Ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial în ajun de Anul Nou. Este vorba despre OUG 156/2024. Documentul a fost adoptat de Guvern în ședința de luni fără modificări față de varianta proiect, cel puțin în ceea ce privește educația și cercetarea.
Mai precis, salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în anul 2025, deși profesorilor le-au fost promise creșteri după greva istorică din mai-iunie 2023, pe o nouă lege a salarizării amânată de atunci. Documentul poate fi descărcat și consultat mai jos în articol.
De asemenea, concursul de Titularizare, prin care profesorii se angajează în școli, este blocat, ca orice alt concurs de angajare în sistemul de stat, conform documentului.
- Potrivit OUG 156/2024, nu sunt blocate concursurile la stat pentru ministerele care au depus un memorandum la Guvern în acest sens, însă este neclar deocamdată care dintre cele 16 ministere a făcut o astfel de solicitare.
- Amintim că, în anul 2024, Educația a primit o exceptare de la blocarea angajărilor printr-un memorandum valabil pentru angajările din acest an. Posturile scoase la concurs în 2025 vor fi publicate abia în primăvară.
De asemenea, primele de carieră didactică și primele de carieră profesională, acordate majoritar din fonduri europene și o parte din bugetul de stat, sunt în pericol de a fi acordate, fiind condiționate de finanțarea lor exclusiv din surse externe.
De asemenea, și tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru elevii dezavantajați sunt în pericol de a nu mai fi acordate pentru peste 600.000 de copii admiși în programul de sprijin.
Iată prevederile din OUG 156/2024 în ceea ce privește Educația:
- Profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025.
- Bursele sunt înghețate, atât pentru elevi cât și pentru studenți, la valorile din noiembrie 2024.
- Indexarea anuală a alocațiilor cu inflația, obligatorie prin lege, este și ea blocată de Cabinetul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț 156/2024. Asta deși în urmă cu două luni ministra Muncii anunța creșterea acestora într-un mesaj pre-campanie.
- Salariile sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, deși grilele care prevăd o creștere a salariilor în Educație cu 50% au fost trimise la Ministerul Muncii, conform Ministerului Educației, iar sindicatele au anunțat înainte de alegeri că profesorii ar trebui să primească noi creșteri salariale, conform angajamentelor făcute de guvernanți. Și pentru universități și cercetători situația este similară.
- Concursul național de Titularizare și angajările din Învățământ sunt blocate de OUG 156/2024 în 2025, cu excepția posturilor unice, adică acolo unde există un post cu atribuții care nu pot fi acoperite de personalul existent – am explicat aici pe larg de ce.
- Sunt în pericol primele de carieră didactică și primele de carieră profesională pentru cei peste 300.000 de salariați din sistemul de Educație, atât preuniversitar cât și universitar. Acestea nu vor fi acordate decât dacă guvernul va reuși „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Fiind cheltuieli de dezvoltare profesională care au și componentă de asigurare de nevoi specifice, cel mai probabil nu vor putea fi decontate integral din fonduri europene nerabursabile. Suma ar fi de 2,12 miliarde lei.
- Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, sunt suspendate și ele în 2025. Anul acesta au fost acordate pentru peste 600.000 de beneficiari. Schema este aceeași: în OUG „trenuleț” este condiționată acordarea acestora de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Nici anul acesta nu au putut fi decontate integral – coplata Guvernului fiind de circa 12 milioane de euro.
- Reducerile pentru transportul studenților vor fi acordate doar pe rutele domiciliu-facultate și doar în orașele în care studenții studiază. În ciuda protestelor din ultima săptămână ale organizațiilor studențești, măsura este prevăzută în OUG 156/2024.
- Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, din ambele legi ale Educației, nu se va aplica nici în 2025, prevede Ordonanța de Urgență 156/2024. Este al 12-lea an consecutiv când această prevedere legală nu este respectată și aplicată de guvern, fără nicio consecință pentru acesta.
- Masă caldă/sănătoasă la școală doar în limita sumei de 1,1 miliarde lei. Asta deși legea educației și programul de guvernare al actualului guvern prevăd asigurarea mesei pentru cel puțin 1 milion de elevi în 2025.
- Reorganizarea inspectoratelor școlare și ARACIP, actualmente politizate excesiv – prevăzută în lege și amânată din 2024. În mod paradoxal, această masură e prevăzută și în programul de guvernare, dar același guvern decide prin OUG să nu o aplice, potrivit actului normativ.
- Pilon major ar reformei formării inițiale și continue a cadrelor didactice, Centrul Național pentru Formare și Dezvoltarea în Cariera Didactică (CNFDCD) este și el amânat, nu se mai înființează. Rămân în continuare casele corpului didactic, instituții putetnic politizate.
- Înființarea Centrului Național pentru Educație Incluzivă, prevăzută de legea educației, e amânată.
- Profesorii care coordonează implementarea proiectelor nu pot fi plătiți suplimentar, nu pot fi remunerați din banii din proiect și în continuare nu pot fi nici măcar recompensați cu reducerea normei didactice, prevăzută de lege, pentru că Guvernul o amână prin OUG.
- Creșterea cu 25% a costului standard pentru unitățile de învățământ defavorizate, prevăzută în legea educației este și ea amânată la aplicare până în septembrie 2026, fără nicio justificare bazată pe studii sau date.
- Voucherele pentru elevii cu CES – cerințe educaționale speciale – sunt amânate până în septembrie 2026, fără să existe vreo explicație față de cei peste 100.000 de elevi aflați în această situație și față de părinții acestora. De asemenea, nu există o analiză asupra impactului măsurii sau al lipsei acesteia.
- Neaplicarea limitării numărului de elevi în liceu, la o medie de 22, cu maximum 26, este amânată pentru septembrie 2026.
- Profesorii cu peste 15 ani vechime și gradul didactic I nu pot să-și reducă norma de predare cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, așa cum prevede legea 198/2023, potrivit proiectului de oug, care nu oferă nicio fundamentare a acestei măsuri.
- Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității este amânată la aplicare și anul acesta.
FOTO DOCUMENT Ordonanța de urgență (OUG) 156/2024:
DOCUMENT DESCARCĂ OUG 156/2024 publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie 2024:
Articol în curs de actualizare.