BREAKING Maraton de vaccinare împotriva COVID-19 pentru copii, în perioada 31 mai – 1 iunie. Valeriu Gheorghiță: De Ziua Internațională a Copilului vrem să organizăm un maraton la nivel național pentru vaccinarea grupei de vârstă 16-18 ani / Dacă vom avea și autorizarea pentru 12-15 ani, avem în plan și pentru ei această activitate

3.663 de vizualizări
Foto: © Satjawat Boontanataweepol | Dreamstime.com
Un maraton de vaccinare împotriva COVID-19 va fi organizat de autorități în perioada 31 mai -1 iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, iar dacă până la acea dată Agenția Europeană a Medicamentului va aproba serul Pfizer pentru copiii între 12 și 15 ani, și aceștia vor putea fi vaccinați în cadrul maratonului, a anunțat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la conferința de presă săptămânală de la Guvern.

Reporter: Ați spus că până la sfârșitul acestei luni vă așteptați ca Agenția Europeană a Medicamentului să aprobe serul Pfizer pentru copiii între 12 și 15 ani. Așa cum pentru adulți ați organizat tot felul de evenimente, luați în clacul să organizați unele și pentru copiii din această categorie de vârstă?

Valeriu Gheorghiță: „Da, chiar intenționăm să organizăm în perioada 31 mai – 1 iunie, pentru că este ziua internațională a copilului, vrem să organizăm un maraton la nivel național pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 16-18 ani, însă dacă până la acel moment vom avea și autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani, avem în plan această activitate de vaccinare.

Ne-am dori să funcționeze neîntrerupt cel puțin de 24 de ore încât să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri, de copii, de adolescenți, să se poată prezenta în centrele de vaccinare însoțiți de un aparținător, de tutorele legal, părinți, bunici.

Evident că se va asigura vaccinarea celor care sunt programați în zilele respective – 31 mai, probabil și 1 iunie – vom avea această prioritizare pentru această grupă de vârstă în ideea de a da posibilitatea cu ocazia Zilei Copilului să se vaccineze un număr cât mai mare de persoane. Toate detaliile vor fi prezentate în momentul în care vor fi definitivate din punct de vedere organizatoric.”

Reporter: Luați în calcul ca atunci când este demarată această campanie de vaccinare în rândul copiilor să fie și în școli cabinete unde copiii să fie vaccinați?

Valeriu Gheorghiță: „Da, sunt deja județe care organizează acest tip de vaccinare chiar în spații amenajate în cadrul unităților de învățământ, pot să vă dau exemplul județului Constanța, județul Hunedoara. Împreună cu Ministerul Educației se are în vedere organizarea activităților de vaccinare în anumite unități de învățământ unde se pot organiza astfel de activități. Siguranța rămâne prioritatea absolută a campaniei de vaccinare.”

Reporter: Asociațiile de părinți estimează că 60% dintre părinți nu vor să-și vaccineze copiii, au tot felul de temeri, ce le răspundeți?

Valeriu Gheorghiță: Așteptăm cu toții datele științifice care să fie prezentate și transmise publicului într-o formă care să fie ușor de înțeles în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, știm că eficacitatea este de aproape 100% ceea ce este extraordinar de bine. Din punct de vedere al politicilor de sănătate, și aici vorbim de oportunitatea de vaccinare a celor tineri care au un risc mic să facă forme severe comparativ cu populația vulnerabilă, atunci când un vaccin își dovedește eficiența în scăderea transmiterii, din punct de vedere epidemiologic este foarte bine să asiguri vaccinarea și a populației tinere în aceeași măsură pentru că ei sunt cei care circulă și mențin circulația virusului, sunt persoane active, sunt persoane care interacționează, care fac parte din colectivități mari.

10,58% din copiii de 16-18 ani au fost deja vaccinați cu cel puțin o doză

În total, 86.718 de copii cu vârste cuprinse între 16-18 ani, adică 10,58% din populația din această grupă de vârstă, au fost vaccinați cu cel puțin o doză până astăzi, 18 mai, a mai anunțat la conferința de astăzi medicul Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a adăugat că în prezent se fac modificări la platforma de vaccinare astfel încât părinții să își poată programa copiii din grupa de vârstă 12-15 ani prin contul lor.

„Vreau să fac câteva precizări în perspectiva autorizării vaccinului de la compania Pfizer pentru grupa de vârstă 12-15 ani. Deja se lucrează, cu ajutorul colegilor de la STS pentru optimizarea platformei ca să permită programarea copiilor prin contul părinților”, a mai precizat Gheorghiță astăzi.

Amintim că pe 11 mai, Gheorghiță anunța că sunt aproximativ 800.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani care vor putea fi vaccinați cu Pfizer din această vară. El a mai spus atunci că aprobarea vaccinului Pfizer pentru adolescenți de către Agenția Europeană a Medicamentului va fi făcută cel mai probabil la finalul acestei luni, începutul lunii iulie, în general fiind un decalaj de aproximativ o lună între autorizările date de FDA-ul american (The United States Food and Drug Administration) și Europa. Autorizarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech a fost extinsă la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani în Statele Unite pe 11 mai.

„Avem deja peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea și pentru această grupă de vârstă, nu trebuie să mai contractăm și doze suplimentare. Ca să înțelegem, între 12 și 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze, adică 100% acoperire vaccinală. Avem doze suficiente încât să asigurăm vaccinarea aceste grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, același tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă”, a spus Gheorghiță pe 11 mai.

Citește declarația completă aici: Sunt circa 800.000 de adolescenți, cu vârste între 12 și 15 ani, eligibili pentru vaccinare, anunță Valeriu Gheorghiță: Vom primi 20 de milioane de doze de Pfizer până în septembrie

1 comment
  1. Credeam ca pana in 12 ani sunt copii si apoi adolescenti dar iata ca cei de 16-18 ani sunt la fel de copii. Cei de 70-80 se incadreaza si ei la copii, probabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România a ocupat locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2022, cu cel mai mare scor din istorie: Aurul cu punctaj maxim a fost obținut de olimpicii de clasa a VIII-a Aida Mitroi și Victor-Vasile Dragoș. Vezi subiectele de la Balcaniada pentru Juniori

Lotul olimpic de matematică al României a obținut locul I pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2022, cu cel mai mare scor general pe echipe înregistrat în…
Vezi articolul