OFICIAL Noile reguli pentru școli, valabile de luni, aprobate prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății / Cursurile se suspendă la o școală dacă 50% dintre clase au activitatea întreruptă din cauza Covid-19

165.012 vizualizări
Foto: captură Ordin comun ME – MS de pe 1 octombrie 2021
Ordinul cu noile reguli pentru școli a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial. Este ordinul comun cu numărul 5.338/1.082 al miniștrilor Educației și Sănătății. Este vorba despre schimbări majore în luarea deciziei de închidere a unităților de învățământ, anunțate în ultimele zile de oficiali.

Principala reglementare din noul ordin comun, potrivit documentului de lucru consultat de Edupedu.ro, este aceea că se suspendă cursurile doar la apariția unui caz pozitiv într-o clasă, și nu la rata de infectare din localitate, cum era până acum. Toți copiii acelei clase rămân acasă. După 8 zile, cei care sunt testați și au un rezultat negativ se întorc în clasă. Restul fac școală online până la trecerea a 14 zile de la suspendarea cursurilor. Citește mai jos pe larg.

Practic, cele două scenarii care erau până acum construite în jurul pragului de infectare de 6 la mie se transformă, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro, în următoarea situație:

„Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, după cum urmează:

Scenariul 1Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie                                indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă
Scenariul 2  Participarea zilnică, în sistem online a elevilor              Cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2  într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe  

În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică”.

„Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se  dispune pentru o perioadă de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.  

La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioada de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al  DSP/DSPMB.  

  • Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi  de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.
  • Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora. 
  • Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv,  pot continua cursurile cu prezența fizică. 

DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ, dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar”. 

Proiectul de ordin – documentul integral

Articolul este în curs de actualizare


32 comments
  1. Întrebare?

    Când se suspendă cursurile unei grupe de preșcolari, urmare a constatării infectării unui preșcolar cu virusul Sars-Cov-2, unitatea de învățământ emite vreo decizie de suspendare?

    Vă mulțumesc!

  2. Atenție! Din ordin reiese că testarea în a 8a zi se va face pe banii părinților într-un laborator acreditat. Deoarece laboratoarele sunt singurele care pot emite certificate. Cabinetul școlar nu are această posibolitate.

  3. Pe Ceaușescu l-au condamnat pentru genocid.
    Pe șmecherii ăștia cine îi judecă?! Nesimțire maximă față de copii si bunicii lor de acasa. Cum să-i faci pe copii sa nu socializeze sa nu alerge .

  4. Poate cineva sa explice de ce elevii vaccinati din clasele a 7-12/13 pot merge fizic la cursuri, dar copiii – de asemenea vaccinati – din clasele a 6a nu?

      1. Cititi cu atentie ordinul. Spune asa

        (7) Prin excepție de la prevederile alin. (1), elevii claselor VII—XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

        Deci doar de la clasa a 7a se poate.

  5. NOTĂ: Există o posibilitate de avansare a bolii și în cazul persoanelor vaccinate – datorită unor afecțiuni care limitează vaccinul -, însă proporția este foarte mică. Niciun vaccin nu va funcționa 100%, însă șansele de a nu face o formă gravă a bolii sunt imense comparativ cu riscul de a nu face vaccinul. În plus, rata de mortalitate la terapie intensivă este foarte mare la această boală. Vaccinul nu poate opri infecția, însă poate opri afectarea plămânilor și, în mod evident, previne decesul.
    Cu alte cuvinte, vaccinul nu ne protejează gâtul și nasul (acesta este rolul măștii), dar poate proteja plămânii și poate reduce multiplicarea virusului. Foarte important pentru cei care tem de deces.

    1. Mai mult, acum cateva zile scria intr-un ziar ca studiile au relevat ca un bolnav de Covid vaccinat scoate virusul din corp de 3 ori mai repede decat unul nevaccinat. La vaccinat max.6 zile. La nevaccinat max. 18 zile.

  6. Aroganță, nesimțire și incompetență.
    Cine și cum va face testările în școlile supraaglomerate cu peste 1500 de elevi? Au avut toată vara să se gândească la asta dar nu au luat în calcul că rata de incidență va depăși 6 la mie, în pofida faptului că au fost avertizați de specialiști. Nici măcar ca variantă posibilă, pentru care să se pregătească din timp. Cine trebuia să facă asta ? Nu ministerul ? Toate deciziile sunt luate de minister și trec pe la inspectorate, școala nu are niciun cuvânt de spus.
    Cum să păstrezi distanța în clase cu peste 32 de elevi, tot inspectoratele și ministerul au permis acest lucru, în ciuda faptului că școlile s-au plâns de nenumărate ori că nu au spații și că sunt supraaglomerate. A cui e responsabilitatea pentru această situație ?
    Doar clasele de început de ciclu, pregătitoare și a V-a au mai puțini elevi, cu celelalte clase ce facem ?
    Cine își asumă responsabilitatea pentru faptul că planurile cadru pentru liceu nu au fost modificate pentru actuala generație care a terminat clasa a VIII-a în 2021 ? Și pentru faptul că elevii din clasele a VII-a și a VIII-a au 31 ore pe săptămână ?
    Cine ar trebui să flexibilizeze încadrările profesorilor astfel încât să își poată păstra norma întreagă în timp ce elevii petrec mai puțin timp la școală ?
    Răspunsul, prieteni, e vânare de vânt.

    1. Poate e timpul ca școala, părinții, elevii (beneficiarii sistemului ăsta putred, cum ar veni) SĂ AIBĂ UN CUVÎNT DE SPUS. Unul singur e suficient: demisia.

  7. Poate ma repet, dom’ ministru: unde este avantajul vaccinatului? Ati sustinut ca vor fi beneficii cum ar fi asugurarea dreptului la munca, educatie, sanatate prin prezenta fizica si acum aruncati pe toata lumea in aceeasi oala in online? Unde e dreptul acelui parinte care cu strangere de inima si-a vaccinat copilasul de 12 ani ca el sa poata ramane fizic la scoala, iar el sa poata munci la serviciu? Si va mai mirati ca sta pe loc campania? Daca ati diferentia acum lucrurile, ati vedea ca economia ar reporni, copii nu ar sta fara sa aiba cine sta cu ei acasa, nu s-ar mai plati cei 75 la suta parintilor. Dar habar nu aveti sa faceti PR-ul unei campanii de vaccinare. Stiu profesori antivaccinisti convinsi care s-au vaccinat abia ieri ca sa poata preda fizic si sa mearga la baze de tratament sau la film. Cunosc cazuri concrete “urnite” spre vaccin acum pt ca vor niste beneficii. Dati-le!

    1. Omule cred ca nu prea intelegi romaneste, daca in clasa sunt copii pozitivi este normal sa stea toti acasa avand in vedere ca, si cei vaccinati pot lua virusil si l pot transmite, chiar daca cei vaccinati vor avea forme foarte usoare.

      1. Si, desi chiar tu scrii ca “cei vaccinati vor avea forme foarte usoare”, de ce sustii sa stea toti acasa, inclusiv vaccinatii? Pentru ca pot lua si transmite virusul intre ei, dezvoltand forme usoare si vor elimina virusul din corp in maxim 6 zile, adica mai putin de 8, cand pot incepe sa vina si cei nevaccinati la ore fizic? De ciuda sau de ce sa stea toti acasa???

  8. HALUCINANT!!!
    Ati esuat lamentabil cu vaccinarea pt ca v – a fost frica sa va asumati masuri nepopulare si acum incercati imunizarea in masa!!

    Sunt dezamagita profund de medicii care au acceptat si au permis o asemenea decizie politica. Chiar nu a fost nimeni interesat de evaluarea efectelor pe termen lung ale infectiei covid la copii/tineri. Afectarea cardiaca, neurologica, endocrinologica, etc., chiar si la cazurile usoare nu va intereseaza ?!

    Introducerea testelor salivare (metoda salvatoare), pe care apropo nu le aveti, mi se pare o gluma buna, daca nu ar fi de plans. Cand o sa stiti ce teste sa utilizati? Probabil cand acest val se va stinge de la sine, lasand in urma un nr de morti care ii va face invidiosi pana si pe brazilieni si un nr de copii care isi vor descoperii problemele treptat.
    Ce pot sa spun, doar : “Doamne ajuta!”
    Macar divinitatea sa aiba mila de acest popor.

  9. Niște gunoaie prin orice mijloace vor să reducă populația și dacă altfel nu au reușit acum au ajuns la copii. Niște mizerii de oameni că idioții o tot dau înainte cu vaccinul care ori cu el ori fără ele tot se îmbolnăvesc deci clar este doar un alt instrument cu o grămadă de reacții adverse adus tot pentru a putea reduce populația de altfel un vaccin ar trebui să te protejeze de boală. Dar ce poți cere de la niște penali și hoți care au întrecut orice măsură.

  10. Sunt profesor de educatie fizica. Trimit la testare la cabinetul medical al scolii cca 7 elevi in fiecare zi. Cel putin 3 sunt depistati pozitivi. Foarte multi parinti isi trimit copiii bolnavi la scoala. In scoli se petrec adevarate crime. Trebuie sa trecem urgent in online.

    1. treci online domnule profesor, si eu o sa fiu viitor profesor de sport si nu sunt de acord cu dvs. Vreau sa vad cum faceti sport online:). Daca va e teama lasa ti pe altu mai tanar care nu se teme.

      1. Întîi termină tu 12 clase, la cum scrii nu pari să fi ajuns acolo. Da, se face sport online de mai bine de un an, dar trebuie să te ducă un pic mintea să (te) organizezi.

    2. Crima e in capul tau. Tine-te de ei: in interior se poarta masca, distantarea si jocurile individuale usoare, nu de echipa in clasa sau sala. De ce nu le impuneti sa respecte?

      1. Tocmai pentru ca nu sunteți profesor vorbiți așa , Educatie fizica se poate si online . Sunt foarte multe exerciții care nu necesita mult spațiu .

  11. Acest ordin incalca constitutia iar avocatul poporului trebuie sa atace acest ordin. Daca vrei ca copilul tau sa faca ore online el nu va avea acces sa intre la ore cu toate ca alti colegi de clasa care au cereri aprobate de director pot intra online la acelasi ore.
    Este un haos total nici ore fizic nu se fac cum trebuie, nici ore online nu putem face, toate acestea numai dupa 2 saptamani de scoala. Dl campeanu stie ca pierderile generate de incomptenta lui sunt mai mari decat pierderile generate de predarea online. De acum campeanu trebuie scris cu litera mica, pentru ca va fi un alt ministru mic al educatiei.

  12. Acum pe bune, l-a crezut cineva pe Cîmpeanu când a zis că o să se facă teste? Fiecare părinte va evalua până la ce nivel va risca sănătatea copilului său. Scapă cine poate!

  13. Mizeriile astea care ne conduc au interese mari, este vorba de mulți bani la mijloc. Cum explică Tâmpeanu unui copil care săptămâna trecută a venit acasă plângând pentru că un cadru didactic care predă la el la clasă a făcut Covid deși era vaccinat? Și ce să vezi marți alt cadru didactic, vaccinat și el are covid. Școală în care dacă vrei să bei apă, să mănânci, ieși în curtea școlii.

  14. O încălcare gravă a libertății. Părinților care se luptă pentru a-și proteja copiii li se retrage dreptul de a o face. Se pare că au libertate cei care aleg să meargă la mall sau în restaurante, au libertate cei care aleg să nu se vaccineze, au libertate cei care nu cred în COVID – 19 și aleg să își trimită copiii bolnavi la școală. A fost rezolvată însă prin reglementarea de astăzi o problemă importantă. Le-a fost retrasă părinților libertatea de a nu-și trimite copiii în focare de infecție.

  15. Urmeaza un adevarat dezastru. Ce credeti ca se va imbunatati asa? Schimbarile vor afecta chiar mai mult copiii. Aceste decizii sunt masluite si deloc gandite. Ratele doar vor continua sa creasca, veti ajunge sa nu mai aveti locuri in spitale, iar istoria se va repede, doar pentru schimbarea unei decizii ce oricum va intra in vigoare cand veti realiza, dar VA FI PREA TARZIU.

  16. 50% din nr. de clase?
    Până și la gripă se închidea pentru mai puține cazuri.

    Oamenii ăștia sunt rupți de realitate.

    Exact in marile aglomerări urbane și nu numai, NU se mai pot închide școlile nici la 20 la mie.

    Va fi babilonie.
    5 clase în on line, restul fizic.
    Revin cele 5 apoi probabil intră alte 6 clase în on-line (adică FĂRĂ școală pt. că orele vor fi intercalate cu ale celor care sunt fizic la școală)
    Și tot așa.
    Nici școală fizică, nici on-line, nici hibrid.

    Școala dezmembrată.

    Între timp școala va fi afectată și de înmormântările membrilor familiilor care vor interveni inevitabil.

    Școala este sigură atâta timp cât se respectă regulile, dar este un adevărat vector de răspândire datorită mobilității permanente și fluxului de oameni din toată localitatea care se întâlnesc în același loc.

    P.S. Observați că masca in aer liber nu a fost introdusă pentru curtea școlii( elevii stau cu mască în clasă dar se întâlnesc in curtea școlii unde masca NU e obligatorie) si nici in exterior în localitățile unde este scenariul roșu.

    Efectiv se dorește acest dezastru sanitar.

    Vor cere ajutorul U.E. dar va fi prea puțin și prea târziu….

  17. Un mare fassss: cine testeaza? Cati sunt testati? Cum si de cate ori? Tot o da idiotul asta de ministru (si cu gasca lui de penelisti nemernici) cu povestea ca si in vest..bla bla. Si in vest ce? Acolo este hibrid, cei care vor sa se testeze (iar aolo chair se testeaza de obicei minim de 2 ori pe saptamana fiecare copil) fac in calsa, ceilalti (care nu vor sa se testeze, nu au vaccinuri, etc) fac on line. Una pe cealalta nu se exclud, numai in creiereul lui campeanu si lui catzu. O mizerie maxima, sint orase, cum e si Timisoara cu rate de 9/1000 si spitale pline och

    1. Te cred cu pericolul la care suntem expusi,dar am o întrebare (retorică pentru că eu nu cred in totalitate ce se zice in media) : ai văzut cu ochii tai spitalele pline ochi? Știm noi ce se întâmplă exact in spitale? Sau trebuie sa ne mulțumim cu ce ni se aruncă în față în presă? Azi ne zic una pe un ton de șoc și groază ca sa bage panica în noi și să ne oblige sa acționăm în direcția voită de guvernare,iar mâine poimâine o dau cotita că nu a fost chiar așa grav,că au apărut nu știu ce studii și că ne-am panicat degeaba.Oricum ar fi multă sănătate și putere să trecem peste asta!🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

E necesară o platformă online unde să poată fi reclamate abuzuri în școală – nou apel al World Vision România, după adoptarea Planului național de combatere a violenței școlare / Platforma ar ajuta în problema subraportării cazurilor de abuzuri, spune organizația

O platformă online unde copiii și părinții să poată reclama cazuri de abuzuri în școală este necesară pentru a răspunde unei probleme importante – subraportarea  abuzurilor, spune organizația World Vision…
Vezi articolul