BREAKING Orban: Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete pentru elevi / O să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta

16.103 vizualizări
Foto: gov.ro
“Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete pentru elevi”, a anunțat Ludovic Orban la B1TV, întrebat de licitația prin care Guvernul a anunțat de câteva luni că va cumpăra tablete pentru elevii care nu au acces la învățarea online pentru că nu au dispozitive. Șeful Executivului a mai spus că “o să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta”.

Premierul Orban spune că licitația pentru tablete nu va fi finalizată până la începerea anului școlar, pe 14 septembrie. Redăm declarația prim-ministrului:

Ludovic Orban: Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete. Achiziția e la ONAC, la ONAC s-a referit doamna vicepremier Turcan.

Moderator: De ce nu schimbați acest ONAC?

Ludovic Orban: O vom schimba… Acum eu n-am vrut să umblu la asta de achiziții pentru că ieșeau imediat scandaluri că… dar președintele ONAC este președintele pe care l-am găsit în funcție…  Îți trebuie un motiv pentru a lua o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, optuzitate și o rigoare excesivă în derularea procedurii. O să achiziționăm probabil 70-80.000, dar ne-am gândit la lucrul ăsta.

Deci noi am dat ordonanța de urgență care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene – 175 de milioane de euro care sunt dedicați strict cheltuielilor pentru deschiderea școlilor.

Noi vom deconta autorităților locale sau școlilor orice achiziție care este făcută. Avem 100 de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziționa 500 de mii de tablete, avem 50 milioane de euro pentru materiale și echipamente de protecție, pe care deasemenea le vom deconta autoritățile locale”

Licitația pentru tablete este desfășurată pe 9 loturi, împărțite pe regiunile de dezvoltare ale țării. Niciunul dintre contracte nu a fost încă semnat sau anunțat câștigător.

Vicepremierul Raluca Turcan a lansat săptămâna aceasta un atac fără precedent la adresa instituției care derulează licitația – este vorba despre Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.

Ambele declarații, atât a premierului cât și a vicepremierului vin după ce joi, Marian Murguleţ, secretar de stat responsabil cu Tehnologia Informaţiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului a declarat că cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educaţie nu vor ajunge în şcoli până la data de 10 septembrie, aşa cum şi-a propus Guvernul, întrucât procedura de licitaţie nu a fost gestionată eficient.

Licitația pentru tablete a fost publicată pe SICAP (sistemul public de achiziții) pe 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei pentru aceste dispozitive și după ce Ministerul Educației a făcut un recensământ al dispozitivelor pe care le au elevii și profesorii, prin intermediul SIIIR, sistemul informatic al școlilor. Concluzia: 250.000 de elevi și profesori nu au telefoane, tablete sau laptopuri cu care să facă școală online.

După aprobarea sumelor necesare prin Hotărârea de Guvern nr. 370/2020, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a fost desemnat pentru derularea procedurii de achiziție și încheierea de acorduri-cadru, la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării în baza fundamentării necesarului de către inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Foto: gov.ro


6 comments
  1. Uite tableta… Nu e tableta… Ba scenariu verde, galben, rosu… mov… Bătaie de joc! Nu știe stânga ce zice dreapta…. O asa bulibaseala nu am văzut de când sunt. Învățământul a ajuns de râsul plânsul. Eu nu îmi las copilul la școală, punct.

  2. Ar trebui să precizeze motivele sau să ofere o alternativă. Eu unul nu-mi voi lăsa copiii la școală din cauza riscurilor evidente de a fi făcuți purtători de COVID19. Soția mea e profesoară. Văd problemele din mai multe unghiuri de vedere.

  3. Niște mincinoși ordinari. Asta sunteți!
    Suferiți de neputință din toate punctele de vedere. Plecați din fruntea țării și sa vină cei CARE POT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, a fost trimis în judecată – G4Media / A făcut public faptul că jurnalista Emilia Șercan analiza doctoratul lui Mircea Geoană într-o sală a instituției

Parchetul de pe lângă Tribunalul București l-a trimis în judecată, săptămâna trecută, pe Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României. Acesta este acuzat de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau…
Vezi articolul

Ligia Deca spune că Ministerul Educației a fost ineficient în a asigura decontul nevetei elevilor și susține gratuitatea / Sorin Ion: CCR a declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență 50, cea care prevedea decontul, pentru că era în contradicție cu sintagma gratuitate pentru elevi

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că decontul navetei elevilor este considerat nesustenabil: „Problema este că niciodată nu putea exista predictibilitate bugetară, în sensul în care, chiar dacă noi estimam…
Vezi articolul

INTERVIU Nu doar profesorii sunt responsabili să cultive plăcerea cititului, gustul vine și de acasă, spune Diana Lupu, psihoterapeut / Scriitoarea Carmen Tiderle: Cititul e o plăcere, nu e obligație, nu dăm examene după aceea, citim de bucurie, ca și când ascultăm muzică. Ghid practic pentru părinți în campania „Prinde gustul lecturii”

Scriitoarea Carmen Tiderle, autor de cărți de poezii pentru copii, a spus că cititul trebuie să fie o plăcere: “Citim de bucurie, e ca și când ascultăm muzică. O ascultăm…
Vezi articolul

LISTA Peste 2680 de localități eligibile pentru programul PNRR, “Microbuze electrice pentru elevi” / Cererile pot fi depuse de primării până în data de 13 iunie 2023. Se pot cumpăra microbuze în valoare de cel mult 6 milioane de euro per proiect

Ministerul Educației a lansat apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație. UAT-urile pot depune cererile până pe data de…
Vezi articolul