UPDATE Salariile profesorilor vor crește cu doar 13% de la 1 ianuarie 2024, după ce Ministerul Finanțelor a retras varianta cu 8% publicată „dintr-o eroare”

20.029 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro
Angajații din școli și cadrele didactice primesc doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, potrivit unui al doilea proiect de OUG publicat miercuri pe site în transparență decizională. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au contactat Edupedu.ro și au precizat că a fost publicată, „dintr-o eroare”, o variantă mai veche a proiectului. Proiectul de ordonanță de urgență cu 8% creștere de la 1 ianuarie fusese obținut de Economedia.ro și publicat la scurt timp în dezbatere de Ministerul Finanțelor.

„În legătură cu Proiectul Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicat în consultare pe site-ul Ministerului Finanțelor în cursul acestei zile, vă aducem la cunoștință că a survenit o eroare materială în conținutul acestuia.

Conform informațiilor corectate, salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024.

Eroarea a fost identificată și corectată în cel mai scurt timp posibil. Ne cerem scuze pentru orice confuzie pe care această situație a putut-o cauza. Versiunea corectă a ordonanței de urgență este acum disponibilă pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor”, au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Proiectul publicat a doua oară de Finanțe prevede:

„(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de
13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%.

Știrea Inițială: Procentul de 8% era contrar tuturor variantelor anunțate până acum, cea mai recentă declarație publică pe subiect fiind a ministrei Ligia Deca, cea care anunța luni noaptea pe Facebook că profesorii vor primi 13% creștere de la 1 ianuarie 2024.

Creșterea anunțată în vară, pe 12 iunie, de ministrul muncii, care prevedea majorarea cu 40% a salariului profesorului debutant, a fost anunțată de ministrul Deca, cea care a anunțat 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie. Noua variantă din proiectul de oug este de 8% de la 1 ianuarie și „diferența până la 20%” de la 1 iunie 2024.

Proiectul prevede:

„Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 8% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”.

Proiectul de OUG poate fi descărcat de aici:

Anunțul Ligiei Deca de luni era următorul:

Cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii! În 2024, salariile profesorilor vor crește cu 20%, astfel: 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie. Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, în medie, în timp record de 1 an!

În plus, vor fi reglate inechitățile salariale în ceea ce privește personalul de conducere din unitățile de învățământ!”, a scris ministrul Educației.


27 comments
  1. Daca si acum, in acest an(2024) veti vota tot PSD/PNL… Va meritati soarta si salariile! Am iesit in strada alaturi de voi in vara, dar daca veti face aceleasi alegeri in materie de vot… Nu va voi mai sustine in veci!

    1. Sunt cadru didactic universitar. Ai perfecta dreptate. Din păcate și profesorii, ‘e’ mulți slabi de înger. Drept dovada, rectori realeși la al 3lea or 4lea mandat. Nu mă mira prostia recurentă. Sa faci același lucru și să te aștepți la rezultate diferite…

  2. De ce ne miram?!
    Plagiatorii si habarnistii stau prost si cu “artimetica” si cu respectarea cuvantului dat. Pt ei 8%=13%=50%=0 … tot aia! Astea sunt “performantele” lor cand calculeaza mariri pt altii decat ei insisi.

  3. Una promite și alta face acest guvern PSD+PNL. La anul sunt alegeri de toate tipurile! Oamenii din toate domeniile,care au protestat să nu-i mai voteze!
    Ce poate face un profesor cu o creștere,de la 1 ian.2024 de 13%?? Domnu prim-ministru,Ciolacu,dvs vă convine că aveți salariu …plus afacerile deținute de familie. Lăsați-ne cu firmiturile și oferiți-le profesorilor ceea ce ați promis!
    PS:Vă scrie un elev care la anul susține examenul de bacalaureat. A da,scuzați-mă,dvs nu prea știți ce e ăla!

    1. din cate se pare, liderii de sindicat știau din vara de etapizarea celor 20%…așa zice dl ministru al finanțelor …
      deci pentru finalul grevei profesorilor,se poate da liderilor un Oscar pentru efecte speciale

  4. Mai terminati mai cu 4600 lei la debutanti. Vreți toți măturătorii și necalificații sa fie la catedra cate 1-2 ani? Sau sunteți voi debutanți? Voi ați debutat pe 970 euro (aprox 4600 lei) cumva?

    Ar trebui protejați profesorii din gama de mijloc definitivat și vechime medie că aia duc greul in scoli și sunt baza, nu debutanții pensionarii și aia cu grad 1 și doctorat și inspectorii care au tot felul de sporuri și facilitati.

    1. universitar , cu voia dumneavoastră. 5 ani de informatica și 3 de doctorat in derulare .
      țin 4 discipline , doua pe fiecare semestru. la licență și master.
      și aveam 2800 netul baza până mai astă-vară. acu am 3300 . ca sa mă descurc Intr un oraș universitar as avea nevoie de 4000.
      da nu s a primit .. 🥺
      mă gândesc să plec la privat. am oferte de la 2000 de euro in sus.
      sa predea informatica duamna de la apele romane …

  5. De data asta zboara liderii de sindicat, pentru ca daca am reusit o data sa ne adunam atat de bine, in iunie 2024 rupem podul ala de particianti la miting. Cutitul e la os. Ne uitam in jur cum fosti elevi cu 8 clase castiga 4000 de lei si noi, cu toate aduse de acasa castigam 3700. Eu am salariul 3700 dupa 20 ani. Tot ce fac in plus pana la 4100 fac din sporuri pentru ca fac o munca in plus in niste conditii in minus. Dar grila e unica. Cel de la Bucuresti nu are acele sporuri. Ce face omul ala cu 3700 lei dupa 20 ani de invatamant? Va spun eu: Plateste chiria si cheltuielile. De mancat mai usurel, de crescut copii mai rarut, de cumparat haine, mai la second hand. O rusine pe capul lui, intelectual de o viata…

  6. Chestiunea cu “eroarea tehnică” îmi reamintește de procedurile securității iliescene și băsesciene… mai nou, succes psiho-social al sri, ăștia au doctorate în manipulare. Se aruncă pe piață un zvon că vine nasolia mare, lumea intră în panică, apoi se revine cu ceva “liniștitor”, toată lume e fericită că nu-i chiar așa de rău și uită de promisiunile inițiale. Acum, concret, profii au devenit fericiți să primească 13%. Dixit!

  7. Superb. Asadar 13% reprezinta 50% din cresterea fata de grila din viitoare lege.
    Nu-ti trebuie multa scoala ca sa afli cat vor fi noile salarii ale profesorilor 🙂

    1. Cam asa …si acei 20% pana la finalul lui 2024 (SIC!) nu acopera inflatia ultimilor 4-5 ani, asa ca profii, in acest ritm, au sansa unor salarii decente cam …dupa ce “dau coltul”

  8. bănuiesc că vrei sa faci o gluma. inflația e deja 20 %.
    nu s a făcut o creștere nici reală și cu atât mai mult promisă.
    debutantul sa fie la media pe economie. ceea ce ar fi normal.
    o sa va treziți cu profii in strada fix înainte de alegeri.
    in 2024 bacul se da in strada . sa veniți cu ceaune la voi și cu linguri. acolo facem mămăliga !!!

    ce măgari , au tot subtiat o pana s a evaporat.

  9. și Ceaușescu a dat 100 de lei la miting …
    și nenea asta care da 8% vrea criterii de performanță și performanță în educație?!
    și ne miram cu profii buni pleacă?!
    te apuca sila,că mila nu mai ai

  10. Astazi sunt asteptate demisiile liderilor de sindicat!
    Sa ne calculeze domnul HADAR cum ajunge salariul unui debutant la 4600 lei??? cu o crestere sub rata inflatiei.

  11. GREVA! GREVA! GREVA!
    ÎN IUNIE NU MAI DAU NIMIC!

    Salariul debutantului – 4.600 de lei din ianuarie

    Întrebat cât vor câştiga concret profesorii de la 1 ianuarie 2024, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că este vorba despre o dublă creștere salarială pentru debutanți – adică grila va pleca de la 4.098 de lei net și tot la 1 ianuarie va avea loc și majorarea cu 50% din diferență, convenită acum cu sindicatele.

    “De la 4.098 va fi o creștere până la 4.600 de lei, de la 1 ianuarie, în mână, net”, a subliniat Budăi în faţa presei.

    https://spotmedia.ro/stiri/educatie/guvernul-a-adoptat-doua-oug-pentru-profesori-a-introdus-si-conditia-sindicatelor-ca-sa-nu-revina-la-greva

    https://www.zf.ro/zf-24/salariul-mediu-net-urcat-octombrie-4-692-lei-crestere-2-2-fata-luna-22215502

    Salariul mediu net a urcat în octombrie la 4.692 lei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul de Interne a chemat sindicatele la discuții și le-a anunțat că de la 1 iunie le cresc salariile tuturor celor peste 125.000 de angajați MAI, iar sporurile și alte drepturi ale polițiștilor să fie acordate integral la prima rectificare bugetară / Mișcarea are loc în plină grevă generală în școli

După anunțul că sindicatele polițiștilor vor protesta, imediat au fost chemate la discuții și ministrul de Interne Lucian Bode le-a aprobat revendicările, potrivit unui comunicat de presă publicat de MAI.…
Vezi articolul