Liderii sindicali din Educație, marius Nistor de la FSE Spiru Haret și Simion Hăncescu, de la FSLI, apar într-o fotografie, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, în timp ce semnează câteva hârtii. Postarea a fost făcută de Ligia Deca pe pagina sa de socializare. Deca anunță că tocmai a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Conform surselor Edupedu.ro decizia de a semna contractul colectiv și de înceta astfel greva generală din Educație a fost luată de către liderii sindicali și nu de către toți membrii, așa cum au anunțat sindicatele că vor face, spunând în repetate rânduri că „oamenii vor decide”.
UPDATE: Potrivit Art. 162 din Legea dialogului social, articolul 2, faptul că cele două părți – minister și sindicate – au ajuns la un acord, înseamnă oficial încetarea grevei”. Contractul Colectiv de Muncă este un acord. Niciun lider sindical nu a comunicat oficial încetarea grevei, iar singura informare trimisă membrilor de sindicat este despre ce cuprinde noul contract colectiv de muncă.
Legea dialogului social, 367/2022, prevede la articolul 162:
„(1) În timpul grevei, părțile au obligația de a continua negocierile în vederea soluționării revendicărilor care formează obiectul conflictului colectiv de muncă.
(2) În cazul în care părțile ajung la un acord, conflictul colectiv de muncă este închis și greva încetează.
(3) Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporară a grevei. Dacă negocierile eșuează, greva va fi reluată, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege”.
Știrea Inițială: Vestea semnării CCMU vine la nici o lună de la suspendarea cele mai mari greve din Educație din ultimii 18 ani, cea care a declanșată pe 22 mai și care a ținut 3 săptămâni, până pe 12 iunie. Sindicatele anunțat, în ziua suspendării conflictului de muncă, că nu au o limită de timp pentru negocierea contractului colectiv și lăsau de înțeles că vor duce acest moment în toamnă, când ar fi reactivat greva generală dacă Guvernul nu își respecta angajamentele aprobate prin ordonanța de urgență 57/2023 privid majorările salariale.
În postarea de pe Facebook, ministrul Deca anunță că acest document conține mai multe măsuri pentru profesori:
„Aceste beneficii sunt acordate în plus față de majorările salariale pe care profesorii le vor primi în perioada următoare, iar între ele se numără:
- angajații care au în îngrijire un copil bolnav, în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de reducerea programului de lucru, fără a fi afectată vechimea în muncă;
- contravaloarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor va fi decontată pentru angajații care, conform atribuțiilor de serviciu, sunt nevoiți să lucreze la calculator;
- va fi reglementată posibilitatea ca un post liber să fie ocupat, printr-un contract de muncă, până la ocuparea prin concurs a postului;
- Ziua Învățătorului, marcată anual în data de 5 iunie, va fi instituită ca zi nelucrătoare pentru personalul din învățământ;
- vor fi acordate două zile (nu o zi) lucrătoare libere plătite pentru profesorii care trebuie să rămână acasă cu copilul bolnav (trei zile sunt acordate familiilor cu 3 sau mai mulți copii)”, scrie Ligia Deca.
Anunțul încheierii contractului de muncă vine cu doar câteva zile înainte de planificata ceremonie de la Cotroceni, la care președintele Iohannis a invitat mai multe personalități pentru a asista la semnarea decretelor de promulgare a legilor educației.
Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă au fost invocate de liderii sindicatelor din educație în momentul în care, la finalul grevei profesorilor, aceștia au avertizat că la începutul anului școlar ar putea fi reluată greva, dacă până atunci proiectul de lege al salarizării nu va conține prevederile promise de guvern prin ordonanță de urgență.
Marius Nistor și Simion Hăncescu vorbeau atunci de un “mesaj ferm” că această grevă – suspendată, nu încheiată pe 12 iunie – se poate relua la începutul anului școlar 2023-2024. Întrebați în context ce se întâmplă cu negocierile pentru CCM, ei doi spuneau că acestea sunt n desfășurare și “nu există termen limită” pentru finalizarea acestora. Ei au evitat să dea un orizont de timp pentru încheierea negocierilor, când au fost întrebați despre posibilitatea ca noul an școlar să înceapă fără contract colectiv de muncă.
Marius Nistor, pe 12 iunie:
- “Noi negociem contractul colectiv de muncă. Da, și conform, încă nu s-a încheiat această negociere. Negocierea nu este încă încheiată.”
- Întrebat dacă negocierile pe CCM se pot prelungi după începerea noului an: “Depinde, depinde cum vor decurge negocierile, depinde, nu știu, depinde. Sunt puncte în divergență, le vom discuta, le vom negocia, să ajungem la momentul acela”.
- “Orice este posibil, atâta vreme cât există puncte în divergență. Nu este un termen limită, nu este un termen limită pentru așa ceva.”
Articol în curs de actualizare