BREAKING Rectorii pot fi veşnici la conducerea universităţilor. Senatul a adoptat o modificare la Legea Educaţiei care elimină limitarea numărului de mandate

4.208 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, o serie de modificări la Legea Educaţiei nr 1/2011. Una dintre acestea vizează eliminarea limitei de “două mandate complete” pentru rectorii universităţilor. Legea pleacă acum la promulgare. Este vorba despre proiectul de lege L159/2019.

Autorul amendamentului este senatorul PSD Liviu Marian Pop, potrivit raportului Comisiei de învăţământ din Senat.

Articolul 213 din LEN prevedea la alineatul 7 că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.

Noul alineat 7 prevede doar că “Durata mandatului de rector este de 4 ani”. A fost eliminată astfel condiţia de a nu ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate.

În plenul Senatului, la dezbaterea dinaintea votului, senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat: “În schimb, un lucru negativ este faptul că prin actuala lege, printr-un amendament introdus în ultimul moment în comisie, s-a eliminat limitarea mandatelor de rector. Numărul mandatelor de rector, care până acum erau limitate la două mandate, printr-o modificare a Legii Educației naționale ulterior s-a spus două ‘mandate complete’ și de aceea sunt rectori care au intrat în cel de-al treilea mandat. Prin acest amendament nu vor mai fi limitate mandatele de rector, ceea ce USR consideră că este inadmisibil. Motiv pentru care USR se va abține la votul pe actuala lege

Legea a fost votatată cu 73 de voturi pentru şi 34 de abţineri.

În prezent, legea educației în vigoare prevede că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.” Ceea ce înseamnă că rectorii care s-au suspendat pe perioada mandatelor, fie pentru că au fost miniștri ai educației, fie pentru orice alte motive, pot să candideze și la al treilea mandat.

Citește și:

 

 

 

 


2 comments
  1. Bravo!
    Unii dintre rectori nu vor mai trebui sa-si bata capul in a gasi metode de diminuare a mandatului (suspendare pentru vizite – excursii, sic! – in strainatate! Pe actualii, ii vom vedea acolo pana la pensionarea acestora (de ce nu, pana la moarte?!)! Noroc de ei ca invatamantul universitar mai exista!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Absolventă de Drept la Cambridge: Un student exmatriculat pentru că a copiat are valori ce contravin grav corectitudinii și eticii profesionale / Cum îi poți spune unui client „scuze că ai ajuns la pușcărie din vina mea, dar unde am făcut eu facultatea se copia”

Un student exmatriculat pentru că a copiat nu este interesat de domeniul Dreptului, ale cărui valori sunt tocmai corectitudinea și etica profesională, iar argumentul „toată lumea copiază” este un sofism,…
Vezi articolul

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța se opune ferm față de posibila desființare a Universității Maritime din Constanța și participarea la formarea unei noi universități tehnice naționale

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC) se poziționează ferm împotriva desființării Universității Maritime din Constanța și a participării la formarea unei noi universități tehnice naționale, sub orice formă s-ar…
Vezi articolul

Profesorul Romiță Iucu, Universitatea București: Este nevoie de recrutarea cadrelor didactice dintre cei mai buni absolvenți / Despre masteratul didactic: Poate să ofere la nivel public o imagine mai bună profesorului, dar și un bun exercițiu de formare și de consolidare a competențelor – VIDEO

Profesorii trebuie aleși dintre cei mai buni absolvenți de liceu și facultate și apoi susținuti în formarea lor inițială și continuă, în special prin forma masteratului didactic, spune profesorul universitar…
Vezi articolul

Fostul Complex Restaurant Dunărea din Neptun devine bază academică a Universității Babeș-Bolyai, după ce l-a cumpărat cu 1 milion de euro de la statul român, prin licitație

Cadrele didactice și studenții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) vor avea o bază academică la malul Mării Negre, în urma adjudecării unei clădiri situate în localitatea Neptun, județul Constanța, potrivit…
Vezi articolul