Teste de antrenament pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat au fost publicate de Ministerul Educației. Descarcă subiectele publicate

226.653 de vizualizări
Calendar BAC
Foto: Pexels.com

 

“Teste de antrenament” pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat au fost publicate astăzi, 30 martie 2020, de Ministerul Educației. Testele “respectă modelul subiectului de examen”, au fost realizate împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare – instituția din minister care concepe subiectele tuturor examenelor – și au obiectiv “de a exersa în această săptămână și de a continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene”. Subiectele sunt publicate fără baremele de evaluare și notare, care vor fi făcute publice vineri, 3 aprilie, informează instituția.

Testele de antrenament vin după ce ministrul Monica Anisie a exclus scenariul înghețării anului școlar și a declarat, pentru Edupedu.ro, că “foarte curând, în funcție de evoluția situației la nivel național privind pandemia COVID-19, vom transmite oficial datele referitoare la reluarea cursurilor și la situația examenelor naționale“.

În contextul suspendării cursurilor, pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii examenelor naționale, Ministerul Educației și Cercetării a publicat un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține examenele naționale. Resursele de antrenament tip test, realizate împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare, respectă modelul subiectului de examen. Obiectivul acestora este acela de a exersa în această săptămână și de a continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene.

Baremele de evaluare și de notare vor fi publicate pe același site, vineri, 3 aprilie 2020. Rolul acestora este de autoevaluare și calibrare a modului în care au fost redactate răspunsurile. Totodată, în cadrul emisiunilor Teleșcoala (TVR) vor fi prezentate unele soluții ale acestor teste de antrenament, cu explicațiile necesare pentru a înțelege cât mai bine răspunsurile din baremele de evaluare și de notare“, explică Ministerul Educației.

Evaluarea Națională de clasa a VIII-a – Modelele noi de subiecte

Elevii și profesorii au la dispoziție câte 5 variante de teste de antrenament pentru examenele de Matematică, Limba și literatura română și Limba maternă.

Descarcă, în format .PDF, cele 5 teste de Matematică pentru Evaluarea Națională:

Testul 1 de Matematică pentru Evaluarea Națională:

 

Descarcă, în format .PDF, cele 5 teste de Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională:

Testul 2 de Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională:

 

Sub denumirea “Teste de antrenament”, modelele de mai sus au fost concepute de specialiștii în evaluare ai Ministerului și le sunt transmise elevilor la aproape 3 săptămâni de la închiderea școlilor, din cauza epidemiei COVID-19, și după ce ministrul Anisie a declarat că “foarte curând” va anunța oficial “datele referitoare la reluarea cursurilor și la situația examenelor naționale”.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a declarat în urmă cu o săptămână că cele trei scenarii probabile, la care se lucrează la Ministerul Educației în prezent, nu implică înghețarea anului școlar. Contactat de Edupedu.ro, Cîmpeanu a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale și admiterea la facultate vor fi la finalul lunii august, jumătatea lunii septembrie.

Toate școlile și grădinițele sunt închise de pe data de 11 martie 2020 până cel puțin după Paște – potrivit anunțurilor oficiale – pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Edupedu.ro prezintă succint structura oficială a anului școlar 2019-2020 – neschimbată până acum
Semestrul al II-lea (20 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

Ordinul încă aflat în vigoare prevede următoarele excepții la structura anului școlar 2019-2020:

  • pentru clasele a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 29 mai 2020
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 34 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 5 iunie 2020
  • pentru clasele liceale – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri

Programul Școala altfel ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii. Recuperarea cursurilor nu se poate realiza în perioada vacanțelor, prevede ordinul, pentru cazurile în care cursurile sunt suspendate din cauza unor calamități naturale, intemperii, epidemii sau alte situații excepționale.

Citește și:

 

 


31 comments
  1. Au mai aparut si alte teste de antrenament? A zis dna ministru ca vor aparea in fiecare saptamana cate 5 teste, iar vineri baremele.

  2. N-am fi crezut că în 2020 trăim într-o țară în care testele nu se traduc în limbile minorităților naționale. Cred că în Uniunea Europeană acest lucru este o discriminare pe bază etnică, care mi se pare inacceptabilă.

  3. Dragă Denisa, tie ti se pare ca “profesionalism” înseamnă ca unii elevi sa munceasca pe brânci tot anul, sa isi dea interesul si sa obtina medii bune, iar restul elevilor sa nu invete nimic decat amenințați de corijare, insa la sfarsitul anului sa faca pregătire peste pregatire si sa isi umfle notele de la bac, ajungand la egalitate cu cei care chiar au învătat, iar mai apoi pana la facultate sa uite aproape tot? Asta înseamnă pentru tine profesionalism si corectitudine? Faptul ca unii muncesc tot liceul pentru acel examen final, iar altora nici nu le pasă, fac pregătire doar la sfarsit pentru ca asa ii îndemna părinții si constietizeaza si ei ca nu au facut nimic cu viata lor pana atunci? Exemplu, ca sa nu spui ca vorbesc aiurea: am colegi care nu au învățat mai nimic tot liceul si nici măcar baza din gimnaziu nu o aveau, dar totusi au intrat la liceu cu o medie peste 9,70. Cum crezi ca e posibil asta altfel decat cu pregătire de ultim moment care sa le crească exponențial notele? Ai dreptate, vrem profesionalism, vrem aceleasi sanse de admitere la facultate, deci, doamna ministru, va rog sa luati in considerare echivalarea diplomei cu media din liceu.
    P.S: Denisa, in liceu mai nimeni nu iti pune note pe ochi frumosi (profesorii nu te cunosc, sunt obiectivi) ca sa imi spui tu mie ca unii cu intelect redus vor avea medii peste capacitățile lor. Cine a avut de învățat a învățat in toți cei 4 ani. Stiu ca nu toate notele reflecta exact cunoștințele elevului, insa o medie a tuturor notelor din acesti ani cu siguranta va demonstra interesul elevilor cu privire la educatia lor.

  4. Atenție! La Logică 3 din 5 teste sunt greșite. Testele 4 și 5 sunt, într-adevăr, pe modelul dat de minister în cursul anului acesta, dar testele 1, 2 și 3 sunt pe modelul din anii anteriori, care a fost modificat. Toate erorile sunt la Subiectul II. Subpunctul A) nu mai există (din 5 subpuncte s-a trecut la 4, renunțându-se la cel în care se cerea formula propozițiilor) iar subpunctul D este modificat. Nu se mai cere obversa conversei unei propoziții ci o combinație de inferențe imediate și pătratul lui
    Boethius, de exemplu obversa contradictoriei conversei a două dintre propoziții. Și bineînțeles este acum subpunctul C nu D, din moment ce s-a modificat numărul e subpuncte. Celelalte modificări, mimore, de la Subiectele I și II sunt realizate corect.

  5. V-as ruga pe toti sa incetati cu aceasta absurditate de echivalare a bacului cu notele din liceu. Sunt elevi extrem de bine pregatiti care insa au medii mici pentru ca domnii profesori au incercat sa le dea un impuls spre a invata. Notele din liceu sunt subiective si nu reflecta cunostintele elevului la momentul incheierii ciclului liceal.Cati elevi de media 10 nu au picat bacul in anii precedenti?! Haideti sa sprijinim munca si nu chiulul. Acest mesaj este din partea unei intregi clase in an terminal care se teme ca facultatile pe baza de dosar ii vor respinge in ciuda faptului ca au muncit mult pe parcursul anilor. Examenele trebuie sustinute si evaluate de cadre competente ca pana acum. Masuri se pot lua (precum in unele landuri ale Germaniei care nu amana si nici nu anuleaza examenele) .Putem opta pentru amanarea pana trece situatia de urgenta, sustinerea mai multor sesiuni de examen in mai multe zile sau luarea de masuri de protectie in scoli, de dezinfectare,iar elevii oricum stau singuri in banca si vor fi prezenti in scoala doar dascalii si cei de a 12-a, cu putina disciplina si responsabilitate, se poate, dar copiii cred doar ce vor. Eventual s-ar putea pune cate un elev la distanta de 2 banci ca sa avem siguranta mai mare si extinderea evaluarii in toata unitatea de invatamant, nu doar in 6-7 clase. Va roaga o generatie intreaga, doamna ministra, sa luati in calcul munca din toti acesti ani si dreptul la o evaluare corecta a competentelor. Chiulul este atragator pentru majoritatea elevilor, va rog nu incurajati aceasta practica si sustineti profesionistii. Nu toate liceele evalueaza in mod corect elevii.Ne punem increderea in corectitudinea sistemului! Numai bine !

    1. Buna seara,

      Ai dreptate in felul tau, Denisa – tu si… “o generatie intreaga”, din care faci parte! Sa stii ca “doamna ministra”, adica doamna ministru a inteles foarte bine ca invatamantul trebuie corelat cu situatia actuala si nu invers! Mai pe romaneste, “sa nu punem carul inaintea boilor”! Pe primul loc este viata insasi… ca celelalte vor veni si ele! Sau, dupa cum sigur ai invatat la orele de engleza, “to be or not to be” este intrebarea principala a prezentului! Asa ca n-o mai rugati atata pe dna mai sus pomenita (voi, “o generatie intreaga”), ca nu prea are rost. Mai bine sa ne rugam toti la Dumnezeu sa trecem cu bine peste acest cosmar!

      1. Feminizarea substantivelor este permisa de ceva vreme, nu este nevoie sa ma corectati, ambele forme sunt admise, exista studii realizate. Daca tot se iau exemple din alte tari, precum Olanda, de ce sa nu luam si din Germania?! Nu imi permit sa cedez locul la facultate unor copii care au chiulit sau facut alte “activitati” pentru notele de 10, este inadmisibil. Masuri se pot lua, cu intarziere sau nu, important este sa nu existe riscuri, dar nici sa nu distrugem viitorul multor elevi. Da, a acestei “intregi generatii” pentru ca, am explicat mai sus, vorbesc in numele unei clase de 27 de elevi si sunt sigura ca mai sunt elevi care imi impartasesc parerea, poate putini, dar cu siguranta sunt. Niciun liceu de prestigiu nu umfla notele elevilor “pe pile” (ca sa citez si un mesaj de mai sus). Mai degraba ati lua in calcul aceasta rugaminte de echivalare a mediilor cu bacul care “se coreleaza cu situatia actuala”. E vorba de viitorul unor tineri la mijloc, sa fie bacul bac. Daca m-as lua dupa username, ar trebui sa cred ca sunteti profesor, deci ati fi constient de problemele pe care le impune aceasta “metoda”. Considerati ca mediile din clasa a 9-a mai reflecta cunostintele unui elev in an terminal? Anii de pregatire intensa, la clasa sau in particular, nu mai spun nimic? Dar elevii care au avut profesori foarte stricti care nu pun note mai mari de 6, dar generatiile aflate sub indrumarea lor au iesit mereu cu note peste 9 la bac? Repet, sa sustinem educatia, nu chiulul!

    2. Puteti opta pentru amanarea pana trece situatia de urgenta, dar credeti ca situatia de urgenta o sa treaca intr-o luna cel mult? Eu nu prea cred. Nici un elev nu o sa fie de acord sa isi piarda un an din viata si, mai ales, pierderea unei posibile inscrieri la facultate in acel an, avand in vedere ca materia este facuta in proportie de 80%. In opinia mea, nici un elev nu este obisnuit cu invatarea prin mediul online deoarece acest lucru nu s-a practicat niciodata. Cel mai bine este sa ascultam ce o sa zica si ministerul despre acest lucru. Daca, sa spunem ca, ne intoarcem la scoala intr-o perioada mai scurta de timp, nimeni nu o sa asigure sanatatea elevului, nu se stie daca se mai poate intampla ceva ( un nou val spre ex ) .. trebuie sa ne gandim si la consecinte. De ce nu-i trimitem acum la scoala daca tot ati spus despre acest lucru? Trebuie sa ne gandim la stresul si sanatatea elevilor, intrucat ca acestia sa avanseze fara pauza si sa obtina o diploma completa.

    3. Absurditate este ca tu ai acces la internet si drept la exprimare.
      La scoala nu se face nimic, nu se invata nimic. Totul s-ar echilibra cu echivalarea notelor. Este singura solutie viabila.

      1. Intotdeauna oamenii care muncesc vor fi criticati. Urmariti doar furatul de note si va simtiti atacati cand cineva sustine profesionalismul in educatie. Multa sanatate!

  6. Buna ziua. In acest moment incerc sa descarc subiectele si nu merge, deoarece mult prea multi acceseaza link-ul. Admir incercarea dvs de a ajuta, dar, pentru sanatatea elevilor, recomandarea mea este de a aplica metoda din Olanda, care s-a aplicat ( cred ) si in UK si SUA, echivalarea examenului de bac cu media din liceu, nu stiu care ar fi o metoda sau un scenariu mai bun. O zi buna.

  7. Buna ziua. In acest moment incerc sa descarc subiectele si nu merge, deoarece mult prea multi acceseaza link-ul. Admir incercarea dvs de a ajuta, dar, pentru sanatatea elevilor, recomandarea mea este de a aplica metoda din Olanda, care s-a aplicat ( cred ) si in UK si SUA, echivalarea examenului de bac cu media din liceu, nu stiu care ar fi o metoda sau un scenariu mai bun. O zi buna.

  8. Am zis ca am incercat sa descarc subiectele:

    Descarcă de aici modelele de subiecte, intitulate Teste de antrenament – Evaluarea Națională

    Nu cele care sunt de matematica
    Va rog sa verificati si primele doualinkuri, in cazul meu aveam nevoie de cele pt clasele primare.
    Acolo materialele sunt stocate pe google drive, si au depasit nr maxim de accesari pe ziua e astazi.
    Despre ele vorbeam.

  9. Copiii trebuie sa fie evaluati obiectiv si sa nu existe niciun favorizat sau defavorizat, foarte bine dna ministra ca sustineti in continuare examenele si fiecare va fi evaluat exact dupa merit,bravo si multa sanatate!

  10. Am incercat sa download-ez accesand linkul pt teste evalaure nationala.
    Bineinteles….teba tipic romaneasca, facuta in graba si fara sa gandesca cineva….

    Primim mesajul:

    Sorry, you can’t view or download this file at this time.

    Too many users have viewed or downloaded this file recently. Please try accessing the file again later. If the file that you are trying to access is particularly large or is shared with many people, it may take up to 24 hours to be able to view or download the file. If you still can’t access a file after 24 hours, contact your domain administrator.

    In loc sa fie postate pe site, pe categorii , a.i. fiecare sa aleaga ce are nevoie, cl a 2, 4, 6 si 8 , ei nu …le arhiveaza si le pun toate intr-un loc…. va dati seama cate zeci de mii de incercari de download au fost facute?

    Speram ca vor face ceva……pt a fi accesate….

    As in garaba au dat drumul si la platforma digitala clasdigitala ro, care culmea e gata din 2017, insa de ce sa nu o tina in sertar, de ce sa isi bata capul cu ea….
    Mai mult..acum cer scolilor sa aiba toti domeniu in ro, pe numele scolii desi nu au alocat nici un leu. Oare nu era normal ROEDU sa acorde gratuit tututor scolilor si liceelor domeniu in RO, ca sunt societati non profit scolie si ca nu primesc fonduri de la primarii nici macar pt hartie igienica si sapun suficient, basca pt a plati anula domeniu.

    1. Salutări!
      Site-ul nu are nicio problemă, însă sunt anumite probleme doar când se încearcă accesarea de pe telefonul mobil, aceasta nefiind din vina lor. Reîncercați de pe un computer/laptop.
      O zi bună!

      1. Am zis ca am incercat sa descarc subiectele:

        Descarcă de aici modelele de subiecte, intitulate Teste de antrenament – Evaluarea Națională

        Nu cele care sunt de matematica
        Va rog sa verificati si primele doualinkuri, in cazul meu aveam nevoie de cele pt clasele primare.
        Acolo materialele sunt stocate pe google drive, si au depasit nr maxim de accesari pe ziua e astazi.
        Despre ele vorbeam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Editura Booklet dă startul campaniei ”Educație prin distracție” / Util pentru învățători: pachete de premii gata pregătite pentru fiecare clasă din ciclul primar (P)

Ce frumoasă este copilăria atunci când personajele năzdrăvane își folosesc superputerile pentru a-i ajuta pe campionii la învățătură să obțină medalii și diplome! Editura Booklet dă startul campaniei ”Educație prin…
Vezi articolul

Subiecte Evaluare Națională 2024 – Limba și literatura română: Texte suport din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și din Cella Delavrancea – „Portret”. La subiectul al II-lea, elevii au avut de făcut o compunere în care să caracterizeze un personaj

Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă de la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024 au avut două texte suport: primul din Constantin Chiriţă –…
Vezi articolul