BREAKING SURSE Ministerul Justiției desființează propunerile pregătite de Ligia Deca pentru combaterea hărțuirii sexuale: „sunt lipsite de logică”, „de claritate”, vizează inclusiv un act care „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii” și din ele „nu rezultă nici măcar obiectul de reglementare”

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ministerul Justiției desființează propunerile pregătite de Ligia Deca pentru ședința de Guvern de joi, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, privind combaterea hărțuirii sexuale, potrivit unui document obținut din surse guvernamentale și consultat de Edupedu.ro. Propunerea privind un cadru legal general aplicabil pentru soluționarea cazurilor de hărțuire, printr-un nou proiect de lege, este considerată în comentariile Ministerului Justiției drept „lipsită de logică”, pentru că acest cadru există deja, iar o alta, ce vizează modificarea regulilor privind petițiile, „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii”. Alte propuneri ar produce un „paralelism legislativ” sau cer stabilirea unui coordonator pentru scrierea unui proiect de lege fără ca, în acest moment, să rezulte „măcar obiectul de reglementare”, conform documentului citat.

UPDATE Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a transmis, vineri, un drept la replică în care afirmă că „fragmentele publicate nu reprezintă poziția Ministerului Justiției”. În dreptul la replică ce reprezintă punctul de vedere al ministrului, nu al Ministerului,, ea nu dezminte faptul că aceste comentarii publicate au fost formulate de reprezentanți ai Ministerului Justiției, nici nu comentează în vreun fel conținutul lor. Vezi dreptul la replică integral.

Joi, după ședința de guvern, Ministerul Educației a emis o prezentare a celor propuse, menționând că tema a fost discutată la începutul săptămânii, la minister, cu reprezentanții „Consiliului National al Rectorilor, ai Ministerului Justitiei, ai Ministerului Muncii și Solidaritatii Sociale, ai Ministerului Afacerilor lnterne și ai Agentiei Nationale pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați”.

Ministerul Justiției – condus în prezent de Alina Gorghiu (vicepreședinte PNL), colegă de partid a ministrei Ligia Deca – desființează efectiv, însă, prin comentarii pe text, propunerile adunate de Ministerul Educației, potrivit documentului obținut din surse guvernamentale.

Comentariile vizează probleme de fond – de la „lipsa de logică” a unor propuneri, la faptul că nu ar exista măcar „obiectul de reglementare”. Astfel:

La propunerea grupului de lucru de a fi inițiat un proiect de lege care să fie dezbătut și aprobat de Parlament și care să reprezinte „cadrul legal general aplicabil” în situații de hărțuire și agresiune sexuală, Ministerul Justiției comentează că este o propunere „lipsită de logică”, deoarece acest cadru legislativ există atât la nivel general, cât și la nivel sectorial. Potrivit instituției, nota de informare ar fi trebuit să cuprindă cadrul legislativ existent și eventual intervenții punctuale asupra acestuia.

Comentariul Ministerului Justiției:

O altă propunere a grupului de lucru era ca în Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii, introdusă printr-o Hotărâre a Guvernului din 2023, să fie menționate obligații mult mai clare pentru autoritățile publice. Ministerul Justiției spune că aceasta este o propunere „lipsită de claritate”, iar detalierea obligațiilor este prevăzută „prin intermediul ghidurilor care trebuie emise de fiecare instituție:

Comentariul Ministerului Justiției: 

O a treia măsură propusă era modificarea Ordonanței din 2002 ce reglementează soluționarea petițiilor, ce prevede că petițiile anonime nu se iau în considerare.  Ministerul Justiției apreciază, în comentariul său, că acel act normativ „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii”, deoarece Ordonanța Guvernului 27/2002 „are în vedere dreptul constituțional la petiționare”. Ministerul mai spune că propunerea de text a Ministerului Educației este „lipsită de orice previzibilitate” și că, pentru reglementarea sesizărilor anonime, ar trebui analizată necesitatea modificării altui act normativ – HG 970/2023.

Comentariul Ministerului Justiției: 

În privința propunerilor referitoare la sesizări anonime, Ministerul Justiției apreciază că „toate aceste idei înțelegem că puteau fi introduse și până acum”, prin normele ce reglementează activitatea unităților de învățământ. Iar în cazul sesizării organelor de urmărire penală, există deja reglementări în acest sens, în Codul de procedură penală și Codul penal.

Comentariul Ministerului Justiției:

O altă propunere vizează definirea clară a termenilor în ceea ce privește hărțuirea sexuală, reglementată prin HG 970/2023 (Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă). Ministerul Justiției se întreabă „dacă este definit deja, de ce este necesară reluarea ei? Se poate crea astfel un paralelism legislativ”, ce contravine legii. Aceeași instituție precizează că „nu înțelegem la ce va folosi această definiție. În context procesual penal, sau în alt context?”

Comentariul Ministerului Justiției:

Iar la final, când nota Ministerului Educației solicită stabilirea unui „coordonator pentru scrierea proiectului de lege”, „în conformitate cu obiectul de reglementare”, Ministerul Justiției arată că din Notă nu rezultă nici măcar obiectul de reglementare: în aceste condiții, „ne întrebăm cum ar putea fi desemnat un coordonator”.

Comentariul Ministerului Justiției: 

„Apel la prudență” sau „lipsă de logică”? Ce a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului

Joi, la briefingul de presă ce a urmat ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, a spus că Ministerul Justiției a făcut „un apel la prudență pentru a vedea ce prevede cadrul legislativ actual”. Un jurnalist a invocat atunci „punctul de vedere al Ministerului Justiției”, spunând că „între apel la prudență și lipsă de logică pe ceea ce propune Ministerul Educației este o diferență foarte mare şi de exprimare și de înțelegere a subiectului”. 

Mihai Constantin a spus că Ministerul Educației nu ar fi făcut nicio propunere, ci o „informare în urma unei ședințe inter-ministeriale din 6 august”, ar „dialogul dintre Ministerul Justiției și cel al Educației va continua”.

Din schimbul de replici jurnaliști – Mihai Constantin, la briefingul de presă:

Ce a anunțat Ministerul Educației după ședința de guvern

După încheierea ședinței, Ministrul Educației a anunțat, joi seară, apelând la un limbaj vag, promovarea unei „reglementări generală” pentru întregul sistem de educație și pentru toate instituțiile publice, în ceea ce privește hărțuirea. Ministerul a mai propus o serie de reguli privind reclamațiile, inclusiv pentru cele anonime, precum și o viitoare dezbatere privind armonizarea legislației și măsurile de prevenție în cazul abuzurilor.

Citește și:
Hărțuirea sexuală în școli și universități. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin: „Este nevoie să ne grăbim încet, vorba latinului”, pentru a avea coerență legislativă. Va fi un act normativ pe care ar trebui să-l facă ministerele Educației și Justiției săptămâna viitoare / Este foarte probabil ca actul să fie un proiect de lege
Propunerile Ministerului Educației privind cazurile de hărțuire sexuală din mediul universitar: câteva reguli pentru reclamații, inclusiv pentru sesizările anonime, o dezbatere, plus planuri pentru o viitoare „reglementare generală” pentru toate instituțiile de educație și toate instituțiile publice
Decizia pentru combaterea harțuirii sexuale în școli și universități va fi luată în ședința de Guvern de azi, anunță premierul Ciolacu: Cer să le lămurim în această ședință, pentru ca românii să știe exact ce decizie luăm și această decizie să fie foarte clară
Exit mobile version