BREAKING Măsurile oficiale care se iau din 2 iunie în toate școlile pentru elevii claselor terminale, a VIII-a si a XII-a, precum și în perioada Evaluării Naționale și Bacalaureatului – proiect

33.473 de vizualizări
FOTO: pixabay.com
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a postat pe site, în dezbatere publică, un set de recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor impuse de starea de urgență pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS COV 2, scrie G4Media.ro. Între acestea sunt și măsurile care se vor lua la redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor de pregătire pentru elevii din ani terminali, precum și pentru perioada examenelor naționale.

În vederea limitării evoluției cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus, măsurile de prevenire sunt adresate mai multor domenii de activitate. Toate aceste recomandări au în vedere reluarea activităților suspendate, cu riscuri cât mai scăzute de transmitere a infecției.

Măsuri de prevenire și protecție pe perioada desfășurării activităților de pregătire, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a) precum și pe perioada organizării examenelor evaluare națională și bacalaureat

  1. Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi și va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.
  2. La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
  3. Elevii prevăzuți la punctul 2 vor benefica de o formă de pregătire alternativă.
  4. Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.
  5. Înainte de începerea activităților de pregătire/examinare, în spațiile unde acestea urmează a se desfășura, se va realiza dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute.
  6. Accesul în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depășească 37 grade) și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii.
  7. Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate.
  8. Eliminarea măștilor purtate de elevi și profesori se va realiza în locuri special destinate.
  9. Activitatea de examinare se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.

Știrea este în actualizare


23 comments
  1. MEC a făcut o descoperire senzațională! Elevii din clasele terminale (clasa a VIII-a și clasa a XII-a) sunt imuni la Covid!!! Nu cumva sună discriminare? Dacă este adevărat că nu este nici un pericol pentru ei atunci să reia școala toți elevii. Cu ce sunt ei de vină că s-au născut când nu trebuia (era să spun în țara care nu trebuia).

  2. Sunt părinte a unui elev de clasa a xll a, care nici nu vrea sa audă de examen este foarte îngrijorat de ce se poate întâmpla. Cum puteți expune acești tineri în plină pandemie pt a da un nenorocit de examen ? E mai important examenul decât sănătatea lor? Dacă până în iunie va mai apărea un astfel de val pandemic ce veți face, tot veți susține aceste examene fără valoare?

  3. Cel mai corect era ca la clasa 8 sa se faca media 5-8 doar la romana si matematica si eventual sa adaugam si media anuala cls 8 cu acel procent cum este si acum .nu este corect a se desfasura examen in cond de risc mare de infectare plus ca nu sa facut scoala aproape deloc din martie.ar trebui sa facem si noi cum fac alte state civilizate.cine isi asuma riscul si raspunde pt .acest haos .ati zapacit copii de tot

  4. Nici pana acum nu s-a hotarat nimic in legatura cu probele vocationale care in mod normal trebuiau date saptamana aceasta cu o luna inainte de celelalte.

  5. Cine le va lua temperatura elevilor din mediul rural unde școlile nu beneficiază de asistență medicală, femeia de serviciu?
    Dacă am o clasa de 34 de elevi și ii împart în grupuri de 10, stau 8 ore la scoala cu acea masca? Apoi merg acasa si fac ore on-line cu ceilalți? Bănuiesc că iau acelasi salariu ca toți ceilalți profesori care nu sunt de limba română și matematică, eu expunandu-ma, ei nu. Nu poarta ei nicio vină, dar este corect?
    Ce fac cu copilul meu care este in clasa a VIII-a?

  6. Va spun eu de ce la noi nu se poate anula aceste examene. Pt ca este vorba de mulți banii la mijloc. Statul nu a fost in stare sa renoveze spitalele și acum vin cu alternative toți elevi vor primi măști, mănuși, medici in fiecare unitate de învățământ , polițiști, și așa mai departe. De când statul este atât de darnic in plină scădere a economiei? Arunca banii pe geam doar sa poate elevi susține examenele?? Clar NUUU fac asta pt ei, dacă se gândeau la binele elevilor nu făceau asta. Sunt mulți banii la mijloc ceva ce noi suntem prea mici pt a știi. Dar clar se vede, atâta munca atâta iubire dintr-o data pentru elevii pe bune?? Pai ce ați făcut pana acum pt acești eleviii?? Nimic. Eu vreau sa știu un lucru. Daca unul dintre elevii se infectează am spus doar unul fiind cel mai fericit caz, dacă acel copil…. cine își asuma?? Cum poți sa trimiți elevii la examen asumându-ți acest risc imens. Părinți ce vor face dacă scenariul va fii unul urat?? Pai eu ca părinte dacă copilul meu sau oricare alt copil va fii infectat cu acest virus datorită vouă cei care sunteți puși acolo pentru a ne apăra ce va trebui sa fac?? Sa va trimit și eu pe voi intr-o cușca plină cu animale sălbatice sa fiți atacați?? Voi va ganditiii la cea ce Spune-ți și la cea ce faceți???? Voi va dați seama de gravitatea lucrurilor??? Dacă va asumați asta atunci publicați legea in monitorul oficial cu tot cu riscurile ei și nu uitați sa specificați in monitorul oficial cine va fii tras la răspundere pe asta și in ce modalitatea in care va fii pedepsit in aceste cazuri.

    1. Sper ca nu ai copii,pentru ca ai omorat gramatica!Daca ai,e clar ca-ti seamana si de aceea speri sa nu se dea examene! Ti-ai epuizat stocul de ,,i”-uri pe luna aceasta!

      1. Răspunsul tau de mai sus NU are nicio legatura cu ceea ce am spus eu, esti total pe dinafara subiectului.

  7. Citez din articolul dumneavoastra:
    “Toate aceste recomandări au în vedere reluarea activităților suspendate, cu riscuri cât mai scăzute de transmitere a infecției.’
    Făcând referire la acest citat, putem observa ca reluarea activităților suspendate nu ne vor garanta 100% excluderea infectarii cu Covid 19.
    Drept urmare , în calitate de părinte al unui elev de clasa a XII a, va cer sa mi răspundeți cine isi asuma in totalitate răspunderea pentru eventualele cazuri de infectare , ce sancțiune civilă și penală va fi aplicată celor care au luat decizia de susținere a examenelor de Evaluare națională si Bacalaureat în plină pandemie . Cei care au luat această hotărâre vor trebui să si asume răspunderea în scris si public in fata națiunii cu garantarea sanatatii de 100% pentru fiecare elev în parte și pentru toti membrii de familie a acestora.
    Cred ca nu putem sa ne ascundem la nesfârșit in spatele cuvântului “recomandari” , este vremea să vă asumati răspunderea pentru sănătatea tuturor acelora pe care i expuneti unui risc atat de mare.

  8. De ce nu se pot organiza examene online pentru ca si asa tot e școală online. Examenele clasice presupun mobilizare de sute de persoane: supraveghetori, directori, copiii…teze. Copii de clasa 8 nu au mai fost pusi in fata unui examen……f complicat…Mai simplu, sala cu 10 calculatoare si se poate da examenul , daca tot se vrea.

  9. Voi va gândiți cât de greu o sa le fie la copii sa dea examenul 2 3 ore cu masca pe gura și manusi o sa se sufoce de căldură și poate nu vor putea scrie bine.
    Nu înțeleg de România trebuie mereu sa facă altceva decât ca în alte tari, de ce nu puteți sa încheiați examul cu medie de la cei 4 ani ca cum se face în alte tari. Este destul de riscant , iar parinti sunt îngrijorați. Sa va fie rușine! pentru ca trimiteți copii sa de examul în timpul pandemiei.

  10. Cum vor da examenele copii care locuiesc cu persoane peste 65 de ani ?
    Cel mai mare haos din invatamant…..reguli luate alandala , fara a avea in vedere tot ce implica invatamantul….
    De ce se tem profesorii sa accepte intrarea la liceu in baza mediilor ?
    Din iunie pana in septembrie timp necesar sa organizezi invtamantul…

    /
    /

  11. Masuri pentru elevii din mediul rural aflati in ani terminali care ar trebui sa se cazeze la internat?
    Exista alternativa obligatorie de sustinere a acestora in on-line sau decide scoala?
    Cui se pot adresa elevii si parintii lor pentru raspunsuri, avand in vedere ca liceele descurajeaza prin neinformare ?
    Masuri de desfasurare a probelor de aptitudini pentru liceele vocationale?
    Perintii copiilor din mediul rural nu au organizatii de suport, nu le aude nimeni vocile si nu-i sustine nimeni in aceasta perioada !

  12. Foarte complicat, se pierde foarte mult timp pentru realizarea tuturor pașilor necesari pentru a accede în clasă.
    Ce fac cei care au temperatura? Pierd anul pt ca nu sunt admiși la examen?
    Ce fac cei de acasă sau de la școală cu boli cronice (elevi, părinți, profesori) sau cei peste 65 ani? Părăsesc domiciliul? Unde se duc? Pe stradă?
    Dacă fiecare elev trebuie sa aibă loc liber dreapta, loc liber stana, rand liber în fata, rand liber în spate, cum încap într-o clasa de 40 mp, 10 elevi +profesori supraveghetori + un posibil membru al comisiei care vine în inspecție?
    TOTUL ESTE O MARE BĂTAIE DE JOC. ESTE CLAR VORBA DE UN DISPREȚ TOTAL FATA DE ACEȘTI COPII, PROFESORI, POLIȚIȘTI CARE VOR FI ANTRENAȚI ÎNTR-UN JOC MURDAR CARE NU E AL LOR!!!!
    PS. DACĂ NU VINE NIMENI LA EXAMENE CE SE ÎNTÂMPLĂ?
    SUNTEM UN POPOR DE LAȘI?

  13. Este revoltator. De ce nu urmam si noi exemplul tarilor civilizate din UE, care , in mod responsabil, pentru siguranta si protectia copiilor, au decis sa renunte anul acesta la examele de final de gimnaziu sau de final de liceu? De ce cand adultii lucreaza de acasa, copiii sa fie expusi si sanatatea lor pusa in primejdie? Cu ce drept si cine va raspunde pentru consecintele grave ?
    Situatiile extraordinare cer masuri extraordinare. De ce nu se poate si in Romania ca elevii sa se considere ca au absolvit liceul pe baza mediei generale a celor patru ani de studiu? De ce in Olanda, Irlanda si alte tari se poate? Noua ne pasa mai putin de tinerii nostri? Sunt cumva cazurile de imbolnaviri in scadere? Nu, dimpotriva.
    Stimati guvernanti, fiti responsabili si luati masuri cat mai este timp.

  14. Este nedrept pentru elevii care locuiesc cu bunicii lor sa nu participe cu ceilalți elevi, pentru ca dacă stam sa comparam bine situațiile dacă ei reprezintă un risc de a se prezenta la pregătirile de bac, înseamnă ca reprezintă un risc colosal pentru familie și sa meargă la examenul, care se tinde a fi menținut cu atâta dorința.

    1. Dacă elevii cu boli cronice nu pot merge la pregătiri, vor putea merge la examen? Cum se face inscierea acestora la EN?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zeci de istorici, profesori universitari și experți cer public Academiei Române să îi retragă diploma acordată lui Alex Mihai Stoenescu, turnător la Securitate cu decizie definitivă în justiție / „Delațiunile sale au trimis oameni în închisoare”

Zeci de istorici, profesori universitari și experți solicită într-un apel public Academiei Române să îi retragă diploma acordată lui Alex Mihai Stoenescu, turnător la Securitate cu decizie definitivă în justiție,…
Vezi articolul
Anatolie Topala / Foto: Guvernul Republicii Moldova/Facebook.com

700 de copii refugiați din Ucraina s-au înscris ca elevi la grădinițele, școlile și liceele din Republica Moldova, a anunțat ministrul Educației din Republica Moldova, Anatolie Topală. Care sunt măsurile pentru copiii și studenții ucraineni refugiați în Moldova

Peste 48.000 de copii ucraineni și de alte naționalități au trecut granița pe teritoriul Republicii Moldova, în cele 20 de zile de când Rusia a declanșat război în Ucraina, a…
Vezi articolul

Primăria Timișoara cere în instanță recuperarea unei clădiri în care a funcționat o grădiniță / Acuză noii proprietari de folosirea de acte false / Fritz: ”E un jaf sistematic care s-a întâmplat în istoria recentă a Timișoarei”

Primăria Municipiului Timişoara a depus o acţiune în instanţă împotriva actualilor proprietari ai unui imobil din zona centrală a oraşului, acuzând folosirea de către aceștia de acte false, a anunţat,…
Vezi articolul

Modificări masive în rata de vaccinare a angajaților din școli și grădinițe, după introducerea acesteia drept criteriu de redeschidere fizică. Cîmpeanu anunță că 14% dintre școli au depășit pragul de pe o zi pe alta

68% din școlile și grădinițele României vor începe luni cu prezență fizică, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sâmbătă seara la B1TV. Acesta a prezentat un procent cu 14 puncte…
Vezi articolul