BREAKING Orban anunță OUG pe educație, pentru reglementarea examenelor în stare de alertă. Surse: Probele de competențe de la BAC vor fi echivalate și nu vor mai fi susținute

80.506 vizualizări
SURSA: gov.ro
Guvernul a introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței executivului un proiect de ordonanță de urgență prin care “să reglementăm situația din educație, astfel încât să putem face față provocărilor care categoric vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce privește organizarea examenelor și organizarea activităților pe toată perioada stării de alertă”. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern în care a declarat că, astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Ordonanța de Urgență (OUG) pe educație prevede anularea susținerii efective de către elevi a probelor de competențe de la Bacalaureat 2020. Probele de competențe vor fi echivalate fie cu mediile din timpul anului, fie cu certificate de limbi străine sau de informatică, acolo unde există, spun sursele noastre.

Măsura este cuprinsă în Ordonanță de Urgență pe educație pe care Guvernul se pregătește să o promoveze în ședința de astăzi, 14 mai.

Probele de competențe sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise și de auditare text la Limba străină și examenul de Competențe digitale ar fi trebuit să înceapă pe 29 iunie.

Ludovic Orban, declarații cu privire la modificările din educație:
  • Astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSSU) va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de epidemia de coronavirus
  • Tot astăzi, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor
  • Astăzi va trebui să adoptăm actul normativ, OUG prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, în special acele măsuri care vizează drepturi ale cetățenilor, facilități acordate în perioada stării de urgență și pe care le vom prelungi și dincolo de starea de urgență.
  • Va trebui să reglementăm toate măsurile necesare în domeniul sănătății, de asemenea în domeniul educației, astfel încât să putem face față provocărilor care categoric vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce privește organizarea examenelor și în ceea ce privește organizarea activităților pe toată perioada stării de alertă.
  • Aici, doamnă viceprim-ministru Turcan suntem pregătiți cu proiectul de OUG?
  • Raluca Turcan: Da. Chiar voiam să vă propun pe lista suplimentară a ședinței de zi să introducem acest proiect de Ordonanță de Urgență de prelungire a unor măsuri de sprijin pentru persoane și companii din perioada stării de urgență, care să meargă până la începutul lunii iunie și apoi, pe unele domenii restricționate, în paralel cu măsurile de relansare economică.
  • Ludovic Orban: Mulțumesc! De acord cu introducerea pe ordinea de zi.

Soarta probelor de competențe de la Bacalaureat a rămas încertă din momentul în care ministrul Educației a anunțat că modifică ordinea susținerii examenelor, anul acesta, și că noul calendar de BAC prevede că absolvenții de liceu vor susține întâi examenele scrise.

Noutatea la Bacalaureat este că examenul va începe cu probele scrise, pe 22 iunie, anunța pe 27 aprilie Monica Anisie.

Informații de background

Calendarul Bacalaureatului de anul acesta a fost modificat, astfel încât examenele scrise să fie susținute de elevi înaintea celor de competențe. Astfel, BAC-ul 2020 va începe în data de 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Probele de competențe ar fi trebuit să înceapă pe 29 iunie.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat în urmă cu o săptămână, la Realitatea Plus, că “examenele vor începe pe 15 iunie – Evaluarea Națională, iar Bacalaureatul – avem o modificare: susținem întâi probele scrise începând pe 22 iunie, după care vom susține probele de competențe. Aici avem în lucru câteva propuneri referitoare la aceste probe de competențe, luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare, după ce ne vom consulta marți în ședința Comisia de Dialog Social“.

Ce sunt probele de competențe?

Probele de competențe sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise și de auditare text la Limba străină și examenul de Competențe digitale. Aceste probe ar fi trebuit susținute începând de pe 9 iunie conform calendarului stabilit anul trecut de Minister.

La aceste probe, elevii nu primesc note sau calificativ admis/respins, rezultatele fiind exprimate prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător unei grile aprobate la nivel naţional.

Probele de competențe sunt următoarele:

  • Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
  • Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
  • Competențe digitale – proba D
  • Competențe lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

Potrivit surselor Edupedu.ro, o altă modificare avută în vedere de oficialii din Minister pentru Bacalaureatul de anul acesta este renunțarea la centrele zonale de examinare. Pentru a putea asigura distanțarea și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, liceenii care fac naveta, de exemplu, ar putea susține examenul la școlile din localitatea de domiciliu, spun sursele Edupedu.ro.

Calendar BAC 2020 – probele scrise, anunțate de minister să înceapă în data de 22 iunie

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

Potrivit surselor Edupedu.ro aceste date nu vor suferi modificări.

Calendar Evaluare Națională 2020:

15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020       Matematică – examen scris
18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declarat pe 27 aprilie că “examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare”.

Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni) 
  • Școlile au fost închise de pe 11 martie 2020

Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

  • vacanţa de vară 2020 începe pe 13 iunie
  • Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Citește și:

 


35 comments
  1. Aș avea o întrebare pentru mai marii noștri. Cine răspunde dacă de la o proba la alta copiii capătă virusul ăsta. Copiii află unii de la alții, că cineva are..sau au avut contact cu cineva care a avut virus. Ținuți în case timp de 3 luni, izolați efectiv, fără nicio alternativă de pregătire cu adevarat eficientă pentru un absolvent de clasa a XII a , găsim acum de cuviință ca sunt apți pentru examen susținut în clădiri pe care nu le am considerat favorabile pentru începerea cursurilor. Cine răspunde pentru siguranța copiilor cu atât mai mult pentru siguranța psihica și emoțională, dincolo de stresul firesc al unui examen, apare și stresul de a suporta o masca timp de trei ore ( n aș vrea sa aud de mănuși) , în condiții de cine știe câte grade, la care se adaugă grija de a nu atinge diverse lucruri prin locurile prin care trec. Nu este vorba de o zi de examen. Sunt trei zile. Dacă țări mai dezvoltate economic decât noi sau mai puțin dezvoltate, au găsit o soluție pertinentă pentru acest an și această generație de elevi, de ce nu s a încercat și la noi același lucru. Franța consideră ca este soluția adoptată,, sigura și dreaptă” ,,deoarece nu putem să garantăm într-o manieră absolută organizarea probelor scrise”; Olanda anulează, acest examen tot pe considerentul asigurării securității elevilor și al cadrelor didactice; cele doua țări sunt modele în ceea ce privește sistemul educațional ( vrem sa le urmăm exemplul, dar acum nu se poate); Republica Moldova anulează bacalaureatul. La noi au fost anulate competențele, probe la care doar dacă elevul nu participă, nu trece de ele.
    Nu este timpul trecut pentru o măsura cât se poate de firească ( nu favorizantă) în condițiile actuale, pentru asigurarea sănătații copiilor și al cadrelor didactice. Poate fi ridicata media de admitere de bacalaureat de la 6 la 8. Ar fi o soluție. Haideți că se poate!

    1. Completare…. Media finală a bacalaureatului, ridicată de la 6( șase) la 8 ( opt) , sa fie media claselor IX-XII. Finalitatea liceului și validarea examenului de bacalaureat în aceste condiții poate fi considerată obiectivă.

  2. Bamejala asta de indicatii pretioase cu privire la examenele finale ne arata o data in plus ce fel de specimene conduc nu doar educatia, ci intreaga tara! Un premier care nu prea mai stie ce inseamna scoala (se pare ca a frecventat-o la FR!), un vicepremier care ne-a dat dovada cunostintelor in indelungata viata parlamentara (in special la PD!), un ministru al educatiei care nu stie ce are in parohie! Doamne, astia chiar isi bat joc de copii, de viitor! Care va urma sa fie “calitatea in educatie” dupa aceste examene? Cat de relevante vor fi aceste examene pentru viitorul acestor tineri? Cum vor face ei fata nivelului urmator de pregatire? Nu conteaza. Prosti sa fie, ca sa le arate ei cum si ce trebuie sa faca, in special la alegeri! Vom ajunge pe noi culmi….de prostie!

    1. Subscriu celor menționate de dumneavoastră…. nu aude nimeni din cei ce ar trebui sa ia masuri ca sa fie totul bine…. la facultăți se dau examenele online… deci….se poate și altfel

  3. Dar faptul ca în acea perioada terasele și Mall-urile vor fi deja deschise, nu reprezintă un pericol?! Sau faptul ca hotelierii deja așteaptă cu bratele deschise clienții din 15 iunie?
    Elevii vor da năvală prin Mall și parcuri, însă la examen se infectează?!

    1. Total de acord! Sunt elev de a 12-a si vreau sa dau acest examen. M-am pregatit pentru acest examen si nu sunt de acord cu echivalarea mediilor. Majoritatea din cei care nu s-au pregatit sunt cei care doresc echivalarea si ii pun la zid in online pe cei care isi doresc sa dea acest examen.(pe motiv ca nu pun la socoteala faptul ca se pot contamina si ca nu ar putea sta cu masca atatea ore. Daca ar fi trebuit sa stea in mall 3 ore cu masca pe fata , nu mai comenta aproape nimeni.) Cine nu s-a pregatit sau cui ii e frica de contaminare , poate sa dea examenul in urmatoarea sesiune cand oricum nimeni nu ne asigura ca vom scapa de virus. o sa trebuiasca sa convietuim cu el si incet incet vom putea face tot ceea ce faceam inainte numai ca va trebui sa facem acest lucru cu normele de distantare si asa mai departe. Sa fim realisti. Nu vom vedea pe nimeni indignat de faptul ca s-ar deschide mall-urile sau s-ar desfasura din nou examenele pentru permisul auto. Cei care isi doresc anularea bacului sunt tot cei care isi doresc in aceeasi masura si deschiderea teraselor, parcurilor etc.

  4. Domnule Dinu,
    Nici dvs nu ați dat bacalaureatul ?
    Vă întreb deoarece corect se scrie ” faceți “, nu ” face-ti ” , ” ia o hotărâre “, nu ” i-a o hotărâre ” ….. Baftă … Aveți nevoie.

  5. E destul de evident ce persoane doresc aceasta echivalare: persoane cu note umflate, incompetente de a sustine un examen. Ma bucur enorm ca mi se ofera sansa sa intru la facultate pe merit si nu mi se ocupa locul de persoane care nu stiu cand sa utilizeze cratima. Respectand masurile de siguranta si disciplina, nu va fi nicio problema! Totul vine din educatie!

    1. Copilul care a invatat 4 ani e pregatit si pr examen. Nu sunt note ingrasate, sunt note muncite. Multi au dat ECDL SI Cambridge. Daca se anuleaza competentele de ce nu se anuleaza tot? Facultatile cu prestigiu stiu sa-si aleaga viitorii studenti…altele ii primesc si fara bac. Mu se pot compara generatiile asa cum nu comparam situatia in care suntem cu nimic. Copilul meu e acceptat la o facultate din Anglia… sincer nicio valoare nu are vestitul bac in aceste timpuri. Sa fie cu totii sanatosi.

    2. Si eu dau Bac-ul anul asta si din acest motiv nu imi doresc nici eu echivalarea. Toti cei care isi doresc sa dea Bac-ul sunt pusi la zid in online.
      Pana la urma Bac-ul nu este obligatoriu iar cei care se simt stresati de faptul ca nu au invatat sau de riscul contaminarii (care poate fi oriunde de altfel, nu doar la bac)
      pot sa sustina examenul atunci cand sunt pregatiti.

  6. De ce echivalam competentele dar nu si BACul sau Evaluarea Nationala? Acestea sunt mai periculoase sau ce? Devine penibil… Ma bucur macar pentru cei din Moldova unde s-a putut lua o decizie care sa apere in primul rand sanatatea elevilor.

  7. Ma bucur ca Ministerul Educatiei din Republica Moldova a pus in balanta riscurile si s a gandit la mai multe scenarii reale care ii implica pe elevii care vor sustine examenele , ceea ce Ministerul Educatiei din Romania nu cred ca a facut, si au luat o decizie foarte buna! Va rog sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va puneti in locul celor care trebuie sa sustina en sau bacul! Spuneti ca va ganditi la ei si la sanatatea lor , dar ii chemati la scoala in iunie la “pregatire”. Daca acei elevi se vor contamina , nu vor mai sustine bacul ? Sau cei care au fost bolnavi si n au putut sa invete in spital sau sunt in izolare. Normal ca la asta nu v ati mai gandit. Sustineti ca le vreti binele, dar vad ca nu este asa deloc!

  8. Susținerea în sine a examenelor naționale și de bacalaureat mi se par foarte riscante pentru toti elevii si (profesori) care participă, ei fiind expuși riscului de contactarea acestui virus.

    1. Dar faptul ca în acea perioada terasele și Mall-urile vor fi deja deschise, nu reprezintă un pericol?! Sau faptul ca hotelierii deja așteaptă cu bratele deschise clienții din 15 iunie?
      Elevii vor da năvală prin Mall și parcuri, însă la examen we infectează?!

      1. Elevii din clasele a VIII a si a XII a sunt constienti de viitorul lor si nu au parasit casa de luni de zile(de cand a inceput carantina).Daca nu aveti copil sau ruda care sa fie in una din aceste doua clase terminale,va propun sa va tineti opinia pt dumneavoastra pentru ca este total gresita.Elevii de a XII a sunt majoritatea speriati ca pot lua virusul in timpul BAC ului si nu mai pot sustine admiterea,fiind ulterior nevoiti sa stea acasa inca un an dupa atata munca.

        1. Va propun sa nu mai generalizati. Sunt intr-adevar elevi sprtiati ca pot contacta virusul , dar sunt si elevi care n-au dat 2 bani pe acest examen sau pe invatat si acum doresc varianta cea mai avantajoasa pentru ei.

  9. Din punctul meu de vedere bacul ar trebui dat in functie de mediile 9-12, nu e suficient ce ati facut. Uitându va un pic la statistici, va veti da seama ca situatia e foarte grava si chiar nu e cazul ca bacalaureatul si examenul de clasa a 8 a sa se sustina in scris.

  10. Competentele nu au nicio pondere la examenul pentru BAC!
    Ma prezint, spun ca nu stiu nimic si merg mai departe la examen.
    Eventual pot lua BAC-ul cu 10!
    Inutila risipa de resurse unane si financiare.

  11. Sa le spună cineva că există și licee cu profil tehnologic și care au cursuri până pe 26 iunie, deci cum vor intra în vacanță pe 13 iunie? Și examenul de certificare a calificării absolvenţilor învăţământului liceal, filiera tehnologică, nivel 4 cum va fi anul acesta?

  12. Ganditi-va cati diriginti vor fi mobilizați la scoala si cate zile ca sa “ajute”, de fapt sa întocmească hârtii de înscriere, sa strângă manuale (care de altfel pot fi predate in toamna sau cand isi ridica elevul diplomele), sa strângă poze de la elevi ptr ca secretariatele nu lucrează în această perioadă. Plus ca esti programat de 3 ori sa inchizi medii (ca profesor la an terminal si restul si ca diriginte ptr medii generale). Degeaba am fost cuminte in aceasta perioada.

    La ce suma estimati costul mastilor, dezinfectantilor si eventualelor tratamente de după?…

    Si ce veti face, dati ordonanta de urgenta ca sa ne “convingeti” sa supraveghem si corectam la bac? Ne veți face si ptr astea acte adiționale la contractul de munca? Ca si ptr online?

    Forțată, obligata voi iesi sa îndeplinesc si astea. Dar la vot nu ma puteti obliga.

  13. Nu sunteti in stare sa evaluati situatia in ansamblu ei total, cu examenele de la liceele vocationale, cu alte atestate la licee vocationale, ce se intampla? Stati la masa si puneti pe hartie toate examenele ce trebuiesc date si ce implica toti acesti copiii care vor iesi pe strazi si se vor inghesuii prin mijloacele de transport, apoi vor sta in strada la cozi sa li se i-a temperatura, sa intre in scoli, sa astepte tezele si apoi sa stea cu masca si manusi 4 ore (ca inteleg ca s-a marit timpul – nu stiu cu ce ajuta – mai bine ar face niste subiecte mai usoare si mai scurte, nu ce teste de antrenament se trimit in ultima perioada, mai grele decat in anii trecuti, unde este logica acestor teste grele?). Si daca unora li se v-a face rau la examen din cauza stresului sau a faptului ca poarta masca si pot face atacuri de panica? Cine o sa fie responsabil? A fost cineva pus in situatia asta? A facut careva un acces de panica sa vedeti cum te lasa – efectiv fara vlag – nu te mai poti concentra pe nimic, asta in caz ca iti revi oarecum in timp util.
    ECHIVALATI NOTELE DE BAC SI EN CU MEDIILE!!! SINGURA SOLUTIE VIABILA IN CONDITIILE DATE!!!

    1. Stimate domn, dar faptul ca în acea perioada terasele și Mall-urile vor fi deja deschise, nu reprezintă un pericol?! Sau faptul ca hotelierii deja așteaptă cu bratele deschise clienții din 15 iunie?
      Elevii vor da năvală prin Mall și parcuri, însă la examen se infectează?!
      În acest context, la primul viscol din iarna următoare, hai sa amânăm tezele sau se le anulam. Și discuția poate continua…

  14. Mai incordati-va putin dlor guvernanti! Sa le anulati si pe restul si sa echivalati Bacul si EN cu mediile pe cei 4 ani. Uitati-va si la Moldova, ei cum au reusit sa i-a o hotarare? Face-ti lucrurile intregi nu pe jumatate!

  15. Cu examenele care trebuiau susținute în această săptămână la Liceele cu profil vocațional (Arte, Seminar Teologic, etc.), ce se întâmplă???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA Sumele pe care profesorii le vor primi pentru a participa la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice au crescut cu 30%, anunță Ministerul Educației / Mișcarea vine pe fondul grevei suspendate din Învățământ și după ce au existat intenții de boicotare a probelor de la Bac sau Evaluarea Națională

Ministerul Educației a anunțat că majorează cu 30% sumele de bani primite de profesori dacă se implică în desfășurarea Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat 2023, potrivit ordinului de…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță o analiză a liceelor cu rezultate slabe la Bac 2022: “Ne vom apleca o atenție specială asupra acelor școli care nu au avut elevi înscriși la Bac”, spune ministrul / Anul trecut au fost anunțate controale la școlile cu rezultate slabe la Bac, dar până acum nu se cunosc rezultatele sau dacă au avut loc aceste verificări

Ministrul Educației a anunțat azi rata de promovare la nivel național a Bacalaureatului 2022: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani, 73,3%. Nivelul a urcat pentru prima…
Vezi articolul

Brăila, Cluj, Iași sunt județele cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2023 – rezultate finale / Rata de promovare a scăzut față de 2022 în cea mai mare parte a țării / Creștere semnificativă a ratei după contestații în Călărași, unde evaluarea s-a făcut digitalizat

Brăila, Cluj și Iași rămân în topul județelor cu cea mai ridicată rată de promovare la Bacalaureat, la nivelul tuturor candidaților, după soluționarea contestațiilor, în timp ce Ilfov-ul rămâne pe…
Vezi articolul