UPDATE Salariile profesorilor vor fi majorate cu 1/4 din diferența dintre salariul actual și cel din grila Legii 153, de la 1 ianuarie, după ce Ministerul Finanțelor a modificat proiectul de ordonanță care inițial îngheța veniturile cadrelor didactice / Guvernul discută în ședință această măsură

36.359 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 ianuarie, după ce Ministerul Finanțelor a modificat proiectul de ordonanță care inițial îngheța veniturile cadrelor didactice. Proiectul repus în transparență decizională a fost completat cu acordarea de la 1 ianuarie 2022 a unei creșteri de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 şi cele din luna decembrie 2021.

Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022.

Guvernul s-a reunit în ședință în această dimineață, iar măsura este discutată pentru că ordonanța cu prorogări va fi adoptată azi, potrivit anunțului făcut de premierul Ciucă în debutul ședinței.

Ce prevede proiectul de OUG:

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“.

Tehnic, nu este vorba despre o majorare de 8%, cum era dacă diferența de 1/4 ar fi fost între salariul din 2018 și cel din grilă pentru anul 2022. Fiind vorba despre 1/4 din diferența dintre salariul actual și cel din grilă, majorarea ar fi la jumătatea celei prevăzute de lege.

Modificarea apare după ce, marți seara, surse guvernamentale au declarat pentru Edupedu.ro că se discută exceptarea creșterii salariilor profesorilor de la prorogare, lucru care ar fi echivalat cu acordarea salariilor mărite.

Miercuri, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță de urgență care prevedea înghețarea salariilor din Educație pentru anul 2022.

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Guvernele Orban și Cîțu au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020– dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, potrivit sindicatelor.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


16 comments
  1. Nu înțeleg de ce se măresc salariile doar la infirmiere și brancardieri. Tot se spune că asistentele au salarii mari dar nimeni nu spune că dacă nu ar fi sporul de ture și de sărbători, de exemplu o asistentă de policlinică sau de medic de familie ia mult mai puțin. Hai să fim serioși nu e totuna să lucrezi nopțile în loc să dormi liniștit acasă sau în weekend când alții se plimbă sau se distrează eu sunt la lucru. Trebuie luat în calcul salariul fără sporurile de noapte și sărbători și nu vi s-ar ,ai părea atât de mari

  2. Asa s-a facut si cu alte categorii de personal despre care la stiri si in general cei din afara institutiilor spuneau ca sunt salarii si pensii mari. Prin lege da, dar in realitate s-a aplicat principiul sfertului, care s-a si anulat la un momentdat salariile ramanand in urma tare fata de lege. Cazurile mapn si mai

  3. Sunt sume mici de bani. Este o Rușine ce se intampla. Un profesor cu gradul I cu salariul mai mic decât o sora medicală….. La sănătate 25% , in învățământ 8% media!. Despre alte ministere nu comporta comparația. Am rămas in mentalul colectiv de peste 50 de ani la coada. Politicienii i-au decizii in funcție de electorat. Profesorii au o imagine extrem de proasta in societate. In parte datorită slabei pregătiri universitare din ultimii 20 de ani.

  4. Lasati auxiliarul nedidactic.. Li sa mărit de vreo 2 ori pana acum.. O bucatareasa are 2500 lei net iar un administrator patrimoniu cu studii superioare de specialitate, economist, cu 3 scoli și grădinițe în cârcă, cu peste 30 oameni în subordine are 3000 lei net.. Vi se pare ok??? Pai dau dracului achiziții, contabilitate, casierie, aprovizionare și iau mopul… Nu ma mai fugărește directorul de la o școală la ALTA PE BANII MEI, CU MASINA MEA, PE BENZINA MEA, beau cafeaua cu dna profesoara, stau în coada maturii și iau aceeași bani NU???… NU CA EI NU AR MERITA!!! Dar sa se facă o delimitare CORECTA.. Chiar și între cadrele didactice Debutante și administratori CU STUDII SUPERIOARE… adică un ECONOMIST CU VECHIME IN MUNCA PESTE 30 DE ANI NU SE POATE SA IA UN SALARIU SUB UN DEBUTANT CU 1 AN DE MUNCA… E BĂTAIE DE JOC… Va rog nu ma contraziceți… Știu ce vorbesc… Sunt în aceasta situație și deja ma simt ca ultimul SCLAV, UMILIT, BATJOCORIT, HARTUIT DE ACEST SISTEM INCORECT…

    1. Stați bine la școala. Majoritatea unităților nu au administrator. Cele menționate la fac directorii și parțial contabilii.

  5. Prim ministru, soldatoi, presedinte ,profesoras.
    Mariri : soldatoi si profesorasi.
    Nu fiti subiectivi! Legea e lege nu e pt toti!

  6. Să înțeleg din acest articol că în învățământ salariați sunt numai cadre didactice, personal didactic auxiliar și personalul de îndrumare şi control. Alfel de personal nu mai este, nu? Dar ce se întâmplă cu personalul nedidactic, care domnilor nu reușiți să vă țineți orele dacă sala de curs nu este curată sau nu aveti lumină in acea sala de curs ? La această categorie nu s-a gândit nimeni, pentru că sunt NIMENI pentru voi 😡

  7. Meh, la ce scoala se face la noi, papagaliceste ca acum 50 de ani….. E bine cat au acum.

    Am folosit maxim cateva saptamani de scoala pana la varsta de 30 de ani. Nu m-a invatat nimic ce tine de viata reala de adult de dupa 18 ani.

    1. Pai atunci, ia fa un experiment: daca ai copii, nu-i lasa sa mearga la scoala nicio zi. Sa invete totul doar din “viata reala”.
      Apoi, pe la 30 de ani, sa-i intrebi daca sunt fericiti cu ceea ce au reusit sa acumuleze folosind doar informatiile din “viata reala”.

  8. Majorarea va fi o bataie de joc, ce sa facem cu 40 lei cand nivelul de trai a avut de suferit in ultimii 2 ani. Sa nu mai spunem de personalul nedidactic care stau marea majoritate pe salarii minime.

  9. Mărirea legală este de 16%, cei care conduc tara au făcut din legi jucăriile lor iar din profesori cea mai disprețuită clasa bugetară! Dacă elevii de liceu sunt întrebați ce vor sa se facă, varianta “profesor” este pe ultimul loc. De ce? Din cauza bătăii de joc a salarizării! Nu vorbesc de universitari, ci de sistemul preuniversitar!
    Absolvent de facultate și master, examen de titularizare și definitivare, salariu între 2500 și 3000 lei!
    În schimb jongleriile multor parlamentari i-au îmbrăcat în masterate și doctorate de carton, pe care le folosesc cu nesimțire!
    Romania Educata este o lozinca goala, când profesorii sunt plătiți în bătaie de joc! Cireașa de pe tort este inexistența unor sindicate adevarate, care sa apere demnitatea și legalitatea in sistem!

  10. Sunteti siguri ca este 8%?
    Daca 16% reprezinta diferenta de 1/2 (fata de salariile din 2018) pana la nivelul din 2022, iar acum se acorda 25% din diferenta (fata de salariile din 2021), oare asta nu ne duce la o crestere de doar 4%?
    Ar fi 8% daca modificarea realizata nu ar folosi ca data de referinta decembrie 2021…

  11. Bună dimineața! Salut inițiativa… dar într-o unitate de învățământ,pe lângă profesori,auxiliar didactic mai lucrează la foc continuu și auxilieri nedidactic.Mărirea salariilor ar trebui să fie pentru toți.Va mulțumesc!

    1. Un ciolan mic aruncat in scarba, in loc de marirea prevazuta prin lege. Atat au putut sindicatele. Si eu pot sa nu inchei situatie. Nu ma prostesti tu pe mine ca pe ultima zdreanta cu resturi si ciurucuri. Sunt niste fraieri. Pnl e in mare declin si i-a f…ut maxim pe profesori. Acum era sansa lor sa iasa PSD in evidenta. Cand PSD a dat banii luati de Boc, a capatat printre profesori un mare capital de voturi PSD. Strategia se aplica foarte bine acum si aveau asigurate voturile lor pe langa pensionari si parinti. Dar nici macar de atat nu-s in stare. Ne dau toate ciurucurile si de a dracu’ nu votez PSD daca isi bat joc de noi cu 3 lei aruncati intre ochi. Sa respecte legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Oră de geometrie aplicată la clasa a VI-a, cu ajutorul tablei interactive – plan de lecție inclus / Profesoara Larisa Dediu: Nu putem să-i pregătim pe copii pentru trecutul nostru, e nevoie să-i pregătim pentru viitorul lor. Dacă de la noi, profesorii, nu văd că ne adaptăm și că ne îmbunătățim zilnic, nu au exemplul de care au nevoie

„Principiul dublei reflexii” este lecția de geometrie aplicată de la unitatea de învățare „Unghiuri” pe care profesoara Larisa Dediu de la Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza“ din Bacău le-a prezentat-o…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Orange

Copiii pasionați de tehnologie sunt invitați să creeze animații în competiția națională SuperCoders #10 – povestea creată în Scratch poate lua viață pe ecran până pe 19 noiembrie

O nouă ediție a programului SuperCoders de programare vizuală pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani a început și așteaptă înscrieri până pe 19 noiembrie. Elevii pasionați de…
Vezi articolul