Sorin Cîmpeanu anunță că școala va putea începe pe 5 septembrie și se va putea încheia pe 16 iunie, în anul școlar 2022-2023, cu vacanțe pentru toți copiii în lunile octombrie și februarie / În 2023, vacanța de Paște va fi pe 7-18 aprilie

48.026 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri” la numărul de zile de școală, a anunțat ministrul Educației, la TVR.

Sorin Cîmpeanu a declarat că propune ca vacanța din luna octombrie, care până acum era rezervată doar copiilor de grădiniță și elevilor din clasele pregătitoare – a IV-a, să fie extinsă pentru toți elevii.

“Avem o fragmentare mai puțin normală [a structurii anului școlar – N.Red.] de o perioadă care este bine definită – aceea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi și anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare. Și avem o a doua perioadă a sărbătorilor pascale: pentru anul 2022-2023 vom propune perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja 2 vacanțe mari care împart în 3 secțiuni anul școlar. Pe de altă parte, interesul elevilor e acela de a învăța. Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: Experții în pedagogie spun că într-adevăr este benefic să existe perioade de școală, de învățare, de 6 – 7 – 8 săptămâni, cu perioade de odihnă. Din această perspectivă, este foarte posibil să introducem în prima parte a anului școlar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel. Și de asemenea o săptămână de vacanță pentru toți elevii – am înțeles foarte bine și neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil învățământ primar și un copil învățământ gimnazial sau licean, de suprapunerea acestor vacanțe. Și cred că vom formula propunerea ca la final de octombrie să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii, ciclul primar, gimnazial și liceal. Tot în această „secțiune” (n.red. septembrie-decembrie) să fie și săptămâna Școala Altfel. În a doua „secțiune”, după perioada sărbătorilor de iarnă, în vacanța de iarnă, 22 decembrie – 8 ianuarie, făcând separarea, putem să analizăm…

Moderator: Se încheie semestrul I pe 8 ianuarie?

Sorin Cîmpeanu: Semestrul sau trimestrul sau „secțiunea” denumită generic, așa cum am spus, se încheie pe 22 decembrie.

Mai apoi avem vacanța 22 decembrie – 8 ianuarie, după care, pentru a alterna această perioadă de școală cu perioadă de odihnă, putem lua în calcul o săptămână de vacanță, analizăm această propunere: în luna februarie. Dar această decizie, dacă se va lua, se va lua în primul rând în interesul elevilor din perspectiva pedagogică și se va lua de asemenea și pentru a susține sportul ca activitate benefică tinerilor. Acestea vor fi argumentele. Întâmplător se suprapun peste cerințe economice ale celor din sectorul HoReCa, sau așa cum au semnalat în petiție.

(…) După această perioadă posibilă de vacanță, din luna februarie, în care elevii ar putea să participe la schi, să fac activități sportive se continua activitatea școlară, așa cum am spus până la perioada sărbătorilor pascale care în anul acesta, în anul 2023, presupune poziționarea în data de 7 aprilie început, spre 18 aprilie sfârșit, pentru a cuprinde ambele sărbători pascale, ortodoxe și catolice. O noutate absolută este includerea unei săptămâni verzi, o săptămână în care elevii se poate învăța în afara școlii lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziționată în luna mai. Din toate perspectivele ar fi o perioadă potrivită pentru activități în aer liber”. 

Știre în curs de actualizare


33 comments
  1. Ce să zic după atâția ani de zile se trezește domnul ministru Câmpeanu sa modifice tot ca să ajungem in rândul europenilor, dar rata de abandon școlar când o micșorăm? Ați mărit media burselor de merit să ne stimulați să învățăm dar nu se intampla asta. Mai rau faceți!
    DE PĂREREA ELEVILOR NU SE ȚINE CONT DELOC!!!

  2. Domn’ ministru..va spun sincer că nu va înțeleg toate schimbările astea, nu e zi să nu-mi apară pe net: “noua decizie pentru milioane de elevi”
    Pai dar mie mi-ar fi rușine să mă uit la acest sistem educațional românesc, va interesează să fim în topul țărilor la zilele din calendarul școlar dar de copiii ce se sinucid anual din cauza scolii? De aceia cine se interesează
    Domnul sa se îndure de țară..

  3. Ma intreb ce idee o sa i mai răsară acestui om…Campeanu,omul cu idei.E ok sa ai idei,mai ales ca ministru (pentru ca e bine sa ai o viziune, perspectiva,ceva)dar daca sunt absurde,sunt prost gandite, atunci PAS nenică.Lasa l pe altul sa preia ștafeta.

  4. În alte țări europeene copiii merg mai multe zile la școală, este adevărat, dar nu au VOLUMUL de teme pentru acasă, așa cum au copiii din România, precum și cantitatea de materie pe care să o învețe ACASĂ pentru a doua zi de școală. În alte țări, nu au teme după școală, ci stau în sala de clasă până își termină și temele. De aceea au mai multe zile însumate de școală. La noi, un elev din gimnaziu care are acum în medie 6-7 ore de școală vine și lucrează acasă încă vreo 3-4 ore pentru a se pregăti pentru a doua zi la toate materiile din orar.

    1. În străinătate sunt câte 10-12 la clasă, se lucrează pe grupe, câte 4-5, unii cu profesorul, alții cu asistentul.Sunt 4 zile de școală dacă vrei ziua 5 plătești pentru activitățile din acea zi. Au câte o vacanta la fiecare 5 săptămâni.Asa ca anul școlar e destul de aerisit. Și nu mai vorbim de salarii și condiții.

  5. Restul problemelor sunt rezolvate, In clase am doar 33 de elevi, am manualele din 1999, cam jumatate au avut noroc sa prinda manual, restul… . NU-i bai, facem poze, ne descurcam cu telefoane, putin chat in timpul orei nu strica. Facem educatie nu gluma! A, si programa e noua, ultima actualizare a fost acum 150 de ani!! Ghiciti ce materie predau! Dl Campeanu, alt gand nu aveti? Decat media Uniunii Europene?? Cu salariile cand va apropiati de media Uniunii Europene???

    1. Din pacate,acum e 5 septembrie-16 iunie,iar pentru cei dintr un liceu tehnologic,e tot prin iulie,dar incepe pe 5.Campeanu,un incompetent.

  6. Omul asta vrea scoala mai lunga, dar materia copiilor noștri e muuuulllt mai mai încărcată decât a celor din alte tari.
    Atâta va mai bateți joc de copiii ăștia!
    Bun! Prelungește perioada de cursuri, dar scoate pentru Dumnezeu balastul din programe le școlare. E îngrozitor! Fetița mea ieri a învățat despre șlepuri și remorcheiere. Pentru Dumnezeu , asta e materie????
    Dau teste cu nemiluita! Sunt intr-o sesiune continua, mai rău ca studenții și sunt abia clasa a-VI-a! Și va mai mirați ca unii părinți vor Homeschooling???
    Copiii buni, care învață, care sunt conștiincioși sunt intr-un stress continuu!

  7. Păi parcă zicea acest ministru va va supune dezbaterii cu partenerii sociali proiectul structurii noului an școlar? Pt ce să se înceapă scoala mai devreme, să rămână așa cum se știe din moși- strămoși, scoala începe pe q5 sept si se termina la 15 iunie, cumva se deșteaptă elevii mai mult cu câteva săptămâni în plus. Sper ca sindicatele din învățământ și Federatia părinților nu vor fi de acord cu acest proiect. După ce ca toată vara sunt examene, profesorii sunt angrenați in aceste examene, pe bune, concediu nu mai avem.

  8. Încă un ministru incompetent. De unde apar miniștrii ăștia care habar nu au de învățământ.. Nu a predat nici măcar o ora la catedră. Majoritatea părinților merg în septembrie în concediu cu copiii când se ieftinesc cazările la mare,munte… si tu scurtezi vacanța copiilor. Modifică de zeci de ori calendarul educational.. nu vede realitățile în școli..mai bine zis nu vrea să vadă …e greu când nu ai competențe în domeniu. Va rog uitați-vă un pic la învățământul numărul 1 din Finlanda!Orice idee de acolo ar fii binevenit! Treziți-vă! https://youtu.be/Oz9f6OwVSfw

  9. Ce prostie…ministrule tu aşa aveai vacanța?…tu aşa aveai materia de încărcată?….ce vrei tu să scoți din aceşti copii? …oricum tot sclavii patronilor vor fi…vacanța se lua pe 15 iunie…şi , şcoala începea pe 15 septembrie…aveam trei trimestre , nu prosteala de acum….

  10. Sa facă ce vrea.Eu îmi vreau salariul conform legii și la stresul care este normal ar fi sa ne dea un spor de stres dublu.Toata perioada asta,tot stresul,toată nebunia își spun cuvântul. Și nu doar acum:părinții își lasă copii sa facă ce vor și noi la școală trebuie sa ne descurcam cu ei,asa lăsați în copaci,cică e dezvoltare naturală. Deci vrem și un spor de stres mai mare.Si cred ca toată lumea e de acord ca stresul e la cote maxime în școli.

    1. Ar trebui sa se cheme spor de Zoo sau Cartea Junglei. La ce specimene educ zi de zi ma mir ca nu m-am tampit inca si eu pe langa ei.

  11. As dori sa il felicit pe domnul ministru, pentru faptul ca toate celelalte probleme ale invatamintului romanesc au fost rezolvate, raminind doar problema structurii anului scolar! Felicitari!

  12. Trebuia să îți dai demisia ieri. O rușine de ministru cu idei care mai de care mai tâmpite. Avem 4 milioane de români plecați afară că nu sunt in stare guvernanții sa asigure un nivel de salarizare decent. La ce mama dracului lor mai ia copiilor încă 10 zile din vacanta de vară? Ce sa faca? Să mai învețe teorii, definiții, axiome. IDIOT dl tâmpeanu.

    1. Ca sa mai faca o saptamana verde..albastra..roz cu picatele sau ce o debita Campeanu. Va ganditi cat e de sadic? Ia 10 zile din vacanta ca sa puna altele de ecologie. Asa ceva…

  13. Parintii cand vor incepe sa protesteze impotriva acestui ministru? Elevii au avut 10 zile de vacanta de Craciun, fara vacanta intre semestre, fara scoala altfel si tot se plange ca nu suntem la media europeana.

    Poate mai intai ar trebui sa fim la media europeana cu PIB-ul si cu modernizarea scolilor.

    1. La partea cu PIB si modernizare…da’…alea sunt detalii neimportante.Trebuie sa scurtam vacantele copiilor,ca trebuie sa se faca mai multa carte (materie multa si inutila)+stres mai ridicat=abandon scolar,URAAAAAAAA
      Il felicit pe aceasta cale pe domnu Campeanu.

  14. A uitat sa specifice ca materia noastră este de 10 ori mai grea decât in alte state pai ce învață un copil de clasa a doua in România face in Italia sau Spania pe la clasa a 4 deci nu are sens

  15. Ok, am înțeles că învățământul era distrus, dar nu mă gândeam că se va ajunge așa de rău încât să umble în fiecare zi la structura anului școlar.
    Demisia, Tîmpene, sper să fii dat jos cu forța. Lasă drq structura anului în pace, că m-ai terminat de creieri!!!!!

    1. Dl. Ministru lăsați vacantele asa cum sint de anii buni. Pt ca sint părinții care nu își permit sa ducă copii în vacante în toiul verii. Își permit doar după 1 septembrie cind preturile mai scad. Asa ca lăsați vacantele asa cum sint. Haideți oameni buni sa cerem drepturile copiilor noștri.

    1. Se lungeste fix cu aceste saptamani de toate culorile. Dupa ce ca profesorul era limitat la concediu doar in vacante scolare, il mai aduci si din august la scoala, asta in conditiile in care are de efectuat si activitatea de pe vara. In concluzie noi cand mai luam vara concediu? In iunie-iulie examene, in august nu mai avem cum. Esti normal, pretenas? Pentru niste prostii de saptamani verzi-albastre? De ani de zile urlam sa se desfiinteze sapt altfel si sa se faca ore, nu sa ne aduci in sept la scoala si ‘neata mai pui inca una in plus? Esti in toata regula?? Ecologie se face si la biologie,geografie si integrat cam la toate disciplinele,plus la dirigentie. Revino-ti!

  16. Omul ăsta tot nu vrea să priceapă că nu lungimea contează, ci cantitatea și calitatea informației accesată de elevi!

  17. Dle ministru al educației lăsați viitorul…preocupati-va de prezent și dati-va interesul că dvs ce visați noaptea spuneți ziua…nimic din ce ați spus până acum nu ați făcut ….rusineee

  18. Dar la faptul că învățământul nostru este preponderent bazat pe cantitate și nu pe calitatea învățării se gândește cineva? Noile manuale sunt destule de slabe, iar metodele de predare-învățare – evaluare au rămas aceleași ca acum 30 de ani. Și atunci care este justificarea unei astfel de decizii?! Restructurarea trebuie să fie profundă, nu de suprafață. Cred că nu se gândește nimeni la copii și la viitorul lor când se fac tot felul de schimbări fără analize de impact și fără să se țină seama de toate punctele slabe ale școlii românești.
    Un cadru didactic pensionar cu peste 40 de ani la catedră.

  19. Ma apuca damblaua!Media europeană?Ce salarii au aia?Asistenți profesori avem dacă tot e ca în UE?Salariile nu le faceți ca in UE doar munca și responsabilitățile sunt pe model UE.

  20. Vai de mine, ne omoara prostii astia, albim de tot….
    Pai acest Campeanu nu stie decat sa umble la calendar… tot e bine decat nimic… ca si eu am scazut nivelul de evaluare la elevi.. daca stie cu ce litera se noteaza forta… Ii dau nota buna si felicitari!
    E putin intelect ce sa faci… ar fi bine de notat ca nu cantitatea conteaza ci calitatea! Poate online ca fizic e… cum scrie mai sus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele din Educație cer Guvernului Ciucă să introducă într-un act normativ prevederea promisă de Deca potrivit căreia salariul profesorului debutant este cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie

Sindicatele din Educație solicită Guvernului condus de Nicolae Ciucă să introducă, într-un act normativ, prevederea promisă de Ministrul Ligia Deca potrivit căreia salariul profesorului la început de carieră „este cel…
Vezi articolul

Ce sunt competențele digitale și cum le evaluează la elevii din clasele I-XII noul sistem gratuit realizat de Brio.ro și UiPath Foundation. Dragoș Iliescu, specialist în psihometrie: Avem un parteneriat strategic pentru construirea unui sistem de testare care să poată fi aplicat gratuit de orice copil, profesor, părinte, școală, Minister VIDEO

“E o provocare serioasă să dezvoltăm un astfel de test – constructul este foarte vast și, în plus, pentru că dorim să dezvoltăm aceste competențe de la clasa I până…
Vezi articolul