România a obținut locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2022, potrivit clasamentului oficial al competiției, care ia în considerare țările europene participante. Punctajul României a fost 112 puncte, fetele obținând o medalie de aur și 3 de argint. În urmă cu un an, la competiția care atunci s-a desfășurat online, lotul național ocupa locul al II-lea.
Locul 1 în clasamentul european al EGMO 2022 este cea mai bună clasare a României din istoria de 11 ani a acestei competiții.
Lotul României a fost format din:
- Diana Țolu – medalie de aur
- Elisa Ipate – medalie de argint
- Lucia Rîșnoveanu – medalie de argint
- Cezara Danciu – medalie de argint
- Coordonator lot: prof. Mihai Bălună, Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București
- Adjunct coordonator lot: prof. Anca Băltărigă, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică
Diana Țolu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, este la a doua medalie de aur la EGMO, după cea din 2021. În 2020 și 2019 a luat medalii de argint.
Elisa Ipate este elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și se află la prima participare la EGMO.
Lucia Rîșnoveanu este clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Constanța și este la a treia participare. Anul trecut a luat medalia de aur, în 2020 medalia de bronz.
Cezara Danciu este în clasa a X-a, la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București și este la prima participare la EGMO.
Profesorul Mihai Bălună, coordonatorul lotului României la EGMO 2022 a declarat pentru Edupedu.ro:
„Ne-am clasat pe primul loc dintre țările participante, așa-zis oficial, și pe locul patru dacă punem la socoteală și țările care au avut calitatea de „invitat”. Principala bucurie creată de acest rezultat este că el confirmă rezultatele foarte bune obținute în ultimii doi ani la aceeași competiție, care au fost obținute online, și acum sunt confirmate prin ceea ce s-a întâmplat în urma unui concurs la fața locului.
Este primul concurs post-pandemie, după revenirea la participarea fizică.
Fetele s-au comportat foarte serios și foarte responsabil, lucru care însă nu mă miră, pentru că așa se întâmplă totdeauna. Toți copiii care ajung în situația asta, își apără cu seriozitate șansele și până la urmă reușesc să obțină rezultate bune și foarte bune. Ceea ce este îmbucurător este că, deși echipa din acest an a avut două participante care nu au mai fost până acum, tradiția rezultatelor bune s-a păstrat, lucru care de fapt reprezintă o recunoaștere a seriozității cu care se face treabă în diversele locuri din care provin aceste fete.
Edupedu.ro: Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastră, pentru profesorii de Matematică? (În context internațional și național, Matematica apare tot mai des o disciplină cu rezultate în declin, din păcate. Unele state, cum este Franța, sunt în mijlocul unei reforme a predării acestei discipline la liceu, de exemplu.)
Nivelul la care se învață matematică nu știu dacă e neapărat reflectat de note, care pot să varieze în funcție de factori mai mult sau mai puțin obiectivi, în schimb, fetele care sunt aici reprezintă partea de sus a segmentului școlar. Una este pregătirea pentru un concurs, altceva este pregătirea de zi cu zi. Însă, ceea ce încercam să spun mai devreme, este că existența unei permanențe, a unor talente care vin din urmă arată seriozitatea cu care se face pregătire în destule școli, pentru că elevii ăștia care știu carte nu apar de nicăieri și nu se fac într-un an sau doi”.
Clasamentul oficial:
Pe primul loc s-au clasat Statele Unite, Peru și Australia, dintre statele participante, dar acestea au avut statut de țări invitate. România este pe poziția 4. Pe coloana a doua din tabel (#o), este trecută poziția ocupată în clasamentul European, oficial. În total, au participat 57 de echipe, dintre care 31 oficial din Europa. S-au câștigat 23 de medalii de aur, 32 de argint și 62 de bronz.
Clasamentul național:
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internațională de Matematică, cu două probe scrise, susținute în două zile consecutive. Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste până în 20 de ani.
EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică.
Articol în curs de actualizare