Parlamentarii au votat în Senat, cameră decizională, proiectele legilor Educației. La proiectul legii învățământului Preuniversitar au fost 82 de voturi pentru și 28 împotrivă, iar la proiectul legii învățământului Superior au fost 79 de voturi pentru și 28 împotrivă.
Amintim, USR a demarat vineri o campanie prin care politicienii din Opoziție au făcut apel la populație să le scrie senatorilor să nu voteze proiectele de legi ale Educației.
- Proiectele de legi urmează să meargă la promulgare la șeful statului.
- Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.
Proiectele de legi ale Educației au fost trecute pe lista de vot final la Senat, cameră decizională, în prima zi de grevă generală în Învățământ, luni, 22 mai 2023.
Pentru proiectul legii Învățământului Preuniversitar au fost 81 de voturi pentru și 28 împotrivă.
Pentru proiectul legii Învățământului Superior au fost 78 de voturi pentru și 28 de voturi împotrivă.
Vineri, USR a demarat o campanie prin care politicienii din Opoziție au făcut apel la populație să le scrie senatorilor să nu voteze proiectele de legi ale Educației. Într-un clip, prezintă Educația ca pe o mamă agresată de un bărbat, în fața copiilor, și pentru care nimeni nu intervine.
PSD şi PNL vor să voteze astăzi controversatele legi ale educației, sub acoperirea mediatică a grevei profesorilor – acuzau studenții din Iași, care le cereau senatorilor să amâne votul final pe proiectele Deca, iar sindicatelor din învățământ le solicitau să ia o poziție clară împotriva legilor.
Cele mai importante modificări din Legile Educației
Admiterea la liceu este un subiect care a stârnit controverse în spațiul public. Parlamentarii au decis ca un examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, va fi introdus în noua lege a Educației, pentru 50% dintre locuri.
Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.
Religia, impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării
Banii pentru materialele profesorilor și posiblitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună, amendamente eliminate din proiectul Legii învățământului preuniversitar.
Obligația profesorilor de a promova diversitatea ca resursă de învățare, criticată de cultele religioase, a fost eliminată de deputații din Comisia de învățământ și înlocuită cu „respectarea diversității“.
Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.
Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii.
Hotărârile CA se vor lua cu majoritate de voturi, nu cu două treimi, cum este acum.
Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației. Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.
Educația elevelor gravide și a elevilor părinți, introdusă pentru prima dată în legea învățământului. Măsuri propuse: consiliere școlară și psihologică, sprijin financiar, posibilitatea de a amâna examenele, dacă sunt în perioada de naștere.
Exmatricularea elevilor a fost introdusă în proiectul de lege a învățământului, printr-o serie de amendamente susținute de Ministerul Educației, PSD, PNL, UDMR și AUR.