Primul caz de elev infectat cu noul coronavirus, după redeschiderea școlilor, la un liceu din Iași

16.741 de vizualizări
Foto: Google StreetView
Primul caz de elev infectat cu noul coronavirus, după redeschiderea școlilor, a fost confirmat la un liceu din Iași, a declarat pentru Edupedu.ro Luciana Antoci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Este vorba despre un absolvent de clasa a VIII-a de la Liceul Sportiv din Iași. „A fost diagnosticat cu COVID-19 împreună cu părinții lui, vineri seara, în condițiile în care bunica lui a fost la spital să-și facă analizele preliminare pentru o operație.

Acolo ea a fost diagnosticată și apoi și părinții copilului și copilul au fost diagnosticați cu COVID-19”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.

„Elevul diagnosticat a fost înregistrat la controlul epidemiologic din zilele de pregătire cu temperatură de 36,3ºC și a depus declarația conform căreia nu are în familie cazuri de COVID-19”, a mai spus reprezentanta ISJ Iași.

Toți ceilalți 10 elevi de clasa a VIII-a, colegii elevului infectat, precum și profesorii lor sunt acum în izolare la domiciliu, sub supravegherea DSP Iași, a precizat sursa citată.

Elevul a fost la școală săptămâna trecută pentru pregătirea de Evaluarea Națională, a declarat pentru Edupedu.ro Luciana Antoci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

În acest moment, autoritățile sanitare vor urma procedura, vor testa contacții apropiați ai elevului, dar decizia aparține DSP Iași. Toți colegii elevului, care au fost săptămâna trecută la școală, vor face de azi ore online de pregătire, de acasă. Aceștia și familiile lor sunt de azi în izolare controlată de DSP Iași. „Pobabil că DSP va decide testarea lor înainte de examene”, a mai spus reprezentanta ISJ.

Profesorii de matematică și română pe care elevii i-au avut la cursurile de pregătire de la școală au rămas și ei acasă.

„După ce ieri, pe 8 iunie, s-a făcut decontaminarea școlii, de către o firmă specializată, Liceul cu Program Sportiv din Iași a fost deschis azi pentru grupele de clasa a XII-a care fac pregătire pentru Bac, la decizia DSP”, a mai spus Luciana Antoci pentru Edupedu.ro.

Reamintim că perioada de pregătire continuă până pe 12 iunie, când se încheie cursurile anului școlar 2019-2020.

Informații de background

Amintim că Ministerul Educației a decis să organizeze în premieră o sesiune specială de Evaluare Națională, pentru absolvenții de clasa a VIII-a afectați de pandemie.

Această a doua sesiune de Evaluare Națională 2020 are programat primul examen pe 29 iunie, la 2 săptămâni după sesiunea normală a examenelor pentru absolvenții de clasa a VIII-a.

DOCUMENT Calendarul sesiunilor speciale de BAC și Evaluare Națională 2020:

 

La aceste sesiuni speciale vor participa absolvenții de gimnaziu și de liceu care nu pot participa la sesiunea normală, din cauze medicale sau din cauza carantinei institutite pentru ei sau familiile lor.

Calendarul sesiunii “normale” de Evaluare Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Noutățile de la Evaluarea Națională 2020:

  • Programele pentru disciplinele de examen, valabile pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4.115/2020 privind aprobarea programelor pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat național, în anul școlar 2019-2020.
  • Supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un asistent, cadru didactic de altă specialitate decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba.
  • Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale de susținere a probelor cu subiectul de rezervă se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020. 
  • Candidații care depun/transmit prin mijloace electronice contestații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestuia.

Foto: Google StreetView

 


9 comments
  1. Inteleg ca acest elev a fost descoperit intamplator pentru bunica a mers la spital pentru o operatie! Cine stie cati asimptomatici se invart printre noi!!! Dar continuam sa mergem la scoala si la examene!

  2. ,,Temperatură de 36,3ºC și a depus declarația conform căreia nu are în familie cazuri de COVID-19”, a mai spus reprezentanta ISJ Iași.”
    Sa gasit vinovatul, copilul si familia lui, mai ales bunica. Caz rezolvat. Copilul nu a luat virusul de la scoala, dar colegii lui, profesori, familiile lor,etc. daca sunt pozitivi, de unde au contactat virusul?
    Singuri nevinovati ministrul sanatatii si cel al invatamantului.

  3. Nu conteaza de unde a luat acel elev virusul. Conteaza ca acel elev probabil și-a infectat colegii si profesorii. Normal, nu este vina lui! De aici ne putem da seama ca triajele medicale nu asigură protectie deplină a elevilor si profesorilor! Vă puteți da seama prin ce trec acum toti elevii si profesorii, din cauza incompetentei voastre doamna Monica Anisie? Păcat ca nu a fost scris negru pe alb cine va raspunde pentru aceste infectări la nivelul școlilor…acum sa vedem ce va fi la examene!😃

  4. ANULATI examenele nationale! NU se pot sustine intr-un mediu propice care sa asigure siguranta maxima atat a elevilor, cat si a profesorilor, dar si a celorlalti oameni carora li se poate transmite virusul dupa!!

  5. Doamna Anisie” “Va asigur ca regulile vor fi respectate si ca nu va exista nici un risc de inbolnavire” :))))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Ion, despre rezultatele la Evaluarea Națională 2024: Să ia 10 cine știe perfect, asta este ideea. Subiectele din acest an fac mai bine diferența la vârf și aici e vorba de bătălia pentru colegiile de top din România / Pentru mediile sub 5 nici în anii viitori nu avem motive să credem că lucrurile se vor schimba extraordinar

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat prăbușirea cu peste 84% a numărului de medii maxime la Evaluarea Națională 2024, comparativ cu 2023, la Euronews România pe…
Vezi articolul

Raport oficial care arată că școala își ratează rolul: Peste 18.000 de elevi buni la Matematică în clasa a IV-a, în 2015, au intrat în „declin” în gimnaziu și au luat sub 5 la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, în 2019

Declin fără precedent pentru 18.731 de elevi care în clasa a IV-a, la Evaluarea Națională formativă din anul 2015, aveau rezultate bune și reușeau să dea răspunsuri corecte la peste…
Vezi articolul