BREAKING Tăiere de 80 milioane de lei de la Ministerul Educației la rectificarea bugetară – proiect / Cea mai mare sumă retrasă, de 300 de milioane de lei, este de la proiectele PNRR, adică „reforma România educată”

17.172 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației pierde 80 de milioane de lei la rectificarea bugetară din această lună, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor. O reducere de 300 de milioane de lei are loc la capitolul „proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistență financiară nerambursabilă aferentă PNRR”, adică de la ceea ce autoritățile numesc „România educată”.

Este prima rectificare bugetară în timpul mandatului ministrului Ligia Deca. Menționăm că proiectul lansat în dezbatere publică poate suporta modificări până la aprobarea în Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.

Banii pentru salariile profesorilor și restanțele pentru salarizarea acestora nu erau prevăzuți în buget pentru întreg anul, conform acestui proiect de rectificare bugetară, astfel că acum sunt alocați 400 de milioane de lei pentru ultima lună din an. Reamintim că, într-o notă recentă, secretarul de stat Sorin Ion dădea un ultimatum inspectoratelor școlare, ca să ceară banii pentru profesori, câștigați prin hotărâri judecătorești: „Dacă până pe 25 noiembrie, la ora 12, nu ați comunicat cuantumul sumelor, considerăm că acestea nu există”. Atunci scria în acea adresă că banii ar urma să fie primiți în decembrie.

Cheltuielile cu asistența socială sunt tăiate și ele cu 50 de milioane lei, iar 80 de milioane sunt luate de la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.

Fișa bugetară a Ministerului Educației din Anexa 2 a proiectului de rectificare bugetară noiembrie 2022:

Articol în curs de actualizare


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Azi e echinocțiul de primăvară. „Anotimpurile se formează datorită apropierii de Soare a Pământului”, asta învață copiii de clasa a IV-a din două manuale, aprobate și publicate de Ministerul Educației pe manuale.edu.ro

Anotimpurile se formează datorită apropierii sau depărtării de Soare a Pământului, potrivit celor două manuale de Științele Naturii pentru clasa a IV-a, ambele ale aceleiași edituri, dar scrise de autori…
Vezi articolul

Poveștile elevilor care nu au abandonat. Denisa, de la mers cu vacile la păscut, la cercetare în robotică la Universitatea din Malaga: „Educația este pilonul vieții mele”. Alisa, elevă într-a XII-a: „Școala online m-a învățat să nu aștept să mi se spună, mai întâi să caut eu informația”

Denisa (29) și Alisa (18) s-au născut la sat, în familii defavorizate social și economic, unde nu există liceu și unde, pentru mulți copii, firul educației se rupe la trecerea…
Vezi articolul

Apel către autorități: Personalul medical din școli, trimis “în prima linie de prevenire și combatere” a epidemiei Covid-19, trebuie să primească instruire și echipamente de protecție – Comisia de Medicină Școlară

Personalul medical din cabinetele medicale și stomatologice din școli și universități, detajat de autorități la direcțiile de sănătate publică prin ordinul direct al primului ministru, este în prima linie de…
Vezi articolul

Liga Studenților sesizează Consiliul Național de Etică, organismul care poate sancționa plagiatul lui Sorin Cîmpeanu / Sancțiunile pot varia de la retragerea lucrării, până la retragerea titlului didactic universitar, retrogradarea sau interzicerea unor drepturi

Liga Studenților (LS IAȘI) a sesizat Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) cu privire la cursul universitar plagiat de Sorin Cîmpeanu în 2006, când…
Vezi articolul