Ora de începere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, etapa județeană, decalată sâmbătă la prânz pentru elevii care participă și la olimpiada de Limba engleză / Elevii susțin proba în aceeași școală dacă au depus o cerere – DOCUMENT

26.074 de vizualizări
Foto: © Potatushkina | Dreamstime.com
Elevii care participă sâmbătă, 16 martie, la Olimpiada de limba engleză (ONLE), etapa județeană, și vor să participe și la OLAV – Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, pot face acest lucru, pentru ei mutându-se ora de începere a OLAV la 30 de minute de la terminarea probei scrise de la engleză, după cum se arată într-o adresă cu caracter „urgent” trimisă inspectoratelor școlare cu mai puțin de o zi înainte de concursuri, document obținut de Edupedu.ro. Elevii ar urma să rămână pentru OLAV în aceeași școală, fără să poată ieși din centrul de concurs. Noutatea a apărut după „numărul mare de solicitări din partea părinților” de elevi aflați în situația de a alege între cele două competiții, mai scrie în adresă.

Potrivit adresei, modificarea a fost anunțată în școli cu mai puțin de o zi înainte de începerea probelor, după „numărul mare de solicitări din partea părinților elevilor calificați la etapa județeană/a sectoarelor municipiului București a olimpiadelor școlare de limba engleză, respectiv „Lectura ca abilitate de viață””.

  • Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației date despre câte cereri au fost depuse în acest sens, când au fost înregistrate și numerele de înregistrare ale acestora. În momentul primirii lor, vom publica răspunsul.

Conform documentului, ambele olimpiade județene încep de la ora 10:00 și durează trei ore în cazul OLAV și două sau trei ore în cazul Olimpiadei de engleză, în funcție de clasă – VII-VIII sau IX-XII. Elevii ar urma să aibă 30 de minute pauză în care nu părăsesc centrul de concurs și nu comunică cu exteriorul și susțin pentru alte trei ore proba de la OLAV. De precizat că este vorba de elevi de gimnaziu și de liceu care vin din mai multe părți ale județelor de la primele ore ale dimineții și nu este clar cum vor avea acces la apă și mâncare de la ora limită de intrat în săli, 09:30 și până după ora 16:00.

În cazul în care există solicitări ale elevilor participanți la olimpiada de limba engleză și pentru susținerea probei de la olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, în centrul de desfășurare a olimpiadei de limba engleză se va organiza o subcomisie pentru susținerea probei scrise a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” pentru acești elevi. Proba va începe la ora 12:30, pentru elevii de clasele VII-VIII, respectiv 13:30 pentru elevii din clasele IX-XII”, scrie în adresă.

În intervalul dintre cele două probe, elevii respectivi nu vor părăsi centrul de concurs și nu vor avea acces la dispozitive de comunicare cu exteriorul. După susținerea probei, lucrările vor fi transmise, în condiții de maximă securitate, Comisiei județene/ a sectoarelor municipiului București de evaluare”, continuă precizările din document.

Adresa de vineri după-amiază face parte dintr-un șir de mai multe adrese recente semnate de secretarul de stat din Ministerul Educației pentru învățământ preuniversitar Florian Lixandru, adrese care au modificat succesiv orele de începere pentru elevii de la Olimpiada Națională de Geografie (ONG), etapa județeană de duminică, 17 martie. Din sursele Edupedu.ro, documentul ar putea fi cel puțin a treia din această săptămână. Dacă mai știți și despre alte adrese, ne puteți scrie pe redactie@edupedu.ro.

De precizat în context că planificarea olimpiadelor școlare 2024 a fost publicată pe 29 ianuarie, cu întârziere, în ea menționându-se printre altele orientativ lunile în care se permite susținerea etapelor pe școală, deja susținute de elevi la momentul publicării calendarului oficial. Mai mulți profesori au semnalat după apariția calendarului olimpiadelor școlare 2024 că sunt suprapuneri ale olimpiadelor. Ajustări ale acestor suprapuneri nu s-au făcut până acum, existând doar încercarea de reglare a lor prin, de exemplu, această adresă care este tardivă, afirmă mai mulți profesori Edupedu.ro, sub protecția anonimatului. Potrivit acestora, elevii deja au ales la ce competiție să participe încă de acum o săptămână și au stabilit deja cu aceștia cum ajung la olimpiade, la ce ore și cu ce pleacă înapoi în orașele lor după probă.

Cea mai recentă decizie, de a muta uniform ora de începere a etapei județene la Geografie la ora 9, vine după seria de articole Edupedu.ro în care am arătat că prima modificare a programului a fost doar pentru un elev de clasa a VIII-a, al cărui părinte a depus o cerere direct la cabinetul secretarului de stat Florian Lixandru. Situația semnalată zilele trecute este unică deocamdată, nemaiexistând în istoria recentă vreo scindare pe clase în părți ale zilei pentru aceeași olimpiadă, potrivit profesorilor consultați de Edupedu.ro.

Încă din adresa de miercuri, 13 martie, cea mai recentă privind desfășurarea fazei județene la Geografie, inspectoratelor școlare li se transmitea că „în cazul în care sunt solicitări de participare la etapele județene ale olimpiadelor școlare care se suprapun, vă rugăm să ne comunicați în termen util aceste cazuri”. Precizarea vine cu 3 zile înainte de primul final de săptămână din anul 2024 cu mai multe olimpiade naționale școlare – fazele județene, anume 16-17 martie.

FOTO DOCUMENT Adresa ME din 15.03.2024 privind orele de începere OLAV și ONLE – etapa județeană 2024:

Articol în curs de actualizare.

Foto: © Potatushkina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 10 olimpiade școlare județene au loc în finalul de săptămână 16-17 martie, printre care Geografia, Istoria, OLAV, Limba engleză – scris, Biologia, Informatica. Regulile de descărcare a subiectelor și baremelor pentru centrele de concurs 2024 – DOCUMENT
Brambureală cu elevii și profesorii, orchestrată de secretarul de stat Florian Lixandru: Olimpiada de Geografie, faza județeană, va începe pentru toți elevii duminică la ora 9:00 – DOCUMENT
Solicitarea care a dus la schimbarea peste noapte a orei de începere pentru olimpiada județeană de Geografie, pentru toți elevii de clasa a VIII-a, a fost făcută pentru un singur elev, direct la cabinetul secretarului de stat Florian Lixandru
Modificare peste noapte la Olimpiada Națională de Geografie, etapa județeană de duminică, 17 martie: doar elevii de clasa a VIII-a din toată țara vor da concursul de la ora 13:00, în timp ce toate clasele celelalte susțin proba scrisă dimineața / Lixandru, ME: Am avut o solicitare a unui părinte

10 comments
  1. RUGAMINTEA mea este sa imi spuneti unde m-as putea adresa cu solicitarea de a muta data olimpiadei de Culturia si Spiritualitate care este in acelasi timp cu OLLR nationala…. chiar nu se poate macar olimpiadele din aceeasi arie curiculara sau inrudite… sa nu se suprapuna, asa cum s-a intamplat cu OLAV?
    fiica mea ar fi participat la OLAV (anul trecut s-a calificat la nationala la aceasta olimpiada)… dar anul asta nu a mai putut participa din cauza suprapunerii datelor
    acum nu poate participa nici la Cultura si Spiritualitate!!! va rog, unde as putea face o scrisoare in acest sens??? multumesc

  2. la Școala 129 din București, sector 4, unde s- a desfășurat proba de engleza, gimnaziu, nu a informat nimeni copiii dimineața la intrare in scoala că se impune depunerea unei cereri pentru a participa la Olav iar la prânz, când au terminat engleza, au fost scoși în curte pentru că nu au făcut cerere ! O imensă bătaie de joc fata de acesti copii!
    Cum să îți dorești să rămâi intr- un sistem care te trateaza cu dispreț și care nu ridica un deget sa te ajute in vreun fel să îți valorifici potențialul ?
    Oare răspunde cineva pentru aceasta proasta organizare?Pentru speranțele năruite și pentru bătaia de joc îndurată ?

  3. Organizare ce a lasat de dorit. Sunt mama unei adolescente ce s-a calificat la trei probe olimpice judetene, OLAV, engleza si franceza. Anuntul privind sustinerea probei la OLAV dupa sustinerea probei de engleza a bulversat organizatorii ce nu i-au permis copilului meu sa sustina proba neexistand comisie. Nu a existat nicio intiativa si niciun interes din partea colegiului unde s-a sustinut proba de limba engleza (Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc – Bucuresti) Mentionez ca proasta organizare si lipsa viziunii celor implicati in “Romania educata” imi lasa un gust amar, nedigerabil. Treziti-va! Este frustrant, dezamagitor.

  4. La Școala 103 din Sectorul 5 ni s-a comunicat că sesiunea suplimentară pentru etapa județeană a OLAV s-a anulat din lipsă de participanți deși în timpul Olimpiadei de Limba Engleză s-a întocmit o listă pe care erau înscriși cel puțin 3 copii.

  5. Bătaie de joc la adresa elevilor participanți. Pentru onor profesorului/școlii, min. educației “tratează” după interes. Bine (vă) fac elevii când părăsesc acest sistem împuțit.

  6. Tipic pentru programul Romania educata, o comedie a erorilor (ca sa evit alte defintii, mai tari, care se potrivesc: ignoranta, habarnism, prostie, dispret etc.).
    Olimpiada de engleza: faza pe sectoare/judete, ar fi trebuit sa incepa pe data de 16.03.2024 de la orele 9.00(adresa ISMB nr. 5513/1/11.03.2024). In bunul spirit improvizatoriu sub care sta toata activitatea din invatamant (de la ministru in jos si-n sus), pe 15.03.2024 (adica ieri, vineri) ministerul, prin scula de serviciu (secretar de stat) transmite catre ISJ/ISMB o adresa (nr.26544/15.03.2024) de modificare a orei, din 9.00 in 10.00. Nu discut ratiunile pentru care s-a considerat oportuna modificarea orei ci doar capacitatea manageriala si morala a celor care, desi cunosc foarte bine mersul in scoli- vineri nu prea mai are cine sa anunte elevii, mai ales cand cadrele didactice si elevii sunt si-n activitati de tipul saptamana altfel/verde, sau adresa zace la mapa directorului (si el pus politic si probabil cu alte activitati vinerea), oricum comunicarea este la pamant(un sistem in care fiecare asteapta pe altcineva sa rezolve…) intr-un dispret total fata de elevi si parinti, genereaza un stress in plus (in conditiile in care declarativ invatamantul este o prioritate nationala centrata pe elev!). Si vreti rezultate? Pai daca si pe elevii acestia, putini, care isi mai dau interesul, ii tratati asa…

  7. Acest minister al educatiei este manageriat foarte deficitar! Condus de oameni nepotriviti, fara viziune, fara capacitatea de a analiza si preintampina astfel de situatii, astfel incat elevilor sa li se respecte dreptul de a participa la toate olimpiadele. E mult prea dificil pentru acest minister sa aiba un calendar coerent, ingradindu-le copiilor, celor care mai sunt interesati de scoala, sanse egale prin participare in conditii optime, nu o olimpiada la jumatate de ora de precedenta…E pedagogic, eficient, productiv un astfel de stres? Incompetentii din minister pot sa faca fata acestor olimpiade, in aceeasi zi, dupa 30 min pauza, pauza in care nu le ofera copiilor nici macar un sandvis sau o sticla cu apa?!! Votati incompetentii in continuare, dragi parinti, acesti nenorociti care au distrus educatia, politruci, analfabeti functional, morti dpdv moral si spiritual! Rusine si iar rusine!

  8. Pentru ați pus ca boii olimpiade de uman în aceeași zi. Mai întrebați dracului părinții și copiii ce vor.

  9. “nemaiexistând în istoria recentă vreo scindare pe clase în părți ale zilei pentru aceeași olimpiadă, potrivit profesorilor consultați de Edupedu.ro.”

    Ați uitat informatica, olimpiada se desfășoară împărțită pe liceu și gimnaziu,în zilele diferite și nu deranjează pe nimeni.
    Neasigurarea de șanse pentru participarea tuturor doritorilor se numește discriminare .
    Elevii sunt la vârsta când explorează și își caută drumul .
    Din păcate incompetentii din minister zgândăriti de romanii experți în “să moară capra vecinului” le “pun talpa “ celor dornici să participe la mai multe discipline .
    Și ce dacă era la solicitarea unui părinte? Sigur nu e un singur elev forțat să renunțe la participarea la una sau mai multe discipline . Respect acelui părinte care a luptat pentru dreptul copilului sau , sigur mulți nu au știut la ce uși să bată.
    Rușine celor care l-au împiedicat pe acel copil să participe la disciplinele preferate .O fi unul , dar poate cel mai bun .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Competențele digitale ale elevilor și profesorilor, dezvoltarea gândirii critice și a capacității de a face față pericolelor online să devină priorități pentru sistemele europene de educație – Consiliul UE

Dezvoltarea alfabetizării digitale și media, gândirea critică și competențele de rezolvare a problemelor sunt esențiale și ar trebui să constituie o prioritate pentru sistemele de educație, potrivit concluziilor adoptate de…
Vezi articolul

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Câteva mii de copii cu vârsta între 5 și 11 ani s-au vaccinat împotriva COVID. Important e să trecem de acest val care cred eu că va fi ultimul important din punct de vedere al sănătății publice

Ministrul Sănătății a anunțat sâmbătă dimineață că sunt “câteva mii de copii din toată țara” cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care s-au vaccinat deja, în primele zile…
Vezi articolul

Profesorul are libertatea să-și organizeze predarea și evaluarea pe parcursul întregului an școlar, între evaluarea standardizată de la începutul anului și cea de la final, anunță ministrul educației în contextul schimbării structurii calendarului școlar

Ministrul Educației a declarat astăzi că profesorii vor avea libertatea „să-și organizeze atât predarea materiei, cât și evaluarea pe fiecare disciplină”, între evaluarea standardizată de la începutul anului și cea…
Vezi articolul