BREAKING Sindicatele din Educație anunță noi proteste, joi, în fața Guvernului și la sediile PSD și PNL

2.871 de vizualizări
Foto: Protest Sindicate
Sindicatele din Educație au anunțat un nou protest pentru joi, în fața Guvernului, dar și la sediile principalelor partide din alianța de guvernare – PSD și PNL. Astfel, reprezentanții profesorilor reiterează mesajul din ultimele săptămâni, cerând majorarea salarială promisă de doi ani.

Mâine, 13 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, 100 de membri vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD și PNL. Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ”, se arată în comunicatul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federației Națională Sindicală „Alma Mater“.

În prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional.

  • Amintim că sindicatele profesorilor au declanșat protestele de stradă la finalul anului trecut, nemulțumiți de faptul că Guvernul a amânat din nou aplicarea Legii 153/2017 prin care ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani 16% creștere salarială. Potrivit sindicatelor, de la 1 ianuarie s-a acordat doar o creștere de 4%, aproximată la 65 de lei net pe lună. Pe 6 ianuarie, președintele FSLI, Simion Hăncescu, anunța că nu se va intra în grevă generală din 10 ianuarie. Liderul sindical susținea atunci că vrea să continue negocierile cu Guvernul și că pentru greva generală e nevoie de mobilizare, lucru care nu se poate face acum fiindcă „oamenii au fost în concediu în ultima perioadă”.
Mai jos, comunicatul integral:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ.

În consecință, mâine, 13 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, 100 de membri vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD și PNL.

Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria  personalului nedidactic din învățământ  beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și  alte  tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.

În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.

În prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional.


16 comments
    1. Pomană??..
      Nu vor pomeni,stai liniștită.
      Își vor doar drepturile lor legale, pentru că sunt suprasolicitați pe 2 lei..
      Examene peste examene, situații,responsabilitate,și asta pentru un salariu de râs..
      Dumneata de ce nu te-ai făcut profesor , să vezi cum este..
      Oricum,nu ai fi făcut față,te asigur..

  1. Deci cresc salariile si pensiile speciale ale magistratilor, bani sunt doar pentru unii. Nu mai facem fata la facturi si rate.

  2. apel pentru “profesori”..
    sa vi se dea 6% pentru buzunarul vostru imediat ce analfabetismul functional ajunge la 6% de la 60(40 “numarati de PISA” si 20 care nu mai termina deloc scoala) cat este acum .. si atunci sunt PRO cu 2 maini ridicate.
    Pana atunci sugerez sa mai si munciti..

    1. Tovarasu “gigi ciocan” cu astfel de parinti ca tine elevii nu au capacitatea de a face fata unui test Pisa!! Cu multi parinti de tipul tau care nu-si educa copiii acasa, care nu-si fac timp sa asiste sau sa-i urmareasca daca-si invata, daca-si fac temele acasa nu o sa evoluam niciodata si nu reusim sa atingem procentul minim la testele Pisa. Tovarasu “2 neuroni” sa-ti reamintesc ca nu te-am intrebat si nu ma intreaba nimeni pe mine ce salariu iti iei tu, sa-ti amintesc ca unui profesor platit macar DECENT poti sa-i ceri mult mai multe, ca poti sa ceri multe tu atunci cand profesorul care abia intra la catedra are un salariu care il motiveaza si si nu un salariu care il face sa se gandeasca, ce job sa-mi mai iau ca sa pot trai decent. Ar trebui sa-ti dai seama ca in ultimii ani profesorii intrati in invatamant nu sunt cei mai buni … tocmai din motivele enumerate mai sus.

      1. iti scriam mai mult, dar sunt sigur ca n-ai prea intelege, asa ca fac doar un rezumat al textului…
        1_ nu imi platesti tu salariul ca sa ma intrebi de el in timp ce tu esti platit din taxele mele
        2) nu ti-am ales eu nici profesia nici locul de munca. daca nu iti convin conditiile si fisa postului, esti liber sa pleci-sa te duci in privat.
        3)20% din pib daca as da unor incompetenti ca tine, rezultatul ar fi acelasi.. rezultatele nu tin de bani ci de faptul ca toate nulitatile aveti rezervate posturile pe viata..
        4)o sa stabilesti tu ce inseamna “salariu decent” atunci cand il platesti din cont de la ma-ta.. pana atunci smiorcaiti-va in continuare pe aici ca nu va ajunge salariul ala “mizer” de 6000 si 8000, ca voi aveti rate la apartamente de 100 000 euro de parca vi le-am bagat eu pe gat.. hai mars.
        5) crede-ma ca am stat mai mult in sistemul de invatamant ca tine si dejectia asta nu tine.. “in ultimii ani profesorii intrati in invatamant nu sunt cei mai buni …”… sunteti niste incompetenti de cand va stiu si protestele le-ati facut doar pentru burta voastra.

        1. 1.Copilul tău e școlarizați din taxele mele și noi plătim taxe sau te crez vreun Trump al taxelor?
          2.Asa este eu am învățat și am dat examene pe posturile scoase la concurs.Invidiosii doar latră pe margine.
          3.Nulitati?Mhm!Las ca ești tu cu neamu’ tău pe posturi sezoniere dar asta pentru ca aveți IQ prea mare.
          4.Vocabularul ales spune tot despre tine:prin ce peșteri îți faci veacul.Sunt sigura ca buzunarul tău de asistat social nu poate plati nici…
          5.Probabil ca ai stat.In unele școli și acum sunt mulți repetenți.

          1. Si eu ti-as scrie mai mult. Aleg sa scriu doar atat: profesor titular cu 16 ani vechime( in invatamant, absolvent de studii superiare de lunga durata la stat, la buget), in mediul rural, 2500 lei in mana lunar cu tot cu sporul de zona si sporul de invatamant simultan de 3 clase. In urban nu as beneficia nici macar de atat. Pentru edificare, rog consultarea grilei de salarizare. Este publica si mai mult decat transparenta. Multumesc.

  3. Mah, voi sunteti cu capu’? Trimiteti in teritoriu listele pentru greva!!!!! Nu am primit nimic in scoli. Nu ne-a intrebat nimeni nimic. Vrem greva generala, trimiteti listeleeeeee sau iesim din sindicate!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 3.700 de școli s-au înscris până acum în programul de reducere a abandonului școlar, din care 2.500 vor primi granturi de câte 200.000 de euro, anunță Simona Tănase, director în Ministerul Educației: Probabil până vineri vor fi 4.000

„În această dimineață erau peste 3.700 de intenții de participare în platformă. Probabil până vineri vom ajunge aproape de 4000 de solicitări”, a declarat miercuri Simona Tănase, director monitorizare și…
Vezi articolul

UPDATE Tezele se vor da din 6 decembrie, s-a răzgândit Sorin Cîmpeanu, care anunță mai puține evaluări, fără să spună la ce discipline nu vor fi lucrări scrise semestriale: Elevii de clasa a VIII-a vor susține doar două teze și pentru cei de liceu s-a redus numărul de teze de la patru la trei

„Am decis împreună cu colegii mei de Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa VIII-a vom avea, în loc de trei teze, doar două teze la gimnaziu. Deci…
Vezi articolul