BREAKING Salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în 2025, concursul de Titularizare este blocat și primele didactice și tichetele educaționale sunt în pericol. Ordonanța de Urgență „trenuleț” a fost publicată în Monitorul Oficial

51.037 de vizualizări
Foto: captură Monitorul Oficial
Ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial în ajun de Anul Nou. Este vorba despre OUG 156/2024. Documentul a fost adoptat de Guvern în ședința de luni fără modificări față de varianta proiect, cel puțin în ceea ce privește educația și cercetarea.

Mai precis, salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în anul 2025, deși profesorilor le-au fost promise creșteri după greva istorică din mai-iunie 2023, pe o nouă lege a salarizării amânată de atunci. Documentul poate fi descărcat și consultat mai jos în articol.

De asemenea, concursul de Titularizare, prin care profesorii se angajează în școli, este blocat, ca orice alt concurs de angajare în sistemul de stat, conform documentului.

  • Potrivit OUG 156/2024, nu sunt blocate concursurile la stat pentru ministerele care au depus un memorandum la Guvern în acest sens, însă este neclar deocamdată care dintre cele 16 ministere a făcut o astfel de solicitare.
  • Amintim că, în anul 2024, Educația a primit o exceptare de la blocarea angajărilor printr-un memorandum valabil pentru angajările din acest an. Posturile scoase la concurs în 2025 vor fi publicate abia în primăvară.

De asemenea, primele de carieră didactică și primele de carieră profesională, acordate majoritar din fonduri europene și o parte din bugetul de stat, sunt în pericol de a fi acordate, fiind condiționate de finanțarea lor exclusiv din surse externe.

De asemenea, și tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru elevii dezavantajați sunt în pericol de a nu mai fi acordate pentru peste 600.000 de copii admiși în programul de sprijin.

Iată prevederile din OUG 156/2024 în ceea ce privește Educația:
  • Indexarea anuală a alocațiilor cu inflația, obligatorie prin lege, este și ea blocată de Cabinetul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț 156/2024. Asta deși în urmă cu două luni ministra Muncii anunța creșterea acestora într-un mesaj pre-campanie.
  • Concursul național de Titularizare și angajările din Învățământ sunt blocate de OUG 156/2024 în 2025, cu excepția posturilor unice, adică acolo unde există un post cu atribuții care nu pot fi acoperite de personalul existent – am explicat aici pe larg de ce.
  • Sunt în pericol primele de carieră didactică și primele de carieră profesională pentru cei peste 300.000 de salariați din sistemul de Educație, atât preuniversitar cât și universitar. Acestea nu vor fi acordate decât dacă guvernul va reuși „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Fiind cheltuieli de dezvoltare profesională care au și componentă de asigurare de nevoi specifice, cel mai probabil nu vor putea fi decontate integral din fonduri europene nerabursabile. Suma ar fi de 2,12 miliarde lei.
  • Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, sunt suspendate și ele în 2025. Anul acesta au fost acordate pentru peste 600.000 de beneficiari. Schema este aceeași: în OUG „trenuleț” este condiționată acordarea acestora de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Nici anul acesta nu au putut fi decontate integral – coplata Guvernului fiind de circa 12 milioane de euro.
  • Reducerile pentru transportul studenților vor fi acordate doar pe rutele domiciliu-facultate și doar în orașele în care studenții studiază. În ciuda protestelor din ultima săptămână ale organizațiilor studențești, măsura este prevăzută în OUG 156/2024.
  • Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, din ambele legi ale Educației, nu se va aplica nici în 2025, prevede Ordonanța de Urgență 156/2024. Este al 12-lea an consecutiv când această prevedere legală nu este respectată și aplicată de guvern, fără nicio consecință pentru acesta.
  • Reorganizarea inspectoratelor școlare și ARACIP, actualmente politizate excesiv – prevăzută în lege și amânată din 2024. În mod paradoxal, această masură e prevăzută și în programul de guvernare, dar același guvern decide prin OUG să nu o aplice, potrivit actului normativ.
  • Pilon major ar reformei formării inițiale și continue a cadrelor didactice, Centrul Național pentru Formare și Dezvoltarea în Cariera Didactică (CNFDCD) este și el amânat, nu se mai înființează. Rămân în continuare casele corpului didactic, instituții putetnic politizate.
  • Înființarea Centrului Național pentru Educație Incluzivă, prevăzută de legea educației, e amânată.
  • Creșterea cu 25% a costului standard pentru unitățile de învățământ defavorizate, prevăzută în legea educației este și ea amânată la aplicare până în septembrie 2026, fără nicio justificare bazată pe studii sau date.
  • Neaplicarea limitării numărului de elevi în liceu, la o medie de 22, cu maximum 26, este amânată pentru septembrie 2026.
  • Profesorii cu peste 15 ani vechime și gradul didactic I nu pot să-și reducă norma de predare cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, așa cum prevede legea 198/2023, potrivit proiectului de oug, care nu oferă nicio fundamentare a acestei măsuri.
  • Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității este amânată la aplicare și anul acesta.

FOTO DOCUMENT Ordonanța de urgență (OUG) 156/2024:

DOCUMENT DESCARCĂ OUG 156/2024 publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie 2024:

Articol în curs de actualizare.


48 comments
  1. Cum sa imi mai motivez fiica, profesor debutant in mediul rural sa nu reunte la cei cinci an de facultate(3+master). Face naveta din Cluj intr-o comuna aflata la 30 km. Transportul o costa in jur de 700 lei, din care 550 era abonamentul decontat pentru transport. Chiria e 400 euro, salariul 4000 lei si acom din banii astia trebuie sa isi plateasca si transportul. De ce? u a beneficiat de prima de instalare care ar fi trebuit data conform legii, nici de alte prie sau bonusuri. Practic e dependenta de ajutorul nostru, chiar daca e profesor titular.A participat la examenul de titularizare din doua judete si l-a luat cu 9.10, dar posturi gasesti rar , chiar si in mediul rural. Sa mai deschid subiectul orelor petrecute in trafic in icrobuz sau autobuz dimineata inainte de ora sapte sau dupa ora 14/Sau pe cel al orelor petrecute dupamasa pentru pregatirea lectiilor pe ziua urmatoare? Sau a copiilor de la scoala carora le lipsesc cei 7 ani de-acasa?Sau a sistemului care aloca prea putine ore de pedagogie pentru studentii care se pregatescpentru cariera didactica si te trezesti intr-o clasa cu elevi cu cerinte speciale pe care nu stii cum sa il abordezi si cu care faci separat lectii? Sau sa vorbesc despre directorii care a o fixatie cu activitatile extrascolare sau cu organizarea de diferite evenimente tematice, dar carora nu le pasa ca au elevi in clasa aV-VI-a care nu stiu sa scrie sau sa citeasaca? O daaa! Mirificul sistem educational romanesc. In care intra tinerii visatori si neavizati, sperand sa faca diferenta.Nu toti profesorii preau matematica sau lb.romana ca sa poata da ore. Ok, unii nici nu mai sunt in stare de asa ceva la cat de epuizati ajung acasa. Si la cat de dezamagiti sunt de fiecare zi . Sunt convinsa ca numarul celor care vor alege o cariera didactica peste zee ani, va fi mult prea mic pentru a acoperi golurile ramase in urma celor care se pensioneaza. Dar cui ii pasa. Angajam suplinitori, care habar n-au de nimic. O sa vem un viitor stralucit.

  2. Propun ca cei care au comentat sa fie identificați și dacă sunt profesori dați afară din învățământ. Și se poate afla după IP și alte detalii.

  3. Dragi profesori dacă știți care sunt dezavantajele sistemului,de ce nu va reprofilați?Sa primiți salarii de 2000-3000 de euro,dar să fiți monitorizați pe bune audio- video ,să vadă și părinții ce fac copiii la școală și ce faceți dumneavoastra la școală.

    1. De ce acum este nevoie de monitorizare și înainte nu era nevoie?De ce înainte nu erau probleme în antenele lecția la ora și acuma sunt?Întreb și eu.De ce e nevoie sa te reprofilezi pentru a avea un salariu decent și înainte era ok sa faci facultate și sa fii profesor și sa ai un salariu normal?

  4. Clopotico, atat iti spun. Sunt de 11 ani in sistem si de 11 ani port aceleasi haine. Hai sa facem schimb de job-uri.

    ******* ******** SI FRUSTRATA CE ESTI.

  5. Mulțumesc, doamnă Adelina, că ați vorbit și în numele meu, un simplu spectator de pe margine la dramele din educație! O să intru în sistem (mă pregătesc) pentru că mi s-au așezat valorile și pentru că sunt beneficii-un pic mai mult timp și ocazia de a face ce știu mai bine. Cu panglicarii nu avem ce face, nimic nou: câinii latră, ursul merge; ei vor să se ghiftuiască, noi hrană pentru minte.
    Un An Nou fericit tuturor! Nu stă in bani fericirea. Vă citesc de cam trei ani, Edupedu.

    1. Curățenia trebuie inceputa in sindicate. Înlocuiți toți reprezentanții sindicali căci doar ne vor trăda din nou. Apoi se poate îngheța și anul școlar.

    2. Hai, mah, Sorine! Pe cine crezi ca mai pacalim? Greva trecuta a dovedit ca nu suntem nici uniti, nici respectati. Mai mult, o grevs necesita multi pasi cu un an inainte si niciun coleg de-al meu nu mai vrea sa faca greva de frica ca nu mai are vechimea de grade si pensie de cand au bagat asta in lege in timpul grevei. Nici asa nu au facut decat 8 din 48. O sa mergem inainte la ore cu toate taiate, ca tre’ sa mancam, sa ne crestem copiii, sa ne platim ratele si pentru ca am muncit foarte mult sa ne obtinem posturile, gradele, masteratele sau poate doctoratele. Ca sa fim acum judecati de analfabeti si jefuiti de un semianalfabet. Am fi mai degraba sa votam dezaxati, sa credem in tot felul de teorii ale conspiratiei, sa ne tratam de Covid cu uleiuri esentiale, decat sa fim uniti si sa inspiram respect. Cei de atunci sunt cei de acum care nu participa la greva. Oameni prea prosti pentru cat de destepti suntem. Resemneaza-te! Curand vom aduce si salariul de acasa.

      1. Nu ai de ce sa te resemnezi, din contra, astia trebuie sa se resemneze ca se va pierde 1 an sau 2 de scoala, daca le convine este perfect, sa vedem parintii ce spun xD

  6. Sunt profesor în prag de pensie.Si pe mine ma deranjeaza atatea vacanțe sărbători și sfinți în care nu se lucrează, de zici ca ne ducem sa spălam rufe… In toate aceste pauze elevii pierd ritmul și timpul il risipesc pe Tik tok , ascultând manele și alte distracții nepotrivite pentru varsta lor. Ne mai mirăm de analfabeții functionali.
    Mai am un pic și scap de acest sistem și de copiii obraznici.
    Asta nu înseamnă ca nu iubesc copiii. Dimpotrivă eu personal am un raport foarte bun cu ei. Când intru în clasă după o perioadă mai lungă pur și simplu strigă de bucuria întâlnirii și declară deschis ca le-a fost dor de mine… mă emoționez…Cu siguranță asta îmi va lipsi foarte mult.

  7. sa va fie rusine ,mai ales psdului.
    am prieteni de 45 ani la pensie care au muncit 15 ani si iau pensie 5400(pompier).
    noi muncim 45(triplu)de ani si iesim cu pensie sub 4000.
    ba mai mult aveam acum 5100 cu taierile astea voi ajunge la 4300-4400 dupa 10 ani de invatamant si atatea examene si stres si lucru cu peste 25 de elevi la clasa in conditii nu prea placute si naveta zilnica.
    rad soferii de basculanta de noi si toti livratorii vitnamezi care au ajuns sa castigi mai mult ca noi .
    sa le fie rusine la tot guvernul asta de ipocriti,stau si ma gandesc la cei tineri care au in mana 4000 si fac naveta 80-100km pe zi si stau in chirie ce vor face acum ca sa taiat naveta…..probabil vor dormi la scoala.
    Rusine

    1. Fă-te livrator.
      Pentru un profesor, indiferent de materia predată, la gramatica pe care nu o ai, un leu nu ai primi într-o țară civilizată! (,,S-a tăiat”, nu ,,sa tăiat”). De fapt, într-o țară civilizată nu ai fi profesor…

  8. Nu s-au găsit sclavi de angajat pe plantația asta! Cele 12567400056 de secunde pe care le-ați numarat ca pierdute sunt din munca ultimilor intelectuali pe care îi mai are țara asta. De acum șoferii de cursă lungă vor avea cea mai mare distracție.

  9. Să vă fie rușine doamnă
    Sunt profesori și profesori
    Eu unul de când mă știu am făcut calitate doamna !!!
    Fac cel puțin 6-8 ore de pregătire pe săptămână gratuite pentru bac și olimpiade
    Am avut copii an de an la județ și națională când am avut șansa să am
    Particip și la alte concursuri naționale …
    Până în acest an (14 ani) am oferit pregătiri gratuite tuturor copiilor care dădeau bacul la istorie ( și de la alte clase sau licee)
    Am publicat două cărți și vreo 30 de studii care au adus ceva nou …
    Să vă fie rușine pentru faptul ca generalizați cu atâta nonșalanță…

  10. Acum vor fi plătiți la cât muncesc. Sa se termine cu atâtea privilegii. Fac greva, îngheață anul școlar ? Îmi țin fiul acasă un an dar la ăștia Guvernul sa nu mai cedeze și sa nu le mai dea nimic in plus pana la noua lege a salarizarii. Ar fi necesara si o greva a parintilor fata de ei, pentru un asemenea santaj ca cel de anul trecut. Auzi, cică atunci au cerut și ochelari subventionati de catre stat. Și eu vreau. Dar și medicii ca să nu-ti greșească vena, și arhitecții sa nu-ti pună in proiect usa în locul geamului, și polițistul din trafic sa nu-ți confunde masina cu căruța…… Este incredibil ce tupeu au !!!

    Era fiul meu în vacanta intersemestriala și cumva a trebuit sa trec cu mașina prin fața scolii. Lacatul pe porți o saptamana. Copilului meu avea bursa diminuata în săptămâna aia în raport cu zilele de scoala, profesorii salariul NU. În Saptamana Altfel 3 zile se duceau, 2 nu. Vacanta se lua mereu cu cel puțin 2/3 zile înainte Nu ca nu se duceau copiii, NU MAI VENEAU PROFESORII. Și exemple am zeci…..
    Peste, vin cadourile pentru invatatoare/diriginta pe care NICIODATĂ nu le refuza și TE TINE MINTE SI CA AI DAT SI CA NU. Iar la final de an, unde se țin, au Banchete cu participare gratuita, chiar excursii pe banii parintilor copiilor. Acum fiul meu e licean și abia asteapta sa termine….. visând la o studenție normala și cu un învățământ de calitate.
    Cadrele didactice -> cea mai puturoasa rasă de intelectuali romani !!!! Nu e o jignire, e o realitate. Toți tragem tot anul de 21-25 zile de concediu, ei au in jur de 100 si de anul trecut si-au mai pus una in luna mai sau iunie, cică ziua profesorului sau cam asa ceva….. . Da-o dreaku…..e deja nesimtire.

    1. Pregateste-te sa iti tii fiul acasa, cel putin 1 an ca nici profesorii nu vor mai ceda, ori noi ori ei, sa vedem ce iese, ghinion!

    2. Doamna draga, daca e asa bine in invatamant, veniti dumneavoastră. Ca sa va bucurați de toate beneficiile. Ce usor e sa judecati dupa cei care nu isi fac datoria. Nu stiu ce profesie aveti, dar, probabil, si eu pot judeca branșa dvs in functie de nesimtitii care freaca menta pe bani multi.
      Noi va așteptam.

    3. Sunt 60 de zile de concediu.
      Cate zile de concediu crezi ca are un palarmentar?
      La cei care ies mai devreme la pensie, ai facut un calcul sa echivalezi in zile de concediu?

      La multi ani!

    4. Dacă este asa de bine în educație, de ce nu te faci profesor? Numai beneficii și, totuși, nu ți convine? Mai lasa-ne.

    5. la mulți ani, doamna clopotica! sa vi se întoarcă dorințele și veninul pe care îl aveți față de educatori înzecit!

    6. Trimite ți copilul la oi… să învețe acolo și stai u cu el..se vede cât te au învățat părinții tăi =0 . va meritați soarta de analfabeți..așa o să și rămâneți. sunteți pur și simplu limitați de aceea fac ce vor cu voi partidele politice. Ești la un nivel de retard mintal

    7. Clopotica, ai grave probleme si nu de informare doar. Eu zic sa te mai sexezi cu sotul din cand in cand, ca de cand esti la meno ai frustrari fizice cu rasunet in plan existential. Si oricand, dupa ce te calmezi, ca la inceput de an iti face examen psihologic, te asteptam in invatamant.

    8. Doamne, câtă otravă ai simțit nevoia să verși chiar de Anul Nou! Probabil ca să nu te sufoci chiar tu din câtă ai adunat…Să-ți dea Dumnezeu după cum gândești!

    9. Foarte bine spus! Aveți mare dreptate! Au prea multe drepturi și facilități, iar obligații și responsabilități ioc. Vor doar salarii mari, la clasă nu fac nimic și vin la școală doar să racoleze elevi pentru meditații cu costuri enorme și se plâng că o duc rău. Din contră, o duc foarte bine. Li se dau cadouri multe și scumpe, iar elevii care nu cotizează pentru acestea sunt marginalizați și jigniți, așa că foarte bine că li se taie din drepturi. Nu își fac treaba la clasă, să nu primească niciun leu. Știu doar să ceară, dar să dea înapoi ceva, ciuciu.

      1. care salarii mari ???
        4000 este salariu mare???
        ca sa ai de la 5500 in sus trebuie sa ai cele 2 grade luate care se obtin in 10 ani si o vechime de minum 20 ani…cei care intra in sistem au 4000 minim 10 ani.
        legat de meditatii in afara de 2-3materii unde se fac meditati cine ar face meditatii la sport,religie,muzica,etc…..nu bagati toti profesorii in meditatii ca peste 75% din materii nu au nevoie de meditatii asa ca se sta pe salariu de 4000.
        voi va trimite ti copii la scoala si nu stiti de ei pana la ora 16…au masa au transport afterschol program prelungit…apoi ii lasati pe afara si pe telefoane toata ziua si va vaitati ca va este greu si ca nu si fac profesorii treaba.
        si noi putem sa zicem ,la cum se comporta unii elevi ca dvs nu i invatati nimic acasa,nu au cei 7 ani,nu va preocupa situatia copilului la invatatura,nu veniti la sedintele cu parintii etc etc
        legat de cadouri este un gest simbolic de multumire pe care unii parintii simt nevoia sa l faca vazand fiul sau fiica lor ca progreseaza…..dvs cand va duceti la medic si va opereaza(pe creier!!!!)si va reuseste operatia nu l cautati sa i dati o sticla de ceva si o cafea?
        repede vedeti profesorii……
        nu inteleg de unde atata invidie pe un debutant de 22 ani (care nu are casa ,masina,nu are nimic)si care are salariu de 4000 ron in mana???
        chiar nu inteleg.
        as fi tare curios cat lucrati dvs,ce lucrati dvs,si cu cati oameni interactionati si discutati intr o zi ca noi ca profesori zilnic avem 5 ore a cate 25 de elevi minim 125 de persoane cu care lucram si avem consum nervos.
        sa va fie rusine de frustati!

      2. dar cand iti ia copilul copilul cacacios din clasa si ti l sterge la cur,cand ii leaga sireturile de 3 ori pe zi ca nu sunteti in stare sa i le legati acasa de lene,cand ii desface pachetul imposibil de deschis precum si sticla de apa pe care i o dai ca vaca sigilata si nu o poate deschide,cand il ajuta sa stranga masa si sa si puna lucrurile in ghiozdan,cand la inceput si sfarsit de ora ti l dezbraca si ti l imbraca ca tu sa vi ca vaca sa ti l iei de la usa ……cand in pauze trebuie sa stea cu ochii pe ei sa nu se loveasca sau sa cada sau sa i duca la wc…cand trebuie sa suporte urletele a 30 de copii care plang unu dupa mama unu dupa tata unu de dureri de nu stiu ce….si trebuie sa stai sa i linistesti…..
        cand trebuie sa va raspunde la toate apelurile parintilor la ore nepotrivite…si lista e lunga…
        o fi bine?
        sa va fie rusine ca stam pe 4000 cat un necalificat la constructi.
        mars!

    10. @clopotica, Death, Oana_M sau cum îți mai spui
      Dacă profesorii au atâtea avantaje, de ce nu intri în sistem, să beneficiezi de aceste avantaje?

    11. Cat hate,doamnă!Cat hate!Eu nu înțeleg de ce si cum puteți sa va lăsați copilul o jumătate de zi cu oamenii aceștia disprețuiți și asa defecți. În locul dumneavoastră nu as avea curajul!Sunt și particulare unde puteți sa îl duceți.Va recomand cu căldură sa munciți tot anul sa plătiți facturi și scolarship.Succesuri!

    12. nu va inteleg pornirea….fiul dvs scrie si citeste datorita noua.
      consumul nervos al unui invatator care are peste 30 de copii la clasa,incepand cu 6-7 ani si pe care ii duce la wc unii din ei neputand sa si faca nevoile inca singuri si pe care ii invata in 4 ani extrem de multe lucruri ,este foarte mare.
      mergeti va rog la o clasa pregatitoare sa vedeti cata munca si consum nervos este…de aceea si aceste zile libere de care dvs va legati.
      noi lucram de la 22 ani pana la 70 …sunt 45-48 ani si iesim cu o pensie mizera sub 3500-4000..salarile noastre erau 5000 iar acum cu taierile se va ajunge la 4300-4400 din care trebuie platita chiria si utilitati 2000 ron naveta care nu mai este decontata 1000 si telefoane cablu etc 300 si uite asa ne raman 1000 de ron sa traim 31 de zile.
      chiar nu va este rusine???
      ar trebui sa va indreprati ura catre cei care au muncit 15 ani si la 45 de ani sunt la pensie cu 5200 de lei(pompieri,politisti,etc)sa va indreptati ura catre cei care dau ajutoare sociale,de incalzire,burse sociale scolare,etc etc la tigani care sparg seminte la poarta si fac cate 5..6 copii si statul le da aceste ajutoare ei avand vile si bmw,catre pensii speciale,sau catre cei care v au pacalit cu covidul si au facut contracte de miliarde de euro si de care nu se mai aude nimic,si lista este lunga.
      un profesor face o facultate 4 ani,un master 2 ani,invata pe 40 grade vara si in tot anul sa dea un examen de titularizare la care daca nu iei peste 9 cu greu te titularizezi,apoi intri intr un sistem invechit cu un salariu de 4000 ron pe care dupa 2 examene de grad 1 si grad 2 (10 ani)iti mai pune 400 la salariu ……
      si vine o persoana nesimtita ca dvs sa ne judece in conditiile in care dvs nu cunoasteti nic 10% din realitatea din invatamant.
      pai livratorii vitnamezi si soferii castiga mai bine ca noi si nu au stresul unei clase de 30 de copii zilnic.lucrul cu omul este foarte greu sa stiti.
      stau si ma uit la sotia mea care este medic si are salariu de 20000 si o garda ii este platita cu 1000 de ron si dvs ne invidiati pe un salariu de 4000 ron….sa va fie Rusine

    13. Bună ziua! Sunt convinsă ca ați avut experiențe neplăcute în legătură cu cadrele didactice, văd acest aspect după felul în care vă exprimați. Vă recomand să întrebați tinerii, în special cei care termină o facultate de stat, cu nota 10, cât de greu le este să se angajeze în sistemul de învățământ. A, dacă veți spune că nu sunt în stare să ia o notă de trecere la examen, vă recomand să vă uitați la tinerii care nu au un loc stabil, având note peste 8. Vă asigur ca acele 100 de zile despre care vorbiți fac parte dintr-un basm. Vă dau un exemplu: un suplinitor încheie anul școlar la începutul lunii iulie, urmând să susțină examenul de titularizare ( 15-18 iulie), apoi au loc ședințele de repartizare (perioada 1 august- 29 august), iar de la 1 septembrie începe noul an școlar. Calculați dumneavoastră zilele. Nu cred că, la final, sunt “peste 100”. Legat de bursa fiului dumneavoastră, credeți că noi facem legea? Noi spunem să nu fie plătiți în timpul vacanței? Nu țin minte, din momentul în care am intrat în învățământ, să am aceste “privilegii” despre care vorbiți. Ura asupra noastră se răsfrânge în concepția fiului dumneavoastră asupra sistemului educațional și de aici se pierde și respectul față de învățătură.
      ( Atenție! Nu față de profesori.) Căutați să înțelegeți oamenii, nu să aruncați cu ură, jigniri asupra lor. Și poate, într-o zi, veți avea în familia dumneavoastră un profesor și sunt sigură ca veți reflecta asupra celor scrise.

    14. Dragă, Clopoțică!
      La mulți ani!
      Acum!
      1. Parțial, ai dreptate! Sunt și profesori, învățători care nu fac ore în ultima zi de școală, ultima zi din Sapt Altfel, Verde! Faceți sesizare în scris la minister, ISJ, școală!
      2. Profesorii TREBUIE să aibă concediu! Ei TREBUIE să aibă timp să se refacă psihic! Știu, pare simplu din afară, doar 4 h o învățătoare, ce-i asta? E un zgomot de fond permanent, pauze nu are, e tot timpul.atent/ atentă să nu greșească, să nu se enerveze, să fie copiii în siguranță! În pauze e o gălăgie de nedescris, țipete, 100 de copii pe un hol, într-un flux continuu! Zilnic!
      3. Ochelarii, da, ar trebui subvenționați, așa cum ar trebui și ședințele la stomatolog, controlul la endocrinologie!
      Toate profesoarele, după 40 de ani, au tiroida și hipofiza afectată din cauza stresului permanent! Sunt boli profesionale, nu există spor pentru așa ceva! Dacă există spor pentru suprasolicitare, e foarte mic!
      4. Cadouri nu trebuie să dați, listele care se fac cu ocazia diferitelor evenimente trebuie interzise, puteți face un denunț! Lasați justiția să lucreze acolo, vedeți ce obțineți! Eu, sincer, învățătoarei copilului meu, i-aș cumpăra flori și un cadou, așa cum cumpăr pentru orice om drag și important din viața mea și a copilului meu. Doar pentru faptul că îi leagă șireturile, că se apleacă să i le lege, că îl lasă să-i pună piciorul în poală și îi leagă sireturile. La clasa pregătitoare, am văzut asta! Rețineți, doar pentru asta i -aș duce flori mereu!
      5. Poarta școlii e uneori închisă cu lacăt(.Paște, Crăciun, An Nou).
      În vacanțe, nu! Au perioade în care sunt în activitate, sunt în școală!
      Să fii sănătoasă, dragă clopoțică!

    15. Visand la o studenție normala si invatamant de calitate? 🤣 🤣 🤣 🤣 Hohotesc. Pe bune? Du-te, cucoana, in străinătate la Oxford cu fi-tu ca nimic nu te multumeste. Esti casnica si ne…, nu-i asa?!
      Sunt si eu parinte, nu sunt profesor, dar m-am saturat de fitele voastre la ședințe. Nimic nu va mulțumeste. Va revarsati frustrarile din familie pe oricine altcineva. Pe tine te plateste bărbatul la norma de prestare, probabil. Unde era perfecta perfectelor.
      Hai sa ti-l vad student pe fi-tu. Sa iti reversi apoi ura pe invatamantul universitar. Ca nici ala nu se va ridica la pretențiile tale de madam cu fițe. Ciuciu bursa va mai avea la cat de bine l-ai educat. Hai, s… ir, ca sa vorbesc pe limba ta. Plimba ursul. Eu nu stau sa te educ ca esti irecuperabila. Iti vorbesc pe limba ta.

    16. Nu ma duc in excursii pe banii elevilor, nu le accept cadourile, am grija sa le dau inapoi comisioanele pe auxiliare, imi platesc banchetul atunci cand sunt invitata si le cumpar cate o ciocolatica de Craciun si 1 iunie pentru ca mai mult nu imi permit. Depasesc de cel.putin 2 ori ce imi da statul anual prin acea prima. Mi-am cumparat si imi cumpar cele trebuincioase orelor din banii mei, si sa nu credeti ca nu as fi vrut sa imi cumpar altceva. Pe langa cele cel putin 40 de carti anual, majoritatea in format electronic, asta ca sa nu ingrop casa in ele, mai am si doua abonamente lunare pentru programe PC. Dumneavoastra nu ati rezista in sistem mai mult de doua module in ritmul cheltuielilor mele, ci ati pleca urland dupa cel mult doua module. Doar abonamentele programelor sunt, insumate, 2280 de lei anual, iar cartile inca cel putin 2000 de lei. Naveta si intretinerea masinii care este destinata numai si numai navetei (nu am transport in comun catre scoala), inca vreo 10.000 pe an, din care pana acum recuperam cel mult jumatate (anul asta nu mai recuperez nimic). Pe scurt, cel putin 3 salarii se intorc anual in scoala, si mai am si 2 copii studenti.
      Un an mai bun va doresc, si sa fiti mai înțeleaptă!

    17. N-ai idee cati bani bag in scoala in fiecare an si nu iau nimic de la nimeni, nici de la copii, nici de la.parinti. Vacanta aia de care pomenesti mi-o petrec acasa de 22 de ani, citind si pregatindu-ma pentru anul scolar urmator. In 24 de ani de invatamant am fost de doua ori la munte si atat.

    18. 80% dintre profesori nu au ce căuta în sistem. Restul ține tot. Tu ca părinte dacă nu ai luat măsuti degeaba mai zici ceva. Nu știu la ce școală este copilul, dar ai fi putut lua atitudine, de ce nu l-ai mutat în altă parte? Cadouri? Sunt ilegale! Ai mers la isj sau ai dat știrea asta pe la tv? Prost nu e care cere, e care dă… Din același motiv pentru care ei sunt inapți și unii părinți sunt la fel, așa că…
      Concediul este 62 zile. Repet, ăia 20%…fac diferența. Dar din păcate, realitatea este nasoală. Copiii cu cei 7 ani de acasă lipsă se transformă în profesorii actuali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Administrația prezidențială: Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și…
Vezi articolul

Reducerea birocrației a fost înțeleasă de către unii prin eliminarea dosarului cu șină, spune Sorin Hagiu, director de școală: Hârtiile din interiorul dosarului cu șină au rămas aceleași, adică eu nu mai cer acum hârtii în dosar cu șină, le cer într-o folie de plastic

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „reducerea birocrației a fost înțeleasă de către unii prin eliminarea dosarului cu…
Vezi articolul