BREAKING Ligia Deca, dedicație pentru Klaus Iohannis în proiectul legii educației: Îi legalizează rezervarea postului de profesor titular la Colegiul Brukenthal din Sibiu

6.493 de vizualizări
Foto: presidency.ro
Președintele României, demnitate ocupată în acest moment de Klaus Iohannis, apare în proiectul legii educației, publicat azi de ministra Ligia Deca, fostă consilier de stat la Cotroceni. Proiectul îl include și pe Președintele României în lista demnitarilor sau a celor care ocupă funcții de specialitate în diverse instituții, printre cei care își pot păstra un post de profesor titular, pe perioada exercitării mandatului/funcției. În proiectul precedent, cel pus în dezbatere de Sorin Cîmpeanu, Președintele României nu apărea menționat. La fel, în actuala lege a Educației, nr 1/2011, numele funcției „Președintele României” nu există.

Din 2014, de când a fost ales Președintele României, Klaus Iohannis ține rezervat un post de profesor titular de fizică, la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal”, de pe care s-a suspendat încă din 1997, când a devenit primar al Sibiului. În actuala Lege a Educației nu există prevederea care să îi permită Președintelui României să țină acest post rezervat. Aceasta apare însă în proiectul scris de Ligia Deca.

Ce prevede proiectul Ligiei Deca:

„Art. 179 (1) Președintele României, persoanele alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcții de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administrației Prezidențiale, al Guvernului și în Ministerul Educației, precum și cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului, care au calitatea de cadre didactice titulare, angajate cu contract pe perioadă nedeterminată, au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și cadrelor didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, care îndeplinesc funcția de prefect, subprefect, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, primar, viceprimar, precum și cadrelor didactice trecute în funcții de conducere, de îndrumare și control în sistemul de învățământ, de cultură, de tineret și sport, în funcții de conducere, de îndrumare și control în birourile județene ale ARACIIP. De aceleași drepturi beneficiază și cadrele didactice numite ca personal de conducere sau în funcții de specialitate numite la CNFDCD și în structurile județene ale acestuia, la comisiile și agențiile din subordinea Administrației Prezidențiale, a Parlamentului, a Guvernului sau a Ministerului Educației, după caz”.

Foto: captură din proiectul legii Deca

Ce prevede actuala Lege a Educației Naționale:

„Articolul 255 (1) Cadrele didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcții de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administrației Prezidențiale, al Guvernului și în Ministerul Educației și Cercetării, precum și cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții”.

În actuala lege este vorba despre cadre titulare care îndeplinesc funcții de specialitate la nivelul Administrației Prezidențiale, Președintele României nefiind menționat. În proiectul pus în dezbatere în iulie anul trecut, de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, acest articol în forma cu Președintele României inclus nu exista.

Într-o anchetă recentă, Recorder.ro semnala rezervarea postului de la Sibiu de 25 de ani, a președintelui Iohannis, iar după ce au solicitat la Administrația Prezidențială un răspuns, acesta „a fost scurt și sec: rezervarea catedrei de către Președintele României este conformă cu prevederile legale”. La momentul respectiv, în august 2022, Ligia Deca era încă consilier de stat la Administrația Prezidențială.


9 comments
  1. Un mârlan, președintele vostru! Incult, plin de sine, ciufut, idei puține și fixe, leneș, puțin la minte…care profesor?! iată cum s-a răsturnat scara valorilor: individul acesta, pe vremea “cizmarului”Ceaușescu”, n-ajungea dincolo de Agnita; acum este președinte! Dar, să nu ne plângem: așa țară, așa conducători! Oricum, cred că este clar: Dragnea este de vină!

  2. Este scris negrupe alb in lege ca unul dintre principiile educatiei din Romania este “principiul centrării educaţiei pe beneficiarii acesteia”. Daca nu interpretez eronat, beneficiarii educatiei sunt elevii / studentii. Centrarea pe beneficiari inseamna sa alegi solutiile cele mai bune pentru beneficiari. Teoretic, un profesor titular, care a absolvit examenul de titularizare, este de preferat in locul unui profesor suplinitor sau al unui profesor pensionar angajat la plata cu ora. Dar in Romania, desi legea declara un principiu, aplica exact opusul. Nu conteaza ce e mai bine pentru elevi / studenti, conteaza ce e mai bine pentru profesori, iar pentru profesori este mai bine sa aiba postul de titular rezervat pana la iesirea la pensie sau deces, care survine primul. Felicitari Ligia Deca! Primesti premiu un sul de hartie igienica, sa te stergi la gura de urmele de pe sezutul prezidential. Tie si presedintelui va transmit aceeasi urare calduroasa pe am transmis-o cu voce tare PSD-ului si lui Dragnea pe 10 august.

  3. Sigur ca da! nu zic de postul ala ca sta de 26 de ani ca rezervat. Zic ca , la anu, klaus se poate intoarce la catedra. mai face o meditatie, si, poate mai pastreaza postul si dupa pensionare! c asa e n tenis. sau golf? am uitat ce joaca presedintele nostru.
    ps. macar e bine ca nu mai vrea nimeni postul ala! nu mai sunt absolventi de fizica dornici sa intre in invatamant! ( daca mai sunt absolventi de Fizica!)

  4. Dupa 20 sau 25 de ani in care un cadru didactic a fost complet rupt de munca la catedra, nu mi se pare firesc sa ocupe postul avut inainte de a intra in politica. Ar trebui, daca neaparat trebuie pastrat postul, sa fie o limita, un numar de ani in care sa se hotarasca persoana respectiva ce vrea sa faca. Credeti ca va fi destul de pregatit pentru a preda din nou? M-ar mira ! Eventual sa poata sa ocupe un post fara a mai da examen dar sa nu fie blocat un post atitia ani. Nu este normal, indiferent despre cine este vorba.

    1. Dar chiar credeți că există cea mai mică dorință să îl re-ocupe? 🙂 Nu, e vorba de prostie, răutate, lăcomie și mai adăugați dvs.

  5. O fi președintele ales de popor dar candidatura nu i-a cerut-o poporul. Idem parlamentarii. Ei reprezinta singurele valori ale României, posturile in cauză nu au alternative de ocupare. Vai de noi.

  6. Ca sa intelegem problema. Un profesor pleaca detasat de pe un post , acel post ramane blocat – adica se poate ca in fiecare an sa se schimbe profesorul la materia respectiva. Din pacate acest lucru afecteaza copii din aceea clasa. Sau , un profesor pleaca ca detasat timp de26 de ani. Ce garanteaza ca acel profesor mai stie materia dupa atata timp ? Oare nu ar trebui testat din nou. Sau, un profesor se titularizeaza si apoi “se lasa pe tanjeala” , adica mai pe romaneste “isi baga picioarele” , cum il dai fara de pe postul de titular ? Dar oricum legea educatiei e o mizerie atata taimp cat profesorii sunt din ce slabi pregatiti si nu exista evaluare a calitatii predarii la clasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul local Piatra Neamț vrea să aprobe în luna august burse școlare pentru „semestrul al II-lea”, deși organizarea pe semestre a dispărut de un an / Șefa inspectoratului școlar Neamț: Am cerut informații suplimentare. Bursele s-au dat la timp

Consiliul local Piatra Neamț a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind numărul și cuantumul burselor școlare pentru elevii din Piatra Neamț, pentru semestrul II din anul școlar…
Vezi articolul

Absolvenții de liceu se vor putea înscrie din septembrie 2024 la prima serie de specializări de licență duală din cadrul a 5 universități din țară / Viitorii studenți vor putea primi, pe lângă bursele universitare, și burse de la companii – hotărâre de guvern

Elevii care au învățat la licee duale și nu numai vor putea studia la universități cu programe de licență duală începând cu anul școlar 2024-2025. Înființarea a 18 programe de…
Vezi articolul