UPDATE 2: Comunicat oficial al premierului Florin Cîțu: “Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.”
UPDATE 12:30: Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de revocare din funcția de membru al Guvernului a domnului Vlad Vasile Voiculescu, ministrul sănătății, potrivit unui comunicat de presă publicat pe presidency.ro.
Context: Ministerul Sănătății a elaborat marți un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat marți în Monitorul Oficial.
Prefectul Capitalei a spus că nu a știut despre publicarea ordinului în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină.
Citește mai mult pe G4Media.ro
Ministrul demis al Sănătății a avut numeroase conflicte cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de la bun început.
Divergențele cu ministrul Educației pe teme redeschiderii școlilor
Pe 1 februarie, cu o săptămână înaintea începerii semestrului al doilea, Vlad Voiculescu încă evita să spună public dacă este de acord cu deschiderea școlilor, susținută cu îndârjire de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Vă închipuiţi că nu pot să mă pronunţ în momentul ăsta. O să evit să mă pronunţ. Întrebaţi-mă altceva, vă rog”, a replicat Vlad Voiculescu, fiind întrebat într-o emisiune la B1 TV dacă ne îndreptăm spre deschiderea școlilor, ținând cont de tabloul epidemiologic actual.
A doua zi, după o ședință la Palatul Cotroceni cu premierul și miniștrii responsabili, președintele Klaus Iohannis anunța scenariile în care revin copiii la școală din 8 februarie.
În stabilirea regulilor clare pentru revenirea copiilor la clase, au existat divergențe între ministerele Educației și Sănătății, mai ales în ceea ce privește distanțarea.
Întrebat pe 24 martie, la Antena 3, despre relația cu Vlad Voiculescu, Cîmpeanu a răspuns: „Am sentimentul că acea fâșie îngustă între dreptul la educație și dreptul la sănătate riscă să se transforme într-o adevărată falie”.
Redăm replicile din emisiune:
Moderator: ”Ce relație mai aveți în momentul de față cu ministrul sănătății, domnul Voiculescu?
Sorin Cîmpeanu: Am discutat și astăzi, și ieri, și alaltăieri… discutăm.
Moderator: Nu v-am întrebat dacă ați discutat, ci v-am întrebat dacă aveți o relație productivă? În momentul de față ministerul dumneavoastră nu are încotro, trebuie să lucreze cu Ministerul Sănătății…
Sorin Cîmpeanu: Avem argumente pro, avem argumente contra, sunt discuții responsabile, uneori obositoare. Poate să fie și o diferență stilistică, eu sunt mai în vârstă, mai de modă veche. Atunci când stabilim un lucru știu că l-am stabilit și mă aștept să se respecte ceea ce stabilim. Dar, repet, discuțiile sunt responsabile, cu argumente pro și contra. Înțeleg foarte bine și motivele de securitate sanitară.
Moderator: Vă pune piedici?
Sorin Cîmpeanu: Nu, nu pot să spun asta.
Moderator: Dar aveți sentimentul că ministerul dumneavoastră vrea să țină școlile deschise, vreți să găsiți formule cu testele? În momentul în care cereți anumite soluții cum este această testare, care a fost de exemplu răspunsul privind testarea copiilor în școli?
Sorin Cîmpeanu: Am sentimentul că acea fâșie îngustă, așa cum o defineam în urmă cu două-trei luni, între dreptul la educație și dreptul la sănătate, între articolul 32 și articolul 34 din Constituție, riscă să se transforme dintr-o fâșie îngustă într-o adevărată falie și asta mi se pare, într-adevăr, îngrijorător. Acesta este sentimentul pe care îl am.”
Cîmpeanu a explicat, tot la Antena 3, că dacă nu ar fi fost varianta prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor. Oficialul a dat exemplu București – școlile s-ar fi închis de mâine dacă nu ar fi acceptat această variantă, a spus acesta.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Foto: Gov.ro/Radu Bădoiu