Elevii olimpici români au câștigat 10 medalii de aur la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată (IAChO) 2024 din Bandung, Indonezia, anunță într-o postare pe Facebook profesoara coordonatoare a acestora, Daniela Bogdan. Cei 10 elevi sunt de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, conform sursei citate.
- UPDATE 12:35 România a câștigat 12 medalii de aur. Alți doi participanți, Denissa Labunt de la Colegiul Național Unirea din Focșani și Alexandru Mereuță de la Colegiul Național Iași au obținut și ei medalii de aur, transmite redacției Edupedu.ro unul din părinții acestora, care precizează că „în Vrancea cheltuielile deplasării au fost suportate de Primăria Focșani”.
- UPDATE 14:00 Și al 13-lea participant din lotul României, Rialda Maria Popa, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB), a obținut medalie de aur, potrivit unui mesaj primit la redacție. În total, toți elevii români participanți au fost medaliați cu primul loc.
Continuarea știrii inițiale: „Echipa Colegiului Național „Sfântul Sava” se întoarce victorioasă de la ediția a IV-a a Olimpiadei Internaționale de Chimie Aplicată (IAChO), desfășurată în perioada 26-29 septembrie 2024 la Bandung, Indonezia, cu premii! Echipa CNSS a obținut medalii de aur prin toți cei zece reprezentanți”, scrie profesoara în postarea pe Facebook.
La ediția 2024 a IAChO au participat 119 elevi din 9 țări.
Premiile obținute de elevii români:
- Dumitrașcu Diana – Medalie de aur
- Mircea Maria Ioana – Medalie de aur
- Sǎlǎgean Ruxandra Maria – Medalie de aur
- Guşițǎ Mihnea Costin – Medalie de aur
- Bonca Andra Teodora – Medalie de aur
- Constantin Francesca Alexandra – Medalie de aur
- Cumpǎnǎşoiu Denisa Gabriela – Medalie de aur
- Sterpu Liviu Alexandru – Medalie de aur
- Androne Otilia Maria – Medalie de aur
- Ionițǎ Alexia Maria – Medalie de aur
Elevele Dumitraşcu Diana şi Constantin Francesca Alexandra au câștigat distincția Grand Award la sectiunile A şi B, se mai arată în postarea citată.
Olimpiadă fără bani de la Ministerul Educației pentru participare – profesoara coordonatoare
Profesoara de la Colegiul Național „Sfântul Sava” (CNSS) din București care a coordonat cei 10 elevi olimpici de la acest liceu mai scrie pe rețeaua socială că îi felicită pe elevi, dar și pe părinții lor, în condițiile în care au sprijinit elevii cu banii pentru participare.
Conform Danielei Bogdan, familiile elevilor au plătit singure deplasarea în Indonezia, biletele de avion fiind la un preț mult mai mare decât dacă ar fi fost cumpărate din timp. Întârzierea la plată a fost cauzată de Ministerul Educației, care ar fi tergiversat chiar participarea la Olimpiadă, spune cadrul didactic:
„Felicitări, dragii mei elevi! Ați arǎtat cǎ inteligența, perseverența, pasiunea sunt valori care vǎ vor însoți mereu în viață. Felicitări şi pǎrinților care au cultivat în copiii lor spiritul de a nu se da bǎtuți niciodată, susținându-i financiar pentru a participa la IAChO, o olimpiadǎ care este în calendarul competițiilor finanțate de Ministerul Educației, dar care nu a fost finanțată nici mǎcar cu 1 leu.
Dimpotrivă, ME a tergiversat atât de mult o decizie (şi un răspuns la solicitǎrile pe care le-am fǎcut în scris), încât am cumpărat biletele de avion la un preț mult mai mare, pe ultima sută de metri. Dar despre aceste practici ale unor personaje care populeazǎ vremelnic o instituție care se ocupǎ de bunul mers al învățământului, am sǎ scriu şi am sǎ vorbesc, mai pe larg, în zilele urmǎtoare. Acum suntem fericiți şi aşteptǎm cu nerăbdare sǎ ne întoarcem acasă. Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”, a scris profesoara în postare.
Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată (IAChO) 2024 apare în calendarul olimpiadelor școlare internaționale la care participă elevii români, cu finanțare din partea ministerului Educației, la poziția 5, în anexa 1 la ordinul nr. 3.469/29.01.2024.
- Anexa cu lista acestor competiții și calendarul de desfășurare al lor (foto mai jos) sunt aprobate de secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Ionel-Florian Lixandru și de secretarul de stat pentru minoritățile naționale Zoltan Kallos.
Edupedu.ro a trimis o solicitare de presă ministerului Educației pentru o poziție referitoare la aspectele semnalate. Când vom avea un răspuns, vom reveni cu acesta.
Situația nu este singulară, o alta similară fiind semnalată recent de olimpicul internațional la Matematică Pavel Ciurea de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB), care a catalogat-o drept lipsă de respect din partea Ministerului Educației.
El a spus într-un interviu pentru G4Media.ro că simte „că nu există un respect pe care ministerul ni-l oferă”. Pavel Ciurea a povestit cum olimpicii internaționali la Matematică au fost ținuți o oră pe aeroport, anul acesta, la întoarcerea de la Tokyo, ca să vină ministra Educației, Ligia Deca, să-i felicite, după care li s-a transmis că „este obosită și nu mai poate să treacă”.
- Edupedu.ro a scris că ministra Educației Ligia Deca folosește performanțele elevilor olimpici în acțiunile sale de marketing politic, publicând pe pagina sa de politician fotografii și anunțuri cu rezultatele tinerilor.
- Aceasta ar fi impus loturilor olimpice, prin coordonatorii acestora, un embargo al informațiilor despre eventualele performanțe – le-ar fi spus profesorilor să transmită mai întâi echipei ministrei informațiile, iar după ce aceasta publică pe contul de Facebook, abia apoi au voie să dea și informații presei sau în alte medii.
29 comments
Felicitari, copii minunati! La fel ca si olimpicii de la matematica, informatica si celelalte! Ghinion! asa se intampla cand tara noastra e condusa de ghinion alaturi de n-spe incompetenti. Cum sa aprecieze valoarea, daca ei nu o au si nici nu stiu ce inseamna???.
Atat de urati suntem ca natie!!!
De ce 9 tari? pt ca bzzz, e etapa finala si atatea au ramas…sau pt ca atatea s-au inscris… gandim si noi, astia mai rautaciosi care nu ajungem la struguri? de ce pretentii de la ME? pt ca ei au aprobat acest concurs, l-au adaugat in calendarul lor si nu l-au sustinut. De ce sunt de la acelasi liceu? Pt ca nu au participat toate liceele, sau nu au ajuns in finala…haideti sa gandim si sa lasam frustrarile, oameni buni! Sunt niste copii, varsati in alte parti veninul acumulat…
Ok, am vazut stirile, dar puteti sa postati un link al asociatiei sau al competitiei organizate? olimpiada de chimie aplicata s-a tinut in Arabia saudita si e la a 56-a editie nu a 4-a.
Pe site-ul ala amarat facut de un copil din generala (care merge si nu prea, nu poti sa dai click pe nimic) iss.or.id inafara de un desfasurator din 2020 nu apare nimic.
“Olimpiada” din Arabia Saudita e aceeasi “marie dar cu alta palarie”. 200 de medalii acordate in 2024. Diferenta e ca cea din AS este pentru elevi de gimnaziu iar cea din Indonezia este pentru elevi de liceu.
Concursul din Indonezia nici macar nu are website.
Cele 2 se aseamana prin faptul ca ambele au titulaturi pompoase, ofera medaliile incluse in taxa de participare si se adreseaza aceluiasi public. …disperat sa plateasca pentru validare (…dar si isi “construieste” pas cu pas dosarul educational in vederea admiterii la o universitate buna peste cativa ani). Macar altii (e plina presa) doar s-au laudat cu trofeele, medaliile, diplomele cumparate…Acestia in schimb vor sa li se si deconteze cheltuielile cu excursia. Probabil cei care i-au “doar” diplome sunt cei care au platit dar nu s-au dus pana acolo.
Pot sa va asigur ca olimpiada din Arabia Saudita nu are nicio legatura cu olimpiada de chimie aplicata. Olimpiada din Arabia Saudita este Olimpiada Internationala de Chimie (IChO), care se afla la a 56-a editie. La IChO participa doar 4 elevi romani, elevi care se selecteaza dintre toti participantii la Olimpiada Nationala de Chimie care vor sa participe la baraj. Anul asta dintre elevii de la ONCh au participat la baraj 106 copii dintre care au fost alesi primii 20. Barajul consta intr-o proba de 5 ore cu niste subiecte pe care majoritatea oamenilor nici nu stiu sa le citeasca (https://onch2024.com/subiecte-si-bareme/). Dintre acesti 20 de elevi au mers la IChO doar 4 copii, alesi dupa inca un baraj si mai dificil. Dupa aceste baraje au ramas 4 copii care au obtinut medalii datorita cunostintelor pe care le au, nu datorita taxei de participare.
Inainte sa faceti astfel de comentarii, documentati-va despre olimpiade pentru ca s-ar putea sa va inselati, cum este si cazul in acest comentariu…
Elevii care participa la olimpiadele internationale nu platesc pentru validare (de fapt nu platesc deloc, ci ministerul plateste taxa de inscriere, IAChO a fost un caz exceptional), ci invata chimie de placere si pentru ca inteleg frumusetea din chimie, iar olimpiada e doar un prilej sa-si arate dedicare pentru studiul acestei materii.
In final, olimpiada din Arabia Saudita nu este pentru elevi de gimnaziu, toti cei 4 reprezentanti ai Romaniei din 2024 sunt elevi la liceu. Elevi care stiu chimie care depaseste cu mult materia de liceu si care stiu mai multa chimie decat aproape toti profesorii din Romania.
Mult succes in a va documenta inainte se comentati data viitoare!
Ar fi GENIAL dacă jurnalistii s-ar si documenta minimal despre toate marile olimpiade de la care venim cu o caruta de medalii.
Doar faptul ca de la astfel de concursuri se vine cu tone de medalii ar trebui sa ne ridice un minim semn de intrebare.
„Prestigioasa” olimpiada? Cautati si veti avea surprize
De fapt concursurile de genul asta, asta sunt: servicii platite pentru crearea de portofolii educationale false. Functioneaza pe acelasi principiu precum celebrul salon International de Inventica de la Geneva (in taxa pe care o platesti este inclusa o medalie). Sau la fel de celebrul
Who’s Who. Platesti ca sa primesti recunoaștere (diploma, medalie, mentionare etc).
Va dau eu un indicii:
– La IAChO 2023, la 232 participanti s-au dat 202 medalii (aur+argin+bronz) si 30 mentiuni speciale. (despre IAChO 2024 nu am gasit info)
– IAChO este organizat de un ONG indonezian și e un concurs privat, fără a fi sub umbrela vreunui minister, etc sau vreunei instituții recunoscute (IUPAC de ex.). Poate participa oricine (individual, scoala, etc), singura conditie de participare este sa iti platesti singur costurile si sa achiti taxa de participare.
In contul taxei primesti o medalie.
Iar daca cauti iacho 2024 apare ca e la a 56-a editie si e in arabia saudita, nu la a 4-a in indonezia.
Poate pe viitor in aceste mărețe ordine de ministru (semnate de secretari) ar trebui precizat clar, concret și fără echivoc in ce constă finanțarea.
Cum se obține…
In ce termene…
Cu ce documente…
Pt câți participanți etc
Până atunci e greu să îți dai seama cine are dreptate și va continua sa existe suspiciunea că Ministerul finanțează pe cine vrea și când vrea (ceea ce nu ar fi o noutate)
Totuși pe legea 544 cred ca se poate solicită să spună pe cine a finanțat (in 2023) și cu ce sume.
@perplex, înainte de-a mai tot mima inteligența, repetă după mine:
analfabeți FUNCȚIONAL
deținuți POLITIC
bolnavi CRONIC
Bravo copii,bravo părinți, bravo profesori!Tot respectul!
Sperăm , că voi veți fi cei care vor lua decizii pentru pentru învățământul românesc ,și nu aceste loaze!
Dacă plăteau deplasarea elevilor rămânea Iohannis fără bani de avion de lux.
Sigur ca nu ,,elevii si-au platit biletele” ci parintii/ apartinatorii acestora. Ca fiind minori nu cred ca s-au apucat deja de anumite indeletniciri mai populare pentru a-si rotunji veniturile precum o parte dintre ,,studente”.
BRAVO si felicitari copiilor olimpici!
Hai mai votaii pe astia de la PeSeDe, pe Ciolac’tcu si pe echipa lui de PeDe’listi! dna. DECA, mai tare era dna. ministru Abramburica de 1000 de ori, de ar sti ea ce s’a intamplat la chimie…. dar e ocupata cu niste epruvete in gasirea tineretii fara de batranete! Toti kktii astia de politicieni de nici macar 2 lei sunt jalnici si rusine sa va fie cretinilor ce ‘conduceti’ tara, sta’var in gat HIMARSURILE cumparate pentru patrie si popor’u altor tari
Nu mai stati asa linistiti, ca ne vom intoarce in strada nemernicilor! in curand, dupa ce votam, mancarea este extrem de scumpa , energia o sustineti la preturi mari, iar de educatie va doare’n cot de sanatate nu mai vorbim! see you soon nemernicilor!
Niste jegosi….Daca-l vad pe Iohannis ca indazneste sa-i intampine sau sa se laude cu ei… Auzi….finantata de ME si a refuzat sa le platesca drumul. Si se mai mira de ce ne pleaca valorile ..
Felicitari!!!!!!E greu cu stiinta, e muuult mai usor cu vorbele in vant! E greu sa fii invingator intr o competitie de stiinte!!!!! Intelege cineva din minister asta? Ca stiintele nu sunt la fel de accesibile ca alte concursuri? Intelegeti ca , pt a fi olim la mate, fizica, info, chimie, bio…inveti de 100 de ori mai mult decat cei care vorbesc despre cai verzi pe pereti ????sau recită??? Evident ca .. nu intelegeti!
Bravo lor, elevilor, profesorilor care s- au dedicat trup si sufletul acestui proiect,dar SI părinților si anumitor persoane din primăria din Focșani! Felicitări pentru aceste rezultate, dar si o Mare Palmă data Ministrului Educației, care sincer ,cu toți ar trebui să își dea Demisia, pentru incompetenta dar SI nesimțirea de care dau dovadă! Rușine!!! Sincer , la ce dezastru e e in cadrul ministerului educației,ar trebui restructurat din temelii! Nu au ce căuta oameni incompetenți in asemenea funcții importante,precum educația! Demisia!
Din câte știu eu, ministerul susține financiar doar echipele rezultate în urma unui proces de selecție, desfășurat la nivel național (selecția lotului național de chimie în cazul acesta). Mă îndoiesc că în urma unui astfel de proces s-a ajuns la o echipă a României formată din 10 elevi de la un singur liceu. În plus, un concurs internațional la care românii obțin 10 medalii de aur și care nu are nici măcar un website nu pare de încredere. Rămân de pus câteva întrebări:
1) Echipa României, rezultată în urma selecției naționale, a participat la această olimpiadă?
2) Ministerul a acoperit cheltuielile pentru deplasarea acesteia?
3) Concursul acesta a ajuns pe lista oficială a ministerului în urma unei analize serioase?
Felicitări! Guvernul României are bani pentru luxul și opulenta presedintelui Romaniei.Echipa de aur,ar trebuie consiliata juridic și să dea ministerul in judecată,sa le deconteze cheltuielile și să le de-a și despăgubiri.
Felicitări copiilor și rușine reprezentanților MEN.
Dacă, insa, editați articole cu trimitere la educație, nu mai inventați cuvinte (ministra, profesoara, etc.), astfel încât copiii sa retina forma corecta (ministru, profesor, etc.). Corecta este forma “Doamna profesor”, “Doamna ministru”, etc. Asa cum “Doamna doctor” este forma corecta pentru “doctorita”.
Bună ziua.
Puteți încerca DOOM 3 (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române) al Academiei Române. Noi pe acesta îl folosim și în varianta tipărită și în cea online https://doom.lingv.ro/. Dacă găsiți vreun cuvânt folosit de noi care nu este în norma limbii, vă așteptăm cu un comentariu. Mulțumim!
Mihai Peticila ,dupa trei ore de asteptat un doctor cardiolog ,care sa imi dea ‘liber ‘,pentru o operatie ,nu imi pasa njci de doctor,/….si nici de doctorita!
Domnule Peticila,in cazul unui accident va intrebati daca e doctor sau doctorita?eu zic ca nu ,asa ca prioritatea este intai a doctorului si dupa a profesorului!
FELICITĂRI COPII, SI DVS DOAMNA PROFESOARĂ, care ați continuat să credeți în ei și să perseverati alături de ei și de părinții lor împotriva imposturii iresponsabililor așezați în funcții… SĂ FIE RUȘINE acestei individe, așezată fără nici un merit real în funcția de ministru al Educației. ea nu are chiar nici un drept să fie acolo
Rușine, rușine, rușine! Este revoltător cum sunt tratați copiii aceștia! Felicitări tuturor celor care au pus umărul, elevi, profesori, părinți!
eu încă nu am reușit să înțeleg mecanismul prin care, nulitățile și impostorii sunt promovați în funcții de conducere în această țară… evident, nu fac parte din el, dar chiar să nu pot înțelege la vârsta pe care o am… si asta în condițiile în care am rămas de bună voie in această țară tristă… Nu-l înțeleg pentru că nu pot cuprinde cu mintea faptul de a-ți face ție însuți rău!! un popor care își face rău lui însuși cu atâta insistență și voluptate, chiar nu cred că mai există pe fața Pământului… și ei au copii, atunci DE CE nu vor binele pentru proprii lor copii? cum de atâtea zeci de ani să distrugi în mod sistematic ÎNVĂȚĂMÂNTUL, cum să-l disprețuiești într-un asemenea mod… Oamenii ăștia impostori, frustrați, găunosi, infatuati, egoiști și fără caracter, care ajung să ocupe funcții înalte sunt atât de obtuzi și le este atât de teamă să nu li se descopere goliciunea dar în ruptul capului NU vor să se dea la o parte din funcții…
România indiferentă, România eșuată sau, ce… ?
Wow, celebra olimpiada cu zeci de medalii de aur, organizata de faimoasa Societate Stiintifica Indoneziana care a gasit piatra filosofala si care transforma argintul in aur.
Ce caterinca de 2 lei in tara analfabetilor functionali.
nenea perplex, te-au pus să răspunzi?! faci parte dintre ei, așa e? infatuat, cinic și tupeu. cum îndrăznești să vorbești așa om fără rușine, tu ai fost la vreun concurs pe banii tăi în școală? ai făcut ceva pentru țara asta? copiii aceștia au făcut, nerușinatule care faci umbră inutil…
Olimpiada cu elevi din Mexic, El Salvador și Peru. Formidabila experienta interculturala. Bunul simt spune ca asa ceva nu se plătește din bani publici.
O olimpiada internationala cu 9(noua) tari? Si cu 10 elevi de la acelasi liceu? ME poate finanta asa ceva? Nu exista niste reguli, regulamente? Haideti sa fim seriosi!