BREAKING Redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, indiferent de rata de infectare, a intrat în analiza autorităților – Surse guvernamentale

65.575 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Autoritățile analizează redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, cu începere de la clasele mici, au declarat pentru Edupedu.ro surse din Ministerul Educației și surse politice. Potrivit acestora, se are în vedere redeschiderea pentru început a grădinițelor și a învățământului primar (clasele pregătitoare – a IV-a).

În funcție de analizele de parcurs, ar putea fi redeschise și clasele a VIII-a și a XII-a, conform surselor Edupedu.ro.  

Acestea au confirmat că se lucrează la scenarii de redeschidere treptată a școlilor în toată țara, fără a se ține cont de rata de incidență a infectării cu noul coronavirus.

Discuțiile vin în contextul în care majoritatea statelor europene și-au ținut deschise școlile și au închis, în conatrapartidă, mall-urile, localurile, magazinele neesențiale și au restricționat circulația între regiuni. 

Cel mai recent, Italia a decis ca doar elevii de liceu să treacă 100% la învăţământ la distanţă, în timp ce copiii de grădiniță și școală primară și gimnazială continuă să meargă la cursuri. Dar guvernul a mai decis ca mall-urile să fie închise în week-end, a impus limite de mobilitate între regiunile expuse riscului, muzeele, sălile de bingo și sălile de pariuri să fie închise, mijloacele de transport public vor putea circula la 50% din capacitatea maximă şi circulația persoanelor va fi limitată seara (sursa și detalii).

Tot începând de marți, Austria intră în carantină parţială cel puţin patru săptămâni, dar majoritatea şcolilor urmează să rămână deschise, relatează Agerpres. Măsurile intră în vigoare în timp ce capitala Viena a fost blocată în mare parte, după atacul terorist comis luni. La nivel naţional, restaurantele, barurile şi aproape toate instituţiile culturale şi de agrement urmează să se închidă, iar oamenii nu ar trebui să-şi părăsească locuinţele între 20:00 şi 6:00 (19:00 şi 5:00 GMT), cu excepţia cazului în care au un motiv întemeiat.

Guvernul Greciei a anunțat în urmă cu o zi că în județele Salonic și Serres vor intra în vigoare măsuri de restricție extrem de dure din cauza numărului mare de infecții cu Covid-10. Deși libertatea de mișcare va fi restricționată sever, școlile din cele două județe rămân deschise.

Anglia, Portugalia, Franța, Belgia și Germania au impus și ele săptămâna trecută restricții dure pentru combaterea pandemiei, dar mențin deschise școlile. Belgia a decis ca vacanța de toamnă să fie prelungită cu două săptămâni, după care copiii revin în școli.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Citește și:
Guvernul italian, un nou set de restricții: Doar elevii de liceu trec la învăţământ la distanţă, mall-uri închise în week-end și limite de mobilitate între regiuni
Lockdown dur în Salonic și încă un județ din Grecia, dar școlile rămân deschise
BREAKING Școlile și grădinițele vor fi închise încă 2 săptămâni în București. Incidența cazurilor de coronavirus este 3,91. Prefectul Capitalei: Singura decizie normală și firească în Comitet era ca activitățile școlilor să continue în sistem online
Anglia și Portugalia, ultimele țări care au decis să impună restricții extinse pentru combaterea pandemiei, țin totuși școlile deschise
Franța intră în lockdown începând de vineri. Școlile, liceele și creșele rămân deschise, “pentru că niciun copil nu trebuie privat de contactul cu sistemul școlar”
Belgia reintroduce restricții dure, apropiate de cele din primăvară. Școlile vor fi redeschise treptat după actuala vacanță
Germania impune restricții majore pe parcursul lunii noiembrie, aproape de nivelul celor din primăvară, dar ține școlile și grădinițele deschise
Revista Nature: De ce școlile nu sunt, probabil, puncte de răspândire intensă Covid-19


50 comments
  1. Scolile sunt principalele focare de infecție ale Pandemiei. Doar că politicienii nu le închid ÎN MOD CRIMINAL, doar ca să le facă pe plac multinaționalelor ducându-i pe părinții sclavi la serviciu.Stiti cati copii si profesori sunt bolnavi de covid prin spitale?Foarte multi . !!la tv nu se vede realitatea ..V-ar place sa vina copilul de la scoala cu greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, dureri de cap, ameteli etc si nu in ultimul rand cu sindrom inflamator multisistemic(coagularea sangelui..

  2. Bună ziua, raportarea la practica altor tari este incorecta atata timp cat conditiile din scoli nu sunt similare (numarul de copii din clase, disciplina si igiena din scoli, practica de testare si multe altele). Nu mai vorbim de capacitatea sistemului sanitar.
    În România, cel puțin în București, unde învață cele 2 fetite ale mele( grupa mijlocie și clasa IV-a) se țin ore de calitate, ONLINE.
    Cu toții ne dorim învățământ de calitate, cu prezenta fizica la ore a copiilor, dar în condițiile epidemice actuale, eu nu îmi permit sa risc sa duc copilul la scoala, respectiv la gradi.
    Mi se pare iresponsabil sa ne gandim la masuri de relaxare pana cand incidenta nu incepe sa scada.
    Si nu permit în nici un caz, sa se facă experimente cu sănătatea copiilor mei … NU PERMIT!!!
    Pentru părinții care își doresc începerea scolii deoarece nu au cu cine lasă copii, le reamintesc ca oricum școala nu este cămin, și nu știu cum pot fi capabili sa riste sănătatea copiilor și a familiei lor.
    Virusul exista, vi-o spun din propria experienta,și este extrem de agresiv, am avut cazuri în familie.
    Dacă domnii guvernanți vor decide redeschiderea școlilor va rog sa le propuneți ca fiecare părinte sa poata opta pt copilul sau (școala online / prezenta fizica la ore).
    Când erau sub 100 de cazuri pe zi am întrat în starea de urgenta, s-au închis toate spatiile de vânzări servicii, școlile, era armata pe strada….. Acum la 9000 de cazuri pe zi trimitem copii la școală… Ma întreb, domnii guvernanți au copii la școlile de stat???
    Dati drumul la economia tarii, găsiți soluții pt firmele ce falimentează, aveți alte preocupări, nu prezenta fizica la ore a elevilor.
    Este dreptul nostru la sănătate!! Și nu îl poate lua nimeni.

  3. Este profund condamnabila ideea de a deschide scolile acum cand numarul de cazuri creste accelerat. De asemenea, si mai regretabila este ideea de a deschide scolile sau de a le tine deschise, INDIFERENT de rata de infectare!!

    Se tot vorbeste de tarile UE… E ok, se pot lua decizii si inspirandu-ne de la altii…

    Dar, sunt si tari care au fost mult mai hotarite si mai ferme. Israel a inchis TOT timp de trei sapatamini, in septembrie, in momentul in care numarul de cazuri a ajuns la 4000 pe zi (cam pe unde suntem noi acuma, raportat la populatie – Israel are in jur de 9 milioane). Si da, Israelul a inchis atunci SI SCOLILE. Rezultatul? Dupa o luna, numarul de cazuri zilnice a scazut la jumatate (1800). Acum sunt sub 1000 de cazuri, pe zi.

    De asemenea, este de notat ca Belgia are momentan TOATE scolile inchise.

    1. În cazul României au fost închise grădinițele si scolile, mall-urile fiind lăsate funcționale.

      Dacă la capitolul școala ar fi puțin discutabila redeschiderea pt motivele anuntate de dvoastra, din spirit democratic măcar grădinițele ar trebui să fie deschise – și părinții care doresc, își poți ține oricum copiii acasa.

      Eu sunt foarte dezamăgită că autoritățile au închis gradinitele, mi de pare o măsură care implică un foarte mare efort din partea părinților, pentru un beneficiu mic. S-ar fi putut face o analiza statistica mai întemeiata. În grupa fetiței mele la grădinița sunt inscrisi 6-7 copii, si oricum răspândirea virusului în grădinițe și școli era monitorizată prin regula generala de închidere la apariția a 2 cazuri de Covid-19.

  4. Rog să transmiteți surselor din Ministerul Educației și surselor politice că, potrivit unor surse din mediul privat, se are în vedere sistarea plăților taxelor.

  5. Raportarea la practica altor tari este incorecta atata timp cat conditiile din scoli nu sunt similare (numarul de copii din clase, disciplina si igiena din scoli, practica de testare si multe altele). Nu mai vorbim de capacitatea sistemului sanitar. De asemenea informatiile prezentate sunt incorecte. De exemplu in Austria merg la scoala numai copiii din ciclul primar. In Germania orele se desfasoara cu geamurile deschise in clase, ceea ce in Romania nu este o practica acceptata deoarece “racim” sau “ne trage curentul”. Astfel ca in Romania deschiderea scolilor inseamna prezenta fizica a 30 de copii , timp de jumatate de zi, in clase neaerisite, situatie in care nici purtarea mastii (chiar admitand ca acest lucru se intampla exemplar), nu impiedica transmiterea virusului. Exista de asemenea analize si studii care arata diferente majore de incidenta a virusului intre categoriile de varsta – din acest motiv ciclul gimnazial de exemplu, in multe dintre tarile mentionate cu atata lejeritate de dumneavoastra, invata online. In plus, in scoala fiicei mele, se face scoala online de calitate, si sunt convinsa ca nu este singurul exemplu. Mai mult decat atat, pregatim o generatie care va trai intr-o societate in care digitalizarea va fi un factor de igiena, si orice pas in acea directie (fie el si neplanificat), trebuie considerat un plus.

  6. Si parintii care trebuie sa lucreze pt ca nu pot sa lucreze de acasa si dc cer indemnizatie pt parinti sunt concediati in scurt timp de angajator?
    Aveti solutii si pt ei? Sa-si ia un avocat si sa dea in judecata angajatorul? Din ce bani traiesc acesti parinti si copiii lor?
    Sa dea parintii declaratie pe propria raspundere: cine nu vrea sa duca.la gradinita/clase primare copilul sa-l tina acasa; cine nu are posibilitatea de a-l tine acasa si a-l scolariza acasa, sa-l poata duce la gradinita/scoala.

  7. Este regretabil modul în care încercați sa influențați opinia publica, dar și deciziile cu impact asupra sănătății tuturor. Scrieți articole agresive, realizați tot felul de comparații manipulative, încercând sa convingeți ca nu exista riscuri de îmbolnăvire atunci când copiii si profesorii merg la scoala, ca educația nu se poate face online, ca România se va afunda în analfabetism etc. Sunt profesor si atat eu, cat si colegii mei ne străduim sa oferim cursuri de calitate elevilor, chiar dacă sunt in mediul online și chiar dacă pentru pregătirea orelor alocam mult mai mult timp decât o făceam înainte.

    În loc sa militati pentru investiții în formarea profesorilor, pentru masuri de asigurare a respectării regulilor, militati pentru niște decizii care ne expun unor riscuri mult mai mari decât cele invocate în statisticile si comparațiile pe care le publicați. In Romania locurile disponibile în spitale sunt tot mai puține si sunt inca multi care nu respecta regulile de distanțare, purtatul măștii etc. În România copiii si profesorii se îmbolnăvesc in scoli si in drum spre scoala (si vorbesc în cunostinta de cauza, am exemple extrem de recente in grupul de cunoscuți!).

    Sunt profesor si am doi copii mici pe care nu vreau sa ii expun riscurilor spre care încercați sa ne împingeți, manipuland opinia părinților sau deciziile guvernamentale. Prin urmare, dacă “profetiile” pe care le faceți în acest “breaking news” se îndeplinesc, ma voi retrage fără niciun regret din sistemul de învățământ. Dar cu constiinta curata ca nu am participat în niciun fel la îmbolnăvirea elevilor mei sau a familiilor lor.

    1. Pentru ” militarea” profesionalizării cadrelor didactice nu aveți dreptate! Este un ” must” al tagmei dvs!
      Cu toate privilegiile, sporurile, gradele și , cel mai important, securizarea PE VIAȚĂ a posturilor dvs.!
      În rest pot accepta pozitia dvs.
      PS. Poate ne povestiți, în încercarea dvs de răbufnire sinceră, poziția FSLI de a , MAI, cere niște avantaje pecuniare pentru dvs??
      Mulțumesc

  8. Eu personal consider ca la clasele primare ar trebui sa fie deschise fizic, pentru ca este imposibil la gradinita-scoala primara, sa fie online, iar prezenta fizica in clasa poate ajuta psihic atat parintii cat si copii.
    Fara educatie vom ajunge foarte rau ca natie…

  9. Celalalte state din Europa au inchis tot si au lasat scolile deschise.

    Noi avem si probleme cu infrastructura si cu numarul de elevi in clasa.

    Celalte state testeaza masiv si gratuit in scoli, noi trimitem in izolare daca gasim pe cineva infectat.

    Inainte sa se ia o decizie sa se analizeze toate aspectele.

    1. Belgia are scolile inchise pentru doua saptamini. Si nu cred ca putem compara sistemul de sanatate din Belgia cu cel din Romania.

  10. Guvernanții nu sunt capabili sa adopte nicio masura fara sa se uite la alte tari. Au inchis școlile unde Riscul este f mic. Profesorii nu au voie sa atingă elevii, caietele, se poarta măști, au separatoare, se intra si se iese de la ore gradual, se dezinfecteaza, etc. dar mall urile sunt pline. Mai nou, daca stai in carantina, DSP ul nu te mai testează dupa 14 zile deci poti iesi bolnav.

    1. @George: aceasta este regula, asa scrie pe hartie. Ai mers in scoli? Ai vazut imbulzeala de pe holuri, de la toalete? Ai vazut cum (nu) poarta masca? Mai mult, au viziere, niste prostoii de plastic care nu acopera nasul si din care stropii zburda in voie! Poate sunt unii care respecta regulile, dar sunt foarte multi cei care nu le respecta si asta inclusiv la scolile private – sau poate mai ales la scolile private, unde se cred cu totii mai cu mot, ei platesc deci lor nu li se aplica reguli, la ei vin controale dar nimic nu se intampla in urma lor… Ba directorul le zice parintilor sa ceara cadrelor didactice sa lase copiii fara masca, ca atunci se va rezolva! Credeti ca se deschid geamurile la fiecare 20 de minute ca la nemti? Pai a venit frigul si se stie oricum ca acest curent este inamicul nr 1 al romanilor! Ce covid dom’ne, stai sa vezi curentul! Deci despre ce vorbim, ca ne furam singuri caciula!
      E bine ca redeschidem scolile acum, cand ATI si spitalele abia mai fac fata, macar sa stim ca trimitem sigur pari ti si bunici si cadre didactice in groapa. La noi nivelul de sanatate al populatiei nu este nici pe departe cel din afara, ei si-au permis sa lase scolile sa mearga pentru ca la ei nu este (inca) sistemul sanitar paralizat.
      Deci… sunt de acord cu tine George, mai ales ca parinte de 3 copii, ma uit cu groaza cum se salbaticesc de la o zi la alta si nu stiu cum sa mai fac sa o scot la capat, scoala online e o gluma, nu stiu daca prind nici jumatate din ce ar prinde in mod normal la ora, la scoala, fata in fata. Dar prefer sa stiu ca fi-miu e sanatos si ajunge la BAC… in loc sa ajungem toti la spital sau mai rau. Stii piramida lui Maslow? Hai sa ne gandim ce este la baza si apoi sa mergem cate o treapta mai sus.

  11. Rușine celor care , datorită propriilor interese,se folosesc de copii! Ne comparăm cu alte țări doar atunci când ne convine?Unde erau toți aceștia care țipă că nu toți copiii au acces la școală online înainte de pandemie,când,deși nu erau închise școlile,nu toți copiii aveau acces la educație.?Tipam că dreptul la educație e garantat! Dar dreptul la sănătate nu e?Vrem sa trimitem copiii din școală primară la școală indiferent de gradul de infectare al populației?Știu aceste minți luminate că tocmai pentru acești copii e foarte greu sa fie respectate regulile de protecție?Ii trimitem in clase aglomerate,fara a se lua niste decizii importante și în privința acestora?De exemplu,ar fi trebuit stabilit un număr maxim de elevi într-o clasă și redus programul.Nimeni nu a luat măsuri viabile în acele ghiduri minunate și pentru copiii din ciclul primar!S – a vorbit doar de gimnaziu si liceu! Nu spune nimeni că nu este importanta socializarea, interacțiunea,că școala online se compară cu scoala față în față,dar în aceste condiții este o soluție bună.Nu ne putem transforma copiii în cobai!La peste 7000 de cazuri pe zi și sănătatea celor mici este la fel de importanta precum a celorlalți!

    1. Foarte bine punctat. Pe linga “dreptul la educatie”, exista si “dreptul la sanatate” si “dreptul la viata”, care – dupa parerea mea – ar trebui sa primeze, in astfel de situatii, precum un dezastru natural sau pandemie.

  12. Sa si trimitita ei copiii la scoli… Dar ce sa vezi, unii au copii la studii la scoli private sau la universitati din UE, altii nu au deloc. Votez dreapta dar pe copii ii tin acasa. Aproape uitam ce e mai important: pana la virusul chinezesc ce scoala se facea, intreb si eu, pt ca dupa statistici pe 60% din elevi ii numeati analfabeti functionali!!!! Mai bine analfabet functional acasa decat in jegurile voastre de scoli cu profesori pe masura.

  13. Iar copiem toate modelele din “afara” pe jumatate? Macar daca ati copia si bugetul odata cu toate modelele. De fapt se incearca o salvare a alegerilor, este clar pentru toata lumea ca daca scolile sunt inchise pentru elevi acestea nu pot sa fie deschise in ziua votului pentru votanti. Guvernantii stiu ca pe zi ce trece scad in sondaje, ciurul tovarasilor este pagubos. Le multumim cu aceasta ocazie pentru reforma sistemului de sanatate, pentru constructia de noi spitale si scoli, precum si diminuarea numarului de elevi dintr-o clasa, ca “afara”, pentru salarii si alocatii. In ziua alegerilor cu siguranta vom sti cu cine sa votam!

  14. In primul rand, daca vorbim de dreptul la educatie, acesta este AL tuturor copiilor.
    In al doilea rand, scolile private asigura si transportul copiilor la/ de la scoala, nu sunt adusi cu mijloacele de transport in comun de catre bunici, multi de peste 65 de ani.
    In al treilea rand, in scoli nu se respecta regulile de preventive si protectie, nici la ciclul primar, nici la cel gimnazial: invatatorii/ profesorii sunt la ore fara masca, ingrijitorii nu au nici ei masca, educatia fizica s-a facut in sala de sport, cu 2 clase in acelasi timp, cand afara erau 24 grade C si soare, pauza este de 5 minute, nu ies in curte, abia se inghesuie la wc-uri (unde sapunul si hartia igienica sunt ca fata Morgana, acum le vezi dar cand vrei sa le folosesti nu mai sunt, apa este calduta, iar wc-ul de la sala de sport are doar apa, restul nici fata Morgana nu au fost vreodata). Sa va mai spun de inghesuiala de pe trotuar la aducerea si preluarea copiilor, despre profesorii si parintii care se intalneau fara masca, de zecile de adulti pe care i-am auzit tusind sec in prezenta copiilor pana la scoala din 15 sept pana sa se treaca in online? Sa va mai spun ca pt ca purtam masca eram considerata o ciudata, sa va mai spun cum era abordat copilul meu de colegi din cauza mea? Mi-a spus intr-o dimineata ca nu vrea sa mai mergem impreuna la scoala, ca apoi sa imi spuna ca daca mergem impreuna sa nu imi mai pun masca. Sa va mai spun ca la observatia mea despre necesitatea purtarii mastii correct (nu la barbie) la ore, concluzia din raspunsul primit de la invatatoare a fost: “… daca va temeti, faceti cerere pt invatamantul online” (asta cu o sapt inainte de a se intra in scenariul rosu). Si acum ce se vrea? Sa iau asupra familiei mele riscurile la care s-au expus toti cei care au ignorat pandemia pt ca unora sa nu le scada profitul? A cui este responsabilitatea si care vor fi sanctiunile daca siguranta copiilor este afectata (adica cresterea nr imbolnavirilor dupa deschiderea scolilor, contaminarea putandu-se produce in medii extrascolare, dar tocmai din cauza redeschiderii)? Cine garanteaza ca infectarea la copiii sub 12 ani – in conditiile din Romania – nu va fi semnificativa (si cum se masoara “semnificativa” de catre statul roman)? Pt ca e ca in povestea cu ursul care, deobicei, nu ataca oamenii … dar nu se recomanda mersul de unul singur prin padure (oare de ce?). Si cine se va ocupa de copiii care si-au imbolnavit parintii?Bunicii de peste 65 de ani? Statul a gandit solutii pt asta? Nu cumva binele mental si fizic al copilului este cel mai bine asigurat de niste parinti sanatosi langa el? Sau e mai bine in carantina de la scoala si cu parintii in spital? Astept solutii implementate, nu pe hartie.

    1. Corect spus! Mai bine semianalfabet dar sănătos. Daca ia virusul îmi garantează cineva că dacă îl aduce acasă și eu mă îmbolnăvesc are el grija de copilul meu cat eu sunt bolnava? Sau este sigur că nu rămân nici un fel de sechele ?

  15. Suntem singurii din Europa care am închis școlile cu ușurință.Specialistii au spus unanim că riscul contaminării în școli este f mic iar copii sunt mai în siguranță la școală decàt acasă cu bunicii sau pe stradă.Copiii nu merg la școală dar merg în mailurile deschise,magazine,parcuri și se co taminează mai mult ieșind la o plimbare .Plus că li se taie dreptul la educație.Mai ales cei săraci ce nu au bani de meditații.

    1. Cei saraci sunt la sate si majoritatea si se duc la scoala.
      Mai intai sa inchida mall-uri si sa intram pe cocoasa descedenta si dupa sa deschidem scoli.

  16. Oare se gandeste cineva ca acei copii de gradinita , cls. 0,1,2… sunt dusi si adusi de bunici,părinți la scoala? Cei care sunt mari si se pot descurca sa meargă singuri la scoala stau acasa online iar cei mici care sunt însoțiți merg la scoala?!

  17. Eu sunt foarte curios – Câți dintre așa zisele capete luminate au fost în ultimul timp prin școlile și grădinițele din UE? Câți au folosit mijloacele lor de transport în comun? Câți au fost în spitalele lor? – Doar așa ca să își facă o imagine mai CLARĂ despre diferența dintre ei și noi? Câți dintre noi avem educația lor? Și aici nu mă refer la cea primită la școală. În momentul în care se vor deschide unitățile de învățământ în zonele declarate roși, ce cred ei că vor face părinții , bunicii, bonele, etc. Unde își vor aștepta aceștia copii? Acasă? În toate țările enumerate, transport școlar funcționează impecabil. Acolo școlarii sunt preluați din stații special amenajate pentru transportul școlar. Părinții nu stau buluc, la o bârfă, în fața școlii.

  18. Rușine să le fie celor care fac comparație cu alte țări și insistă pentru deschiderea școlilor !La peste 7000 de cazuri vreti sa trimitem copiii la școală? După cum s-a văzut,virusul nu tine cont de vârstă!Ce facem, transformăm copiii în cobai? Incepem cu clasele mici? Mințile luminate realizează că tocmai acești copii respectă mai puțin regulile de protecție?Ca sa nu mai vorbim de numărul mare de elevi dintr-o clasă primară!Când rata de infectare e de peste 3 la mia de locuitori,cum sa trimitem copiii la școală?Nu zice nimeni că nu este importanta socializarea, interacțiunea dintre elevi,nu spunem că se compară scoala online cu scoala fată în față,dar în condițiile actuale,aceasta este cea mai bună soluție!

  19. ar fi o dovada de mare prostie sa redeschida scolile. crima. deocamdata la cum arata situatia singura solutie e online. in 2 sapt se vor inchide scolile si in tarile care la mai au deschise. sistemele lor de sanatate sunt mai bine puse la punct, dar nu vor face fata.

  20. Tactica manipulării…
    Folosim modelele, exemplele care ne plac, cand ne plac…
    Scopul….oprirea căderii masive in sondaje.
    Tributul…elevii, profesorii si familiile lor.

  21. eu nu inteleg un lucru – cine pune atata presiune pe redeschiderea scolilor – scolile private? sa le redeschida numai pe alea naibii – poate acolo se pot respecta reguli, dar in rest pe ce lume traiti? odata deschise scolile, a calculat cineva cat de tare se aglomereaza transportul in comun, faptul ca la scoala nu se respecta nici o regula – dascali bolnavi de covid vin inainte de a fi confirmati cu masca sub barbie in fata copiilor la ore, alti invatatori se plimba nonsalant intre copii in ore fara masca??? nu se va respecta nici o regula. odata deschise, vor fi ca si cutia pandorei, de necontrolat. Noi si copiii nostri suntem cobai? pe noi ne intreaba cineva daca vrem sa.i ducem la scoala acum cand cunt 7.700 cazuri pe zi la 200 cazuri pe zi au stat copiii incremeniti in case? atunci i.a pasat cuiva? in toate articolele de presa se folosesc copiii de la tara care nu au acces la internet, care nu au parte de scoala etc. Dar ii pasa cuiva cu adevarat de ei? sau sunt folositi doar ca mijloc de santaj.
    ce sa copiem de la alte tari? sistemul nostru de sanatate se compara cu franta, germania? eu nu stiu cat de lipsiti de suflet pot fi decidentii acestei tari.

  22. Felicitări pentru decizia luată …sper sa fie asa !Dreptul la educație a tuturor copiilor este garantat de constitutie !!!

    1. In primul rand, daca vorbim de dreptul la educatie, acesta este AL tuturor copiilor.
      In al doilea rand, scolile private asigura si transportul copiilor la/ de la scoala, nu sunt adusi cu mijloacele de transport in comun de catre bunici, multi de peste 65 de ani.
      In al treilea rand, in scoli nu se respecta regulile de preventive si protectie, nici la ciclul primar, nici la cel gimnazial: invatatorii/ profesorii sunt la ore fara masca, ingrijitorii nu au nici ei masca, educatia fizica s-a facut in sala de sport, cu 2 clase in acelasi timp, cand afara erau 24 grade C si soare, pauza este de 5 minute, nu ies in curte, abia se inghesuie la wc-uri (unde sapunul si hartia igienica sunt ca fata Morgana, acum le vezi dar cand vrei sa le folosesti nu mai sunt, apa este calduta, iar wc-ul de la sala de sport are doar apa, restul nici fata Morgana nu au fost vreodata). Sa va mai spun de inghesuiala de pe trotuar la aducerea si preluarea copiilor, despre profesorii si parintii care se intalneau fara masca, de zecile de adulti pe care i-am auzit tusind sec in prezenta copiilor pana la scoala din 15 sept pana sa se treaca in online? Sa va mai spun ca pt ca purtam masca eram considerata o ciudata, sa va mai spun cum era abordat copilul meu de colegi din cauza mea? Mi-a spus intr-o dimineata ca nu vrea sa mai mergem impreuna la scoala, ca apoi sa imi spuna ca daca mergem impreuna sa nu imi mai pun masca. Sa va mai spun ca la observatia mea despre necesitatea purtarii mastii correct (nu la barbie) la ore, concluzia din raspunsul primit de la invatatoare a fost: “… daca va temeti, faceti cerere pt invatamantul online” (asta cu o sapt inainte de a se intra in scenariul rosu). Si acum ce se vrea? Sa iau asupra familiei mele riscurile la care s-au expus toti cei care au ignorat pandemia pt ca unora sa nu le scada profitul? A cui este responsabilitatea si care vor fi sanctiunile daca siguranta copiilor este afectata (adica cresterea nr imbolnavirilor dupa deschiderea scolilor, contaminarea putandu-se produce in medii extrascolare, dar tocmai din cauza redeschiderii)? Cine garanteaza ca infectarea la copiii sub 12 ani – in conditiile din Romania – nu va fi semnificativa (si cum se masoara “semnificativa” de catre statul roman)? Pt ca e ca in povestea cu ursul care, deobicei, nu ataca oamenii … dar nu se recomanda mersul de unul singur prin padure (oare de ce?). Si cine se va ocupa de copiii care si-au imbolnavit parintii?Bunicii de peste 65 de ani? Statul a gandit solutii pt asta? Nu cumva binele mental si fizic al copilului este cel mai bine asigurat de niste parinti sanatosi langa el? Sau e mai bine in carantina de la scoala si cu parintii in spital? Astept solutii implementate, nu pe hartie.

    2. Si dreptul la sanatate nu este garantat de constitutie? De pe patul de spital (in cazul “fericit” in care ca avea acces la unul) va putea beneficia mai bine la dreptul la educatie decat de acasa, in sistem online?

  23. Ce analizează?Lipsa medicamentelor si a îngrijirii din spitale?Au pus sistemul medical pe butuci,toți, si fac analiza deschiderii școlilor?La noi mori cu zile în sala de așteptare pentru ca doar ati furat si v-ati batut joc de medici,ca si acum,si au plecat unde au văzut cu ochii sa scape de niste lepre care nu se mai satură.
    De ce nu analizați voi posibilitatea de a nu mai fi corupți și vanduti străinătății?Nu mai este Imperiul Otoman dar datul haraciului,peșcheșului si al sclavilor e mai la moda ca oricand.
    Ati asuprit oameni si ati facut asa propaganda ca doar prostii rămân în țară și acum tot așa o țineți:idealul promovat de voi e sa fii sluga în străinătate si altii vin la noi si devin proprietari de fabrici,companii etc.
    Mai bine ati analiza dezastrul în care suntem datorită vouă si noua ca v-am votat.
    Eu vin la vot si daca incepe al treilea razboi mondial.
    Stati liniștiți.

  24. ….paaai e bine?
    Sau e rău?
    Analiza dvs de la Europa fm ne arată opțiunea dvs…
    În schimb, pe profesori i-a întrebat cineva?
    Pariu că vor fi in “medical” cel puțin 30%!?
    Plus comparația cu țările enumerate….
    Pe bune??
    Domnilor de la București: când a fost ultima data copilul dvs cu autobuzul scolar, singur la școală??
    De la Cluj, Iași, Timișoara, Gherla (9/1000 infectări!) samd….
    Înțeles logica, dar parcă nu se pupă pe la noi…
    Tot dvs menționați faptul că NIMIC, da nimic nu s-a întâmplat pe perioada ultimelor 5-6 luni cu învățământul safe!
    Deci, despre ce vorbim?
    PS. Părinții, oamenii aceia care au copiii, ce părere au? I-a întrebat cineva?
    Fără măsuri coerente, pentru protecția sanitară, materială și psihologică a profesorilor, copiilor și a părinților, eu zic că e un fiasco total! Made bi Abramburica 2.0!
    Multă sănătate.

  25. Este deja prapad… Avem pestd 7000 cazuri noi pe zi. Spitalele gem. Voi sunteti oameni? Voi aveti copii? Voi va comparati cu tarile foarte dezvoltate unde daca Doamne fereste se imbolnavesc copii multi, au cu ce si unde sa ii trateze? Chiar nu mai aveti nici urma de decenta in voi?! Gradinitele, scolile, liceele..astea trebuiesc inchise toate pana avem din nou cazuri putine. La asta trebuia sa meditati, nu la redeschiderea lor.. Copilasii aia ca sa ajunga la scoala merg in mijloace de transport in comun, in aglomeratie, printre adulti bolnavi. Oameni buni?? Voi in loc sa ganditi cum sa ii tineti cat mai mult departe de pericol, vreti sa ii aruncati ditect in el? Copiati de la alte tari?? Vai de capul nostru…

    1. Copiem, copiem, dar cu întârziere și fără discernământ (consultări, comunicări, dispoziții clare la nivel CENTRAL!!)
      Acum, la ora actuala, pare o ofensă adusă populației!!
      De fapt chiar ESTE!
      Cine mai este dispus să-și trimită copiii la școală?

      1. In general pe EP comentariile apar cu mare intarziere, pana la 24 ore, dar apar. Nu e ideal, dar probabil nu au suficienti oameni care sa se ocupe de moderarea/acceptarea acestora.

        Problema este ca e un risc foarte mare aceasta deschidere. Inca invatam cum se transmite acest virus, de exemplu iata un studiu recent al CDC care sugereaza ca si copii sub 12 ani transmit virusul catre familie la fel ca adultii:

        https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6944e1.htm?s_cid=mm6944e1_w

        Riscul de a infecta persoane din familie a fost de 57% la copiii sub 12 ani infectati, 47% la copiii intre 12 si 17 ani, 59% la adultii intre 18 si 49 de ani, si 43% la cei peste 50 de ani.

        Intervalele de incertitudine sunt destul de mari, pentru ca au analizat doar 102 cazuri, dar oricum, procentul pare sa fie aproximativ acelasi indiferent de varsta, in jur de 50%.

        Conform aceluiasi studiu, aparent copiii sub 12 ani se infecteaza in aceeasi proportie ca restul populatiei, iar cei intre 12 si 17 ani cam dublu fata de ei. Deci si cand o sa fie cazul de relaxare, ar trebui inceput cu clasele I-V, evaluata 2-3 saptamani situatia, si, daca in continuare este stabila, continuat progresiv cu cei de varste mai mari.

        Mi se pare iresponsabil sa ne gandim la masuri de relaxare pana cand incidenta nu incepe sa scada.

        Nu e clar cat contribuie scoala la raspandire, dar in mod sigur contribuie. Si chiar si o diferenta minora in factorul de reproducere R poate face diferenta intre o crestere exponentiala a numarului de cazuri active si tinerea situatiei sub control sau chiar reducerea numarului de cazuri.

        Mi se pare incredibil ca ne gandim la relaxari chiar in ziua in care avem un record absolut de cazuri noi de la inceputul epidemiei.

        1. Vlad, perfect de acord cu tine!
          Însă, nu știu, nu înțeleg, presiunea mass-media pe subiect!!?
          Cancan, senzațional, stirism pur și simplu…?
          Oricum articolul a rupt normele cu peste 50000 de vizualizări!
          Totuși, 35 de comm-uri? Pe bune?

      2. Bravo, felicitari! O decizie in sfarsit buna! Speram sa se si tina de cuvant, nu sa fie doar vrajeala pentru noi, electoratul. Am tot avut altii cu promisiuni, sper ca acest guvern sa nu ne mai minta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demiterea șefilor de Direcții de educație din Republica Moldova care nu au fost desemnați prin concurs, cerută de ministrul Dan Perciun: Două treimi din directorii organismelor locale de specialitate în învățământ trebuie demiși / Ministerul va desemna interimari, în cazul în care autoritățile locale refuză desfacerea contractelor

Ministerul Educației din Republica Moldova le-a cerut oficial autorităților locale să-i demită pe șefii Direcțiilor de educație (echivalentul Inspectoratelor Școlare Județene din România – N.Red.) care se află în funcție…
Vezi articolul

Ședință la Ministerul Educației astăzi, la ora 14, pe tema violenței în școli. Cristache, liderul Federației părinților: Sancțiuni, inclusiv prin destituirea din funcție, pentru directorii care nu raportează incidentele minore, ajungându-se la situații grave de violență

Astăzi, la ora 14, va avea loc o ședință la Ministerul Educației și vor participa Ligia Deca, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, cei ai Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți…
Vezi articolul

Proteste generale în Franța joi, 19 ianuarie, față de reforma pensiilor. 70% din profesorii de școală primară vor fi în grevă, se așteaptă sindicatele / Guvernul vrea să crească vârsta legală de pensionare de la 62 de ani la 64

Proteste masive în Franța, față de reforma pensiilor, joi, 19 ianuarie. 70% din profesorii de școală primară vor fi în grevă, susțin reprezentanții celui mai mare sindicat al profesorilor de…
Vezi articolul