Sindicatele din Învățământ solicită Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare ca salariile profesorilor să nu fie înghețate în anul 2025, potrivit unui comunicat de presă. În caz contrat, „este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acțiuni de protest să aibă loc în Piața Victoriei din București”, se arată în document.
- Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“.
- Și sindicaliștii din primării și asistență socială amenință cu proteste din cauza ordonanței austerității, în timp ce polițiștii din penitenciare au început deja protestele, potrivit G4Media.ro.
Reprezentanții profesorilor cer partidelor aflate la guvernare „să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ, așa cum apare în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare (ordonanța trenuleț)”.
„Practic, prin această măsură, se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorași președinți referitoare la salarizarea în învățământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023”, transmit sindicatele.
În comunicat sunt aduse în atenție și voucherele de vacanță: „Conform acestui proiect de act normativ, Guvernul ar urma să acorde vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariatul să achiziționeze pachete turistice de cel puțin 1600 de lei.
Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice.”
Referitor la suspendarea aplicării unor prevederi din Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, sindicatele sunt de părere că „este anormal și revoltător faptul că anumite prevederi ale celor două legi, care se referă, în primul rând, la drepturi ale salariaților din învățământ, să fie suspendate pentru o perioadă atât de îndelungată.”
Comunicatul integral al sindicatelor din Învățământ:
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ solicită Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ, așa cum apare în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare (ordonanța trenuleț). De asemenea, acest proiect vine și cu alte măsuri care vor aduce prejudicii învățământului preuniversitar și universitar românesc.
Cele mai importante nemulțumiri vizează:
- Înghețarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024
Practic, prin această măsură, se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorași președinți referitoare la salarizarea în învățământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023.
Nu trebuie să se uite un lucru: Și promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!
Referitor la salarizarea din învățământ, un lucru este evident: chiar după majorările consistente din anii 2023 și 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4000 de lei net, salariu insuficient, ținând cont de importanța muncii prestate și de costurile vieții din România. În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puțin 6000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârșitul carierei.
Este de apreciat faptul că Guvernul României continuă să investească în infrastructură, să reindustrializeze România, dar nu trebuie să uite faptul că investiția cea mai profitabilă este cea în educație, domeniu strategic al oricărei țări, fără a fi omisă resursa ei umană.
Guvernul României ar trebui să intre în alertă, ținând cont de Raportul UNESCO pentru anul 2023 referitor la educație. Potrivit acestui raport, România ocupă locul 123 în lume din 171 de state analizate, în ceea ce privește sumele alocate pentru educație.
Faptul că România se poziționează după țări precum Uganda, Zambia, Benin, în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației, trebuie să dea serios de gândit guvernanților.
- Modul în care se intenționează să se acorde voucherele de vacanță
Conform acestui proiect de act normativ, Guvernul ar urma să acorde vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariatul să achiziționeze pachete turistice de cel puțin 1600 de lei.
Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice.
Guvernul, dacă nu-și permite să acorde aproximativ 1400 de lei, așa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună și coparticiparea de minimum 800 de lei.
Altfel, vor pierde și salariații, vor pierde și patronatele din turism și, implicit, statul român.
- Suspendarea aplicării unor prevederi din Legea nr. 198/2023 și Legea nr. 199/2023
Guvernul României propune să suspende aplicarea unor prevederi din Legea Învățământului Preuniversitar și din Legea Învățământului Superior, până în anul școlar/ universitar 2026-2027.
Este anormal și revoltător faptul că anumite prevederi ale celor două legi, care se referă, în primul rând, la drepturi ale salariaților din învățământ, să fie suspendate pentru o perioadă atât de îndelungată.
Colegii întreabă, pe bună dreptate, de ce au fost prinse în aceste Legi dacă nu se aplică?
Nu este normal să se facă experimente ,,pavloviene” cu salariații din învățământ!
Printre cele mai importante articole suspendate se numără:
- Alocarea pentru sistemul educațional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat;
- Acordarea de vouchere educaţionale în cuantum fix pentru servicii de sprijin, intervenţii psihopedagogice şi materiale-suport, pentru participare la manifestări ştiinţifice sau de participare la cursuri de perfecționare în domeniul funcției ocupate;
- Reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual;
- Reducerea cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene și pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani și gradul didactic I;
- Majorarea cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate;
- Decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învăţământul preuniversitar și universitar;
- Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității.
De asemenea, o mare incertitudine este cea referitoare la legea salarizării. Promisiunea este că această lege se va finaliza în prima parte a anului viitor, după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025, iar incertitudinea este: de când se va aplica această lege?
Guvernul a anunțat că, în următorii ani, trebuie să scadă deficitul bugetar până la 3%, față de 8,5% cât este în prezent, iar punerea în aplicare a legii salarizării implică fonduri suplimentare. Le va găsi, oare, Guvernul?
Cele prezentate mai sus sunt o parte a nemulțumirilor membrilor noștri de sindicat și, conform solicitărilor acestora, trebuie să reînceapă acțiunile de protest.
În aceste condiții, este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acțiuni de protest să aibă loc în Piața Victoriei din București.
15 comments
daca vor fi aceiași lideri de sindicat,nicio șansă…
Nu va fi nicio grevă generală!
Profesorii se urăsc între ei, unii nici nu se salută, uneltesc unii împotriva altora, sunt dezbinați, nu se susțin!
Aceasta e realitatea dintr-o școală!
Corpul profesoral al unei școli e împărțit între profesori cu gradație și cei fără!
Prima categorie nu va face niciodată grevă!
Pentru ce să mai faci grevă? Când tu stai trei săptămâni în școală, luptând pentru drepturile tale, și vin Hadăr, Nistor și Hăncescu și dau cu tine de pământ, că știu ei mai bine decât tine cine ești și ce vrei.
Ne-au prostit o dată, să le fie rușine. Dacă ne mai prostesc și a doua oară…
Până nu pleacă dinozaurii ăștia, nicio grevă nu va avea succes.
De parca masurile din ordonanta trenulet (personal) ar fi fost o surpriza.
Anumite masuri se gasesc in acest tip de document inca din 2003. Amanari de la an la an.
De exemplu, 1% pentru cercetare. Prevazut (la o valoare usor mai mica), in 2003, amanat de atunci in fiecare an, pana in 2011 cand a devenit 1% + 1% (din fonduri private). Evident, amanat din nou, vreme de mai bine de 10 ani, cand s-a regasit si in noua legislatie. Legislatie taman buna pentru… reformularea din ordonanta trenulet.
Important ar fi de urmarit evolutia acestor ordonante trenulet, si punctele care nu au fost niciodata gauri la buget, pentru ca intotdeauna s-a gasit vreun premier istet care sa le amane aplicarea.
De ce-o fi importanta cercetarea? Pentru ca merge mana in mana cu educatia: fara cercetare, nu poti creste o noua generatie in invatamantul superior, fara de care nu poti incepe sa remodelezi generatiile din invatamantul preuniversitar. Iar fara generatii de calitate ajunse in preuniversitar, nu exista posibilitate de imbunatatire a rezultatului educatiei.
Sa ieșiți voi, liderii tradatori, la proteste. Noi ne-am desteptat. NU UITAM cum ne-ati scos obligatoriu din greva. Tradatorilor. Inca mai sunteti pe scaunul ala de mii de lei? Niciodată nu ne-ați reprezentat interesele. Nici macar la nivel local. Ati stiut doar sa luati cotizațiile si sa va trimiteți acolitii in concedii la vilele sindicatului.
Nu mai sunt membru de sindicat. Nici eu, nici colegii mei. Sindicatele sunt cea mai mare minciuna. Cititi istoria aparitiei lor. Căpușe.
Povești.
Cunoaștem sindicatele.
Vor ,, amenința “, vor da comunicate agitate, vor ieși de 2-3 ori la TV și cam atât.
Profesorii pot găsi metode inedite de protest care să îi afecteze serios la procente pe guvernanți.
Dar nu sunt lăsați. Chiar de sindicate.
Imaginați-vă cum ar fi să posteze toti profesorii următorul mesaj :
Mi-am regăsit diploma de bac
Sau
Am aruncat toate bibliorafturile, aștept prima didactică să îmi cumpăr cărți
Impactul ar fi mult mai mare decât 2-3 comunicate banale care doar reflectă cârdășia liderilor de sindicat cu guvernanții.
Si acum daca se opresc examenele si anul scolar nu au ce face, trebuie sa respecte legea!
Vai, sindicatele trebuie sa mimeze actiunea. greu, dom’le, greu, dar ce sa faci, trebuie sa isi pastreze functiile care le-au primit mostenire din strabuni, pe pe vremea lui nea Nelu Cotrocelu.
Las ca ei si oamenii lor au dat cu mana si au transformat invatamantul in feude politico-sindicale, unde a inflorit nestingherit pseudostiinta si revezionismul. Profesori de istorie si de religie isi aduc din greu obolul la acestea.
Stai sa vezi acum dilemele rectorului de la UB. Sa intre in greva sau sa pupe PNL in continuare?
Pupa, pupa. Daca nu pupa, nu spunea ca va continua minunatul program al habarnistei Deca si anume ROMANIA (NE)EDUCATA. Ci scutura din temelii educatia si o reforma. Nu va puneti sperante prea mari. Doar oportunism: Salariul de ministru e mai mare decat cel de rector. Atat. Fara sa demonstreze, din vorbe nu mai credem nimic. Si in nimeni. Prea am fost peostiti pe fata de Ciolacu si Deca. Nu mai avem curaj sa credem. Eu mi-am pus ieri demisia la scoala. Mi s-a ivit oportunitatea printr-un prrieten care lucreaza in Germania, sa plec sa predau acolo la adulti spaniola. De pe 10 incep. Adio si nu am regrete! Stati voi si va c..oiti de-o greva pana la anul. Oricum nu mi-a facut niciun coleg greva, am fost 8 contra 23. Si oricum nu se rezolva nimic. Numai intr-o tara nedemocratica poti da in timpul grevei OUG-uri intru drscurajarea grevei.
Mult succes.
Felicitări pt. curaj!
Acesta e doar începutul.
Mai avem sanse peste 2-3 ani la o greva serioasa pentru ca atunci vor fi iar sub presiunea ca urmeaza sa fie alesi. Data viitoare nu trebuie oprita greva pe promisiuni care nu vor fi respectate de catre politicieni.
De parcă pe ultima am fi oprit-o noi…
Nici de data asta n-am cerut noi să fie oprită greva, ba dimpotrivă. Iar cei care ne ”reprezintă” s-au dus și ne-au vândut ieftin, pe promisiuni. Ba chiar ne-au certat dacă am făcut gură în interiorul sindicatului. Respectivii sunt tot acolo la butoane… doar unii dintre noi am plecat din sindicat.
Nu face nimeni grevă când nu știi dacă mâine nu se duce ”liderul” și pune o semnătură pe o hârtie igienică numită pact pentru educație, în care e de acord cu toate mârșăviile scrise de guvernanți, iar interesul tău e pe ultimul loc, dacă-și mai aduce cineva aminte care era…
Nu a vrut nimeni iesirea din greva. Doar liderii tradatori. Data viitoare nu va mai fi nicio greva. Nu vom mai participa la simulacre de greva care sunt inabusite politic. Cu asemenea lideri tradatori, NU.