BREAKING Regulile făcute în birourile Ministerului Educației pentru probele de competențe de la Bacalaureat 2025, trimise în școli: elevii de a XII-a nu au liber în zilele de examen și deși Proba C durează cel puțin 140 de minute, oficialii ministerului transmit că elevii pot reveni la cursuri după doar 2 ore / Directorii trebuie să găsească profesori

12.905 vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Într-o notă privind organizarea programului scolar în perioada sustinerii probelor A, B, C, D din cadrul examenului national de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, de către elevii claselor a XII-a/ a XIII-a, reprezentanții Ministerului Educației trimit școlilor indicațiile promise pentru organizarea Bacalaureatului 2025 – probele de competențe. În document apar planificări clare despre cum să facă școlile orarul de examen și cum să modifice orarul elevilor care dau probele, plus al celor care sunt în alte clase, afectate de susținerea acestor probe.

Ministerul Educației organizează de la diastață probele de competențe de la Bacalaureat din școli, conform documentului publicat mai jos, în articol. Concret, oficialii susțin că probele de competențe vor avea loc după cursurile elevilor de a XII-a care învață dimineața sau înaintea orelor, dacă aceștia învață după-amiaza. Asta înseamnă că elevii vin normal la program și rămân după ore să dea bacul sau că vin dimineața să dea bacul și apoi au orele normale în continuare.

Nicio vorbă despre cum vor putea fi ținuți elevii de dimineața până seara la școală.

În privința profesorilor, responsabilitatea este pasată directorilor, cărora ministerul le transmite sec: „Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”.

Ce recomandă Ministerul Educației:

„În vederea desfășurării în bune condiții a procesului educațional în perioada menționată, consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin aceste probe, va aproba programul școlar al unității de învățământ pentru perioada respectivă, având în vedere desfășurarea probelor de evaluare a competențelor astfel:

Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A, a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B, respectiv a competențelor digitale — Proba D:

  • Probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a;
  • În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.

Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C:

  • Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
  • Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00. Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”.

Recomandările sunt scrise în birourile de la Ministerul Educației, fără să aibă legătură practică cu situația din realitate, autorii neștiind nici măcar cât durează proba C a acestui examen, indicând desfășurarea în intervalul 8:30-10:30. Iar la fix 10:30 documentul recomandă ca elevii care au terminat proba de competențe să și revină la cursurile pe care le aveau în orarul acelei zile, ca și cum numic nu s-ar fi întâmplat, fără să ia în considerare organizarea profesorilor, a elevilor și a claselor.

Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. ”, transmite Ministerul Educației.

În realitate Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – durează mult mai mult. Lucru scris chiar în procedura emisă tot de Ministerul Educației și care prevede clar: 20 de minute pentru proba de înțelegere audio, 120 de minute pentru proba scrisă și 10-15 minute pentru fiecare candidat pentru competențele de comunicare.

Documentul de la Ministerul Educației este aprobat de președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat 2025 Florian Lixandru, secretar de stat și semnat de doi directori generali – Alin Păunescu, Alexandru Szepesi și doi directori Tania Irimia și Liliana Fedorca-Toderiuc, plus inspector Luminița Stoian.


16 comments
  1. Generatia aceasta a fost sacrificata incepand cu prima zi de scoala, de la 6 ani….Educatia este la pamant, din toate punctele de vedere. Rusine!

  2. Apelăm la ubicuitate. Simplu. Aceiasi profesori ii asculta la bac la oral la română, in timp ce predau in altă sala unei clase mai mici… Sau indesam in aceeași sală o clasă a 9-a si câțiva candidați care să susțină proba scrisă/ audio printre ei… păi dacă am candidati cu CES au nevoie de sală separată, supravegheati de 2 profesori fiecare, plus eventual profesor de sprijin…
    Poate sa-i supravegheze poliția/ jandarmeria pe cei care dau bac, profesorii sa poată face ore? inchiriem spații pentru examene sau folosim curtea școlii?

  3. Domnul ministru (PSIHOLOG la bază…) cunoaște care e încărcătura emoțională a elevilor în zilele de examen și cât sunt de încordați și agitați? Nu a trecut niciodată pe holurile unei școli în zile de examen, cu siguranță. Și pretinde să dubleze ziua de lucru a elevilor și a profesorilor… Nu știu cum, dar din Ministru în Ministru dăm din lac în puț… Din rău, în mai rău…

    1. Ce încărcătură emoțională au elevii în cazul unor probe absolut inutile? Nimeni nu bagă în seamă probele de competență, nimeni nu pică examenul la aceste probe. Ce se menționează în nota ministerului nu e greşit.

  4. Noaptea mintii. Trebuie tinuti minte astia care au semnat asemenea ineptie. Pe ce lume trăiesc? Au avut vreodată copii de bac?? Cum sa faci asa ceva?
    A mai fost o data bacul cu competente dat in iarna si nu a fost ineptia asta.
    Bacul e bac. E un examen, chiar de sunt competente. Vreti sa il bagatelizati? Atunci echivalati direct cu mediile din liceu la materiile respective si lasati-ne in pace cu absurditățile voastre. Dormiti in papuci in birouri. Complet rupti de realitate.
    Elevii mei au ore de la 8 la 13 si apoi la ora 13 vreti sa mai stea la bac si sa se concentreze la oral? O nimica toata. O formalitate.
    Platiti nu mai suntem, nu? Ca asta e motivul pentru care ati mutat bacul in iarna.
    Sa nu mai plătiți resursa umana. Economie, ca doar ati cheltuit toți banii in campania electorala irosita pe alegeri anulate. Niciodată nu a fost despre interesul copilului. Totdeauna despre hotia si furaciunea din ministere.

  5. Aceste probe nu au nicio relevanță. Este o pierdere de timp și ar trebui să fie desființate. Nu știu de ce se mențin porcăriile lui funeriu, nimeni nu tine cont de așa zise competențe de la bacalaureat. Sper că noul ministru să schimbe structura bacalaureatului și să anuleze aceste aceste ideotenii a unui fost ministru paralel cu școala . Să auzim de bine!

  6. Câtă prostie,ticăloșie,impostura.Incredibil ,dar adevărat! In fata prostilor și inapabilor de la minister nu poți să ai argumente.Prostia la putere

  7. Reguli făcute pe genunchi de persoane care nu au fost niciodată în vreo comisie de organizare a unui examen. Din toți care au semnat acest document, chiar nu are nimeni habar cum decurge o probă scrisă? Că trebuiesc timpi pentru distribuirea subiectelor, pentru strângerea lucrărilor din clase, pentru predarea acestora comisiei? Dar ce mi se pare cel mai ridicol: să nu știi că proba C- scris are alocate 140 de min pentru desfășurare!!!!

    Rușine! De câte ori trebuie să se mai umple de penibil Lixandru si Ion pentru a pleca de la Minister?

  8. Cat habarnism pe acesti oameni !
    Programul unui elev de clasa a xii-a este de la 8-14 sau de la 8-15 !
    Din articol examenul propriuzis incepe la 13:00,
    Pentru o organizare buna elevul trebuie sa intre in sala de clasa cu o ora mai repede !
    Obosit de la cursuri voi vreti sa performeze la examen !
    Sunteți dusi….
    Cred ca daca ții un elev mai bine de 8 ore la scoala mai incalci si cate ceva din codul muncii !
    In alte tari se opreste traficul pentru a nu afecta concentrare cand se da un examen inportant, la noi claie peste gramada !

  9. Domnilor care ati dat aceste reguli din pix, proba C nu poate fi rezolvata intr-o singura zi! 1. Proba audio + cea scrisa dureaza 3 ore in total, este o pauza de cca 30 de minute dupa auditie pentru ca raspunsurile elevilor sa poata fi predate comisiei de bac, dupa care noi, evaluatorii, le corectam, pe repede-inainte ca nu le putem lăsa pe a doua zi. Iar proba orala dureaza o zi intreaga la cca 45-50 de elevi !!!! Cum sa faca cei de-a 12-a si ore???!!!!????? Mai aveti multe astfel de idei crețe?

  10. Delir maxim la Ministerul Educației. Păi dacă de la ora 10:30 trebuie să continue cu orele de curs clasele a 12-a, înseamnă că vor mai sta în școală încă 6-7 ore chiar. Elevii din tura a 2-a, unde își vor desfășura cursurile? Nu sunt săli de clasă. Nu mai vorbesc de tracasarea profesorilor care, o dată trebuie să participe la probele de BAC și apoi să mai rămână și la cursuri în continuare. Ce eficiență va fi în zilele respective? ZERO!
    O mare bătaie de joc!

  11. Aștept reacția elevilor și a părinților! Dacă sunt de acord, înseamnă ca suntem conduși de cei mai buni specialiști!

  12. genial …deci copiii sa intre în examen de la 13….și de la 8 la 13 sa stea la școală…..buuun…..minunat….curba de efort,bla…bla. ..chestii de psihologie….pedagogie
    VAI SI AMAR!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii, consilierii școlari și poliția – responsabili pentru prevenția consumului de droguri la tineri, spune noul ministru al Educației: De ce nu i-au avertizat prin educație pe copii ce înseamnă încercarea și consumul? MAI să curețe spațiul din jurul școlii de oferte tentante

Ministrul Educației, Daniel David, propune o abordare pe mai multe niveluri pentru combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor, criticând atât lipsa de acțiune a profesorilor și consilierilor școlari, cât…
Vezi articolul

OFICIAL Elevii și studenții până în 26 de ani, care au depus cereri ca să primească 200 de euro pentru calculatoare, o să ia bonurile valorice până pe 12 noiembrie, după ce a fost modificat calendarul. Bonurile valorice ar fi trebuit să fie eliberate până pe 6 septembrie

Bonurile valorice către elevii și studenții până în 26 de ani, care au depus cerere ca să primească 200 de euro pentru calculatoare, vor fi eliberate până în data de…
Vezi articolul

Bani în plus doar pentru profesorii care scanează lucrări la examenele din această vară, anunță ministra Educației / Majorările ar fi de 40 de lei pe zi la Bac, 35 de lei la Evaluarea Națională și 93 de lei la Titularizare și Definitivat

Propunere de majorare a sumelor cu care sunt plătiți profesorii care scanează lucrările la examenele din această vară. Ministra Educației, Ligia Deca, anunță pe Facebook că în proiectul de ordin…
Vezi articolul