BREAKING Sorin Cîmpeanu: Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite inițial, 22-25 iunie Evaluarea Națională 2021 și 28 iunie – 1 iulie BAC 2021. Probele de competențe vor fi echivalate

55.210 vizualizări
Evaluarea Națională
Sursă foto: edu.ro
“Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22-25 iunie pentru probele scrise ale de la Evaluarea Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise de la examenul de Bacalaureat”, a anunțat în urmă cu câteva minute ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ședința Comisiei de Dialog Social convocată la Minister la ora 10:00.

“Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanță pentru sărbătorile pascale Catolice între data de 2 aprilie și 11 aprilie, vacanță pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie și 9 mai. Clasele terminale termină vacanța pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase care vor termina vacanța pe 4 mai”, a anunțat Cîmpeanu.

“Odată cu regimul învățământului primar, și grădinițele vor intra în același regim de vacanță”, a precizat ministrul.

Sorin Cîmpeanu, cele mai importante declarații:
  • “Consultările cu partenerii de dialog au vizat modul de organizarea examenelor naționale, precum și propuneri de modificare a structurii anului școlar 2020 2021 după realitățile impuse de situația epidemiologică.
  • A avut loc ședința CDȘ, au participat în calitate de invitați reprezentanții elevilor, studenților și părinților.
  • În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile și pentru asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele 10 concluzii:
  • Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22-25 iunie pentru probele scrise ale de la Evaluarea Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probleme scrise de la examenul de Bacalaureat.
  • La Bacalaureat probele de competențe vor fi echivalate
  • Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanță pentru sărbătorile pascale Catolice între data de 2 aprilie și 11 aprilie, vacanță pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie și 9 mai.
  • Clasele terminale termină vacanța pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase care vor termina vacanța pe 4 mai.
  • Se va face practic o punte între finalul vacanței pentru sărbătorile pascale ortodoxe și catolice și începutul vacanței pentru sărbătorile pascale ortodoxe.
  • Pentru clasele terminale, vacanțele nu vor suferi niciun fel de modificare.
  • Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână, toate clasele în afară de cele terminale urmând a finaliza anul școlar pe data de 25 iunie.
  • Cu sprijinul cadrelor didactice într-un an școlar atipic, în care tezele școlare nu se mai susțin, în care numărul notelor a fost redus, numărul notelor necesar si încheierea situațiilor școlare, cu sprijinul cadrelor didactice se vor încheia acele activități de evaluare și încheiere a rezultatelor școlare. Nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei având în vedere efortul cadrelor didactice.
  • Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul anului școlar va rămâne la datele cunoscute. Este vorba despre elevii care au un an școlar de 37 de săptămâni.
  • Dacă le-am prelungi și lor cu o săptămână, merge prea aproape de luna august. Soluția la această situație este renunțarea la Săptămâna Altfel și îndrăznesc să spun acest an școlar este în integralitate altfel, nu numai Săptămâna Altfel.
  • Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și prestările PISA rămân în continuare programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate.
  • Evaluare Națională de clasa a II-a se programează pentru perioada 25-28 mai.
  • Activitățile remediale se vor ține doar până la pragul de 6 la mia de locuitori, este o prevedere a CNSU.
  • Alături de vaccinare, testarea este un element absolut esențial în școli și sunt absolut convins că problema testări în școli va fi rezolvată extrem de rapid. După ce a trenat vreme de șase săptămâni, vă declar că sunt convins că această problemă va fi soluționată foarte rapid. În sensul în care să fie eliminată această problema a lipsei de personal medical în școli, în sensul în care să fie teste non-invazive, mai ușor de acceptat de către părinți.
  • Această propunere a fost asumată de Ministerul Educației. Este o propunere asumată de Ministerul Educației. A plecat într-adevăr de la solicitarea puternic argumentată din punct de vedere epidemiologic.
  • Ceea ce v-am comunicat va face obiectul unui comunicat de presă și mai apoi al unui ordin de ministru. Vom emite în cursul zilei de astăzi ordinul de ministru.
  • Predarea online este singurul lucru care ne rămâne la dispoziție. Gândiți-vă la trendul ascendent al ratei de infectare care, cu voia sau fără voia Ministerului Educației, ar putea să aducă, încerc să mă exprim foarte corect, la suspendarea tuturor activităților didactice. Vedem cu toții trendul ascendent zi de zi al ratei de infectare, nu putem să facem abstracție de aceste elemente. Nu avem voie nici din perspectiva legii educației naționale și nici a stării de alertă.
  • Întrebare: Poate cineva să garanteze că începând cu data de 4 mai să revină la școală în formă completă? Cîmpeanu: Nu poate nimeni să garanteze acest lucru, tocmai de aceea este un an atipic în România și în orice alt stat. Noi avem datoria să ne adaptăm rapid la orice soluție și la orice situație
  • Odată cu regimul învățământului primar, și grădinițele vor intra în același regim de vacanță.
  • Mă bazez pe ceea ce vedem cu toții, 6,22, 6,37 deci o creștere continuă a ratei de infectare pe acest lucru mă bazez. Atunci când ești la final de martie și vezi această creștere, sigur, din punct de vedere matematic vei ajunge la un vârf. Pe asta mă bazez.
  • Mă grăbesc la tribunal pentru că în calitate de minister educație am îndrăznit să apreciez public că Ministerul Educației nu tolerează măsuri disciplinare inadecvate care se constituie în adevărate abuzuri asupra elevilor. Asta a fost declarația publică. În școala 164, la un moment dat un profesor a fotografiat niște elevi de clasa a II-a în vestiare pe culoarul care ducea către toaletă. Le-a fotografiat pretinzând că este o măsură de cercetare disciplinară. Am considerat inadecvat acest comportament, am precizat ca atare, a fost demarată o cercetare cu sancțiune de 10 la sută din salariu pe trei luni, am apreciat că este o sancțiune mult prea blândă, iar acum mă duc în instanță să răspund pentru declarațiile pe care le-am făcut în calitate de ministru.
  • Unul singur își asumă răspunderea, unul singur va plăti cu funcția și cu imagine chiar și în instanță dacă în lucrurile nu ies bine. În rest, ceilalți toți ne exprimă opinii care sunt foarte importante și de care trebuie să ținem seama.”
Structura inițială a anului școlar 2020-2021, pe care vor fi realizate modificările anunțate
Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă:          Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri:                            Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară:  Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

  • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară:  Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

  • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:            Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.


27 comments
  1. A aparut metodologia de echivalare a probelor de competentelor din cadrul BAC? Sau se sustin pana la urma?
    Din pacate se apropie examenul si elevii din ani terminali inca nu stiu cu certitudine ce probe vor sustine.

    1. Depinde de săptămânile de practică comasata. Fiecare școală le stabilește după tipicul meseriei si agentul economic unde efectuează practica. Oricum….practica online…este de râsul lumii.

  2. Pentru tara te vrea prost , conducătorii ei i- au astfel de decizii.
    Liderii de sindicat nu sunt decat marionete care îsi apără decat propriile interese fara să le pese de elevi si profesori.

  3. Cum ramane cu competentele lingvistice pt cei de clasa a 8-a?la ei de ce nu se echivaleaza daca cei care dau BAC-ul se vor echivala???

  4. S-a ales varianta cea mai bună, sănătatea nu trebuie să se negocieze
    Trebuie să ne apărăm viata, celelalte lucruri sunt mai putin importante in momentul de fata.
    Cine își dorește un deces sau mai multe in familie?
    Vă doresc multă sănătate tuturor!

    1. Nu este varianta cea mai bună! Cea mai bună variantă era sa facă ore online,nu sa stea acasă degeaba o lună. După o lună vin la școală praf. Nu mai știu nici măcar cât știau. Nu mai zic ca vor pierde timpul pe afară și vor haladui aiurea….

  5. Nu mi se pare corect ca noi cei de a 8 a sa mergem la școala și ceilalți nu . Eu nu învăț nimic de la școala , mai bine stăteam acasa iși învățam decât sa îmi pierd timpul la școala . Plus ca deciziile ministerului se schimba de la o zi la alta . Penibil 🙄

    1. Nu mergi la nicio școală! Faci ore on-line! Pentru că ești elev de clasa a VIII-a, ai nevoie de aceste ore, se pare, mai mult decât ceilalți. Poate, totuși, va fi util să faci ore on-line, decât deloc, ca ceilalți…

      1. Si ceilalti fac, dezinformato! Li s-a rupt vacanta de Pasti o saptamana si li s a pus in plus la anual. Ce atatea bocete. Crezi ca noua ne convine? Unii dintre noi am platit vacante in 29 aprilie-10 mai sau 16-25 iunie.

  6. Nu mi se pare corect ca celălalte clasa sa aiba vacanta timp de o lună,iar clasele terminale sa aiba numai 2 saptamani, deoarece clasele terminale in acel timp puteau sa se axeze doar pe matematica si limba română…

    1. Nu ai inteles corect. Sunt tot doua saptamani, deoarece cei de clasele 0-7 termina cu o saptamana mai tarziu si li se ia vacanta de Pasti, vin cu o saptamana mai devreme la scoala fata de voi, terminalii.

  7. Ba, voi va bateți joc de noi. Abia aștept sa plec din tara asta. Țară condusa de oameni ignoranți. Bă mergeți dracu pe câmp cu oile, va votează toți prostii. Va jucați cu noi, ba avem vacanță, ba schimba calendarul evaluărilor , ba nu se mai schimbă. Deasta meritați sa plecam din țară și sa rămâneți doar voi și sclavii țării . Nu investiți nici măcar 100 de lei în educație, doar vorbe de atâția ani. Da, sunt elev și nu mai pot știind ca trăiesc în țara asta cu astfel de specimene.

  8. Ba, voi va bateți joc de noi. Abia aștept sa plec din tara asta. Țară condusa de oameni ignoranți. Bă mergeți dracu pe câmp cu oile, va votează toți prostii. Va jucați cu noi, ba avem vacanță, ba schimba calendarul, ba nu se mai schimbă. Deasta meritați sa plecam din țară și sa rămâneți doar voi și sclavii tarii. Nu investiți nici măcar 100 de lei în educație, doar vorbe de atâția ani. Da, sunt elev și nu mai pot știind ca trăiesc în țara asta cu astfel de specimene.

    1. Sa vezi ce ora să plângă că rămân ei șefi și tu sluga in pribegie pe la alții.Ei pe mii și mii de euro fara să facă nimic și tu pe câteva sute de euro cu cocoașă ruptă de muncă.

  9. domnuL ministrU soriN campeanU, când ajunge ministru nu știe decât sa umble la structura anului școlar. Are o problema sa începem scoala cât mai devreme ( copiază ce vede in vest). Nu știe sa analizeze adevăratele probleme ale învățământului.

    1. Iera bine daca se copia sistemul din vest .Acolo dacă dai bani pe meditații te i au la pușcărie, aici mai puțin interes la școală din partea profesorilor iar la meditatii că dai banii mai mult interes de ce permite guvernul asa ceva

      1. @ Dima, ești elev?
        Era nu iera
        Te ia la pușcărie nu t i au la pușcărie
        Poți pune și semne de punctuație. Nu se supără tastatura.

  10. Atâta prostie și incompetenta nu am văzut de când m-a făcut mama. Mai au trepte de coborât? Au ajuns elevii sa aibă mai multă minte ca ei. Nu știu sa conducă și mai tare ne încurcă. România educată, nu am ce zice.

  11. Calendarul Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a este 22-25 iunie sau 22-25 iulie?
    Ordinul deja cunoscut este nr. 5455/2020 sau între timp s-a modificat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
bani, monede

Elevii și părinții acuză Ministerul Educației și inspectoratele că legitimează “subfinanțarea învățământului”, după prima ședință a noului Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

Elevii și părinții acuză Ministerul Educației și inspectoratele școlare că legitimează “subfinanțarea învățământului preuniversitar, votând pentru creșterea doar cu 4,5% a costului alocat bunurilor și serviciilor, în raport cu 13,5%…
Vezi articolul