UPDATE Guvernul Ciucă, abuz de putere la adresa profesorilor: a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă aseară, după care le-a chemat pe sindicate la discuții / Simion Hăncescu, FSLI: „Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”

34.010 vizualizări
Marian Neacsu, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciuca si Ligia Deca, la Guvern / Foto: INQUAM Photos Octav Ganea
Gest în forță fără precedent al Guvernului, împotriva profesorilor: Premierul liberal Nicolae Ciucă, general de armată în rezervă, a convocat astăzi o ședință extraordinară de a executivului în care a aprobat deja prin Ordonanță de Urgență majorarea salarială pe care profesorii au respins-o prin referendum aseară. La începutul ședinței de Guvern de astăzi, 1 iunie 2023, Ciucă a anunțat că de Ziua Copilului salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, acordând o majorare cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic. Șeful executivului nu a spus nicio vorbă despre faptul că profesorii au respins aceste sume. Nicolae Ciucă, fost general de armată, astăzi în rezervă, a adoptat acest OUG împotriva deciziei profesorilor și în contextul celei mai mari greve din învățământ din ultimii 18 ani.

UPDATE: Ordonanța de Urgență nr 53/2023 a fost publicată joi după-amiază în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare. Descarcă documentul:

Premierul Nicolae Ciucă i-a programat la discuții la Palatul Victoria pe liderii sindicatelor din preuniversitar abia după ce a aprobat în ședința executivului majorările salariale respinse aseară de profesori.

UPDATE 12:30 Simion Hăncescu, lider sindical FSLI: Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează

UPDATE 12:15 Profesorii cer aplicarea de luna aceasta a grilei de salarizare aprobată cu Ministerul Educației. „Sub această limită nu avem ce discuta” – anunță liderul sindical Marius Nistor, la intrarea la discuții cu premierul care tocmai a adoptat OUG-ul cu majorări salariale respinse de profesori

UPDATE Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei, constantând că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional

Declarațiile făcute de Nicolae Ciucă, înainte de ședința de guvern de astăzi, 1 iunie 2023:

  • Noi, adulții, avem datoria față de cei pe care i-am adus pe lume să îi asigurăm că, prin tot ceea ce facem noi, ei vor crește mari, oferindu-le tot ceea ce avem mai bun. În calitate de prim-ministru temporar, este o funcție absolut temporară, dar și în calitate de părinte și de bunic, știu cât de important este pentru copii să știe că sunt protejați și cât de important este pentru ei să fie încurajați să evolueze în viață. Educația nu este doar un drept constituțional, este singura cale prin care copiii noștri pot să evolueze în viață într-o societate care cu adevărat recunoaște rolul învățării.
  • Eu sunt convins că, fără școală, evoluția nu poate fi posibilă, de asemenea știu ca fără școală dezvoltarea copiilor nu ar avea predictibilitate. De aceea sunt convins că astăzi autorități, părinți, dascăli, suntem datori ca îndeosebi de ziua lor, de ziua copilului, să facem în asa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să facem în așa fel încât să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală. Eu am convingerea că în urma acestor doua săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, cu reprezentații părinților și copiilor, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației și cred că ceea ce este cel mai important este să recunoaștem că suntem datori pentru a asigura viitorul copiilor.
  • De aceea am exprimat și exprimăm disponibilitatea pentru dialog, pentru că doar prin dialog putem să găsim soluții la toate aceste probleme. Am convocat această ședință de Guvern astăzi, de 1 iunie, o ședință excepțională, pentru că am apreciat că este absolut necesar să facem în așa fel încât să remediem tot ceea ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care cu adevărat s-a acumulat o serie de nedreptăți și inechități în sistemul educațional, iar acestea trebuie să fie îndreptate. Este dreptul tuturor celor care astăzi își desfășoară activitatea în sistemul educațional din România, iar rolul nostru este să adoptăm decizii care să rezolve aceste probleme.
  • Nu ne putem asuma ca printr-o singură decizia aceste probleme vor putea să fie rezolvate. Ordonanța de urgență de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educație, pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au atât dascălii, cât și întregul sistem pe întregul lanț de la autorități la instituțiile de educație, în asigurarea unui sistem educațional așa cum ne dorim. Practic, majorările salariale de care vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de educație beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare.

Executivul Ciucă a convocat astăzi o ședință extraordinară de guvern, în zi liberă legală, iar pe ordinea de zi se află OUG cu oferta de creștere salarială care a fost respinsă de sindicate. Potrivit surselor Edupedu.ro, miniștrii susțin că aceasta este oferta „finală” a Executivului Ciucă.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 1 iunie 2023, a Guvernului figurează un „Proiect de Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”.

DOCUMENT Agenda ședinței extraordinare a Guvernului României din 1 iunie 2023:

Amintim că liderii celor două confederații sindicale din învățământul preuniversitar au făcut ieri referendum printre profesorii intrați în grevă și au anunțat că Profesorii nu au acceptat ceea ce Guvernul a oferit în a opta zi de grevă, după ce executivul a respins constant revendicările cadrelor didactice. În acest moment greva continuă, au anunțat aseară Simion Hăncescu și Marius Nistor.

Concret, profesorii au cerut o majorare cu 25% a întregii grile salariale. Cadrele didactice au cerut ca un profesor debutant care astăzi este plătit cu 2.400 de lei să ajungă la un nivel salarial de 3.000 de lei, în urma acestor măriri.

Oferta făcută în schimb ieri de Guvernul Ciucă a fost de 1.000 de lei brut, adică 585 de lei net, ofertă respinsă prin referendum de către profesori.

Citește și:
BREAKING Guvernul vrea să forțeze închiderea grevei, băgând pumnul în gură profesorilor, prin adoptarea astăzi a unei Ordonanțe de Urgență care conține oferta de creștere salarială cu 1.000 de lei brut, care a fost respinsă aseară de sindicate. OUG cu oferta refuzată prin referendum de profesori apare pe ordinea de zi a ședinței de guvern extraordinare astăzi

58 comments
  1. Parca prea multe figuri aveti, si spun asta avand o mama cadru didactic. Faceti-va greva linistiti, dar nu ne rapiti dreptul de a sustine examenele pentru care ne-am pregatit din greu.

  2. si totusi de auxiliari vad ca au uitat….aceasi grila de salarizare….
    Le dau profesorilor ca sunt multi si o sa iasa din greva ca multi vor fi multumiti cu firimituri

      1. Continuați!Să cheme pensionarii să dea examenele cu elevii de clasa aVIII-a și a XII-a. Să se bucure și ei de vreo 2700 lei pe lângă pensia care o au mai mică decât a unui debutant.

  3. Istoria …. se repeta! pe Tepes l-ati tradat! Pe Mihai Viteazu l-ati tradat! Pe Horia l-ati tradat! Pe Avram Iancu l-ati tradat! Pe Cuza l-ati tradat! Ardealul de Nord l-ati dat fara lupta! Cadrilaterul, Basarabia …. idem! Regele l-ati tradat! ….acuma tradati profesorii! Nimic nou sub soare popor roman! Dormi linistit…..! Guvernul lucreaza pt tine! Un tata cu copii la scoala!

    1. Ca i au tradat sau nu , oamenii si au facut datoria , asta e tot ce conteaza in realitate , in interesul general !

  4. Se dovedeste ca 1000 de lei brut este de fapt mult mai mult! Adaugati sporurile si veti obtine chiar dublu!

    1. Nu ai urmarit, aceasta marire nu se aplica la sporuri. Nu sti ce sporuri sunt in Educatie, un spor de 10% pe care il primesc toti profesorii. Mai este sporul de dirigentie si gradatia de merit, dar acestea le au o mica parte din profesori.
      Mai mult si aceste sporuri care sunt in plata sunt inghetate de vreo 3 ani.

    2. Eligibilă mai puțin ești coana Lenuța, să te văd pe tine cum îți faci norma ,la 3 școli, practic școală nonstop cu un salariu de nimic,o ca-m da-i de gard,te umfli în pene,vezi de treaba ta nu te băga unde nu pricepi

  5. Dlor profesori aveți dreptul la grevă, pentru că suntem într-un stat democratic,dar și elevii trebuie să aibă dreptul de a-și da examenele.Nu puteți avea dreptul de a obstrucționa unor copii care vor să meargă înainte… și ei sunt cetățeni ai acestui popor!Ca urmare să li se dea dreptul să-și susțină examenele prin înscrierea la școlile private iar plata acestora să fie făcută de stat din fondurile rezultate din zilele de grevă ale acelor profesori care sunt în grevă…Acesta este un stat de drept… Școlile private pot prelua examenele și au ocazia să-și arate adevăratul patriotism față de viitorul țării!Nimeni nu este obligat să presteze muncă de profesor,dar statul nu trebuie să admită bătaia de joc pentru copiii ce vor să meargă înainte.Asa că doamna ministru dați voie și stimulați învățământul private dacă vor să preia inițiativa și restul să stea în grevă și să lupte și pentru calitatea învățământului.Trebuie dat drepturi mai mari celor care pot verifica cum se fac orele și nivelul lor și promovați profesorii buni și eliminați pe cei ce nu-și fac treaba…La privat profesorul stă efectiv în contact cu elevii 7-8 ore pe zi in școală și lucrează intens cu ei de aceea și este plătit altfel…

    1. Nu ii opreste pe copii sa dea examenele, profesorii , ci guvernul
      Vorbiti cu guvernul.
      Ce sa faca cu 2400 lei? Sa plateasca apa? lumina? caldura? curentul? topurile de foi de xerox folosite de 30 de elvi in fiecare zi la cate 4 clase? rechizitele, imprimarea in oras? din ce sa mai cumpere saracii profesori un laptop? din ce sa se imbrace si sa se incalte?
      Plus ca au si copii care trebuie intretinuti cu bani, nu cu aer.
      Daca nu vreti sa le dati bani, atunci platiti scolile private, sa vedeti ce taxe sunt la scolile private
      Deci duceti-va la guvern , sa le dea mai repede banii sa poata trai si profesorii omeneste si sa dea guvernul drumul odata la examene.
      Sau parlamentarii sa schimbe ei salariul lor cu cel al profesorului de 2400, sa vedem ei pot trai cu toata familia numai din 2400?
      Domnule Pavelescu duceti-va la guvern, ei sunt cei care opresc copii sa dea examenele,
      Profesorii lucreaza de 2400 cat sunt platiti, atat. Daca ii plateste mai mult va creste si calitatea, ca nu au cu ce sa scrie si nu au cu ce sa cumpere topurile de foi xerox, daca guvern se hotareste sa le plateasca lumina, apa rece, caldura iarna, atunci va creste si calitatea, este clar asta.
      Nu poate nimeni sa creeze lectii performante pentru a doua zi la scoala, daca toata iarna sta in frig, ca nu are bani de caldura si nici bani de apa calda, nu se creeaza nici o lectie minunata daca nu au bani sa cumpere un laptop si sa isi plateasca internetul.
      Duceti-va voi la catedra si predati , sa vedeti cum rad si va batjocoresc elevii daca nu le convine lectia.

    2. dashtept esti!
      nu te opreste nimeni sa ti duci odrasla la privat….ah am uitat 1000 euro/ luna ca nici aia nu muncesc degeaba
      sau nai bine organizeaza tu ca tot te pricepi

  6. Suntem bătaia de joc a societății și a politicienilor. Nu Suntem noi vinovați ca tara e vândută.Ne-am transformat intr-o tara de vânzători și bodyguarzi .Nu mai producem nimic.Rusine!

    1. Aveți mare dreptate! Totuși, să nu ne transformăm în haș.ta.giști. Să fim raționali pentru că oricum alte rezultate nu vom obține. Să oprim greva.

  7. Javrele din Guvern …Bataie de joc la adresa profesorilor si cadrelor nedicdatice …Cu ce suma va ti marit salariile domnilor guvernanti ? Aveti curaj sa spuneti adevarul ??????

  8. asa se conduce in armata…sau ” la ordine , sa traiti” ordine de la Cotroceni…executarea.. stinga imprejur..

  9. Dar unde va credeti, stimabililor? Nu vi se pare ca exagerati cu asemenea solicitari? De la 2500 la 4000 din prima? Daca as fi in locul guvernantilor, v-as spune ca puteti sa anulati ce vreti voi, alti bani nu mai primiti. Nesatulilor!

  10. Nu toti sint lingai de partid dar sot ,sotie cu rate la banci didactic si nedidactic e greu.Jocurile au fost facute e greu sa ne mai dea ceva ca nu le ramine de ciordit.Dar intreb si eu la nedidactic intii se majoreaza cu 9 la suta si apoi vin ceilalti 260 net sau nu?

    1. 100% din 0 înseamnă 0.

      Să nu crezi că au salarii mari. Mi se plângea o d-nă, femeie de serviciu, cu 35 de ani vechime, care mai are foarte puțin și iese la pensie, că are un salariu net de 2500 de lei. Va avea o pensie de mizerie. Și nu sunt mulți oameni care ar lucra în condițiile respective – sunt unii care nu-și curăță nici toaleta proprie, necum toaletele școlilor (unde există) unde e cam ca la gară (o gară neîngrijită). Cei 260 NU se vor adăuga la punctul de pensie, sunt un fel de bonus foarte limitat în timp. Pensia ei tot extrem de mică va fi, aproape egală cu cea de ajutor social (pentru cei care n-au lucrat o zi în viața lor).

      Asta este țara.

  11. Titlul ordonanței spune TOT
    ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat

    ”Incepând cu data de 1 iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare se majorează cu suma de 1000 de lei fiecare.”
    Sunteți PESTE lege, iar liderii voștri sindicali știu asta.
    Cand am fost in preaderare s-a cerut o lege unitară a salarizării personalului plătit din fonduri publice, așa au apărut cele 3 legi de salarizare(L 330/2009, L 284/2010 și actuala semiraposata L153/2017)-neaplicate niciuna integral vreodată!!!
    Faptul ca voi vreți astăzi ceva în afara legii este grav, întrucât după voi o sa vină toți cu cereri de acest tip.
    Profesorii habar nu au ce cer. Sunt manipulați și cer- 4000 lei net/debutant. Așa ceva pur și simplu nu se poate. Sau dacă fac așa ceva se va ajunge la megasalarii în tot sistemul public, pentru că ele pleacă în lanț pe verticală, nu numai la profesori, se duc la toate categoriile profesionale.
    O să rămână sistemul privat fără forță de muncă, întrucât toți vor vrea sa lucreze la stat.
    Și acum sunt dezechilibre între public și privat- in avantajul sistemului public de salarizare.
    Va radicalizați degeaba.
    Haideți în privat să vedeți cum stă treaba.

    1. Hahaha, de putut se poate foarte bine, doar ca nu se vrea. Adica recunoastem toti ca educatia e importanta, ca trebuie profesori buni, ptr a avea absolventi bine pregatiti, dar nu le dam nici media pe economie? ca Apropo de privat, celor din IT sau constructii nu le e rusine cand nu platesc impozite? Lasa-ne cu privatul evazionist. Privatul cel lacom care e de vina ptr explozia preturilor si inflatie, nu se mai satura de scumpiri! In vest inflatia 8%, in Romania 15% . Ce mai vrei? In orice tara civilizata profesorul debutant pleaca cu un salariu chiar un pic mai mare decat media pe economie. In plus ce mai e 4000 azi? Au aceeasi putere de cumparare ca si 3000 de anul trecut. Deci ori una, ori alta. Daca ” nu se poate” pai nici pretentii sa nu mai fie …

    2. Corect!!
      Parca sunt retardati ca nu realizeaza asa ceva. Cer cu nesimtire niste “drepturi” ce nu li se cuvin in situatia actuala.
      Se folosesc de copiii nostri sa manipuleze, sa santajeze, dupa 2 ani de pandemie in care copiii au pierdut mult.
      Majoritatea romanilor traiesc cu aceste salarii si nu e usor pt nimeni. Stim bine ca salariile mai mari nu vor aduce calitate in procesul educatiei, asa cum nici in cel medical nu au adus. Incatamantul a ajuns sa fie slab datorita superficialitatii acestor profesori.
      Rusine sa le fie!

      1. Nu, doamna Maria, daca s-a putut in alte domenii – de ex. rezidenti cu 5000-6000 lei net (in primii ani), si care se duc catre sume de peste 10 000 RON (chiar 15 000-20 000, cine mai stie in ziua de azi, ca toti spun de salariul de baza, si nimic de sporuri/indemnizatii, garzi si altele) cand se angajeaza (cei care merg la stat), atunci este obiectiv si legal corect sa fie salarii decente si in educatie (de procurori/judecatori nu mai zicem – si ei sunt tot bugetari). Faptul ca nu se respecta naibii acel procent de 6% din PIB pentru Educatie este problema (din 2011 trebuia sa fie astfel!!) – ar insemna, aproximativ cel putin o dublare a salariilor (daca ne luam dupa ce scrie pe edu.ro; din alte surse, cu 2.1% ar insemna aproape o triplare). “Drepturi care nu li se cuvin” – serios?!? Dar cand “se dau” procente de 10-25% in alte domenii (si se dau anual, si fara greve) de ce nu va revoltati doamna si nu iesiti in strada sa protestati? Si acolo vorbim de procente din salarii de peste 7-8-9-10 000 RON NET. Dati-o incolo de treaba. Nu vedeti ca se doreste distrugerea completa a sistemului de invatamant? Daca sunteti impotriva maririlor inseamna ca sunteti impotriva profesorilor, iar o societate dezbinata si fara educatie nu are viitor (decat unul de culegatori de fructe si legume, ingrijitori de batrani din alte tari, si soferi … – nu am nimic impotriva acestor meserii, nu sunt usoare, dar ele nu ridica o tara, si majoritatea oamenilor nu isi doresc ca proprii copii sa aiba astfel de job-uri).

      2. Rusine sa-ti fie matale ! Vad ca ai ceva cu dascalii. Daca nu erau ei , nu stiai nimic. De copii se foloseste guvernul, nu dascalii. Incompetenta si nesimtirea autoritatilor au provocat situatia de azi. Parintii trebuie sa fie alaturi de profesori. In sistemul medical nu a crescut calitatea din cauza subfinantarii. Degeaba dai salarii mai mari personalului medical, daca nu ai si infrastructura medicala adecvata. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le dai salarii mari.

    3. Nu suntem peste lege ! Să se respecte legea , cu 6 la sută din PIB! De 33 de ani , s – au luat bani de la educație în alte scopuri ! Gata ! Ne – a ajuns !

  12. Și care este abuzul ca oferă ce s-a solicitat initial majorarea cu 25%?
    Mai degrabă, după ce ați obținut ce ați solicitat, consider ca dvs abuzați de copiii noștri și pe care ii folosiți drept unealta de șantaj. Sau doriți prelungirea și peste vara a perioadei de meditații?

  13. Cățeii de partid din inspectorate și școli, de cele mai multe ori incapabili, au rorul să țină partea mafiei de partid. Trebuie desființat ministerul moldovencei, pensiile șpăgialilor, șpăgialele parlamentarilor, numărul parlametarilor, tăiat din numărul secretarilor de stat 9 de tipul incapabilului pesedist (să scriem pe tricoaile noastre) etc. Tăiați de la procurori, ca să nu mai tergiverseze dosarele ”revoluției”, ”Mineriadelor”, ”Diaspora” și ale infractorilor politici sus-puși. bani sunt, dar nu vrea mafia să-i dea, pentru că i-a prostit cu lpaga de la părinți și elevi și i-a transformat pe profesori în complicii ei. Moș Teacă du-te acasă, și i-al și pe absolventul de la facultatea neacreditată – cio la cu!

  14. Se pot marii salariile in invatamant ,dar pierd domnii cu salarii și pensii nemuncite .Ei si toată clientela lor sunt disperați. La polițiști,la judecători si procurori si la alții legație de politica se poate,la ei se poate tot timpul….de 30 de ani învățământul așteaptă .

  15. Iubirea fără consimțământ e viol. Guvernanții au impresia că OUG-ul lor neconstituțional va duce la suspendarea grevei. Guvernanții se înșală.

    1. Astia is cu capul: ne dau ceva ce nu corespunde revenidicarilor nici o treime, nu acceptam, anuntam continuarea grevei si ei dau acelasi lucru, evident ca nu acceptam si ne mai si cearta Iohannis ca de ce continuam greva, ca el ne-a dat ce-am cerut. Sa nu le stai in greva 1 luna? Cat tupeu, cata nesimtire!!! Eu predau in etape? Mananc in etape?

  16. in adevar , realitatea este ca daca nu ai cu ce plati apa, o sa te duci nespalat la scoala si vor rade elevii de profesor, daca nu ai cu ce plati lumina, nu o sa poti pregati acele lectii extraordinare pentru elevi, daca nu ai suficienti bani sa platesti internetul , nu o sa ai nici competente digitale, ce laptop, nici nu te apropii de suma respectiva sa il cumperi, daca nu ai bani sa platesti caldura, o sa stai in frig si nu vei mai face dardaind de frig nici o lectie extraordinara, ci doar exact cum se fac acum de apare analfabetismul functional; daca nu iti ajung banii sa cumperi carti si caiete , articole de papetarie pentru tine, nu mai creezi lectia aceea mult eficienta pentru elevi si atractiva, ci o lectie saracuta, ca ti s-a terminat rezerva la stilou sau hartia de xerox si nu ai avut pe ce sa mai scrii schema lectiei etc
    Asta este realitatea.
    De ce nu scoateti profesorii la 45 de ani la pensie, ca alte categorii, in 85% din scoli sunt acte de agresivitate fizica si verbala, de ce nu iau atitudine profesorii? pai la salariul dat ce atitudine sa mai ia, atatia bani primesc, atat se ocupa de elevi, stresul psihic fata de bullying-ul din 85% din scoli , ii termina si pe ei, ajung acasa obositi psihic, in fiecare zi; in fiecare clasa din 85% din scoli exista 2, 3 , 4 elevi care nu respecta regulile de desfasurare a unei ore, pur si simplu refuza, urla, tipa, sunt agresivi verbal, sau isi lovesc colegii in timpul orei, nu-i lasa nici pe ceilalti sa fie atenti la ore , pentru ca ei refuza scoala, este deosebit de stresant in fiecare zi sa ai aceeasi elevi agresivi; proveniti din diverse familii, de tot felul.
    Cum se investeste in educatia elevilor?- mai putini in clasa -15 elevi, sa poata fi supravegheati toti , iar cei care vin cu comportament agresiv din familie si care refuza constant regulile civilizatiei sa poata fi mai bine monitorizati-acestia exista in fiecare clasa si nu sunt numai 1 sau 2 , de regula ajung sa fie 3 sau 4 elevi; profesori platiti bine altfel cat ii platesti atat lucreaza, stiind ca nu le ajung banii sa isi plateasca lumina, caldura, apa rece, internetul, nu mai reusesc sa creeze acele lectii minunate si uite asa o sa tot fie analfabetismul functional si uite asa raman elevii viitori adulti, agresivi , nepregatiti, violenti,superficiali, etc-exact cum se si vede in societate la TV.
    Din cauza salariului mic , multi profesori au plecat din sistem, in strainatate sau in alte domenii cu bani multi si iesire la pensie devreme.
    Ei, daca nu poate sa le dea bani, nici profesorii nu pot sa-i educe si sa ii invete pe copii mai mult de cat sunt platiti, adica , toate lectiile se vor incadra in 2400 lei, atat, in rest pot elevii sa fie agresivi si necivilizati, atat sunt platiti atat fac, va fi in continuare bullying si analfabetism , agresivitate, in marea majoritate din scoli, asta e
    Daca vi se par ca sunt prea multi profesori, sa-si tina fiecare si sa isi invete fiecare copiii acasa

    ORICUM SA FIE CLAR CA VA CONTINUA LA SALARIUL DE 2400 O EDUCATIE SI O INVATATURA A ELEVILOR DE 2 LEI

  17. Azi am vazut care e impactul ordinului de partid din scoli. Colegii care tind sa cedeze sunt de fapt angajati politic. Problema e ca sunt destul de multi, in general cei care au soti/sotii cu salarii mult mai bune in alte domenii de activitate si care, bineințeles, fac si o evaziune fiscala grosolana pe alte cai. Pe asta se si bazeaza Ciuca acum. Stie ca miezul profesoral are multe rotite sparte.
    Trebuie sa rezistam. Inca suntem majoritari. Dezbinarile astea nu duc la nimic bun. Sa fim fermi pe pozitii in continuare. Ar trebui organizat cat mai repede inca un mars in Bucuresti, mai mare decat cel de data trecuta. N-ar strica si o schimbare a conducerii sindicatelor, dar cu alta metodologie. Sa nu se mai aleaga liderii intre ei, ci sa-i alegem noi si sa ne implicam la propriu in asta. Lupta cu marea coruptie politica e lunga si grea.

    1. si eu mi-as dori un asemena abuz de putere, adică șeful sa îmi crească salariu. dar așa ceva nu exista în domeniu privat, în viață reala.

      1. Fugi de aici! Aveti mariri care depasesc inflatia. Daca nu pe hartie, separat in plic si voi vorbiti de evaziune prin meditatii… Salariul minim de la 1250 acum 2-3 ani a ajuns la 1900! Salariul mediu de la 2400 cat era in 2017 de cand e legea dupa care sunt platiti profrsorii, acum e 4300! Dublare aproape! In privat salariile s-au dublat! Mai mintiti mult?

      2. Asta nu e crestere de salariu. Suntem tara pensiilor speciale nesimtite. In plus, aceasta portie de firimituri este si neconstitutionala. Ce se da acum se va lua inapoi in septembrie sau octombrie.
        Greva merge inainte.

    2. Daca stiti ca se face evaziune fiscala, puteti reclama. Va deranjeaza ca sunt salarii mari in unele ramuri ale sectorului privat? Din impozitele si taxele pe care le platesc angajatii si firmele din mediul privat se formeaza bugetul din care tu primesti o parte pentru munca depusa. Concluzia este ca daca salariile din privat sunt mari (nu peste tot este asa) bugetul va fi mai mare si vor putea fi marite si salariile bugetarilor.

  18. Probabil o sa mai negocieze vouchere pentru ca altceva nu se mai poate acorda. Liderii sindicali erau multumiti cu aceasta oferta.

    1. Liderii sindicali vor fi multumiti cu ce vom di multumiti noi, profesorii. Iar noi, profesorii, sunt aproape sigur ca vom zice pas la maruntisurile astea nesimtite si vom amenda grav acest guvern de îmbuibați cu un nou mars de protest pe 6 iunie. Asta se cere acum pe grupuri… un nou mars de protest pe 6 iunie, mai mare si mai agresiv decat cel de pe 30 mai.

    2. S-ar putea ,dar speram sa se termine cu acesta greva și să se reîntoarcă profesorii înapoi în școli sau licee sa ne încheie mediile .

    3. Nu liderii trebuie sa fie multumiti! Aia la 20.000 pe luna normal ca sunt multumiti cu orice varianta, sa se incheie odata greva sa mai doarma ei inca 18 ani pe aceste salarii babane pe carw le platim din ale noastre minuscule!

    4. Un nou mars de protest pe 6 iunie, cu peste 50.000 de participanti. Asteptam confirmarile din teritoriu (surse)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, fără nicio reacție când lângă ea secretarul Guvernului a invocat în mod mincinos PNRR-ul că ar bloca creșterile de salarii în Educație / Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării

Ministra Educației, prezentă la negocierile de la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a spus că “salariile personalului didactic, nedidactic si personalului auxiliar trebuie să crească, asta în mod clar”.…
Vezi articolul

Jandarmeria București, în campanie de imagine, se mândrește cu un jandarm “după care se dau în vânt femeile și bărbații”, cu “un corp perfect tonifiat” și fostă gardă de corp a unui laureat Nobel

Jandarmeria București, în plină campanie de refacere a imaginii după violențele împotriva manifestanților pașnici de la mitingul din 10 august, publică pe pagina sa de Facebook portretul unui jandarm “model”.…
Vezi articolul