BREAKING Parchetul, sesizat în legătură cu nereguli la ARACIP, anunță ministrul Educației. Președintele agenției, Șerban Iosifescu, a fost eliberat din funcție

9.555 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Parchetul a fost sesizat de Ministerul Educației în legătură cu o serie de nereguli constatate la agenția care autorizează și acreditează grădinițele și școlile, ARACIP, a anunțat marți, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta precizase încă dinaintea conferinței că a sesizat “probleme” în activitatea instituției. Ministrul a precizat că a fost emis ordinul de eliberare din funcție a președintelui ARACIP, Șerban Iosifescu.

Neregulile “sunt atât de grave, încât depășesc limitele de competență ale Ministerului Educației, raportul corpului de control a fost trimis astăzi către Curtea de Conturi, către agenția națională de integritate și către Parchetul de pe lângă Judecătoria București”, a spus ministrul.

Cele 10 tipuri de nereguli prezentate de Sorin Cîmpeanu, constatate în urma controlului la ARACIP:
  1. “La nivelul ARACIP există o comunicare defectuoasă cu furnizorii de educație, funcționarea acestora fiind grav afectată

2. Mai multe hotărâri ale BEX ARACIP au fost emise cu încălcări ale prevederilor legal în vigoare și cu depășirea competențelor legale. În hotărârile BEX, apar inclusiv indicatori de performanță altfel decât sunt reglementați de Legea educației. Consiliul ARACIP are competența legală de a aproba și de a analiza standardele de evaluare, dar în limitele legii.

3. Au fost identificate situații în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese, spre exemplu dosare juridice în care conducerea ARACIP are dublă calitate – de reclamant în calitate de persoană fizică și de pârât în calitate de reprezentant al instituției. Au fost constatate și alte situații în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese.

4. Au fost constatate nereguli cu privire la stabilirea taxelor de autorizare și de acreditare. S-a refuzat punerea la dispoziția echipei de control a Ministerului Educației, deci raportul va fi înaintat pentru clarificare Curții de Conturi.

5. Au fost constatate nereguli privind angajarea și prestarea efectivă a activității de către anumite persoane remunerate în ARACIP.

6. Evaluarea conducerii ARACIP e realizată de personalul din subordinea acesteia, fără nicio bază legală, ultima evaluare a fost făcută în anul 2007, acum 14 ani. Sunt aceleași persoane.

7. Cererea președintelui ARACIP a fost înregistrată la Ministerul Educației, în 7 aprilie 2020, pentru menținerea în funcția de președinte. Această prelungire se poate aproba conform Legii 253, anul acesta nu am înregistrat solicitări de menținere în activitate, pe cale de consecință am emis ordinul de eliberare din funcție a dlui președinte Iosifescu Șerban Constantin, din funcția de președinte ARACIP. Repet, Legea 53 din 2003, art. 56, alin. 4 prevede necesitatea unor solicitări anuale, prelungiri anuale. Din data de 10 mai, dacă nu mă înșel, oricum din luna mai, avem o problemă cu legalitatea exercitării funcției de președinte, lucrurile fiind constatate pe parcursul controlului.

8. Referitor la activitatea specifică cu colaboratori externi, niciun document din categoria registrelor de colaboratori externi, dintre cele care au fost puse la dispoziția membrilor echipei de control, nu are număr de înregistrare. Nu este înregistrat niciun document de acest fel.

9. Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară nu are niciun număr de înregistrare, fiind constatate multiple nereguli cu privire la activitatea ARACIP de analiză a solicitărilor acestei categorii de furnizori de educație.

10. Din păcate, nereguli grave care privesc registrele de intrări-ieșiri ARACIP.”

Sorin Cîmpeanu menționase problemele constatate la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – ARACIP luni seară, când a prezentat agenda conferinței de presă, anume:

  • “Anunț rezultate titularizare; anunț rezultat consultări regulament și metodologii CNATDCU; probleme activitate ARACIP; aspecte rectificare bugetară.”

ARACIP a devenit, recent, ținta unor critici repetate din partea asociației școlilor particulare (aici și aici) și a unor secretari de stat.

ARACIP este o instituție aflată sub coordonarea Ministerului Educației, înființată acum un deceniu și jumătate, care are ca atribuții:

  • Evaluarea externă a unității de învățământ preuniversitar în vederea autorizării și acreditării;
  • Evaluări pe baze contractuale, la solicitarea ministrului Educației;
  • Participare la monitorizarea și controlul calității, alături de inspectoratele școlare și direcțiile de resort din minister;
  • Propune Ministerului înființarea și acreditarea instituțiilor de învățământ preuniversitar;
  • Elaborează standarde, standarde de referință și indicatori de performanță;

Președintele ARACIP a fost, de la înființarea acesteia, Șerban Iosifescu.


3 comments
  1. Cam tarziu va dati seama de inutilitatea acestei instituții ce reprezintă orice altceva decât calitate. De-a lungul anilor ati creat tot felul de ” experti”, lipsiti total de necesară expertiză, la umbra a tot felul de instituții și ” corpuri”…. Păcat…

  2. Institutii ale statului infiintate pentru acolitii lor ,care au ca activitate impachetat fum.Traiasca incompetenta,prostia,superficialitatea……….

  3. Era de mult timpul ca Aracip cirip cirip sa fie “scuturat”.
    Comportamentul discretionar,secretomania excesiva,falsul profesionalism,lipsa totala de comunicare,birocratia debordanta,criterii de apreciere absolut nerelevante etc,etc,etc erau dominantele aracipiste.Sper sa nu fie cazuri penale dar o reforma profunda in bine a ARACIP este imperios necesara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like