Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a avut loc între orele 9 și 13, pentru aproape 32.000 de candidați. Descarcă documentele de mai jos.
La subiectul I, candidații au avut redactat un eseu de 300 – 400 de cuvinte, în care să prezentate specificul construcției discursului narativ al unui basm cult, aparținând unui scriitor studiat.
La subiectul al II-lea, cerința fost să facă un eseu structurat de maximum două pagini, în care să prezentate importanța funcțiilor educației, punând accentul pe educația la vârstă mică.
La cel de-al treilea subiect au avut de prezentat nevoile de dezvoltare ale copiilor mici (1-3 ani), din perspectiva specificului dezvoltării la vârsta antepreșcolară și a desfășurării activităților cu aceștia.
Accesul candidaților în centrele de concurs a fost permis până la ora 8.00, iar examenul a început la ora 9, potrivit procedurii Ministerului Educației. La nivel naţional sunt disponibile 6.837 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată: 5.945 în mediul urban şi 1.342 în mediul rural, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Cele mai multe sunt pentru educatori – peste 1.100.
O analiză Edupedu.ro pe ultimii 13 ani arată că, la titularizare 2023, este cel mai mare număr de absolvenți înscriși, provenind din promoția curentă. De la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant ar trebui să fie majorat la 4.600 de lei net pe lună.
DOCUMENT Barem Educator-puericultor:
DOCUMENT Subiect Educator-puericultor:
Ce este titularizarea?
Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Anul acesta, inspecțiile la clasă au fost eliminate din cauza grevei din Învățământ.
Ce urmează după examen
Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 18 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul dedicat. Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) în data de 18 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 19 iulie, până la ora 12:00.
Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat în data de 26 iulie.
Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice de repartizare organizate de inspectoratele şcolare în zilele de 27 și 28 iulie, conform calendarului.
3 comments
dupa esecul grevei, se vede ca profesorii sint extrem de multumiti cu banii primiti….numar mare la titularizare… , dc s a facut greva, ca , se pare , oamenii se imbulsesc ..sa fie profesori deci viata este excelenta….
Daca te ar duce capul ai face diferenta intre candidat si profesor, dar nu te duce, evident.
Cu mult mai ușoare subiectele pentru titularizare,decât cele de la examenul național de bacalaureat.