“Ne-am săturat să mai fim umiliți!” – Salariații din educație încep luni protestele, anunță cele trei mari federații sindicale, în reacție la planurile guvernului de a îngheța din nou salariile

11.810 vizualizări
Foto: FSLI
Salariații din învățământ vor începe luni, 20 decembrie, proteste la sediile Guvernului și prefecturilor, au anunțat, joi, cele trei federații sindicale din educație, într-un comunicat comun de presă. Decizia a fost luată după ce acestea au constatat că “actualul guvern continuă politica, “împământenită” în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ”.
  • Decizia vine după ce un proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul de Finanțe arată că salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022. Documentul prevede prorogările – sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului – pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare, după cum a semnalat EduPedu.ro aici.

Potrivit celor trei sindicate, care iau poziție “în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă”, “deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de  majorări salariale”.

Potrivit sindicatelor, “Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!  Ne-am săturat să mai fim umiliți! Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!

  • Anterior publicării proiectului de OUG, surse guvernamentale citate de Edupedu.ro afirmaseră că Guvernul discută exceptarea din ordonanța care prorogă o serie de măsuri care ar intra în vigoare de la începutul anului 2022 a creșterii salariilor cadrelor didactice. 
Comunicatul integral emis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”:

Salariații din învățământ încep protestele!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica, „împământenită” în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ.si

 Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare. Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de  majorări salariale.

Reamintim, pe această cale  guvernanților, dar și opiniei publice, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020– dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria  personalului nedidactic din învățământ  beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și  alte  tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.

Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale – coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la  scăderea  nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia. 

În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor! 

Ne-am  săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar! 

Ne-am săturat să mai fim umiliți! 

Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!

În calitate de reprezentanți ai salariaților din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sediile Executivului și prefecturilor. 

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale. 

Președinte, Simion Hăncescu

Președinte, Marius Ovidiu Nistor

Președinte, Anton Hadăr


15 comments
  1. În calitate de părinte, al cărui copil este umilit de către profesorii de la clasă și colegii de clasă care au părinții profesori, unii profesori universitari, directori etc. consider că vă meritați soarta din plin. Nu mi se pare normal ca un copil care nu este genial dar care se străduiește zi de zi să primească doar note de 5 și 6, iar copii ăstora care au pile indiferent dacă învață sau nu să aibă numai note de 9 și 10, pentru că părintele profesor sună și cere note mari sau face reclamații împotriva profesorilor care nu le dau odraslelor note mari. RUȘINE! ÎN România, notele se dau în funcție de pile și pupincurism. Repet copilul meu nu este geniu, dar nici cel mai slab pregătit din clasă nu este.Sper că cel mic să nu aibă parte de astfel de profesori.

  2. Daca vrei sa ai un popor slab si usor de manipulat, il infometezi si ii tai accesul la educatie, iar guvernantii daca stiu ceva bine este fix lucrul asta. Cum sa investeasca in viitorul educatiei? Sa-si taie craca de sub picioare? Ei maresc pensii, categoria care chiar iese la vot si pe care o controlezi cel mai bine. Este dureros sa iti bati joc in ultimul hal de educatie, care este baza evolutiei, dezvoltarii unei tari. Iar oamenii inca stau si pleaca capul pentru ca frica indusa de atatia zeci de ani le-a intunecat gandirea. Doar uniti, putem schimba ceva. Ce riscati daca va razvratiti? Ca nu mai aveti siguranta zilei de maine? Oricum nu o veti avea. Daca preturile cresc, dar salariile raman la fel, nu va aflati pe marginea unei prapastii si mai mari? Este singura solutie, sa fim uniti in a ne cere drepturile si sa nu cedam in fata coruptiei, doar asa putem schimba ceva pt noi si copiii nostri! Dragi dascali, treziti-va, haideti sa schimbam ceva!

  3. Grevă generală! Sindicatele să facă bine și să înceapă strângerea semnăturilor. Suntem bătaia de joc a politicienilor, a unor părinți care ne blamează cum vor ei.

  4. Câinii care latra nu musca !

    Sindicatele din invatamant ar trebui sa fie printre cele mai puternice. Au in spate cca 300.000 salariati. In realitate, sunt printre cele mai slabe.
    Asta se vede in modul in care salariatii din acest domeniu sunt tratati de catre guvernanti. Ministrul Educatiei este un exemplu de minister care isi saboteaza proprii oameni din sistem. Un minister care se coboara la a interpreta abuziv legea in defavoarea oamenilor din sistem, doar pentru a nu le da nsite bani ce li se cuvin legal. Nu credeti ? Ar trebui sa vedeti cate procese a pierdut in ultimul timp ministerul in probleme de salarizare (si e doar varful aisbergului). Un minister care ii “ciupeste” prin intermediul Edusal, program informatic care in sistem este mai tare ca legea . El este LEGEA. Si sindicatele dau doar comunicate din cand in cand.
    Si chiar daca liderii de sindicat ar fi mai razboinici si nu ar avea propria lor agenda personala, nu ar putea rezolva singuri problemele. Corpul profesoral este unul din cele mai dezbinate. Din 10 profesori nedreptatiti de guvernanti la modul grosolan, 2 nu vor greva, restul de 8 vorbesc de greva, dar cand este cazul sa treaca la fapte, mai ramane unul singur, pentru ca restul vin cu diverse pretexte.
    Apropo de greva, sindicatele ar trebui sa posede un consistent fond de greva, pentru a putea sustine , in caz de nevoie, participarea oamenilor la greva.
    Daca ar fi uniti, cei din invatamant ar rezolva multe. Fata de alte categorii, dispun si de mijloace de presiune: neincheierea situatiei scolare, boicotarea unor examene etc.
    Mai e si faptul ca o buna parte a opiniei publice nu-i sustine . Asta din cauza unora care nu au comportamentul unor adevarati dascali ( iar aceste exemple negative sunt totdeauna popularizate si pun intr-o lumina negativa intregul corp profesoral). Apoi , pentru ca sunt aduse in discutie meditatiile, dar acestea sunt facute in afara programului. Se uita insa ca sunt alte categorii profesionale ce-si rotunjescv veniturile chiar in timpul programului. Mecanicul care iti schimba uleiul intr-un atelier improvizat, instalatorul ce iti ia o gramada de bani ca-ti schimba robinetul in 5 minute (si multe alte exemple) platesc impozit pentru aceste venituri ? NU, dar totdeauna presa se ia de profesorii ce dau meditatii ( acestia sunt o minoritate, macar pentru faptul; ca doar cateva discipline sunt cele la care se dau examene).
    Apoi opinia publica tine cont doar de cele 18 ore de predare, comparativ cu cele 40 ore de munca / saptamana, dar se uita ca orele trebuiie pregatite, ca se cer o gramada de hartii (maculatura) si ca sunt profesori la unele discipline ce trebuie sa elaboreze subiecte pentru lucarri si teze si sa corecteze tezele a 100 pana la 200 de elevi. Un calcul simplu 200 x 5 minute (minim) = 1000 minute= cca 17 ore de munca, pe care nu le contabilizeaza nimeni.
    Cata vreme nu veti fi uniti si nu veti reactiona cu adevarat (Fapte, nu vorbe !), nu veti realiza nimic si veti ramane in coada grilei de salarizare din sistemul bugetar.

  5. Dupa ce trimisii sindicatelor in cardasie cu inspectorii si partidul unic PSD + PNL si-au batut joc la proba orala de candidatii capabili la concursul de directori si au impus numirea mai departe a actualilor directori care au distrus scoli, acum cica iau “pozitia”

  6. Da, încă vreo două comunicate, o pichetare ceva și gata cu lupta sindicală 😀 Fără o grevă generală de durată, cu blocarea încheierii situației școlare pe semestrul I, creșterea salarială va veni când o zbura porcu’ 😀

  7. Greva și pentru faptul ca pe 3 ianuarie trebuie sa mergem la școală, ca păgânii.UE nu trebuie sa uita ca suntem un stat majoritar ortodox și dacă musulmanii și blm și lgbq și ce alte bazaconii au drepturi ,noi,avem dreptul de a fi respectati in propria țară. M-am săturat .Se pune prea multa presiune pe ceea ce suntem și drepturile noastre câștigate prin moartea miilor și miilor de străbuni.Daca nu eram stat ortodox,turcii de musulmanizau pe toți de mult timp.Vrem respect pentru ceea ce suntem și pentru ce s-a plătit cu sânge pentru a păstra. Străini de neam și de port vin de prin toate Africile și alte bazaconii și gata!au drepturi pe care eu nu le mai am la mine în țară.

  8. GREVĂ GENARALĂ! Dacă nici acum nu ies în strada sindicatele atunci chiar e bătaie de joc și profesorii care mai rămân în sindicat își merită soarta să fie umiliți de niște corupți.

  9. Vai, deja nu mai pot de emoție. Mă scap… Sindicatele iau atitudine…
    Bătaie de joc, dansul pinguinului sau al ploii. Maine se da ordonanță prin care se prorogă creșterile salariale. Acțiunile de protest incep luni. Buna potriveala! Mâine trebuia greva japoneză în toate școlile, dar liderii de sindicat știu să se facă că fac… Fa-te că muncești… Ceva rămas tradițional, de la revoluție!

  10. Sindicatele fac joc de glezne.
    Vreți să înceapă să ia dascălii in seamă?
    Grevă generală în perioada încheierii situației școlare, in ianuarie.

    Altfel, doar comunicatele si vorbele goale nu îi pe vor mișca pe guvernanți nici măcar 1 secundă în deciziile lor.
    PS
    Dacă nu, dormiți și așteptați factura pe ianuarie!
    Va fi deja prea târziu!

  11. Sa vedem daca aveti curaj sa mergeti pana la neincheierea situatiei scolare pentru semestrul I si declansarea grevei generale. Poate nu ajungeam aici daca nu renuntati de fiecare data in ultimul moment de-a lungul celor 30 ani.

    1. Bravo, Viorele. Niste lasi. Sindicatele parca se tem sa ne intrebe daca vrem greva generala, colegii se sustrag pentru motive tot mai penibile: nu fac greva ca am rate(stai asa, ca ai sa ai si mai multe), ca nu ma mai cheama la corectat la Bac( si daca te-a chemat pe 3 lei la ce te-a ajutat?), ca nu vreau sa ma pun rau cu directorul, ca nu vreau sa pierd materia, ca m-a amenintat un parinte, un coleg. Am auzit fel si fel de aberatii si pretexte penibile.

      1. Tocmai de asta fac așa, fiindcă știu că profesorii sunt niște lași!
        Oare, nu ne merităm soarta? Sau majoritatea profesorilor au foarte mulți bani (lucrări de licență, dizertație și doctorat, meditații) și nu au nevoie de mărire…
        În universitar majoritatea au vile, mașini și au fost des în străinătate. Deci, credeți că ei au nevoie de grevă sau de bani? Nu prea cred!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția Consilului Național al Elevilor după anunțul de aseară al ministrului Educației privind ridicarea stării de alertă, de pe o zi pe alta: Restricțiile impuse de pandemie ar fi trebuit ridicate treptat în școli, iar noile măsuri să fie anunțate în timp util

Consiliul Național al Elevilor solicită autorităților ca orice decizie legată de ridicarea restricțiilor în școli să fie comunicată din timp. Reacția vine printr-un comunicat de presă, după ce ministrul Educației,…
Vezi articolul

Doi foști miniștri ai Educației, Anton Anton și Pavel Năstase, vor primi pe viață, la propunerea Ministerului Educației, indemnizații de merit, echivalentul a trei salarii minime brute în fiecare lună, sumă neimpozabilă, semnalează deputatul Iulian Bulai

Doi foști miniștri ai Educației, Anton Anton și Pavel Năstase, se numără printre persoanele care vor primi, la propunerea Ministerului Educației, indemnizație de merit, care este acordată, conform legii, “personalităților…
Vezi articolul

Părinţii unor elevi de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași au protestat în fața Primăriei. Vor să afle când se deschide școala modulară, despre care autoritățile spuneau că va fi deschisă în decembrie-februarie / Primarul Chirica: Școala va fi gata când va fi gata

Părinţi ai elevilor care învaţă la Colegiul Pedagogic au protestat joi în fața Primăriei Iași. Vor să știe când va fi deschisă şcoala modulară promisă de autorități în urmă cu…
Vezi articolul

Patru din cinci copii din mediul rural nu au activități sportive în afara orelor de educație fizică, potrivit participanților la un sondaj World Vision / Motive: Lipsa infrastructurii, a resurselor financiare, a preocupării pentru sport

Sportul „este o iluzie” pentru copiii din mediul rural, potrivit organizației World Vision România, care prezintă, joi, rezultatele unui sondaj în rândul părinților și profesorilor de educație fizică și sport…
Vezi articolul

Învățământul românesc este într-o perioadă de criză, spune Sorin Cîmpeanu: Cei mai buni absolvenți ai universităților nu o să ia decizia de a rămâne în sistemul de învățământ, dacă nu vor fi motivați și salarial

Un tânăr absolvent de universitate are un salariu net de 2.597 de lei net cu indemnizația de hrană inclusă, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la PROTV. Oficialul a făcut…
Vezi articolul