“În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda”, a anunțat secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Luminița Barcari. Decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare, a argumentat oficialul.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 2 noiembrie, la Biblioteca Central Universitară, de ministrul educației și cercetării – Monica Cristina Anisie, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar – Luminița Barcari, secretarul de stat pentru proiecte cu finanțare externă – Mihaela Popa, președintele ARACIP – Șerban Iosifescu.
“Numărul mare al competițiilor școlare și al elevilor participanți, precum și varietatea modalităților de desfășurare a competițiilor nu permit organizarea competițiilor școlare conform regulamentelor proprii în vigoare“, a declarat Luminița Barcari.
Secretarul de stat a precizat că “decizia a organiza doar anumite olimpiade și concursuri școlare în mediul online ar crea o discriminare între elevi“.
“În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda“, a încheiat Barcari.
16 comments
Minister incompetent! Decat sa gaseasca solutii, caci exista olimpiade unde se poate desfasura totul online, guvernantii decid sa anuleze TOATE olimpiadele. Dar copiii care fac performanta, copiii care au sansa sa ajunga in loturile internationale NU sunt discriminati prin aceasta decizie?
Păcat că vorbiți așa, olimpicii sunt singura șansă a acestei țări! Acum incultura, șmecheria, lipsa de bun simț și hoția guvernează. În această lume, o “mână” de copii, părinți și profesori dedicați se străduiesc, muncesc zi de zi pentru a motiva acești copii, pentru a le arăta că se poate construi cu valori adevărate: muncă, vise frumoase, scopuri potrivite și perseverență. Chiar renunțăm și la ultimul lucru care ne-a mai rămas, din comoditate și ne lăsăm copiii să se piardă în fața televizoarelor, a jocurilor de pe diverse dispozitive care li se pun la dispoziție fără nicio limită?!? Este al doilea an consecutiv în care se întrerup aceste concursuri, nu primul! Acești copii nu vor mai putea continua, sunt ca sportivii de performanță care se retrag din circuitul profesionist, revenirea este de cele mai multe ori imposibilă, nu grea! Educația înaltă împiedică manipularea maselor, formează caractere puternice și integre, încurajează competiția onestă și generează valoare!
Sunt de acord cu dumneavoastra. In alte tari nu s-au luat astfel de decizii. Pentru copii anii acestia nu se mai intorc. Li se taie sansele, aripile. Copiii calificati anul trecut la nationala mai sperau sa aiba o sansa anul acesta. Probabil ca asta se doreste. Un popor fara valori este usor de manipulat si isi va pierde incet incet identitatea. Dupa distrugerea economiei Romaniei, se pare ca urmeaza inmormantarea invatamantului care oricum se zbatea in suferinta. Pacat, mare pacat!
Si la olimpiadele internationale, care nu se suspenda, cine va merge? Li se ia copiilor sansa de a participa, de a avea rezultate si de a fi primiti in universitati de prestigiu. Iar bursele de merit anul viitor se vor da doar pe criterii de medie?!!
Credeți că se gândesc la copii? Eu nu cred. Această doamnaă spune că nu dorește să facă discriminare, tocmai o face, ia dreptul unor copii la o altfel de educație.
Asta este incompetenta din partea conducerii ministerului de a organiza o competitie scolara. EN, Bacalaureat s-a putut organiza dar o competiție sunt incapabili de a o organiza în condiții sanitare corespunzatoare. Ar trebui sa-si dea demisia acesti conducători politici incapabili.
Bac-ul era o urgenta si cat scandal a fost, ca omoram copiii etc. Mai mult, la BAC participa maxim o generatie, la olimpiade sunt 8 ani de studiu (5-12) cu unii copii participand si la 5 olimpiade(!), poate s-ar duce si la mai multe , dar se suprapun datele.
Poate puteau sa le dea spre vara, ca si-asa de multe ori intre judeteana si nationala erau 2 saptamani distanta. Acum le-ar da pe toate 3 , s-ar mai linisti si copiii, in loc sa se duca la toate , s-ar duce doar la 1-2 olimpiade si gata.
Pentru a avea o idee asupra amplitudinii fenomenului si cvasi-imposibilitatea organizarii atator olimpiade/ concursuri, cu etapele aferente in aceste conditii:
https://www.edu.ro/sites/default/files/Anexa%2002_Calendar_%20Olimpiade%20nationale_2019%20%281%29.pdf
https://www.edu.ro/sites/default/files/Anexa%2004_Calendar_Concursuri%20finantate%20MEN_2019.pdf
Si sunt doar o parte. …Restul (de anul trecut ) sunt pe site ul Ministerului: https://www.edu.ro/ordinul-ministrului-educa%C8%9Biei-na%C8%9Bionale-nr-30162019-privind-aprobarea-calendarului-competi%C8%9Biilor
Greu! Aceasta doar referitor la aspectele practice…Cat priveste restul aspectelor: necesitatea atator zeci si sute de concursuri, eforturile uriase pentru organizarea lor, costurile, utilitatea lor pentru marea majoritate a elevilor si profesorilor chiar in timpuri ‘ normale’- cred ca se impune o (re)evaluare din toate punctele de vedere.
O tâmpenie imensă. Olimpiadele sunt problema? Acolo se fac focare de infectii? Nu la petrecerile de manelisti si politicieni? Nu prin transportul in comun? Nu pe la petrecerile de copii cu 7 familii intr-un apartament? Nici macar scolile nu trebuiau inchise, fiindca nu acolo se produc focarele mari.
Din pacate s-a nimerit an electoral si deciziile sunt luate pentru a multumi majoritatea, iar majoritatea vrea sa fie lasata in pace sa faca petreceri de copii, nu sa lase elitele sa se intreaca la concusuri.
Rusine! Si pentru cei care au luat decizia si pentru cei care ii sutin.
O decizie curajoasa, dar credeti ca ramane asa? Eu nu cred!
De maine se va porni fabrica de petitii pentru sustinerea contrariului.
Marile “uzine olimpice” ce vor mai produce?
Ar fi un lucru cu adevarat interesant de urmarit in acest context.
Vom putea vedea daca interesul acestor institutii “de elita” este numai buna pregatire a elevilor sau “parafarea” rezultatelor are rolul ei
Dupa cate observ nu sunteti de acord cu organizarea olimpiadelor. Sunteti mai degraba de acord cu mediocritatea. Exista acum pericolul ca elevii cu potential ridicat in obtinerea performantei sa-si piarda din motivatie. Dar ii pasa cuiva?
Ma vad obligata sa raspund desi nu e locul pentru dezbateri de adancime.
Nu sunt impotriva olimpiadelor. Mi-as dori sa avem parte de concursuri scolare adevarate asa cum erau cele de acum 30-40 de ani.
In ultimii ani, competitiile de gen sunt niste “facaturi” si tind sa devina adevarate industrii de produs inscrisuri.
Nu sustin mediocritatea, atat eu cat si copiii mei am facut performanta scolara la nivel ridicat la mai multe discipline.
Conditiile de acum favorizeaza trucurile si derapajul si consider ca este utila o pauza si mai ales o regandire a sistemului de organizare a concursurilor de acest gen.
Cunosc foarte bine sistemul de organizare, iar el este pur si simplu cotropit de cateva grupuri scolare de “elita”.
Organizarea online sau in aceste conditii pur si simplu ar valida un sistem de nereguli.
In definitiv pregatirea individuala nu o intrerupe nimeni. Elevii se pot pregati in continuare. Nu asta conteaza in primul rand?
Ca si fost olimpic (national) la info si mate va spun ca de cele mai multe ori rezultatele nu sunt relevante in viata de zi cu zi. La 20 de ani de la vremea liceului a fost nevoie de altceva ca sa ajung acum in pozitia in care sunt … antreponor in IT cu o cifra de afaceri rezonabila in Romania…
Asa ca nu e drama daca un an stau si ei acasa si mai schimba peisajul 🙂
Foarte bine!
Pacat ca din comoditate, bugetarii nu vor sa isi bata capul cu organizarea olimpiadelor! O sansa pentru unii copii de a stralucii este furata de niste oameni comozi care chiar daca doar mimeaza ca muncesc, isi primesc salariul! Rusine Ministerului invatamantului!!! Alte tari de ce sunt in stare sa participe si dvs nu acordati aceasta sansa si elevilor romani?
este o situatie critica a sistemului de educatie romanesc in care ne prefacem ca nu vedem adevarata problema…