, corectare după un barem unic, etc). Este greu de înţeles cauza pentru care cadre didactice capabile, bine pregătite (deseori cu definitivatul luat sau cu grade didactice) sunt nevoite să susţină periodic examene pentru care pregătirea necesită cel puţin o lună de muncă intensă, în timp ce alţii, poate mai puţin pregătiţi, dar mai norocoşi au scăpat de această grijă.

  3. Foarte bine! Fara concurs! Ce rost are sunt discipline cu 0 ore 0 posturi!! Pot fi gasite si alte solutii pt.angajare in invatamant ca suplinitor,note din alte concursuri de titularizare,grade…

    1. S-a suspendat, eu inteleg ca de fapt s-a amanat, dar mai poti fi sigur ca intelegi ceva din ce spun sau ce fac acesti oameni? Citeam aici un comentariu al cuiva care spunea ca ar fi mai bine sa se desfiinteze, de asta- intrebarea retorica.

  4. Sa se anuleze concursul de titularizare? Da…oricum azi e foarte departe de ceea ce putem numi concurs. In urma cu vreo 20 de ani erau 10-15 oameni pe loc la Concursul Național Unic, la unele discipline chiar 20. Era un concurs destul de dificil, lucrările se corectau numai în centrele mari, lucrarile din toată țara mergeau în aceste centre. Testul era riguros, cuprindea examen de specialitate și și examen de didactica a disciplinei. Practica pedagică se făcea pe bune in facultate, char nu aveai cum să treci examenul daca nu mergeai la asistențe și nu țineai ore la clasă. Acestea erau condiții de participare la examenul de didactică a disciplinei în anul 4…Alte timpuri. Ei, dar și acum e interesant: ne-om fi titularizat noi acum 20 de ani in aceste condiții, dar in inspectie ne trezim cu oameni titularizați acum 7-8 ani, in alte conditii….și ne uimim și noi de „observațiile” pe care le primim, observații care spun mai mult despre cei ce le fac decât despre cei ce le primesc, din păcate…Așadar, decât așa concurs, mai bine lipsă.

    1. V-aș recomanda să aruncați o privire peste subiectele date în ultimii ani…nu e chiar lesne iar vis a vis de ideea despre cum și în ce fel se desfășurau concursurile pe vremea lui Pazvante Chiorul….mai lăsați-ne…se știe foarte bine ce era atunci

      1. Cum era atunci? Am ocupat un post fără pile și relații, prin Examenul Național Unic. Tocmai terminasem facultatea cu 9.46. Mi-au plăcut facultatea și specializarea pe care le-am ales, chiar am învățat carte. E mai bine acum? Acum nu mai e Pazvante Chiorul, acum e Papură Vodă- vorba elevilor mei… La vremuri noi, concursuri noi. Am văzut subiectele, dar văd și cine se titularizează, cel puțin în domeniul în care predau și eu, de asta am și căutat subiectele de la titularizare, de câțiva ani. În mod normal, la discursul și logica pe care le au, aceste persoane nu aveau cum să rezolve acele subiecte. Așadar, ceea ce pe vremea lui Pazvante Chiorul era totuși un concurs, în vremea lui Papură Voda pare doar un pretext. Probabil se vor folosi foarte mulți de el, vom avea doar 10-15 copii în clase, deci, succes!

  5. Bun, sa zicem ca era necesar sa prelungiti starea de alerta, se suspenda examenul de pe 15, totusi se putea
    reprograma cateva zile mai tarziu. Dar de ce ati amanat inscrierea? Asta nu inteleg. Sau poate ne mai pregatiti o MARE SURPRIZA, il anulati cu totul, pana in toamna, cand titularii or sa isi mai ia inca o juma’ de norma, ca de, li se cuvine, sau se impart orele asa, pe ochi frumosi.
    Daca doreati sa aveti oameni buni in sistem, echivalati notele de anul trecut, si se înscriau la examen mult mai putini, doar cei care aveau nevoie de nota.Examenul este acelasi in fiecare an, programele nu se s-au schimbat, cel mai probabil si notele ar fi fost aceleasi. Avand o lista cu cei inscrisi acum, era mult mai usor sa reganditi organizarea examenului apoi.
    Dar, ca de obicei, doar sa dezamagiti stiti.

  6. Lăsați ca numai în România e acest sistem de titularizare, cu concursul asta care nu e chiar corect. Se fac și aici aranjamente.
    Oricum, ar trebui sa fie postul ptr o școală, nu sa aibă voie titularii sa se tot mute de ici colo, cum au chef și posturile sa fie luate, sau sa ții atâta pensionarii în sistem. Aici e problema. În unele părți se dau și ore în plus, asa ca de acest motiv nu apar posturi. N-ar trebui sa se permită mai mult de max 2 h plus catedra, ca probabil nu poate ieși chiar exact norma de 18 h. Asa ca, sunt destule nedreptăți.
    Ar trebui urmărit cadrul didactic cum lucrează, ce har pedagogic are, ce rezultate are cu elevii în 2 sau 3 ani și apoi sa fie angajat permanent. Concursuri an de an ptr unii, stresante, când alții s-au titularizat cu dosar, sau cu nota 5. Asa a fost într-o perioada.
    Oricum, posturile la titularizare, nu s-au prea scos niciodată, decât cu dedicație. Asa ca, asta e. Mai bine sa fie desființat concursul.

    1. Adică să fie corectitudine.Asa ar fi ideal să trăim într-o lume care sa nu favorizeze trișatul.De aceea am zis că cel mai bun e concursul.E ca și când ai vrea să renunți la întrecerile sportive și câștigătorul maratonului să fie numit pe alte criterii.
      Chestia aia cu urmăritul și evaluatul e pertinentă dar la noi ar fi făcută subiectiv și în bășcălie,ar fi iar o pârghie grozava pentru favoritisme și alte minunății.Romanii așa trag…spre măsluirea adevărului.Faptul că toți oamenii politici ne tratează cum ne tratează și noi îi aplaudam e dovada concreta ce majoritate domină la noi in țară.
      Faptul că apare în ziare informația că starea de urgență e dorita de un anume partid politic pentru a nu avea oamenii schimbați din posturi cheie,și asta e spusa cu nerușinare de politicieni influenți arată ce fel de oameni au destinele noastre în mâinile lor.Practic au recunoscut faptul că indiferent de calitatea persoanelor se face o decimare politica la nivel înalt.Sunt de o nerușinare fara limite!Practic unii recunosc că dau afara oamenii și că vor să îi pună pe ai lor.Iar noi suntem prinși la mijloc între prostiile lor.Faptul că sunt incapabili este zugrăvit de faptul că nu sunt in stare sa găsească alte jocuri,alte modalități mai inteligente de a-și atinge scopurile,e prea obositor pentru creierul lor.Iar oamenii îi votează!Liderii care țin destinele țării în mână nu ar trebui sa ne arunce pe noi in prăpastie economică,socială etc .De ce sunt mai incapabili de aceea își asupresc poporul.
      Și voi vreți corectitudine de la astfel de elemente.

  7. Si acum ce se va intampla?Stie cineva?Eu ma duceam maine sa ma inscriu,sunt suplinitor acum.Fara examenul acesta,e posibil sa nu am ce face anul viitor.Macar sa stiu ce fac.

  8. Chestia asta: “Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.” – este falsă!!!!!
    Eu am luat peste 7 la ambele specializări (la una dintre ele în doi ani diferiți) și sunt profesor suplinitor (adică cu contract de muncă pe perioadă determinată). Pentru asta îți trebuie nervi tari, mai ales dacă ai, ca mine, patru copii, și nu știi dacă vei avea post anul viitor. Dar nu e o problemă, deoarece, când depui dosarul, ți se face testul psiho. Probabil, ca să vadă cât reziști!
    Dacă m-aș angaja ca îngrijitor la o firmă, probabil că aș avea contract de muncă pe perioadă nedeterminată și nu m-ar pune nimeni să dau anual examen prin care să dovedesc că sunt la curent cu ultimele produse în materie de curățenie!!!
    Dacă mergi în audiență la inspectorul general școlar, îți spune că “așa-i sistemul”…
    Cine face sistemul, domnilor?!

    1. Problema nu este examenul,problema este faptul că sunt ținute ore și nu sunt scoase la concurs.Daca ar scoate ar fi mult mai mult posturi.

    2. O tâmpenie acest concurs. Alții s-au titularizat mult mai simplu și sunt bine fixați. Am și eu concurs pe 2 discipline, cred ca sunt f putini acestia. Cel mai corect ar fi ca acest concurs sa fie desființat. Numai în Romania exista acest sistem de angajare. De ce unii sa fie terorizați an de an, cu concurs!?

  9. Aleluia!Și uite așa o să fie îngropat învățământul.De acum doar pilele și pilișoarele politice or să mai apuce posturi.

    1. Lăsați ca numai în România e acest sistem de titularizare, cu concursul asta care nu e chiar corect. Se fac și aici aranjamente.
      Oricum, ar trebui sa fie postul ptr o școală, nu sa aibă voie titularii sa se tot mute de ici colo, cum au chef și posturile sa fie luate, sau sa ții atâta pensionarii în sistem. Aici e problema. În unele părți se dau și ore în plus, asa ca de acest motiv nu apar posturi. N-ar trebui sa se permită mai mult de max 2 h plus catedra, ca probabil nu poate ieși chiar exact norma de 18 h. Asa ca, sunt destule nedreptăți.
      Ar trebui urmărit cadrul didactic cum lucrează, ce har pedagogic are, ce rezultate are cu elevii în 2 sau 3 ani și apoi sa fie angajat permanent. Concursuri an de an ptr unii, stresante, când alții s-au titularizat cu dosar, sau cu nota 5. Asa a fost într-o perioada.
      Oricum, posturile la titularizare, nu s-au prea scos niciodată, decât cu dedicație. Asa ca, asta e. Mai bine sa fie desființat concursul.

  10. Baietasii astia din Parlament, cu precadere pesedeu, au introdus acest marsav aliniat in Legea 55/2020 de suspendare a concursurilor din institutiile publice ca sa-si mentina oamenii lor functiile si sa nu fie luate de cei din peneleu, iar institutiile de invatamant au cazut drept victime colaterale.

    1. pe tine si daca te omoara guvernul actual, tot cu pesedeul o tii, incredibil, pot astia sa va faca absoult orice la ce spalatura de creier aveti.

  11. se vede că prostia a ajuns la apogeu.Elevii dau examene, profesorii nu au voie.De, e situație specială. Interese, interese dar pe cine interesează. Ce vine de sus e sfânt. Sluj și pupături in parte a dorsală sau bine

    1. cand s-a decis sa taie copilul…adevarata mama ia dat drumul, cealalta dorea sa-l taie in doua.

    2. Da, corect era sa fie si elevii lasati in pace – era logic si de bun simt in contextul discutiilot despre sanatate si infectare. Adevarul e ca decizia asta trebuia luata in Aprilie – mergem inainte sau amanam tot si gasim solutii alternative, gen ne bazam pe mediile deja incheiate si prelungim cu un an toate contractele individuale de munca ale profesorilor. A si fost propunere in acest sens. In schimb, doamneni ministru i-a luat trei luni sa ia amarata asta de decizie, dupa ce i-a supus pe elevii nebuniei administrate de ministerul educatiei. In alta ordine de idei, mi se pare normal sa treci printr-un fel de testare inainte de a ocupa post in invatamant, problema e ca ar trebui sa fie si relevanta sau pertinenta. Sa nu mai vorbim de modul in care dispar posturi din lista si apar in mod magic la momentul potrivit pentru unele persoane.. acolo e discutie lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Titularizare 2021. Au început înscrierile, iar lista posturilor titularizabile a fost publicată de Ministerul Educației noaptea trecută. Sunt aproape 4.700 de locuri pe perioadă nedeterminată în învățământ

Lista posturilor titularizabile a fost publicată de Ministerul Educației pe site-ul dedicat titularizare.edu.ro luni seara, la ora 22:00, cu doar câteva ore înainte de startul înscrierilor, dat în această dimineață.…
Vezi articolul

Profesia de cadru didactic să fie mai respectată și valorizată, un procent mai mare din PIB pentru Educație, asta vor două treimi din profesorii participanți la un sondaj World Vision România / Trei sferturi dintre elevii care au răspuns vor ore în format fizic, jumătate dintre ei vor lecţii atractive şi un sfert, să nu mai primească teme pentru acasă

Aproape 80% dintre elevii şi profesorii participanți la un sondaj vor ca anul acesta orele să se desfăşoare fizic, la şcoală, iar jumătate dintre elevi îşi doresc ca profesorii să…
Vezi articolul