BREAKING Premierul a trimis Corpul de Control să investigheze achiziția de teste de salivă pentru elevi

7.187 de vizualizări
Foto: gov.ro
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus Corpului de Control al Guvernului să demareze o acțiune de documentare privind achizițiile de teste de salivă la Oficiul National pentru Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, anunță Guvernul.

Este prima dată când premierul Ciucă intervine în cazul testelor de salivă pentru elevi de la preluarea mandatului. Reamintim că au existat mai multe contre între ministrul Educației și șeful DSU în privința disponibilității testelor pentru elevi.

Pe lângă problemele de furnizare și livrare, după primele două zile de testare autoritățile s-au declarat surprinse de rata foarte mare de teste fals-pozitive.

Testarea elevilor nu se mai face luni și joi săptămâna aceasta, ci marți și vineri din cauza întârzierii livrărilor de teste pe bază de salivă, a anunțat Ministerul Educației duminică seara, într-o precizare comună cu Grupul de Comunicare Strategică.

IGSU a anunțat duminică faptul că două milioane de teste rapide din salivă au fost trimise luni spre școli, după ce un participant din lotul 3 de firme ar fi fost de acord să facă livrarea mai devreme. Din imaginile prezentate de televiziunile de știri este vorba despre asocierea Sinofarm – Vitrosens, care câștigase licitația pentru 3.5 milioane de teste, potrivit ONAC, și avea termen de livrare pe 20 decembrie.

Primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școli a fost câștigat de trei firme, au declarat reprezentanții Oficiului Național pentru Achiziții Publice la solicitarea Edupedu.ro. Cele mai multe teste din lot, 5 milioane, le va furniza o firmă de modă – Viggo Fashion – care a mai câștigat contracte cu statul în perioada pandemiei.

Celelalte două firme câștigătoare sunt o firmă olandeză – Medpark B.V – și Eva Healthcare SRL, de asemenea o firmă care, potrivit presei, a mai câștigat în ultimii doi ani contracte publice.

Mai exact, cele trei firme împart între ele un lot de 9 milioane de teste, în valoare totală de 80.450.000 lei, astfel: Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă; MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste; EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste. Lista completă a firmelor câștigătoare, la finalul articolului.

Anunțul de luni al Guvernului vine în contextul în care săptămâna trecută nu au fost la dispoziția școlilor decât circa 2,8 milioane de teste, din cele 8 milioane livrate de IGSU de la începutul testării.

Reamintim că au fost disponibile în școli, pentru această săptămână, doar 2,8 milioane de teste, din cele 8 milioane livrate până acum. În condițiile în care necesarul de testare pentru o săptămână (două teste de persoană) este de circa 6,4 milioane.

În afară de aceste 2 milioane de teste care vor fi distribuite luni, mai sunt disponibile pentru livrat 5 milioane de teste, potrivit datelor prezentate de Raed Arafat, cantitate care nu ar ajunge pentru testarea completă a elevilor și personalului din școli pentru o săptămână.

Una dintre companiile câștigătoare la licitația de teste a anunțat că a avut o întârziere de 30 de ore în livrare, justificată de condițiile de transport, iar IGSU ar fi reziliat contractul pentru neîndeplinirea obligațiilor.

DDS Diagnostic are în stoc cele 2,4 milioane de teste contractate, încă din data de 4 decembrie, din care 400.000 de teste au fost gata de livrare înainte de 2 decembrie 2021.

IGSU nu a recepționat marfa și a trimis o notificare de rezoluțiune a contractului din cauza întârzierii livrării.

Pentru justificarea întârzierii livrării cu 30 de ore, compania DDS Diagnostic a furnizat toate documentele necesare, documente care demonstrează că intrarea în țară a transportului a fost întârziată din motive imprevizibile, independente de voința noastră”, se arată în comunicatul publicat și pe site-ul companiei.

Vineri seara, după un schimb de replici în scris, în spațiul public, cu ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, Raed Arafat a prezentat la Digi24 care este graficul de livrare a testelor spunând că nu sunt livrate teste din salivă care ar fi trebuit să ajungă să săptămâna acesta în şcoli pentru că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru furnizarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri prea mari.

„Noi am primit acordurile cadru de la ONAC semnate şi au început colegii de la IGSU să semneze contractele subsecvente. Şi aici avem: primul furnizor, 3 milioane de bucăţi, furnizorul nu a semnat contractul subsecvent, a refuzat să-l semneze. Al doilea furnizor, 5 milioane de bucăţi livrate în data de 25 noiembrie, distribuite. Al treilea furnizor, 1 milion de bucăţi, preţul foarte mare. Sunt doi furnizori care au un preţ foarte mare şi aici am rămas sub semnul întrebării, preţul este de trei ori mai mult decât cel mai mic preţ. S-a acceptat o variabilitate, dar aici – îi lăsăm, dacă vedem că situaţia nu se rezolvă decât aşa, o să mergem şi pe linia asta, dar totuşi – adică pe linia să te duci să contractezi, pentru că ei au acord cadru, dar preţul este de trei ori cât cel mai mic preţ şi aproape de două ori cât cel mai mare preţ următor, după ei.

Asta a fost o negociere, nu putem să spunem că ONAC-ul a greşit, dar în acelaşi timp ne gândim că poate că vin ceilalţi care au preţurile totuşi mai rezonabile. Şi aici mergem mai departe.

Am avut unul cu 2.400.000, nu a livrat, trebuia să livreze în 2 decembrie. Mai avem unul cu 1.500.000, trebuia să livreze în 2 decembrie, a livrat în 25 noiembrie, deci mai devreme. Avem încă unul cu 3 milioane de bucăţi, deci contractul nu a intrat în vigoare, nu a fost constituită garanţia de execuţie, dacă nu a constituit garanţia înseamnă că nu l-a mai interesat să vină, doar că a participat, a semnat acordul-cadru, nu a mai venit. Mai are de livrat un milion de bucăţi în data de 17 decembrie. După care mai avem încă cineva cu 3 milioane de bucăţi tot la preţul de 14 lei, care aşteptăm, în aşteptare să vedem ce se întâmplă. După care avem: 1 milion de bucăţi care urmează, dacă se respectă contractul, să se livreze în 18 decembrie, mai avem 1.500.000 în 14 decembrie şi le-au livrat în 1 decembrie, mai devreme, mai avem 2 milioane care urmează în 20 decembrie, mai avem 3 milioane în 21 decembrie”, a mai spus Arafat.

Pentru că declarația este mai greu de urmărit, am făcut un tabel cu datele și numărul de teste despre care vorbește secretarul de stat.

Număr testeData de livrareDetalii
3.000.00025.11.2021a refuzat să semneze
5.000.00025.11.2021livrate
1.000.00025.11.2021preț prea mare
2.400.00002.12.2021nu a livrat
1.500.00002.12.2021livrate în 25.11.2021
3.000.000contract anulatnu a constituit garanția
1.000.00017.12.2021în termen
3.000.00017.12.202114 lei/test – preț prea mare
1.000.00018.12.2021în termen
1.500.00014.12.2021livrate pe 01.12.2021
2.000.00020.12.2021în termen
3.000.00021.12.2021în termen
27.400.000total
sursă date: Raed Arafat
Informații de context

Ministerul Educației a avertizat miercuri într-o adresă trimisă Departamentului pentru Situații de Urgență că unitățile de învățământ au rămas fără teste pentru săptămâna viitoare. Joi seară, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că unii furnizori nu au respectat contractele.

Edupedu.ro a scris încă de la începutul săptămânii trecute că cele 6,5 milioane de teste antigen rapide pe bază de salivă trimise în școli sunt suficiente doar pentru testarea din acea săptămână.

În învățământ sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță, potrivit Ministerului Educației. Iar numărul total de „persoane încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar” este de 292.872, potrivit aceleiași instituții. Împreună înseamnă 3.211.147 de persoane.

Două teste pe săptămână pentru aceste persoane înseamnă că, pentru săptămâna 6-10 decembrie, este nevoie de 6.422.294 de teste de antigeni pe bază de salivă. Asta în condițiile în care au fost achiziționate și livrate, potrivit declarațiilor publice de până la acest moment, 6,5 milioane de teste. Cantitatea este suficientă pentru doar o săptămână.

Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

Testele sunt cumpărate și livrate inspectoratelor școlare prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar apoi acestea ajung în școli prin inspectorate. 

Mai jos, firmele câștigătoare:

La Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei, la Lotul 2 au câștigat 4 firme care vor distribui 11,1 milioane de teste de salivă în valoare totală de 113 milioane de lei și trei firme au câștigat Lotul 3, care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei.

Lotul 1:

  • Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
  • MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
  • EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste

Lotul 2:

  • DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste
  • Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste
  • IossocialMedia – 4 milioane de teste
  • MCM EVA – 3.2 milioane de teste

Lotul 3

  • Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste
  • Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste
  • Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste

Articolul este în curs de actualizare


3 comments
  1. Uimitor! Chiar si cu atatea lacune- suntem in scenariul verde… de necrezut, mai ales ca situatia incerta creeaza atata….certitudine😶

  2. Intervine omul, ca il bate la cap Campeanu.
    La teste dintre care mai mult de jumatate ies fals pozitive, ar trebui renuntat. E bataie de joc. Se cheltuie si cu testele care nu sunt bune de nimic, dar se cheltuie si cu o multime de teste PCR, care sa dubleze testele iesite “pozitive”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Niciun profesor nu va mai pune note ca în prezent, din septembrie 2025, ci pe baza noilor standarde de evaluare pentru fiecare disciplină, inexistente momentan / Nerespectarea standardelor este abatere disciplinară pentru profesori

Ministerul Educației interzice profesorilor, din anul școlar viitor, să mai pună note sau să mai facă evaluări pe baza criteriilor actuale, folosite de aceștia la clasă. Regulamentul de organizare și…
Vezi articolul

Părinții pot să intre cu copiii în secția de vot și în cabina de vot la alegerile locale de duminică. Nu există nicio interdicție, dar cei peste 5 ani trebuie să poarte mască, spune președintele Autorității Electorale Permanente

Părinții pot să intre cu copiii în secția de vot și în cabina de vot la alegerile locale de duminică, asta a declarat pentru Edupedu.ro președintele Autorității Electorale Permanente Constantin-Florin…
Vezi articolul

Peste 336 de mii de profesori, personal didactic auxiliar și cel administrativ primesc prima de carieră didactică și de carieră profesională 2024 / UPDATE: Cardurile au început să fie încărcate de miercuri, 30 octombrie

Cardurile pentru primă de carieră didactică și de carieră profesională vor fi încărcate în zilele următoare cu câte 1.500 de lei, respectiv 500 de lei pentru 336.724 de cadre didactice,…
Vezi articolul