Scindare în Consiliul Național al Rectorilor, în contextul scandalului de plagiat care îl are protagonist pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Rectorii a trei universități – Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și SNSPA – au declarat pentru Edupedu.ro că nu au votat și nu au semnat comunicatul pe care CNR l-a trimis astăzi. Comunicatul CNR era unul de susținere a lui Cîmpeanu, căruia mai multe personalități ale societății civile îi cer demisia după ce ancheta jurnalistei Emilia Șercan a arătat că ministrul a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea plagiatelor prin propriul proiect de lege a educației.
CNR spunea în comunicat, în pofida justificărilor publice date inclusiv de Cîmpeanu cu privire la preluarea cu totul a cursului realizat de alt profesor, că “ne delimităm categoric de orice formă de verdict de încălcare a eticii dat de oricine altcineva decât de forurile academice”.
Contactați de Edupedu.ro, rectorii Marian Preda, Daniel David și Remus Pricopie au declarat că nu au semnat acel comunicat emis de Consiliul Național al Rectorilor (CNR). Daniel David a precizat pentru Edupedu.ro că va propune CNR “ca toate comunicatele să fie însoțite de semnalizarea transparentă a numărului de voturi (și poate, pentru cele strategice, și a modalității în care au votat membrii”). Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este și președintele suspendat al CNR.
“Nu am semnat comunicatul CNR. Noi am dat deja un comunicat al Universității din București. Poziția noastră era clară“, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Universității din București (UB), Marian Preda. Amintim că Universitatea din București a emis în urmă cu două zile un comunicat în care a cerut o analiză realizată de îndată de instituțiile responsabile ale statului și a condamnat orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică.
Și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat pentru Edupedu.ro că nu a semnat comunicatul emis astăzi de Consiliul Național al Rectorilor. “CNR este un organism colegial, care, simplu spus, funcționează pe majorități. Uneori reușim majorități largi (până la unanimitate), alteori nu. Acum, ca rector UBB, după consultare cu conducerea UBB, nu am semnat comunicatul. Susținem partea cu preocuparea față de integritatea academică din comunicat – care este deja și parte din brandul UBB în spațiul public -, dar unele accente si ambiguități ale acestuia pot duce la interpretări (ex. de atitudine față de dezbateri publice; de puncte de referință; de priorități în decizie) pe care nu le putem gira. Am comunicat asta colegilor din CNR. Nu vreau să intru în detalii, deoarece discuțiile nu au fost publice, dar era important să spun pentru cei mulți care au întrebat – colegii mei din UBB și presă – că noi nu am asumat comunicatul, dar cred că a fost asumat de o majoritate a CNR. Spun toate acestea fără a face judecăți de valoare față de cei care și-au asumat comunicatul, dar, simplu și direct spus, comunitatea UBB nu s-a regăsit în varianta finală a acestuia, așa că nu îl asumăm. Și ca pe viitor să evit să tot dau astfel de explicații, ținând cont de profilul complex al CNR, voi propune colegilor ca toate comunicatele să fie însoțite de semnalizarea transparentă a numărului de voturi (și poate, pentru cele strategice, și a modalității în care au votat membrii)”, a afirmat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel David.
Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a afirmat de asemenea pentru Edupedu.ro că nu a semnat comunicatul CNR. Într-o luare de poziție publică, SNSPA susține următoarele: “Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) nu se asociază cu poziția exprimată astăzi, 29 septembrie 2022, de Consiliul Național al Rectorilor. SNSPA nu a semnat și nu a susținut comunicatul transmis de CNR. Mediul universitar românesc are nevoie de standarde ridicate cu privire la integritatea academică, indiferent că în discuție este un student, un profesor sau un politician. Peste tot în lume, plagiatul are o definiție clară. Orice încercare de redefinire a conceptului este un demers jenant, care afectează și mai mult credibilitatea învățământului românesc și jignește sute de mii de studenți, profesori și cercetători, a căror activitate respectă etica și integritatea academică“.
Ce spune Consiliul Național al Rectorilor în comunicatul trimis astăzi doar câtorva redacții
Cităm conținutul publicat pe DC News și Evenimentul Zilei, la redacția Edupedu.ro comunicatul rectorilor nefiind trimis:
”Consiliul Național al Rectorilor din România susține valorile fundamentale ale eticii academice, dar consideră că este regretabil că această componentă de bază a vieții universitare migrează în zone de interpretare subiective, altele decât cele îndrituite de lege să o facă.
Etica este substanța organiză modernă a echității, a echilibrului, a asigurării unei educații de calitate, fiind vital pentru universitățile românești să își asume din toate punctele de vedere importanța acesteia.
Totodată, considerăm să este inacceptabil să fie aruncate în derizoriu cariere universitare și întregi comunități academice din România, astfel de acțiuni putând fi inițate în scopuri total străine învățământului, eticii și moralei. În acest context, nu credem că este oportun ca procesul de ”judecată” a încălcătii eticii universitare să fie făcut pe rețele de socializare sau în presă.
Ne delimităm categoric de orice formă de verdict de încălcare a eticii dat de oricine altcineva decât de forurile academice și într-un cadru instituțional adecvat și ne delimităm categoric de orice analiză efectuată fără respectarea unor principii fundamentale”.
Comunicat semnat de prof.univ.dr. Diana Moș, rectorul Universității Naționale de Muzică București, care deține președinția rotativă a CNR după ce Sorin Cîmpeanu s-a suspendat de la șefia forului pentru mandatul de ministru al Educației
Amintim că Sorin Cîmpeanu a fost ales în 2020 pentru al treilea mandat de președinte al Consiliului Național al Rectorilor, for condus anterior de Ecaterina Andronescu. Secretar general al CNR a fost ales în 2020, tot pentru al doilea mandat, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.
Vicepreședinții CNR (sursa):
- ABRUDAN Ioan Vasile – Universitatea “Transilvania” din Brașov
- AZAMFIREI Leonard – Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș
- BREAZ Valer Daniel – Universitatea “1 Decembrie 1918 “ din Alba Iulia
- BÂRSAN Ghiță – Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu din Sibiu
- CAŞCAVAL Dan – Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași
- CRISTUREANU Cristiana – Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” din București
- DAVID Daniel – Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj
- ISTUDOR Nicolae – Academia de Studii Economice din Bucureşti
- JINGA Viorel – Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București
- MOŞ Diana Asinefta – Universitatea Natională de Muzică din București
- NEGRICEA Iliuță-Costel – Universitatea Romano – Americana din Bucuresti
- PIRTEA Marilen Gabriel – Universitatea de Vest din Timișoara
- POPA Valentin – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava
- PREDA Marian – Universitatea din Bucureşti
- RADU Sorin – Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
- SPÎNU Cezar Ionuț – Universitatea din Craiova
- VĂCĂREANU Radu – Universitatea Tehnică de Construcţii din București
Amintim că o anchetă semnată de jurnalista Emilia Șercan în pressone.ro a arătat că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților.
În apărarea sa, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că materialele de lucrări practice “se partajează la nivelul colectivului” în “colective de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină”. Acesta a comparat cursul plagiat de el cu instrucțiunile de la aparatul de cafea și a spus: “Nu se pune problema renunțării, nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Deci, dacă dumneavoastră vă cumpărați un automat de cafea, nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile automatului de cafea”.