BREAKING Testele pentru elevi pot fi făcute la domiciliu, anunță Ministerul Sănătății, care pasează decizia finală la Ministerul Educației. UPDATE Cîmpeanu: Vom anunța după ce vom analiza materialul primit și vom discuta cu Ministerul Sănătății

13.919 vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
„Legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”, drept urmare „decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”, se arată într-o informare de presă a Ministerului Sănătății. Întrebat de jurnaliști ce decizie va lua, Sorin Cîmpeanu a răspuns că va analiza materialul primit și va discuta cu reprezentanții Ministerului Sănătății, apoi va anunța o decizie finală.

Update 13:00: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, pe grupul de comunicare al ministerului cu presa: „După ce vom analiza materialul tocmai primit și vom discuta cu Ministerul Sănătății, când vom avea elemente certe, vom anunța”.

La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/ interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Decidenții din Sănătate au reiterat că „domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers”.

Procedura de management a cazurilor elevilor care sunt testați pozitiv de coronavirus va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere, care este în proces de elaborare în momentul de față.

  • Distribuirea testelor de salivă în școli încă nu a început, urmând ca livrarea să aibă loc la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Raed Arafat. Mai multe detalii aici.
Mai jos, textul informării:

„În data de 11 noiembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr. 102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

În data de 12 noiembrie 2021, după consultarea cu specialiștii din sănătate publică, Ministerul Sănătății a elaborat și transmis Ministerului Educației metodologia solicitată.

Precizăm că, testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru.

Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu.

În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional.

La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/ interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.

Reamintim că, introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare.

Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă.

Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers.

Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere.

În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ.”

Amintim că Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea testelor de salivă prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I. Mai multe detalii aici.

Cine va administra testele de salivă

Neînțelegerile privind cine va administra testele au pornit după ce două federații mari de profesori au transmis o adresă la Ministerul Educației în care spun că „aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”. Este vorba de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”. Raed Arafat a comentat cerința federațiilor sindicale spunând că acestea sunt doar „pretexte”.

În cele din urmă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a cerut lămuriri privind modul de administrare a testelor de la Ministerul Sănătății. Într-un comunicat oficial trimis luni, scrie: „Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății clarificări referitoare la Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ.

Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat precizări cu privire la următoarele aspecte:

Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției;” – Mai multe detalii aici.

Luni seară, ministrul Educației a spus la Digi24 că vrea o aplicare diferențiată a testării elevilor mici și copiilor de grădiniță, față de cei din liceu. Ministrul a spus că cei mici ar putea să fie testați acasă, de către părinți, iar cei mari să-și auto-administreze testele. O decizie clară în acest sens nu a fost încă luată.

Citește și:
Cîmpeanu, despre când ajung testele de salivă în școli: Deci, le putem avea miercuri, le putem avea joi, le putem avea vineri, le putem avea săptămâna viitoare, luni
Elevii din clasele mici și copiii de grădiniță ar putea fi testați de părinți, acasă, iar elevii de liceu și-ar putea auto-administra testele pe bază de salivă, potrivit lui Sorin Cîmpeanu: N-ai cum să știi câți profesori sunt împotriva testării
BREAKING Instrucțiunea dată de ministerul Sănătății privind testarea elevilor „nu poate fi implementată real în școli”, anunță ministrul Educației, care cere o procedură care să nu blocheze procesul didactic
ULTIMA ORĂ Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății să spună dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate elevilor la domiciliu sub supravegherea părinților: Ar fluidiza foarte mult procesul de screening / Ministerul cere și INSP o opinie oficială privind rata de vaccinare de 60%

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. O mare bataie de joc! Nu va face nimeni nici un test acasa. Iar daca se fac nu sunt relevante. Inainte de plecarea la scoala se ia masa. Dar … s-au mai cheltuit niste bani pe interes.

  2. Cine garantează că nu se va minții cu privire la rezultatul real al testării.Inca o dovada că nu le pasa, in frunte cu acest ministru al învățământului, care e un om lipsit de empatie.

    1. Si care e solutia? Sa pierdem toti orele de la inceputul programului? Asa crezi tu ca e mai bine? Sa aruncam cu flegmele prin clasa? Decizia sa se faca acasa este mult mai buna. Asa nu erau nici elocvente, orele se pierdeau, virusul colcaia prin clase…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Creșele rămase la primării sunt unități de învățământ cu personalitate juridică. După un an, Ministerul Muncii propune Guvernului eliminarea creșelor din lista serviciilor sociale, deși ar fi trebuit să facă acest lucru în octombrie 2021

Creșele care au rămas în administrarea autorităților locale și nu au fost preluate de Ministerul Educației sunt unități de învățământ cu personalitate juridică, potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii transmis…
Vezi articolul