Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, o serie de modificări la Legea Educaţiei nr 1/2011. Una dintre acestea vizează eliminarea limitei de “două mandate complete” pentru rectorii universităţilor. Legea pleacă acum la promulgare. Este vorba despre proiectul de lege L159/2019.
Autorul amendamentului este senatorul PSD Liviu Marian Pop, potrivit raportului Comisiei de învăţământ din Senat.
Articolul 213 din LEN prevedea la alineatul 7 că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”
Noul alineat 7 prevede doar că “Durata mandatului de rector este de 4 ani”. A fost eliminată astfel condiţia de a nu ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate.
În plenul Senatului, la dezbaterea dinaintea votului, senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat: “În schimb, un lucru negativ este faptul că prin actuala lege, printr-un amendament introdus în ultimul moment în comisie, s-a eliminat limitarea mandatelor de rector. Numărul mandatelor de rector, care până acum erau limitate la două mandate, printr-o modificare a Legii Educației naționale ulterior s-a spus două ‘mandate complete’ și de aceea sunt rectori care au intrat în cel de-al treilea mandat. Prin acest amendament nu vor mai fi limitate mandatele de rector, ceea ce USR consideră că este inadmisibil. Motiv pentru care USR se va abține la votul pe actuala lege”
Legea a fost votatată cu 73 de voturi pentru şi 34 de abţineri.
În prezent, legea educației în vigoare prevede că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.” Ceea ce înseamnă că rectorii care s-au suspendat pe perioada mandatelor, fie pentru că au fost miniștri ai educației, fie pentru orice alte motive, pot să candideze și la al treilea mandat.
Citește și:
-
BREAKING Lovitură dată de UDMR în educație: Toate universitățile trebuie să organizeze admitere în limba minorităților la facultate, masterat sau doctorat. Miclea: Încalcă autonomia universitară și pune sub semnul întrebării angajamentul studentului de a studia în română
-
Modificări masive la legea educației, votate în Senat: Numărul elevilor într-o clasă, redus la 22 în învățământul primar, 26 în gimnaziu și liceu, 17 la grădiniţă. Legea merge la promulgare
2 comments
Bravo!
Unii dintre rectori nu vor mai trebui sa-si bata capul in a gasi metode de diminuare a mandatului (suspendare pentru vizite – excursii, sic! – in strainatate! Pe actualii, ii vom vedea acolo pana la pensionarea acestora (de ce nu, pana la moarte?!)! Noroc de ei ca invatamantul universitar mai exista!
Mare eroare.
Cine a votat asemenea aberație?
Mass-media ar trebui să reacționeze ferm și punctual.