Guvernul a introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței executivului un proiect de ordonanță de urgență prin care “să reglementăm situația din educație, astfel încât să putem face față provocărilor care categoric vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce privește organizarea examenelor și organizarea activităților pe toată perioada stării de alertă”. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern în care a declarat că, astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă.
Potrivit surselor Edupedu.ro, Ordonanța de Urgență (OUG) pe educație prevede anularea susținerii efective de către elevi a probelor de competențe de la Bacalaureat 2020. Probele de competențe vor fi echivalate fie cu mediile din timpul anului, fie cu certificate de limbi străine sau de informatică, acolo unde există, spun sursele noastre.
Măsura este cuprinsă în Ordonanță de Urgență pe educație pe care Guvernul se pregătește să o promoveze în ședința de astăzi, 14 mai.
Probele de competențe sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise și de auditare text la Limba străină și examenul de Competențe digitale ar fi trebuit să înceapă pe 29 iunie.
Ludovic Orban, declarații cu privire la modificările din educație:
- Astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSSU) va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de epidemia de coronavirus
- Tot astăzi, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor
- Astăzi va trebui să adoptăm actul normativ, OUG prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, în special acele măsuri care vizează drepturi ale cetățenilor, facilități acordate în perioada stării de urgență și pe care le vom prelungi și dincolo de starea de urgență.
- Va trebui să reglementăm toate măsurile necesare în domeniul sănătății, de asemenea în domeniul educației, astfel încât să putem face față provocărilor care categoric vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce privește organizarea examenelor și în ceea ce privește organizarea activităților pe toată perioada stării de alertă.
- Aici, doamnă viceprim-ministru Turcan suntem pregătiți cu proiectul de OUG?
- Raluca Turcan: Da. Chiar voiam să vă propun pe lista suplimentară a ședinței de zi să introducem acest proiect de Ordonanță de Urgență de prelungire a unor măsuri de sprijin pentru persoane și companii din perioada stării de urgență, care să meargă până la începutul lunii iunie și apoi, pe unele domenii restricționate, în paralel cu măsurile de relansare economică.
- Ludovic Orban: Mulțumesc! De acord cu introducerea pe ordinea de zi.
Soarta probelor de competențe de la Bacalaureat a rămas încertă din momentul în care ministrul Educației a anunțat că modifică ordinea susținerii examenelor, anul acesta, și că noul calendar de BAC prevede că absolvenții de liceu vor susține întâi examenele scrise.
Noutatea la Bacalaureat este că examenul va începe cu probele scrise, pe 22 iunie, anunța pe 27 aprilie Monica Anisie.
Informații de background
Calendarul Bacalaureatului de anul acesta a fost modificat, astfel încât examenele scrise să fie susținute de elevi înaintea celor de competențe. Astfel, BAC-ul 2020 va începe în data de 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.
Probele de competențe ar fi trebuit să înceapă pe 29 iunie.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat în urmă cu o săptămână, la Realitatea Plus, că “examenele vor începe pe 15 iunie – Evaluarea Națională, iar Bacalaureatul – avem o modificare: susținem întâi probele scrise începând pe 22 iunie, după care vom susține probele de competențe. Aici avem în lucru câteva propuneri referitoare la aceste probe de competențe, luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare, după ce ne vom consulta marți în ședința Comisia de Dialog Social“.
Ce sunt probele de competențe?
Probele de competențe sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise și de auditare text la Limba străină și examenul de Competențe digitale. Aceste probe ar fi trebuit susținute începând de pe 9 iunie conform calendarului stabilit anul trecut de Minister.
La aceste probe, elevii nu primesc note sau calificativ admis/respins, rezultatele fiind exprimate prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător unei grile aprobate la nivel naţional.
Probele de competențe sunt următoarele:
- Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
- Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
- Competențe digitale – proba D
- Competențe lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
Potrivit surselor Edupedu.ro, o altă modificare avută în vedere de oficialii din Minister pentru Bacalaureatul de anul acesta este renunțarea la centrele zonale de examinare. Pentru a putea asigura distanțarea și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, liceenii care fac naveta, de exemplu, ar putea susține examenul la școlile din localitatea de domiciliu, spun sursele Edupedu.ro.
Calendar BAC 2020 – probele scrise, anunțate de minister să înceapă în data de 22 iunie
22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris
- Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
- Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris
Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:
- Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
- Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
Potrivit surselor Edupedu.ro aceste date nu vor suferi modificări.
Calendar Evaluare Națională 2020:
15 iunie 2020 Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020 Matematică – examen scris
18 iunie 2020 Limba şi literatura maternă – examen scris
Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declarat pe 27 aprilie că “examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare”.
Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni)
- Școlile au fost închise de pe 11 martie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021
- vacanţa de vară 2020 începe pe 13 iunie
- Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Citește și:
-
BAC 2020 Probele de competențe – “luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online”, spune Monica Anisie
-
Pot fi susținute online Evaluarea națională și BAC 2020? Dragoș Iliescu, expert în testare și colaborator OECD la evaluările standardizate
-
ULTIMA ORĂ Procedura pentru elevii care se întorc la școală pe 2 iunie, pentru pregătirea de Evaluare Națională și Bacalaureat
-
Klaus Iohannis: Nu se redeschid şcolile, nu se redeschid grădiniţele. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza cum au fost planificate din capul locului. Anul școlar se va încheia pe 12 iunie
-
Înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță vor fi realizate online, anunță Ministerul Educației. Evaluarea psihosomatică va fi înlocuită cu declarație pe proprie răspundere a părinților și recomandare de la grădiniță
-
Calendar Bacalaureat 2020 – forma care a fost publicată în Monitorul Oficial anul trecut