Noile programe de examen la Limba română și Matematică, pentru Evaluarea Națională 2021, au fost publicate în Monitorul Oficial. Structura subiectelor se schimbă, dispar compunerile și sunt evaluate competențele de tip PISA

167.380 de vizualizări
Admiterea la liceu, simularea Evaluării Naționale
Foto: Pixabay.com
Noile programe de examen valabile începând cu generația aflată acum în clasa a VII-a au fost publicate în Monitorul Oficial. Programele pentru susținerea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, începând cu anul școlar 2020-2021 au schimbări majore față de cele valabile până anul acesta, inclusiv, potrivit documentelor publicate în Monitorul Oficial și analizate de Edupedu.ro. Atât la Limba și Literatura română, cât și la Matematică se modifică structura subiectelor, noua formă având „o nouă viziune”, se arată în documentele oficiale.

Programele noi pentru Evaluarea Națională 2021 vin în contextul în care elevii care sunt acum clasa a VII-a și care vor susține acest examen anul viitor au avut un curriculum nou din clasa pregătitoare și până acum, programe școlare noi la fiecare materie și manuale noi la toate disciplinele.

Ordinul cu noile programe de Evaluare Națională 2021 – publicat în Monitorul Oficial
Programa la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2021

În programa pentru Evaluarea Națională 2021 la Limba și literatura română, chiar din preambulul documentului sunt menționate câteva modificări fundamentale față de vechea programă, adoptată în 2014.

  • „Subiectele de limba și literatura română de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a evaluează competențele de receptare a mesajului scris de diverse tipuri, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă, adecvată și eficientă a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare cu scopuri diverse, precum și exprimarea identității lingvistice și culturale proprii în context național și internațional.”
  • ”Etapele intermediare ale formării competențelor specifice pe care le conțin programa de valoare și detalierea conținuturilor sunt prezentate în programa școlară în vigoare.”
  • „Structura subiectului are în vedere o nouă viziune care valorifică procesele cognitive evaluate de testările PIRLS și PISA, vizează modelul dezvoltării personale în receptarea textului literar și caracterul funcțional al componentei lingvistice, în conformitate cu profilul de formare a absolventului de gimnaziu și cu programa școlară sus menționată.”
  • „În evaluarea competențelor și a conținuturilor se vor urmări permanent aspectele normative, ortoepice, ortografice, morfologice și de punctuație, utilizându-se constant Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM 2), Dicționarul explicativ al limbii române și alte tipuri de dicționare și îndreptare.”
DOCUMENT Vezi noua programă la Limba și literatura română, valabilă pentru Evaluarea Națională 2021:

Față de programa actuală, în vigoare pentru cei care acum sunt clasa a VIII-a și care vor susține anul acesta Evaluarea Națională, modificările sunt de substanță.

Dispar compunerile, genurile și speciile literare sunt înlocuite de „tipuri de texte”, celebra cerință din toate comentariile care presupunea ”motivarea apartenenţei unui text studiat sau la prima vedere la o specie literară sau la un gen literar” devine istorie.

Rămâne, în schimb, „caracterizarea personajului”.

Programa la Matematică pentru Evaluarea Națională 2021

Noua programă de Matematică pentru Evaluarea Națională 2021 este mai detaliată în privința competențelor generale și specifice pe care examenul trebuie să le evalueze față de programa aflată în vigoare, adoptată în 2014. În ce privește conținuturile, o analiză aprofundată care urmează să fie făcută va arăta diferențele.

DOCUMENT Vezi noua programă la Matematică, valabilă pentru Evaluarea Națională 2021:

FOTO: School photo created by freepik – www.freepik.com

Amintim că elevii care astăzi sunt clasa a VII-a ar fi urmat să susțină semestrul acesta o simulare a Evaluării Naționale cu o structură nouă de subiecte, diferită de cea a simulărilor susținute de clasa a VIII-a. Închiderea școlilor pentru a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus a pus, însă, sub semnul întrebării întreaga structură a anului școlar în curs.

 


14 comments
  1. De ce profesorii nu au fost OBLIGATI sa predea conform noii programe? Sa admitem ca in clasa a V-a nu au stiut despre ce e vorba, dar in clasa VI-a si clasa a VII-a ce au facut? I-au innebunit pe bietii copii sa invete ca papagalii argumenteri la genuri si specii literare intr-un limbaj neologic dictat de profesor. Bine ca se renunta la invatarea mecanica, vorba lui Creanga ” Cumplit mestesug de tampenie”.

  2. Foarte bine .Era timpul pentru o schimbare. Suntem in UE de atatea ani si copiii nostri tocesc , in continuare, texte pe care nu le inteleg si care nu pun in valaoare decat capacitatea lor de memorare. Dar, au nevoie de materiale , manuale si exercitiu. Materiale care sa respecte programa noua si sa-i invete cum sa gandeasca. Pana acum copilul meu a invatat doar dupa programa veche. Cum sa-ia jutam?

  3. Câti bani au fost plătiți pe meditatii pentru materia clasică!
    Se duce totul de râpă, vor trebui să facă mai multe meditații , să recupereze materia V-VI, după testele PISA.
    Asa pățesc fraierii.

  4. In conditiile in care nici manuale nu am avut in nici un an, manualele sunt carate la scoala ca sa fie ,profesorii predau fiecare cum stie, ce modificari doriti sa faceti?
    Ce teste PISA ,s-a lucrat la școala pe acest model sau doriți sa vedeti ce rezultă?

  5. Nu mi se pare corect ca noi cei care trec anul care vine a8a sa incepem cu alta programa pentru testele tip PISA. De ce? Trebuie sa invatam si acest gen de evaluare? Eu vreau sa fie totul ca pana acum,fiindca daca dam teste tip PISA munca noastra in astia 4 ani de zile s-a dus pe apa sambetei! Asa ca eu vreau sa fie EN ca si pana acum,pentru ca noi cei care trecem a8a anul acesta am muncit foarte mult in astia 4 ani si nu e corect sa ne dea doar gramatica sa invatam! MULTUMESC!

  6. nu mi se pare ok pentru ca toti anii astia s au dat cu specii eu zic sa nu se aprobe si sa ramana la vechea programa daca nu se va intampla josnic ministeru

  7. Bun. Și programele la celelalte discipline de examen? LEN prevede ca începând cu această generație EN se va realiza prin:
    a) o probă scrisă la limba şi literatura română;
    b) o probă scrisă la limba maternă;
    c) o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe;
    d) o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională;
    e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului;
    f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale,
    susţinută în timpul anului.
    SE MAI FACE, NU SE MAI FACE?

  8. Elevii de clasa a 8a trebuie sa fie evaluati dupa cat i-a au fost pregati la scoala si nu acasa.

  9. Pentru amaratii care dau evaluarea nationala anul acesta nu se face nimic?? Sau toata lumea se bazeaza pe scoala facuta acasa, pe meditatiile facute si pe efortul parintilor. Nu ni se spune nimic.
    Ganditi-va ca practic fața de cei de a 7-a, acestia au facut doar un semestru in plus!
    Alta generatie de sacrificiu.
    Pe acestia ii bagam pur si simplu sub preș.La ei va merge….cum o fi…

  10. Foarte bine era si timpul. Programa veche a complicat romana pana dincolo de limita absurdului, in defavoarea stiintelor exacte. Eu una pe autoarele manualului lui fi miu de romana le as exclude din invatamant., atat de complicat la modul inutil este manualul. Nu stiu ce au vrut sa demonstreze respectivele doamne, inteligenta in niciun caz. Elevii trebuie sa stie sa comunice corect si logic. Punct. Speram intr o reabilitare a stiintelor exacte, care au devenit in mod paradoxal cenusareasa educatiei. Felicitari doamnei ministru pentru viziune. Era si timpul!

    1. Stimată doamnă, veți avea mari surprize cu noua programă. Vă doresc mult succes în aprofundare noii gramatici.

      1. Eu, si colegii mei de a VIII-a, nu am fost pregătiti pentru așa ceva. La scoală, profesorii de romană si de matematică ne predau după programa veche, cu oarecare mici schimbări. Nu am vorbit niciodată despre exprimarea opiniei sau dezbaterea unui subiect.
        In conditiile acestea, de stat acasă, consider ca nu trebuie schimbată EN. Poate aceste modele tip PISA să li se aplice elevilor care trec acum clasa a V-a. Atât profesorii cât și elevii să aibă timp să aprofundeze noua programă.
        V-ați bătut joc de generții întregi de elevi, pe care îi folosiți drept cobai!!!

  11. Am ajuns că niște repetenți priponiți de pile prin ministere și prin redacții, coordonați de un pensionar din armata care se da “expert în educație” după ce a făcut toată viața instrucție de tip “culcat, sal înainte” cu soldații, sa decidă că dacă reușești să citești niște etichete e mult mai bine decât dacă citești romane. Că de poezie nici nu poate fi vorba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programul after-school ar putea fi asigurat gratuit de stat, ca soluție a ministrului Andronescu pentru ca profesorii să nu fie dați afară după reducerea orelor de școală

În planul de reducere a orelor de la clasă ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vine cu o nouă modificare. Propunerea sa ar fi, potrivit unei declarații făcute marți la Realitatea TV,…
Vezi articolul

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a să fie susținută și de elevii de clasa a VII-a, corigențele să fie date înaintea examenului, iar școlile să completeze în SIIIR și caracteristici ale profesorilor, recomandări în raportul pentru neprezentarea a peste 7 mii de elevi la examenul din 2023

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a ar trebui să fie dată și de elevii de clasa a VII-a, este una dintre propunerile făcute de cercetătorii de la IȘE,…
Vezi articolul

Ce burse vor primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute – proiect / Elevii de clasa a XII-a cu rezultate la olimpiade ar primi toți banii de bursă pe un an școlar întreg după ce termină cursurile

Criteriile de acordare a burselor școlare prevăzute în noua lege a educației care intră în vigoare la începutul lunii septembrie au fost publicate în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri…
Vezi articolul