BREAKING Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile delegate secretarului de stat PSD Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi înaintate de ministru partidelor și a cerut aplicarea lor în 2024

7.548 de vizualizări
Foto: Gov.ro/ colaj EduPedu.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi înaintate de ministru partidelor și a cerut dezbatere amplă, potrivit unui ordin de ministru obținut de G4Media.ro. Documentul oficial este semnat pe 1 februarie 2023.

„Începând cu data prezentului ordin se abrogă Ordinul nr 6.46/04.10.2022 privind delegarea unor atribuții domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru”, prevede actul normativ.

Decizia Ligiei Deca vine după ce Florian Lixandru a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care anunța că PSD va cere dezbatere temeinică pe proiectele de legi, pe care le critica, și propunea ca acestea să nu fie aprobate în grabă, ci până în martie 2024.

Secretarul de stat a șters postarea după mai multe ore de la publicare.

UPDATE ora 12:00: Lixandru a republicat criticile la proiectele de legi, acuzând faptul că retragerea atribuțiilor a fost făcută pentru „delict de opinie”.

Lixandru este unul dintre experții PSD în echipa desemnată de partid să corecteze proiectele legilor învățământului, în varianta Deca.

Ce scria Florian Lixandru:

„Din perspectiva PSD, Legile Educației sunt proiecte mult prea importante care trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete!

PSD va pune în discuția Coaliției stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind legile educației are termen trimestrul 3 al acestui an. Și, în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024.

PSD are patru obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor legilor educației;

1) acces neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) importanța pregătirii viitoarei forței de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii;

4) dezvoltarea afterschool-ul lui pentru sprijinirea părinților care muncesc”.

Admiterea în liceu – PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate, este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile limitări, pentru că ar crește riscul practicile lui alea meditațiilor și al corupției.

Probele de bacalaureat – PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum este propusă în proiect.

Eliminarea formării inițiale pentru învățător/învățătoare prin liceele pedagogice, nu este o soluție mai ales în condițiile lipsei acute de profesor dedicați.

Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei materiale școlare existențe.

Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce privește pe copiii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluții corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți in diaspora.

Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, legea educației a suferit 112 modificări.

PSD insistă că de această dată să fie o dezbatere temeinică!

România poate aloca anul 2023 pentru analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în parlament până la trimiterea cererii de plată cinci, adică până cel târziu martie 2024.”

Articol în curs de actualizare


3 comments
  1. Felicitări doamnei DECA – ministrul educației pentru curaj, pertinență și intransigență!

    Isi formează echipa pe îndelete, iar Lixandru cu siguranță nu ar fi capabil să mai treacă de o admitere în clasa a IX-a la un liceu bun din capitală.

    Poate un control cu tematică managerială nu ar fi o prostie din partea Corpului de Control prin ISJ-urile din țară. Pentru a vedea calitatea numirilor de inspectori școlari și de directori CCD și școli de către inspectoarele școlare generale cu consimțământul secretarilor de stat din minister; de suplimentare prin aprobarea lui Lixandru de posturi de ISGA la câte 3 în unele ISJ-uri ale patriei.
    De altfel puțini Pesediști ar fi în stare să ia un examen de Bac sau de admitere în clasa a IX-a. ( vezi CV-ul multicalificatului – fost șofer de meserie în epoca de aur, Măria Sa președintele PSD, tovarășul Marcel Ciolacu !) .

    Fără examene dispare interesul pentru studiu al copiilor.

    Dar mai presus de toate, orice beizadea are drum deschis spre afirmare socială și/sau politică fără absolut nici un merit.
    Pleiada actuală de parlamentari și de figuranți din Guvern sunt progenituri ale anilor 90 după ce măsurile vehemente ale PSD-ului cu Andronescu în frunte au debilizat sistemul.

    Educația în România este rușinea acestei nații!
    Politicul a îngenuncheat-o complet!

    Toată lumea are păreri în educație inclusiv un individ din generația de azi Selly ( sau așa ceva.)
    Numai cadrele didactice nu mai au cuvânt și demnitate la catedră. Le-a fost furată de întreaga societate românească cu mic cu mare!
    Cine nu-și respectă părinții și dascălii este supus relativ urgent degenerării cognitive și devalorizării umane!

  2. Aflu cu mânie că “jalonul PNRR privind legile educației are termen trimestrul 3 al acestui an”, adică au introdus noile legi ale educației în PNRR ca o modalitate de șantaj ca ele să fie aprobate ?! PNRR este plan național sau planul UE pentru Romania aprobat de România ??? De ce să fie învățământul plătit din bani europeni, ca să facem ce comandă UE ? Ca să introducem egalitatea de gen în lege si ca valorile învățământului să fie diversitatea, incluziunea și echitatea, acest “triumvirat care marchează excesul stângii extreme”, al corectitudinii politice – ideologia progresismului ???? UE nu are atribuții exclusive sau partajate în domeniul Educației, atunci de ce UE alocă bani pentru Educație ? Ca să poată dicta că istoria națională, identitatea națională trebuie date de-o parte pentru a construi identitatea europeană !!!

  3. >>are patru obiective esențiale
    Revolutionare obiectivele astea lol, psd aceiasi mizerie ca pnl as putea zice, aceiasi prostie si incompetenta. De 30 de ani exista obiectivele astea si pesedeu’ tot nu le-a atins.

    Macar daca ar fi fluierat in biserica pentru ceva mai interesant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii care vor să fie în comisiile de la examenele din acest an vor fi aleși prioritar dintre cei care vor participa la simulările de la Evaluarea Națională și Bac – informare a Ministerului Educației

Ministerul Educației a trimis o informare, alături de procedura pentru simularea examenelor, în care anunță, prin inspectorate, că „se va avea în vedere și participarea profesorilor la activitățile de simulare”…
Vezi articolul

Florian Lixandru, secretar de stat: Meditațiile sunt în mare parte o modă, dar și o necesitate în anumite situații / Nu mi se pare deontologic ca un cadru didactic să lucreze în particular cu elevii de la clasă, nici măcar activitatea în afterschool-uri

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, spune că “meditațiile sunt o modă”, dar recunoaște că sunt și o necesitate, atunci când în clasă sunt copii “capabili de performanță…
Vezi articolul

SURSE Înființarea unui „Netflix educațional românesc”, în programul de guvernare PSD-PNL, pe Educație, plus vouchere culturale pentru elevi de 250 lei pe an

Programul de guvernare al PSD-PNL propune înființarea Programului național de învățământ TVR Educațional, de tip Netflix educațional românesc, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Conform documentului, acest program ca scop realizarea…
Vezi articolul