BREAKING Tăiere de 80 milioane de lei de la Ministerul Educației la rectificarea bugetară – proiect / Cea mai mare sumă retrasă, de 300 de milioane de lei, este de la proiectele PNRR, adică „reforma România educată”

17.174 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației pierde 80 de milioane de lei la rectificarea bugetară din această lună, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor. O reducere de 300 de milioane de lei are loc la capitolul „proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistență financiară nerambursabilă aferentă PNRR”, adică de la ceea ce autoritățile numesc „România educată”.

Este prima rectificare bugetară în timpul mandatului ministrului Ligia Deca. Menționăm că proiectul lansat în dezbatere publică poate suporta modificări până la aprobarea în Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.

Banii pentru salariile profesorilor și restanțele pentru salarizarea acestora nu erau prevăzuți în buget pentru întreg anul, conform acestui proiect de rectificare bugetară, astfel că acum sunt alocați 400 de milioane de lei pentru ultima lună din an. Reamintim că, într-o notă recentă, secretarul de stat Sorin Ion dădea un ultimatum inspectoratelor școlare, ca să ceară banii pentru profesori, câștigați prin hotărâri judecătorești: „Dacă până pe 25 noiembrie, la ora 12, nu ați comunicat cuantumul sumelor, considerăm că acestea nu există”. Atunci scria în acea adresă că banii ar urma să fie primiți în decembrie.

Cheltuielile cu asistența socială sunt tăiate și ele cu 50 de milioane lei, iar 80 de milioane sunt luate de la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.

Fișa bugetară a Ministerului Educației din Anexa 2 a proiectului de rectificare bugetară noiembrie 2022:

Articol în curs de actualizare


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gabriel Istrate, profesor de informatică la Universitatea din București: Studenții care ajung în Facultatea de Informatică știu mai puțină matematică decât știau poate acum 20 de ani. Nu e neapărat vina lor. Este cu totul alta societatea în care trăiesc

„Nu pot să vorbesc despre cum mai este predată azi matematica în școală, cel puțin în școala elementară, pentru că nu am experiența respectivă. Ce pot să spun eu este…
Vezi articolul

Elevii din clasele mici și copiii de grădiniță ar putea fi testați de părinți, acasă, iar elevii de liceu și-ar putea auto-administra testele pe bază de salivă, potrivit lui Sorin Cîmpeanu: N-ai cum să știi câți profesori sunt împotriva testării

Ministrul Educației vrea o aplicare diferențiată a testării elevilor mici și copiilor de grădiniță, față de cei din liceu, potrivit declarațiilor făcute luni seara la Digi24. Ministrul a spus că…
Vezi articolul

Ministerul Educației, temă pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, după simulare: „Calibrarea variantelor de subiecte să fie îmbunătățită”, astfel încât să crească relevanța acestei evaluări naționale / Sorin Ion, după simularea la Matematică: Subiectele sunt „așa cum trebuie să fie niște subiecte la un examen național”

Ministerul Educației spune după analiza rezultatelor de la simularea Evaluării Naționale: „Calibrarea variantelor de subiecte să fie îmbunătățită, astfel încât să crească relevanța acestei evaluări naționale”, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul