Profesorii au refuzat oferta Guvernului Ciucă de a primi vouchere, în loc de creșteri salariale, a anunțat liderul Federației Sindicale „Spiru Haret”, Marius Nistor. „Colegii mei vor o creștere a veniturilor cu 25%, nu acceptă o astfel de variantă [propunerea de vouchere înaintată în mod repetat de Guvernul Ciucă și respinsă de fiecare dată de profesorii]. Cu cât se amână luarea deciziilor, cu atât acțiunile se radicalizeaza și așteptările vor crește mai mult“, a anunțat liderul FSE Spiru Haret, Marius Nistor, la Digi 24.
Întrebat dacă va participa astăzi la negocierile pe care premierul Nicolae Ciucă le-a anunțat pe agendă cu sindicatele din educație, Marius Nistor a răspuns: „Noi nu avem nicio invitație, ne pregătim pentru mitingul de protest care va începe la 12:00”, a declarat Nistor, pentru Digi 24.
„Dacă continuăm discuțiile mergând pe aceeași direcție [cu oferte de tip voucher pentru profesori, în loc de majorări salariale – N.Red.], cu părere de rău, nu ajută”, a punctat liderul FSE Spiru Haret.
Premierul Nicolae Ciucă are în agenda publicată pe site-ul oficial al Guvernului României „Consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație“ cu sindicatele”, programate exact la ora 12:00 când este programat mitingul în Piața Victoriei. Liderul sindicale Marius Nistor a precizat însă că sindicatele nu au primit nicio astfel de invitație. „Și pe programul meu personal am trecut o întâlnire și cu președintele și cu premierul, numai că nici unul, nici altul nu cunosc programul meu. Așa și premierul. Nu respingem nicio întâlnire, important este să se vină cu soluții care să fie acceptate de colegi. Trebuie sa fie convinși cei care sunt în greva în acest moment în toate unitățile de învățământ preuniversitar din România”, a declarat liderul FSE Spiru Haret.
Știre in curs de actualizare
10 comments
Multe minciuni se vehiculează. s au mărit salariile în învățământ în 2020, in 2022 și în ianuarie 2023. salariile celor cu gradul I, 25 ani vechime, dirigenție sunt de 4500 -4700 net, daca au și plata cu ora și gradație de merit sar de 5.500 net. nu sunt așa mici cum se plâng sindicatele sau profesorii în stradă.
Și dacă le mărește salariile cu 60%, cum sincer așa ar fii corect, rezultatele la bacalaureat vor fii superioare fată de anii anteriori când luau examenul aproximativ 2 absolvenți de liceu în marea majoritate a cazurilor. Și dacă se mențin rezultatele proaste se vor da banii înapoi statului?
Ce tot ne intrebi daca refuzam , am cerut ceva la inceput, ai uitat?. Da-ti demisia daca nu te pricepi sau ai alte planuri.
E interesant cum a dispărut domnul Hăncescu din peisaj.
După întâlnirea de ieri seară, de la ora 21.00 de la Guvern, nu a mai declarat nimic public.
De asemenea acest ping-pong prelungit pare fără sens…
Guvernul vine cu aceași ofertă cosmetizată iar liderii mai amână o zi spunând că așteaptă răspunsul membrilor știind foarte clar ce mandat au (majorări salariale ).
Așadar la orice ofertă de vouchere, tichete, prime si alte ajutoare sociale ar trebui să spună din start, NU.
Qui prodest?
Oare se pregătește un blat??
Toata lumea plange de grija bietului debutant.Insa cerem majorare de 25% la general..Debutantul ca de obicei ia cel mai putin din majorarea asta ,altii iau dublu decat debutantul.Dar noi il bagam in fata ca da bine la imagine.
Cerem 60%, nu 25% dar e un compromis să se aștepte până la noua grilă de salarizare, unde debutantul ar trebui să aibă un salariu inițial egal cu cel mediu pe economie. Asta ca să nu sară în sus cineva că vrem destabilizarea bugetului etc.
Dar mărirea trebuie să acopere măcar inflația, nimic mai puțin.
Și mai sunt MULTE revendicări, nu doar cele salariale.
Da, bine spus, sa se acopere inflatia! Aproape tot privatul are salariile marite cu mai mult de rata inflatiei, doar de anul trecut pana acum! Profesorii, din 2019 pana astazi nu au avut decat o marire de vreo 5% cei mai multi (doar la debutanti a fost 10%, la cei spre pensie 2-3%). Ma mir ca nu le e rusine celor ca nu inteleg…adica toata lumea are inflatia acoperita, doar noi profesorii trebuie sa lucram pe aceleasi salarii ca acum 4 ani, aproape. Si daca nu luam atitudine ne vor mai tine vreo 5-10 ani pe aceleasi salarii. Este absolut revoltator! Ca noi ne hranim cu aer, si cu carti, dupa guvernanti si populatie, nu avem facturi, nu avem, credite, care au explodat, s-au dublast etc… noi sa stam pe aceleasi salarii inca vreo cativa ani daca se poate! Timp in care “sa facem performanta” cu elevi care nu vor sa invete si sunt incurajati sa nu invete!
Cred că ești foarte neinformat referitor la salariile din mediu privat. Sunt inginer și domeniul in care activez are program de 3 schimburi, in zilele liber legale se lucrează daca acestea sunt in timpul saptamanii, ajunul Crăciunului și ajunul Anului Nou se lucrează. Si acum urmează ce este mai important: am 19 ani vechime și un salariu de 3000 lei net. Daca se fac angajări noul angajat primește 2800 net. Suntem siguri că va este greu dar nu vorbiți in necunoștință de cauza referitor la mediul privat. Daca va referiți la școlile private poate aveți dreptate că profesorii lor sunt mai bine plătiți, asta pentru că și părinții plătesc mii de euro pe an pentru școlarizarea copilului la privat. Ce pot spune eu despre învățământul de stat este că în fiecare an dau bani pentru necesarul scolar al copilului meu și al clasei, că deși nu exista fondul clasei ghici ce el inca exista. Daca mă bucur de ceva este că totuși nu cheltuiesc cu copilul meu la fel de mult că prietenii mei care doar la clasa pregătitoare (in învățământul de stat) au cheltuit 1000 lei doar in primul modul pentru imprimanta (școala are imprimante) foi, dosare, etc. Oare este corect? Toti ne străduim să trăim decent. Iar domeniul in care lucrez scoate pe piata produse calitative. Eu mănânc ceea ce produc pentru că știu cum este făcut produsul și pun pariu că și voi mâncați ce produc și sunteți siguri că este un produs bun.
Stai linistit, agitatorule. Nici celellate salarii nu sunt foarte mari.
La gradul intai abia ajungi la putin peste 3000 de lei, si sunt necesari 10 ani de inspectii si examene… Nicaieri nu ia debutantul salariu cat si cei cu vechime, apoape in niciun domeniu… Iar profesorii actuali au fost si ei debutanti, si aveau salarii chiar mai proaste decat au acum debutantii! In perioada 2007-2017 nu erau salarii mai mari de 1300 de lei. Asa ca ia-ti provocarile si du-te! Pana la urma debutantul este un incepator, mai are de acumulat experienta, nu isi poate face treaba la fel de bine ca un profesor experimentat. Sa munceasca, sa evolueze, altfel daca ii dam de la inceput cel mai mare salariu ce motivatie mai are sa progreseze in cariera?
Nici nu se va accepta sa se mareasca doar la debutanti.
Păi cred și eu că nimeni nu mai servește șopârlele astea.