DOCUMENT Ministerul Sănătății a respins eliminarea obligativității măștii la orele de sport în sală, precum și prezența fizică a elevilor în școlile speciale indiferent de scenariu

20.077 de vizualizări
Sursă foto: captură Facebook/Guvernul României
Ministerul Sănătății a respins ridicarea obligativității măștilor la orele de sport în sală și nu a fost de acord nici ca elevii din școlile speciale să poată veni fizic la ore, indiferent de scenariu. În răspunsul oficial formulat la solicitările ministrului Educației, obținut în exclusivitate de Edupedu.ro, secretarul de stat din Sănătate Andreea Moldovan spune că menține restricțiile și că „NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”, fără a face referire expresă însă la educația fizică în aer liber. Amintim că România este singura țară din UE care impune obligativitatea măștii la orele de educație fizică în toată țara și la toate clasele, indiferent dacă orele sunt afară sau în sală.

Ministrul Educației a solicitat oficial Ministerului Sănătății, pe 1 martie 2021, să elimine obligativitatea purtării măștilor de protecție de către elevi în timpul orelor de educație fizică desfășurate afară sau în sălile de sport, dar introducerea obligativității ca elevii să mențină o distanțare de 2 metri, evitarea sporturilor de echipă și menținerea măștilor la vestiare și către sau de la ora de educație fizică.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a cerut ca orele din școlile speciale să se desfășoare față în față, cu prezența fizică a elevilor, indiferent de scenariu, mai puțin dacă localitatea intră în carantină.

Răspunsul Ministerului Sănătății la solicitarea Ministerului Educației este următorul:

„Concluzia simplă și finală este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare.

De asemenea, considerăm importantă sublinierea faptului că:

  • O parte dintre țări au sistat complet orele de educație fizică;
  • În timpul efortului fizic transmiterea este accentuată;
  • Având în vedere că în școlile speciale sunt copii cu multiple comorbidități, cu un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală, considerăm necesară respectarea în continuare a scenariilor care țin cont de incidența fiecărei localități și în cazul unităților de învățământ pentru copii cu nevoi speciale.
  • Plus că 1 copil bolnav fără mască pentru el și pentru colegi – cadru didactic la ora de sport înseamnă închiderea clasei / claselor dacă orele de educație fizică se organizează în comun.
  • Această măsură ar zădărnici efortul susținut de a purta masca în timpul celorlalte activități școlare.”
Răspunsul Ministerului Sănătății la solicitarea Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro:
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Solicitarea trimisă pe 1 martie 2021 de Ministerul Educației, document obținut de Edupedu.ro:
Foto: Edupedu.ro
Informații de background

Amintim că în România, la orele de sport, conform ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, purtarea măștii este obligatorie indiferent de locul în care se desfășoară ora și de vârsta elevilor.

Sorin Cîmpeanu a anunțat pe 1 martie că a transmis la Ministerul Sănătății o analiză a Comisiei Europene cu situația din statele comunitare. “Am adresat rugămintea de a reanaliza situația din această perspectivă și sunt convins că se va ajunge la un numitor comun. Nu există alte state în care orele de educație fizică să se deruleze și să fie obligați elevii să poarte mască”, a declarat ministrul Educației, la Digi 24.

Și sindicatele din Educație și Federația părinților au cerut, într-un apel comun, ca elevii să nu mai poarte mască la orele de sport. “Este inexplicabil faptul că, atunci când s-au stabilit măsurile prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei și Ministerului Sănătății, reprezentanții Ministerului Sănătății au afirmat că s-au inspirat din deciziile luate de alte țări, nu însă și în ceea ce privește purtarea măștilor de către elevi la orele de educație fizică. Și atunci, și în prezent, elevii din majoritatea țărilor membre UE nu sunt obligați să poarte mască la orele de educație fizică. Greșesc specialiștii din aceste țări sau noi avem o problemă?!”, au spus profesorii și părinții, în apelul transmis pe 1 martie.

Citește și:
DOCUMENT România este singura țară din UE care impune obligativitatea măștii la orele de educație fizică în toată țara și la toate clasele, indiferent dacă orele sunt afară sau în sală. Analiza cerută de la Bruxelles de Ministerul Educației
Ministrul Educației: Nu există alte state europene care să oblige elevii să poarte mască la orele de sport
Elevii să nu mai poarte mască la orele de sport – solicitarea comună a sindicatelor din Educație și Federației părinților


12 comments
  1. Secretara de stat este o persoana impunătoare și careia ii place sa manipuleze date în favoarea credințelor pe care le are.
    Când lucra în Brașov am auzit_o când ii solicita șefei de laborator sa modifice sau sa refacă analizele ca să iasă cum vrea ea ca ea nu e de acord sa ii prezinte pacientei rezultatele asa cum le avea. Asa ca, să nu vă fie mirarea ca suntem înconjurați de tot felul de persoane, care pe lângă ca nu pot fi etice, mai lucrează în funcții importante și cu putere de decizie.

  2. Sigur ca astia se adreseaza unui popor de ,,tampiti”. Invartesc numerele ca la ,,loto” si cred ca bulverseaza pe toata lumea. Sigur ca si daca ar fi pe bune numerele vanturate tot n-ar avea nici o valoare in sprijinul motivarii insistentei cu care indeasa ,,mastile pe figura” elevilor. Poti sa sti cati profesori si elevi au fost virusati in perioada cand au fost ,,online”? Evident ca nu? Ca doar n-au testat din casa-n casa. Si atunci despre ce vorbim? Continua pas cu pas circul care face praf psihicul ,,poporului” si asa subrezit in ultimii ani conform zicalei ,,ordinul se executa si nu se discuta.

  3. In ultimii 10 ani s-au triplat numarul de farmacii. Astfel, majoritatea ,,apartinatorilor” au devenit dependenti de ,,suplimente” ingrosand rapid numarul celor cu comorbitati de tot felul (cel mai mare din Europa, se intelege). Acum ,,vitelor” lui Puiu sigur ca nu le trece prin minte ce se intampla in corpul unui copil cand face efort sustinut (educatie fizica) 50 de min., de 2 ori pe saptamana cu ,,masca pe figura”. Isi condamna ,,viţeii” fara nici un regret in numele apararii de ,,una/ alta. Imi zicea un amic ca ar fi o problema daca 1000 de elevi ar refuza sa faca ,,sport” cu ,,pedeapsa măştii pe figura”, s-ar panica ,,decidentii” daca 100.000 de elevi ar refuza sa faca ,,sport” cu ,,pedeapsa măştii pe figura” şi sigur ca ar elimina ,,masura” daca 1.000.000 elevi ar refuza sa faca ,,sport” cu ,,pedeapsa măştii pe figura”. Dar ,,decidentii” cunosc cum sta treaba si stiu ca nici 1000 nu refuza chinul, astfel ca toate decurg conform planurilor. ,,Simtindu-ne” singuri/ unici in ,,Europa” …

  4. Ministrul sănătății este se pare un ageamiu în ale sănătății sau/și un vândut. Dacă vor leșina copii prin școli cred că ar trebui să se uite în fiecare zi peste umăr să n-o pățească.
    Nu este cel cu diploma aia de medic obținută pe genunchi prin Austria în 2 luni și cu rude ce se ocupă cu lobby în favoarea unor firme?!

    1. sa mori de ras cum lesina copiii cu masca la gura, fac aia ( copii de pina la clasa a 4 vorbim) un efort la sport de lesina, domne! ei nu stiu nici sa bata mingea dar sa mai si lesine! …pe unii ma mir ca ii mai suporta masca, nu invers!

  5. Atîta timp cît vom avea un ministru al sănătății fără a fi absolvent al unei instituții de învățămînt superior și un ministru secretar de stat interesat doar să promoveze, la ce va așteptați?

  6. Dar cei de la Sănătate au spus clar ca e vorba de măști purtate în sala de sport.
    Nu afara. De ce se vrea sa se dea dreptate unui om încăpățânat și absurd, care mai și conduce Educația, în loc sa se ia aminte la contraargumentele celor de la Sănătate?

  7. Masca ca masca, dar sa chemi la scoala in orice scenariu si in orice conditii ( ca la noi scolile s-au deschis ca intodeauna, nu cu vreo masura mai speciala in afara de masca) niste copii care oricum sufera de ceva ( adesea de mai multe) ca altfel nu s-ar afla in scolile speciale…asta mi se pare deconectare totala de la realitate sau zel de a parea zmeu peste educatie!
    Bine ca isi aduna curajul ministerul sanatatii, ca era cit pe-aci s-o dam de gard!

  8. In sfarsit! s-a terminat mascarada asta cu masca de la educatie fizica! dar stiu ca le-a trebuit ceva timp sa-l “convinga” pe epidemiologul de serviciu de la educatie… saracul, acum cind adunase de prin toata europa teancuri de rapoarte cine poarta cine nu poarta masca…facuse o cercetare amanuntita…Cred ca e tare trist, saracul…eu ma intreb daca nu cumva i-o fi pus mama-sa fular la gura cind era mic? Ca am auzit ca impiedica oxigenarea creierului…nu mai pricepi evidenta cind te faci mare!

  9. Domnule ministru al sănătății, un certificat de sănătate mintală , eliberat de un grup de experți obiectivi, ați putea să ne prezentați? Nouă, prostimii care vă plăteşte salariul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectorul școlar general din Sălaj, Vasile Bulgărean, membru PNL și colaborator al fostei Securități, demis de Ligia Deca abia după o solicitare de presă, deși Ministerul Educației avea de 5 luni informații despre decizia instanței în cazul acestuia

Ministerul Educației l-a demis joi, 11 iulie 2024, pe inspectorul școlar general al Județului Sălaj, Vasile Bulgărean, la cinci luni după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat…
Vezi articolul

DOCUMENT Măsurile cerute de mediul de business și societatea civilă pentru viitoarea lege a educației / Aceste obiective „vor fi transpuse în legea educației prin norme imperative” – susține Alianța „O voce pentru educație”

Un document de 100 de propuneri de „politici”, care vizează toate capitolele de reformă stabilite de proiectul România educată, a fost lansat joi de alianța „O voce pentru educație”. Potrivit…
Vezi articolul

Rezultate admitere liceu 2023. Au rămas nerepartizați 1.619 elevi, din care patru au medii peste 9 / Cei mai mulți elevi, peste 111.000, au intrat la liceul dorit, iar aproape jumătate dintre ei la prima opțiune pusă pe fișă

Rezultatele admiterii la liceu au fost anunțate de Ministerul Educației miercuri la prânz. Acestea arată că numărul elevilor repartizați computerizat  111.128 de elevi, adică 98,56% dintre cei care au depus…
Vezi articolul

Cinci eleve din București au creat cea mai bună aplicație IT din Europa, în competiția internațională de programare și antreprenoriat Technovation Girls. Cum funcționează Safe Walk, pentru prevenirea agresiunilor pe stradă

O echipă de eleve de liceu din România a câștigat competiția regională pe Europa a Technovation, după ce fetele au dezvoltat cea mai bună aplicație europeană din divizia seniori. Echipa…
Vezi articolul